
7 utrolige fakta om Drakestredet
Du antar kanskje at Drakestredet var favoritten til den britiske oppdageren Sir Francis Drake, men sannheten bak denne vannveiens villedende navn er bare ett av de mange interessante fakta om passasjen.
Denne gigantiske passasjen kobler Antarktis til resten av verden og har blitt krysset av mange av verdens mest kjente oppdagelsesreisende.
1. Drake har aldri seilt i disse farvannene
Mens Drakestredet er den korteste ruten fra Antarktis til resten av verden, valgte Sir Francis Drake faktisk det mindre farlige, om enn mye lenger, Magellan-sundet. Ikke desto mindre ble denne delen av havet oppkalt etter den berømte jordomseileren da et av hans skip drev langt sør etter å ha passert gjennom Magellan-stredet i 1578. Etter å ha oppdaget at det kan være en forbindelse mellom Atlanterhavet og Stillehavet, oppdaget de utilsiktet det som skulle bli kalt Drakestredet.
2. Schouten var den første som seilte over Drakestredet
Den første man vet har seilt gjennom Drakestredets vanskelige farvann var en nederlender ved navn Willem Schouten. Schouten seilte gjennom passasjen i 1616, nesten 40 år etter Drakes første antarktiske ekspedisjon.
3. Passasjen er utrolig dyp
Dette vannet som forbinder Stillehavet til Atlanterhavet er imponerende 1000 km bredt, som avstanden fra London til Berlin. Den gjennomsnittlige dybden er 3400 meter, selv om havbunnen antas å nå dyp på opptil 4800 meter nær passasjens sørlige og nordlige grenser.
4. Det handler om plassering
Drakestredets plassering er av spesiell interesse for de som reiser til Antarktis. Den strekker seg fra Kapp Horn ved Sør-Amerikas sørligste spiss til de antarktiske Sør-Shetlandsøyene, og fungerer som den korteste ruten som er mulig til det isdekte kontinentet.
5. Seilforholdene gir en utfordrende krysning
Drakestredet er beryktet farvann og det å seile her kan være et spennende eventyr i fotsporene til Charles Darwin og HMS Beagle. Konvergensen mellom hav og temperatur gjør denne regionen turbulent, med sykloner som danner seg i det varme Stillehavet og feier inn i passasjen under Kapp Horn - er du heldig kan du kanskje til og med oppdage en fra dekk! Heldigvis, med moderne prognoser, mer avansert teknologi og utvikling på seilfartøy, er ruten trygg for reisende i dag.
6. Vann, vann overalt
Vannet i passasjen er langt fra stillestående, med en sterk østlig strøm, og det passerer en estimert 95-150 millioner kubikkmeter per sekund. For å sette dette i perspektiv, er dette rundt 600 ganger mengden vann i Amazonas-elven.
7. Kryssing av Drakestredet er en manndomsprøve
Kryssing av Drakestredet er sannsynligvis på drømme-listen for mang en eventyrlysten person som søker en utfordring i denne delen av verden. Det vil garantert være et eventyr, da det ikke er spesielt rolig her på noen tid av året. Imidlertid er moderne fartøy mer enn i stand til å håndtere bølgene.
Drakestredet ligger i en av de fjerneste delene av verdenshavene, og er en viktig del av det som bør utforskes i Antarktis. Og hvis du velger å seile i disse farvannene, følger du i fotsporene til mange av historiens største oppdagelsesreisende - slik at du også får en følelse av historie og eventyr i nesten like stor grad som det de sikkert hadde.
http://antarcticguide.com/about-antarctica/antarctic-history/early-explorers/4sir-francis-drake
https://www.britannica.com/place/Drake-Passage