Keiser pingviner

Kongepingvinen

Når vi tenker på Antarktis, er pingviner det første vi ser for oss: enten det er søte, små pingvinfamilier som vagger over isen, eller det er høyreiste og majestetiske pingviner med gule tegninger på hodet og nakken og svarte fjær som likner på en frakk. Det sistnevnte beskriver kongepingvinen, den nest største pingvinarten. Med en høyde på opptil 1 meter er den på størrelse med et lite barn, og den tilhører gruppen av «store pingviner», sammen med sin storebror, keiserpingvinen. Til tross for sitt storslåtte, elegante utseende, kan faktisk kongepingviner sammenlignes med topptrente idrettsutøvere: de kan dykke ned til 300 meter, der de klarer å jakte i opptil 9 minutter.

Pingvinforeldrenes hemmelighet til suksess: arbeidsfordeling

Alle som er heldige nok til å få se keiserpingvinens babyer i Antarktis om sommeren (når det er vinter på den nordlige halvkule), vil møte den mest sjarmerende lille kyllingen i hele dyreriket – fantastisk bedårende i sin sølvgrå, luftige dundrakt. Når eggene klekkes etter 55 dager der begge foreldre har ruget, tilbringer de små keiserpingvinene sine første 30–40 dager i livet stående oppå foreldrenes føtter i en beskyttende magefold. En av foreldrene holder babyen varm mens den andre sørger for mat, og slik bytter de på omsorgen. Men de må være raske, for ungene kan bare utsettes for de antarktiske temperaturene i et par sekunder om gangen. Etter noen uker er de små klare til å stå på egne ben, og de tilbringer tiden i pingvinbarnehager sammen med pingviner på sin egen alder, tett i tett for å holde varmen. Kongepingviner kan bli ca. 20 år gamle.   

Har du lyst til å møte kongen av Antarktis?

Du finner dem på drivisen rundt de nordlige delene av Antarktis, Prince Edward Islands, Sør-Georgia og Falklandsøyene som en del av en ekspedisjonsreise med MS Fram eller MS Midnatsol. Finn reiser til Antarktis her og opplev selve kongen av sydpolen.