De skotske øyer – Arv og historisk sjarm

De skotske øyer – Arv og historisk sjarm

De skotske øyer – Arv og historisk sjarm

De skotske øyer – Arv og historisk sjarm

Reiseinformasjon 13 dager MS Spitsbergen
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Besøk Shetlandsøyene, Orknøyene, de indre og ytre Hebridene
 • Lær om de skotske klanenes historie når vi utforsker gamle kloster og slott
 • Nyt et privat besøk til Duart Castle på Isle of Mull invitert av klanens leder
 • Bli med på fugle- og dyresafari, spesielt på St.Kilda og Fair Isle

Hurtigrutens ekspedisjoner går til noen av verdens mest avsidesliggende og uberørte områder hvor elementene rår og vi er prisgitt naturen. Derfor må aktiviteter/utflukter og reiserute tilpasses vær-, vind-, sjø- og isforhold. Sikkerhet og gode opplevelser for gjestene våre er alltid vår topp-prioritet. Fordi vi alltid må være åpne for endringer, enten på grunn av værforhold eller overraskende muligheter som byr seg, er hver reise med Hurtigruten unik og aldri 100 % bestemt. Det er nettopp derfor vi kaller reisen en ekspedisjon!

De skotske øyer – Arv og historisk sjarm De skotske øyer – Arv og historisk sjarm
 • Dag 1
  Bergen, Norge

  Byen mellom syv fjell

  Estimert tid for avreise er 20:00

  Besøk det berømte fiskemarkedet eller rusle omkring på den historiske brygga. Mange av trehusene kan dateres helt tilbake til 1300-tallet. En tur med kabelbanen opp til Fløyen er en populær tur som gir flott utsikt over både byen og fjellene rundt. Herfra ser du også MS Spitsbergen vente på deg ved kai. 

  Dag 1
  Bergen, Norge

  Byen mellom syv fjell

 • Dag 2
  Lerwick, Shetlandsøyene, Skottland

  I kjernen av de skotske Shetlandsøyene

  Lerwick er Skottlands nordligste by og Shetlandsøyenes hovedhavn. Lerwick var opprinnelig en fiskehavn som ble grunnlagt i det 17. århundre, men er i dag en travel og livlig by med internasjonalt preg. Den gamle havnen brukes fortsatt både av lokale fiskerbåter og besøkende yachter. Her kan du nyte noe av Shetlands vakreste natur, og dessuten mange spennende arkeologiske utgravinger, blant annet to fantastiske jernalder-landsbyer.

  Dag 2
  Lerwick, Shetlandsøyene, Skottland

  I kjernen av de skotske Shetlandsøyene

 • Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsøyene, Skottland

  Et stopp for trekkfugler

  Isolerte Fair Isle har bratte, røde klipper og et bølgende, grønt landskap. Her tar tusenvis av trekkfugler en hvilepause, noe som førte til opprettelsen av det permanente fugleobservatoriet.  Øya har en liten golfbane, og er ellers kjent for strikkegenserne som er en viktig inntektskilde i det selvforsynte samfunnet.

  Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsøyene, Skottland

  Et stopp for trekkfugler

 • Dag 4
  Kirkwall, Orknøyene, Skottland

  Til minne om Magnus

  Kirkwall er den største byen, og administrasjonssenter, på Orknøyene. Kirkwall kommer fra det norrøne Kirkjuvagr, som betyr «Kirkevika». Første trolige bosetting nevnes i en saga fra 1046. I dag har Kirkwall et innbyggertall på 8 500 og er en av Skottlands best bevarte byer. I sentrum for bybildet er St.Magnus-katedralen. Katedralen ble oppført til ære for Magnus Orknøyjarl som ble sveket og henrettet av fetteren sin i 1115, og helgenerklært etter sin død.

  Dag 4
  Kirkwall, Orknøyene, Skottland

  Til minne om Magnus

 • Dag 5
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Hovedstad i Isle of Lewi, ytre Hebridene

  Stornoway – en opprinnelig norrøn bosetting – er hovedstad på Isle of Lewis og den største, og nordligste, av øyene på de ytre Hybridene. Havneområdet er travelt og livlig med med museer og gallerier. På oversiden ligger flotte Lews Castle som du kan utforske med oss. I området rundt ligger møller og små verksted der Harris Tweed veves. Få med deg bautasteinene Callanish Standing Stones, og mystiske Carloway Broch (Skottlands best bevarte fort, over 2000 år gammelt).

  Dag 5
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Hovedstad i Isle of Lewi, ytre Hebridene

 • Dag 6
  St. Kilda, Hirta Island, Skottland

  Krevd tilbake av naturen

  Å besøke denne vakre, avsidesliggende skjærgården med mektige klipper er væravhengig. Og også en uforglemmelig opplevelse. Øygruppa eies i dag av National Trust of Scotland, og har dobbel verdensarvstatus – både for kultur og natur.

  En gammel, utslukket ringvulkan har etterlatt vulkanske formasjoner og sørget for fjellhyller der tusenvis av sjøfugl hekker. I sjøen omkring trives vågehvalen.

  Etter mer enn 5000 års bosetting ble innbyggerne evakuert i 1930. Det lille, gjenværende museet gir et innblikk i det tøffe livet på denne værharde øya.

  Dag 6
  St. Kilda, Hirta Island, Skottland

  Krevd tilbake av naturen

 • Dag 7
  Barra Island og Isle of Rum, Skottland

  Kisimul og Kinlock Castles

  Castlebay preges av den middelalderske festningen Kisimul Castle – en gave og belønning til MacHeil-klanen for å ha kjempet med Robert the Bruce (konge av Skottland 1306–1329) ved Banockburn. Castlebay er omgitt av nydelige strender som har inspirert både forfattere og kunstnere. Her ligger alt til rette for både flotte turer og kajakkpadling.

  Vi utforsker Castlebay om morgenen og Isle of Rum senere på dagen.

  Bomullsmagnaten John Bullogh kjøpte øya Rum som sitt private sportsgods i 1888. Noen år senere bygget sønnen, George Bulloug, Kinlock Castle. Slottet består i all sin prakt som et symbol på edvardiansk storhet, fortsatt med fransk silketapet, franske antikviteter og dekor.

  Rum er et naturreservat og forskningssenter med et yrende dyreliv. Langs breddene ser man ofte otere, og øya har også en stor bestand rødhjort.

  Dag 7
  Barra Island og Isle of Rum, Skottland

  Kisimul og Kinlock Castles

 • Dag 8
  Oban og Craignure, Isle of Mull, Skottland

  Et møte med en klanleder

  Den tidligere, lille fiskerbyen Oban nådde sin storhetstid med ankomst av jernbanen. I dag er byen et populært feriested med mange viktorianske bygg og ferjer til og fra de ytre Hybridene. Her serverer kafeene mye god sjømat, og de lokale destilleriene arrangerer smakprøver av den lokalproduserte whiskyen.

  Om kvelden besøker vi Craignure. Her får vi en privat guidet omvisning på det 800 år gamle Duart Castle – ett av få gjenværende, familieeide slott. Verten vår er selveste MacLean-klanens leder, Sir Lachlan MacLean. Slottet har mange gamle familiegjenstander. Omvisningen går til kjøkkenet, sjørommet og de edvardianske soverommene, og avsluttes med en privat mottakelse i banketthallen. Slottet er enkelt møblert og oser soliditet – akkurat som man kan forvente i en skotsk klanleders hjem.

  Dag 8
  Oban og Craignure, Isle of Mull, Skottland

  Et møte med en klanleder

 • Dag 9
  Isle of Colonsay, Skottland

  Flora og fugler

  Denne øya består av skog og strender, som Kiloran Bay. Scalasaig er øyas hovedbosetting. Én av de mer enn 200 fugleartene som lever her, er den sjeldne og sjenerte åkerriksen. På Colonsay House kan du gå i eksotiske hager, men øya har over 400 viltvoksende plante- og blomsterarter som kan nytes. Området byr på gode naturopplevelser til fots eller i kajakk. 

  Dag 9
  Isle of Colonsay, Skottland

  Flora og fugler

 • Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotske whiskyens vugge

  Islay var en gang hovedsete for MacDonald-klanen (Skottlands største klan), men er først og fremst kjent som whiskyens øy. Her fremstilles den berømte «peaty single malt whiskey». Islay er også populært blant overvintrende gjess og rastende trekkfugler. Sjarmerende, lille Bowmore tilbyr en håndfull butikker, en avrundet kirke, gode turmuligheter og en berømt golfbane.

  Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotske whiskyens vugge

 • Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Fra regenter til racebiler

  Den sjarmerende havnen i kystbyen Peel var tidligere hovedsete for Kongen av Mann. Festningen Peel Castle ble bygget i det 11.århundre, visstnok opprinnelig av hæren til norske kong Magnus Berrføtt.

  Øya bærer preg av 1900-tallets produksjon av fiskeskonnerter. På bymuseet kan du beundre ulike veterankjøretøy, utstilt i kontrast til dagens mer moderne modeller i det kjente bil- og motorsykkelløpet.

  Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Fra regenter til racebiler

 • Dag 12
  Belfast, Nord-Irland

  En sjarmerende industrihovedstad

  Belfast er Nord-Irlands hovedstad og største by, men også fødestedet til det berømte skipet Titanic. Fra Belfast brer landsbygda seg utover med nydelige små bygder. Naturen her inviterer til flotte turer langs den ville og vakre kysten, de uberørte strendene og fantastiske klippene. Få med deg vulkanformasjonene på Giant´s Causeway, eller bare nyt oppholdet i denne spennende og flotte byen.

  Dag 12
  Belfast, Nord-Irland

  En sjarmerende industrihovedstad

 • Dag 13
  Glasgow (Greenock), Skottland

  “Kjære, grønne sted”

  Estimert ankomsttid er 08:00

  Vi avslutter reisen vår i Glasgow (Greenock), Skottlands største by. På gallisk betyr Glasgow: «kjære, grønne sted» – et navn byen lever opp til med sine mer enn 90 grønne parker og hager.

  Arkitekturen er en blanding av viktoriansk og art nouveau. Her ligger også den skotske nasjonalballetten, operaen og nasjonalteateret. Dette er en by som er verdt å utforske før du reiser hjem. 

  Dag 13
  Glasgow (Greenock), Skottland

  “Kjære, grønne sted”

Avganger

Hva er inkludert

Inkludert

Ekspedisjonscruise

 • Ekspedisjonscruise i valgt lugarkategori
 • Frokost, lunsj og middag, inkludert drikke (skipets utvalg av øl, vin, brus og mineralvann) i restaurant Aune
 • Gratis kaffe/te hele dagen
 • Wi-fi om bord (dekning varierer med område) Streaming støttes ikke
 • Gratis drikkeflaske til påfyll av vann om bord
 • Engelsktalende Ekspedisjonsteam med ekspertise på områdene vi seiler i, organiserer og deltar i aktiviteter om bord og på land
 • Utvalgte utflukter og aktiviteter som er spesifisert for reisen

Aktiviteter om bord

 • Ekspedisjonsteamet foreleser om ulike emner fra områdene vi besøker
 • Bruk av skipets Vitenskapssenter med blant annet bibliotek og avanserte mikroskop
 • Forskningsprogrammet “Citizen Science” der du kan lære, og delta, i vitenskapelig forskning
 • Profesjonell fotograf gir tips og råd til hvordan du tar gode landskaps- og dyrefoto
 • Innendørs treningssenter, boblebad og badstue med panoramautsikt
 • Arrangement og samlinger med mannskapet, Ekspedisjonstemaet og andre gjester, samt forberedelser til neste dag

Aktiviteter på land

 • Ilandstigninger med Ekspedisjonsteamet fra mindre ekspedisjonsbåter
 • Utlån av boots, staver og utstyr du trenger til ulike aktiviteter
 • Gratis vind- og vanntett ekspedisjonsjakke
 • Ekspedisjonsfotografer hjelper til med kamera- og filminnstillinger før ilandstigning

Ikke inkludert

 • Internasjonale flyvninger
 • Reiseforsikring
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie aktiviteter/utflukter med lokale samarbeidspartnere
 • Valgfrie aktiviteter/utflukter med Ekspedisjonsteamet

Merk

Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Bilde: Genna Roland
Et stort skip i vannet
En stor seng i et rom
Ditt skip

MS Spitsbergen

Byggeår 2009
Renovert 2016
Skipsverft Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passasjerkapasitet 180
Senger 243
Bilkapasitet 0
Bruttotonnasje 7344
Lengde 100,54 m
Skipsbredde 18 m
Fart 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Bilde: Genna Roland

MS Spitsbergen vil ta deg med på en helt unik sjøreise. Hun seiler langs norskekysten fra september til mai, og er en del av de globale ekspedisjonsreisene våre resten av året.

Les mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Bilde: Stefan Dall / Hurtigruten

Utforsk andre destinasjoner: