De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående)

De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående)

De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående)

De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående)

Reiseinformasjon 13 dager MS Spitsbergen
Avgang
13. mai 2022
Frokost, lunsj og middag inkludert
Sjekk priser og tilgjengelighet

Oppdag Skottlands kuperte og praktfulle øyer når vi seiler fra Glasgow til Bergen, prøver unike maltwhiskyer og ser noe av det fantastiske dyrelivet underveis.

Mangfoldige destinasjoner og særpregede drammer

Fra Glasgow drar vi til industribyen Belfast og også Isle of Man, før vi setter kursen nordover til De indre Hebridene og «whiskyøya» Islay, som kan skryte av å ha hele ni destillerier. Vi setter fot på den mystiske øya Iona med et berømt kloster, og fugleentusiaster kan glede seg til det rike fuglelivet på de bitte små, nærliggende Treshnish Isles.

Neste planlagte destinasjon, Loch Scavaig på Isle of Skye, er noe av det mest stemningsfulle, skotske landskapet du kan se for deg. Fredfylte Canna venter deretter, med monumenter og et fortryllende landskap, før vi seiler videre til De ytre Hebridene.

Ville øyer og et fantastisk dyreliv

Du vil elske fjerntliggende St Kilda, som står på UNESCOs verdensarvliste. Øya ble forlatt av menneskene, men tatt tilbake av et imponerende antall fugler. På Lewis & Harris finner du uberørte strender, tweed-produksjon og den mystiske steinsirkelen Callanish.

Neste gruppe øyer på ekspedisjonsreisen vår er Orknøyene. Her finner vi whisky i Kirkwall, som har røtter helt tilbake til vikingtiden. Til slutt utforsker vi de fjerntliggende Shetlandsøyene, der arkeologiske skatter venter på Fair Isle, før vi seiler over til Bergen der reisen kommer til veis ende.

De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående) De skotske øyene – Whisky og dyreliv fra Hebridene til Shetland (nordgående)
 • Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skottland

  «Dear Green Place»

  13. mai 2022
  Estimert tid for avreise er 22:00

  Ekspedisjonen vår til øyer rundt Storbritannia starter i Glasgow. Hvis du har tid før ombordstigning, anbefaler vi at du gjør deg kjent med denne elegante byen. Glasgow er en by med nydelig viktoriansk arkitektur, og har utviklet seg til å bli en stilfull og spennende by full av museer, gallerier og livlige steder å spise, drikke og handle.

  Det komfortable ekspedisjonsskipet vårt, MS Spitsbergen, vil være klart og venter på deg i havnen. Etter at du har gått om bord i skipet og sjekket inn, vil du få en vind- og vannavstøtende ekspedisjonsjakke som er praktisk i det uforutsigbare været vi kan forvente oss underveis. Du vil ha tid til å finne deg til rette i lugaren og utforske skipet før du blir med på den obligatoriske sikkerhetsdemonstrasjonen før avreise.

  Du vil bli tatt imot av det vennlige ekspedisjonsteamet. De vil forberede deg på de spennende dagene som ligger foran oss, men første prioritet er å ta deg gjennom viktige helse- og sikkerhetsrutiner for å sørge for at du og dine medreisende er trygge og godt ivaretatt gjennom hele sjøreisen.

  Og så kan vi dra av gårde! MS Spitsbergen setter seil fra Glasgow, og vi drar først mot Irskesjøen mens vi forbereder oss på å besøke Nord-Irland og Isle of Man, før vi setter kursen mot de vakre, skotske øyene.

  Strekk på sjøbeina ute på dekk, og gjør deg kjent med de forskjellige områdene på skipet – ditt nye hjem for de neste 13 dagene. Senere blir det middag, det første av mange deilige måltider i skipets utmerkede restauranter. Hev glasset med kapteinen og mannskapet, og skål for en fornøyelig ekspedisjon sammen.

  Merk at dette er et ekspedisjonscruise. Det betyr at rekkefølgen på stoppestedene kan endre seg på grunn av lokale omstendigheter.

  Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skottland

  «Dear Green Place»

 • Dag 2
  Belfast i Nord-Irland

  Sjarmerende industrihovedstad

  14. mai 2022

  Nord-Irlands hovedstad, Belfast, er en by med industri og eleganse, og er kjent for å være stedet der Titanic ble bygget. Helt passende er et helt Titanic-kvartal viet til dette ulykksalige skipet, og det er en opplevelse du ikke må gå glipp av. Du kan gå langs Maritime Mile, en sti langs sjøen som gir deg en følelse av Belfasts stolte sjømannshistorie.

  Det florerer av elegant viktoriansk arkitektur i byen. Nyt en bedagelig spasertur rundt de brosteinsbelagte gatene i katedralkvarteret. Tidligere var området kjent for handel og lagerhus, men nå har det endret seg til et ungt og fasjonabelt nabolag. I hjertet av kvartalet finner man St Anne’s Cathedral. Ta turen inn for å se det vakre interiøret og fantastiske mosaikker.

  Gå sørover gjennom sentrum til Donegall Square, hvor du kan ta en tur til rådhuset, et historisk landemerke med en imponerende samling glassmalerier. Like ved ligger den vakre fasaden til det majestetiske Grand Opera House, designet av Frank Matcham. Matentusiaster kommer til å sette pris på de velsmakende godbitene på det prisbelønte St Georges Market, der du kan prøve lokal gin og whisky, og få med deg litt håndverk.

  Hvis du er historieinteressert, er Ulster Museum vel verdt et besøk, og de botaniske hagene rett ved siden av er et vakkert eksempel på drivhus fra viktoriansk tid, fylt med eksotiske plantearter. Ta en spasertur rundt eiendommen til Queens University Belfast i det grønne Queens Quarter, og få med deg nabolagets butikker, kafeer og barer.

  I utkanten av byen kan du besøke flotte Belfast Castle og kombinere med en tur opp til Cave Hill, der du får en fantastisk utsikt over byen og havet.

  Dag 2
  Belfast i Nord-Irland

  Sjarmerende industrihovedstad

 • Dag 3
  Peel, Isle of Man

  Fra kongelige til løp

  15. mai 2022

  Når du nærmer deg Peel på Man, kommer du raskt til å legge merke til de imponerende ruinene av Peel Castle som skuer over havnen. Denne mektige festningen gir deg en forsmak av det du kan oppleve på dette mystiske øyriket, som ligger midt mellom England, Irland, Skottland og Wales. Manx-folket er stolte av sin uavhengige status, og overalt du går kan du se den trebente triskelen.

  Den vakre havnebyen Peel var hovedstaden til øyene på 1300-tallet, og setet til kongen av Man. Slingrende felt av handelshus vitner om industrien fra gammelt da fiskeskuter ble bygget her og handelen fra Irland til Shetland.

  Besøk Peel Castle som er bygget av vikingkongen Magnus Barfot, og datert tilbake til 1000-tallet. Her kan du praktisk talt kjenne historien under føttene dine. Det er mange ruiner av bygninger innenfor de enorme murene. I tillegg kan du se den restaurerte St German-katedralen fra 1200-tallet. Gå ned i krypten nedenfor, men se opp for Moddey Dhoo, en spøkelsehund som sies å hjemsøke slottet!

  Mange museer i sentrum viser gamle sykler og biler, men nå i de moderne tidene går ting raskt for seg i motorsporten, som er populær på øya. Og visste du at Man er kjent for sine særegne «split kippers» (røkt sild)? Du kan prøve dem på The Kipper House, som er et tradisjonelt røykeri nær havnen.

  Et annet museum du må få med deg er House of Manannan, en hyllest til den mytiske sjøguden Manannan mac Lir som øya er oppkalt etter. I tillegg kan du se utstillinger av Mans maritime fortid, keltere og vikinger. Her ser du replikaen av vikinglangskipet Odins ravn, som ble seilt fra Norge, og du kan besøke et tradisjonelt keltisk rundhus. Opplevelsen er en fest av severdigheter, lyder og til og med lukter!

  Dag 3
  Peel, Isle of Man

  Fra kongelige til løp

 • Dag 4
  Islay, Skottland

  Landet for skotsk whisky

  16. mai 2022

  Gå i oppdagelsesmodus, og sett fot på øya som er kjent for whisky, dyreliv og ullplagg.

  Islay kalles ikke ‘whiskyøya’ for ingenting. Det er ni destillerier i drift her, og deres torvaktige single malt selges over hele verden. Dette er en av de større øyene, med rundt 210 km kystlinje og mange rolige sandstrender.

  Islay syder av historie, med stående monolitter og en steinsirkel som beviser at øya var bebodd i nyere steinalder. Islay ble kjent som Lordship of the Isles (Herrevelde over øyene), og du kan utforske den gåtefulle bosettingen Finlaggan som fortsatt er det viktigste arkeologiske funnstedet på øya, med en rekke keltiske kors rundt omkring.

  Islay er fugletitterens paradis med over 200 fuglearter, som tjeld, havsule, terne, toppskarv og storskarv, i tillegg til musvåk, myrhauk og kongeørn. Fra strendene er det noen ganger mulig å se delfin og hai, og hvis du er tålmodig kan det hende du får se havoter.

  Gå på oppdagelse i den sjarmerende lille byen Bowmore, med butikker, en interessant rund kirke og flere koselige puber og restauranter. Det er antakelig det eneste stedet i verden du kan spise hebride-pizza, toppet med krabbe og hummer.

  Det er mye kunst og håndverk i Bowmore, og du kan besøke keramikkmakere, quiltere og kunstnere i deres verksteder. Besøk Islay Woollen Mill, nær Bridgend, som lagde de skotskrutete klærne til Mel Gibson i Braveheart, og også Liam Neesons kilt i Rob Roy.

  Intet besøk til Islay er komplett uten et besøk til minst ett av de berømte destilleriene. Bruichladdich, Laphroaig, Bunnahabhain, Ardbeg og Bowmore er blant de mest kjente.

  Dag 4
  Islay, Skottland

  Landet for skotsk whisky

 • Dag 5
  Oban i Skottland

  Inngangsporten til øyene

  17. mai 2022

  Det som er bra med å være om bord på et ekspedisjonsskip med et team med entusiastiske eksperter, er at vi ikke trenger å holde oss til en fast tidsplan. Vi kan heller benytte mange av de lokale mulighetene.

  Vi kan for eksempel dra til Oban. Denne lille byen er en travel fiskehavn og kalles noen ganger for «inngangsporten til øyene», og her dukker det ofte opp otre, delfiner og seler i havnen. En 20-minutters spasertur fra byen forbi strendene og gjennom skogsområde til slottet Dunollie, finner du det gamle setet til klanlederne. Lyst på en liten dram? Det lille Oban Distillery er et av de eldste i Skottland.

  Kanskje vil lokale forhold føre oss til et annet mål, i så fall kommer du på land med en ekspedisjonsbåt for å utforske et område utenfor allfarvei som få andre besøker. Et eksempel er den vakre saltvannsinnsjøen Loch Sunart. Dette er et marint beskyttet område der det klare vannet er et høyt beskyttet økosystem med mye oter. Dette er også et godt sted for å se delfiner og nise.

  Tobermory, på Isle of Mull, er et annet sted som vi kan utforske. Denne sjarmerende fiskehavnen kjennes raskt igjen på grunn av de fargerike georgianske husene som ligger langs sjøsiden. Den lille byen er fullpakket med kafeer, restauranter og håndverksbutikker, og det er også et whiskydestilleri her.

  Faktisk er det veldig mange vakre steder å utforske i denne storslåtte og ville regionen. Uansett hvor vi drar i dag kan du være sikker på at ekspedisjonsteamet vårt, som kjenner det vestlige Skottland svært godt, sørger for at du får best mulig opplevelse. Du kan tross alt forvente det uventende på en ekspedisjonsreise med Hurtigruten – det er noe av det som gjør cruisene våre så spesielle!

  Dag 5
  Oban i Skottland

  Inngangsporten til øyene

 • Dag 6
  Isle of Iona & Treshnish Isles i Skottland

  Pilegrimer og lundefugl

  18. mai 2022

  Iona er kjent for mystiske kristne forbindelser, og er en fredelig liten øy utenfor kysten av Mull i de Indre Hebridene. Det restaurerte klosteret er fremdeles et mål for pilegrimer, men det er mye mer å se her, blant annet vakre strender, et rikt dyreliv og den vakre St Columba’s Bay.

  Iona har vært et viktig religiøst sted siden det sjette århundre, men klosteret ble plyndret av vikingene flere ganger mellom 795 og 825. I dag kan du utforske dette hellige stedet og den restaurerte kirken. Det sies at 48 tidligere skotske konger er begravet på kirkegården, og også irske og norske konger – se om du kan finne dem!

  Det er en populær fottur opp til Dun I (Uttales Dun-Iii) som starter fra klosteret. På toppen er du på Ionas høyeste punkt, og kan se St Columba’s Bay og Treshnish Isles. Mens du er der oppe kan du se etter ‘Natural Well’, også kalt ‘Well of Eternal Youth’ (kilden til evig ungdom). Du kan jo prøve å sprute litt av dette angivelig mirakuløse vannet i ansiktet? Det befinner seg i en kløft mellom to steiner når du går nedover mot nord.

  Herfra drar vi til de vakre, fjerntliggende Treshnish Isles, en gruppe karakteristiske små øyer med et rikt dyreliv, som hekkende lundefugl, kolonier av svartfotkrykkje, alke og lomvi, i tillegg til gråsel. Visste du at lundefugl kan leve i over 30 år?

  Fingal’s Cave, udødeliggjort av musikken i Mendelssohns ouverture Hebridene, ligger på grotteøya Staffa, og er kjent for å ha en fantastisk naturlig akustikk. Basaltsøylene er en nordlig utvidelse av Giant’s Causeway i Nord-Irland. På en stille, klar dag kan det være mulig å gå i land for å se fargen i vannet inne i grotten, men søylene i seg selv kan også ses fra havet.

  Dag 6
  Isle of Iona & Treshnish Isles i Skottland

  Pilegrimer og lundefugl

 • Dag 7
  Loch Scavaig og Isle of Canna i Skottland

  «Hebridenes hage»

  19. mai 2022

  Under de dramatiske toppene i Cuillin-fjellene fører Loch Scavaig på Isle of Skye til en av de vakreste og mest dramatiske skotske ferskvannskildene i Loch Coruisk. Malt av Turner og et populært reisemål for viktorianerne, er dette et mektig og romantisk landskap som får hjertet til å banke ekstra.

  Du bør ta på deg turskoene siden det kan være vått, men det er flere flotte turer som går langs innsjøen. Navnet Coruisk betyr «stor vanngryte», og du kan føle at du er med i en fantastisk fantasifilm når du drar hit. Omgitt av bratte klipper på tre sider, føles det som en tapt verden her, og poeten Lord Tennyson beskrev det som det villeste landskapet i høylandet.

  Etter å ha besøkt Loch Coruisk drar vi til den rolige øya Canna, som er den vestligste øya i De indre Hebridene. Canna er bare 7 km lang og 1,6 km bred og er det perfekte stedet å komme i kontakt med naturen.

  De som er historieinteresserte kan se etter forhistoriske festninger og forlatte bosetninger, og utfordre seg selv til å finne det utskårne keltiske korset og den norske kongens grav. Du må helt klart få med deg Canna House, som har en whiskysamling fra et forlis fra 1940-tallet. I tillegg er det et fint sted der du kan slappe av i den vakre hagen.

  Rolig og fredelig, denne øya kan by på fortryllende natur og fantastisk dyreliv. Cannas kystlinje støtter tusenvis av par ynglende sjøfugler, så ta med kikkerten og gjør deg klar til å utforske denne steinete, men flotte beliggenheten.

  Fra lundefugl til muffins. Ta en kort spasertur fra kaia, og nyt en kopp kaffe og en kake på den lokale kaféen, før du tar en titt på kunsthåndverk laget av de lokale innbyggerne. Deretter kan du returnere til skipet for kveldens måltid.

  Dag 7
  Loch Scavaig og Isle of Canna i Skottland

  «Hebridenes hage»

 • Dag 8
  St. Kilda, Øya Hirta, Skottland

  Kalt tilbake av naturen

  20. mai 2022

  Steinete St Kilda kan kun beskrives på én måte: vill. Besøket vårt på denne vindfulle øygruppen med fantastiske sjøklipper og røff sjø avhenger 100 % av været, men hvis vi kan gå i land kan du vente deg en uforglemmelig opplevelse.

  De er det eneste stedet som er oppført på UNESCOs verdensarvliste to ganger, og det er selve juvelen i National Trust for Scotland. De omkringliggende staurene og øyene, som er levninger etter et vulkansk krater, fungerer som hyller for tusenvis av hekkende sjøfugl. Dessuten kan vågehval sees noen ganger i det virvlende vannet som omgir det steinet landskapet.

  Dette var en gang Storbritannias mest fjerntliggende øysamfunn, men i 1930, etter 4000 års kontinuerlig beboelse, ble innbyggerne på St Kilda evakuert etter eget ønske. Det lille museet som består, er et vitnesbyrd på hvor tøft livet var på denne utsatte øya.

  Når du setter fot på St Kilda vil du imidlertid snart se at øya er langt fra ubebodd – den er hjem til et mangfold av sjøfugler, blant annet 60 000 par havsuler – den nest største sulekolonien i verden! Det er en god sjanse for at du også får se mange andre sjøfugler, som lundefugl, havhest, lomvi og svartfotkrykkje. Det er ikke uten grunn at St Kilda anses for å være en av de viktigste sjøfuglkoloniene i Europa.

  I tillegg til fuglelivet, kan det hende du får øye på andre øyboere hvis du ser godt etter. En gammel sauerase – soay-sauen – lever fritt her. Det samme gjør flere andre sjeldne arter som St Kilda-musen og -gjerdesmetten. Se om du kan få øye på dem!

  Utforsk den forlatte landsbyen og se de spesielle «cleits» – sirkulære steinbygninger som ble brukt til å oppbevare torv, egg og røkt lundefugl, før du drar tilbake til MS Spitsbergen og vårt glimrende utvalg av bedre mat.

  Dag 8
  St. Kilda, Øya Hirta, Skottland

  Kalt tilbake av naturen

 • Dag 9
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Hovedstaden på de Ytre Hebridene

  21. mai 2022

  Stornoway er hovedstaden på Isle of Lewis & Harris, en øy som er kjent for å ha uberørte strender, neolittiske funnsteder og tweed-produksjon. Ta et steg tilbake i tiden når du utforsker gamle ruiner og ser de mystiske Callanish standing stones. Du kan også utforske den livlige sjøsiden og gatene i hovedbyen på øya.

  Stornoway var opprinnelig en vikingbosetting, og er nå hovedbyen på Lewis & Harris – én øy med to navn, ett for den nordlige delen og ett for den sørlige. Det er den største og nordligste øya i de Ytre Hebridene, som også er kjent som Western Isles. Gå ikke glipp av Lews Castle, et imponerende slott i nygotisk stil med utsikt over Stornoway havn. I tillegg til å besøke museet, kan du ta en spasertur rundt på området og nyte den uslåelige utsikten over havet. Eller kanskje du får lyst til å ta turen innom slottets egne whiskybar for en liten dram?

  Harris er kjent for tweed-stoffet i ull, og du kan se jakker, bukser og luer til salgs i butikker over hele øyen – perfekte gaver eller suvenirer. Etter at du har besøkt butikker, museer og gamle slott anbefaler vi at du tar deg en spasertur.

  Et besøk til Lewis & Harris er ikke komplett uten å se Callanish standing stones (Calanais på gælisk), en magisk ring av monolitter med en mystisk opprinnelse. Et annet stemningsfylt sted er Blackhouse at Arnol, et totalrenovert, tradisjonelt bosted med stråtak, som gir et fascinerende innblikk i fortiden.

  Det er ellers mange ruter å velge mellom, siden Lewis er den flatere delen. Underveis bør du holde utkikk etter hjort, ørn, oter, havsule og sommerfugler. Den ville delen av denne fredelige øya tiltrekker seg naturentusiaster fra hele verden.

  Dag 9
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Hovedstaden på de Ytre Hebridene

 • Dag 10
  Kirkwall, Orknøyene

  Til minne om Magnus

  22. mai 2022

  Frisk, ren luft, vennlige mennesker, koselige små butikker og puber. Velkommen til Kirkwall, Orknøyene største by. Det er en gammel norrøn bosetning med røtter tilbake til vikingene. Her er det mye å oppleve, så gjør deg klar til å utforske.

  Først og fremst vil du kanskje ta deg en tur rundt i byen og bli litt bedre kjent. Kirkwall er kanskje den største byen på alle de skotske øyene, men den er fortsatt liten og lett å utforske til fots. For et så lite sted er katedralen ganske så storslått, og det er ikke mulig å gå glipp av den. St Magnus Cathedral ble laget av den lokale karakteristiske røde sandsteinen og ble bygget på 1100-tallet. Den er oppkalt etter en lokal pasifist, som er gravlagt ved en av de indre steinsøylene.

  Gå deretter over til Earl’s Palace, som er ruinene til et palass i renessansestil. Stedet er både imponerende og stemningsfullt. Hvis du føler for en kaffe og litt kake, har du kommet til rett sted ved siden av Reel, en kafé/musikkbutikk som serverer varm drikke, mat og lokale ølsorter.

  Apropos alkohol, det er tre destillerier her i Kirkwall, og bare to av dem lager whisky. Highland Park Distillery ligger på den sørlige kanten av byen og skal være av vikingavstamning. Det andre, Scapa Distillery, ligger like utenfor byen i sør, og har utsikt over Scapa Flow. Det tredje destilleriet lager gin. Ta en titt på Kirkjuvagr Orkney Gin-destilleriet, sannsynligvis det eneste stedet du noen gang finner viking-gin!

  Selvfølgelig, hvis du heller bare vil prøve noen småretter uten å bevege deg for mye, kan du dra til vakre Royal Cask på Orkney Hotel, hvor de har over 1000 whiskyer bak steinbaren. Men husk å sette av litt tid til å besøke Orkney Museum, som forteller den fascinerende sagaen om Orknøyene fra steinalderen til i dag.

  Dag 10
  Kirkwall, Orknøyene

  Til minne om Magnus

 • Dag 11
  Fair Isle, Shetlandsøyene, Skottland

  Et naturskjønt stopp for fugler

  23. mai 2022

  I dag setter du foten på Storbritannias mest avsidesliggende øy. Fjerntliggende og forblåste Fair Isle ligger rundt 40 km sør for Shetlands største øygruppe, og den er en av de mindre bebodde skotske øyene. Her bor det bare 65 innbyggere og fast strømforsyning kom først på plass i 2018.

  Fair Isle er hjemmet til 27 fuglearter, noe som gjør den lille øya til et attraktivt sted for fugletittere og naturfotografer på lang avstand. Med sine høye røde sandsteinsklipper og bølgende grønne marker og myrer er det et viktig stopp for trekkende sjøfugl, og her har det vært et permanent observatorium siden 1948. Men dessverre brente den ned i 2019, men den gjenoppbygges for øyeblikket og har behov for støttespillere.

  Ta på deg turskoene og legg ut på en tur til de fantastiske klippene, eller følg veien opp til North Haven og North Lighthouse. Utsikten over havet er utrolig, og sørg for at du holder et øye med de stilige atlantiske lundefuglene som bor i reirene på toppen av klippene.

  Øymuseet forteller historien om menneskene som har gjort Fair Isle til sitt hjem, og hvis du er interessert i håndverk, er det et par steder du kan kjøpe strikkevarer, tekstiler og andre produkter direkte fra produsentene, som er en fin måte for å støtte lokalsamfunnet. Det er også et lite kunstgalleri og en kirke.

  Ta deg god tid her og få en følelse av hvordan det må være å bo på denne lykkelige lille øya før vi drar tilbake til skipet.

  Dag 11
  Fair Isle, Shetlandsøyene, Skottland

  Et naturskjønt stopp for fugler

 • Dag 12
  Lerwick, Shetlandsøyene, Skottland

  I sentrum av Skottlands Shetlandsøyer

  24. mai 2022

  Velkommen til Shetland.[IJ1] [ja2] [ja3] [IJ4] Øya ligger 170 kilometer fra kysten av fastlands-Storbritannia, og er Skottlands nordligste, bebodde øyer. I dag vil vi ligge til kai i den vakre byen Lerwick, som også er øyas hovedstad. Lerwick ble grunnlagt på 1600-tallet som en fiskehavn, og er i dag en vennlig, travel by med vakker viktoriansk arkitektur som ligger midt i en fantastisk natur.

  Når du går til fots i Lerwick finner du en kompakt og kupert by med bare én handlegate – Commercial Street. Dette kan virke rart for en hovedstad, men alt ved Shetland er som Skottland i miniatyr, og det bor bare rundt 7000 mennesker her. Utforsk de smale gågatene og du kan oppdage småbutikker som selger alt fra Shetlands whiskyer og kokte søtsaker, til ullgensere og lokalt produsert fudge (myk karamell).

  Den gamle havnefronten er fremdeles aktiv med besøkende yachter og yrkesfiskebåter, og her nede finner du også Shetland Museum. I museet er det en fascinerende oversikt over øyas arkeologiske rikdom, inkludert kulturgjenstand og en modell av det berømte Jarlshof forhistoriske komplekset sør på øya.

  Ta en spasertur til Fort Charlotte, en femkantet festning bygget under den engelsk-nederlandske krigen i 1652. Ikke langt unna ligger tinghuset, som ruver over store deler av Lerwick og nesten kan forveksles med et slott. Inne ser det like fantastisk ut, med noen fantastiske glassmalerier som forteller historien om Shetland.

  Resten av øya kan skryte av noen av Shetlands mest attraktive landskap og en ekstraordinær konsentrasjon av arkeologiske steder, inkludert to bemerkelsesverdige jernalderlandsbyer bare et lite stykke unna Lerwick. Croft House Museum er også vel verdt et besøk. Her får du en smakebit på hvor tøft livet var på disse øyene for crofters (småbrukere) for ikke så lenge siden.

  Dag 12
  Lerwick, Shetlandsøyene, Skottland

  I sentrum av Skottlands Shetlandsøyer

 • Dag 13
  Bergen

  Byen med de syv fjell

  25. mai 2022
  Estimert ankomsttid er 08:00

  Det er tid for å ta farvel når sjøreisen vår til skotske whiskyøyer og øyer med et rikt dyreliv kommer til veis ende i Bergen. Etter ilandstigning anbefaler vi at du setter av litt tid til å utforske Bergen.

  Bergen ble grunnlagt i 1070 e.Kr. og var Norges hovedstad i mange år. Byen hadde en ideell beliggenhet med en havn for hansahandel med resten av Europa. Norges nest største by har beholdt mye av sin lokale karakter, historie og sjarm.

  Et besøk til Bergen er ikke komplett uten en tur innom historiske Bryggen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Du finner området fullt av uavhengige butikker som selger kunsthåndverk. En kort gåtur fra Bryggen ligger Bergens berømte fiskemarked, hvor overdådig fersk sjømat tilberedes rett foran deg.

  Vi er sikre på at du har hatt en fantastisk reise til skotske øyer med MS Spitsbergen. Hvorfor ikke runde det hele av med en tur med Fløibanen for spektakulær utsikt over De syv fjell, havnen og havet?

  Dag 13
  Bergen

  Byen med de syv fjell

Avganger

2022

 • januar
 • februar
 • mars
 • april
 • mai
 • juni
 • juli
 • august
 • september
 • oktober
 • november
 • desember
Mai:
13.

Aktuelle tilbud og rabatter

 • Bestill trygt

  Vår populære Bestill Trygt-garanti er tilbake, slik at du kan planlegge neste reise ut i verden med oss uten å bekymre deg.
  Du får fordelene med Bestill Trygt på nye bestillinger foretatt i perioden 25. november til 31. mars 2022, for ekspedisjonscruise med avgang til og med 30. september 2022.
  Les mer og bestill

Hva er inkludert

Inkludert

Ekspedisjonscruise

 • Ekspedisjonscruise i valgfri lugarkategori
 • Frokost, lunsj og middag, inkludert drikke (skipets øl og vin, brus og mineralvann) i restaurant Aune
 • Kaffe og te uten kostnad
 • WiFi om bord uten kostnad. Vær oppmerksom på at vi seiler i fjerntliggende områder med begrenset tilkobling. Strømmetjenester kan ikke brukes.
 • Gjenbrukbar vannflaske uten kostnad, som kan fylles opp på vannstasjonene om bord
 • Engelskspråklig ekspedisjonsteam som organiserer og blir med på aktiviteter om bord og på land
 • Et utvalg av inkluderte aktiviteter

Aktiviteter om bord

 • Ekspertene i ekspedisjonsteamet holder dyptgående foredrag om en rekke temaer
 • Bruk av skipets vitenskapssenter som har et omfattende bibliotek og avanserte mikroskoper for biologi og geologi
 • Vitenskapsprogram som lar gjestene bidra med vitenskapelig forskning
 • Profesjonell fotograf om bord som gir gode tips og triks for å ta de beste bildene av landskap og dyreliv
 • Bruk av skipets boblebad, panoramabadstue og innendørs treningsrom
 • Uformelle samlinger med mannskapet, som daglige oppsummeringer og forberedelser til neste dag

Landingsaktiviteter

 • Landinger med små ekspedisjonsbåter med ekspedisjonsteamet
 • Lån av støvler, vandrestaver og alt nødvendig utstyr til aktiviteter
 • En vind- og vannavstøtende ekspedisjonsjakke som du kan beholde
 • Ekspedisjonsfotografer kan hjelpe deg med kamerainnstillingene

Ikke inkludert

 • Internasjonale flygninger
 • Reiseforsikring
 • Bagasjehåndtering
 • Valgfrie utflukter på land med våre lokale partnere

Merk

Et stort skip i vannet
A group of people posing for the camera
Bilde: Stefan Dall / Hurtigruten
Restauranten om bord MS Spitsbergen
Bilde: © Tor Farstad
Ditt skip

MS Spitsbergen

Byggeår 2009
Renovert 2016
Skipsverft Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passasjerkapasitet 180
Senger 243
Bilkapasitet 0
Bruttotonnasje 7344
Lengde 100,54 m
Skipsbredde 18 m
Fart 14,5 knop
Et stort skip i vannet

MS Spitsbergen vil ta deg med på en helt unik sjøreise. Hun seiler langs norskekysten fra september til mai, og er en del av de globale ekspedisjonsreisene våre resten av året.

Les mer om MS Spitsbergen

En stor seng i et rom
Sjekk priser og tilgjengelighet

Her har du noen forslag: