Den ultimate fjordekspedisjonen til Island og Grønland

Island, Grønland og norskekysten

Bli med på et eventyr i Arktis, der vi seiler dypt inn i verdens største fjordsystem. Kjenn spenningen ved å være midt ute i villmarken, og nyt naturens ro samtidig. Mange av stedene du får se har antagelig aldri vært besøkt av mennesker tidligere. Vi seiler fra Reykjavik på Island og bruker fire dager på å utforske fjordene på Grønland før de skjulte perlene langs norskekysten står for tur.

 • Utforsk verdens største fjordsystem, der Scoresbysund-fjorden er høydepunktet
 • Se dyrelivet i Arktis
 • Opplev Island, Grønland og Norge på samme ekspedisjon
 • Få med deg Jan Mayen, en av verdens mest isolerte øyer

Oversikt

Verdens største fjordsystem og de norske fjordene

Bli med på tidenes fjordekspedisjon, der du både får med deg Islands Vestfjorder, Scoresbysund-fjorden på Grønland og noen av de norske fjordene.

Sagalandet

Island er helt klart noe utenom det vanlige. Her finner du antagelig de største og vakreste fossefallene i Europa, du kan gå turer gjennom langstrakte lavalandskap, oppleve store isbreer og varme kilder. Vestfjordene er en av Islands best bevarte hemmeligheter. Området er stort sett ubebodd av mennesker, men i naturreservatet yrer det av liv på fuglefjellene. Dette er et ideelt sted for å se dyr på nært hold i sitt naturlige habitat, og bygda Ísafjörður er et perfekt utgangspunkt for utfluktene våre.

Der betydningen av ordet ”isolert” får ny mening

Fra Reykjavik krysser vi havet mot Grønlands isolerte og øde bosettinger. Ittoqqortoormiit er nesten så langt unna sivilisasjonen som man kommer på Grønland. I ni måneder hvert år er stedet isolert på grunn av havisen. Like ved finner du verdens største nasjonalpark, total ødemark og en 18.000 km lang og uberørt kystlinje.

Enormt og overveldende vakkert

Vi bruker fire dager på å seile dypt inn i verdens største fjordsystem. Scoresbysundfjorden strekker seg 350 km inn i landet. Her får du oppleve både ekstrem natur og fredelige omgivelser i form av høye fjell, basaltklipper og en enorm villmark. Den overveldende naturen blir ikke mindre interessant av det unike dyrelivet som også finnes her. Du får se et imponerende antall fugler, moskus, reinsdyr, hvalross og kanskje en isbjørn eller to hvis vi er heldige. På flere av stedene vi går i land, finnes det ikke tegn til at det har vært mennesker før oss.

En øde øy og de norske fjordene

Etter noen spennende dager på Grønland setter vi kursen hjemover. Mens vi krysser havet, håper vi å kunne gå i land på en av verdens mest isolerte øyer, Jan Mayen. Her kan du blant annet se Beerenberg, som er Norges eneste aktive vulkan. Når vi kommer til fastlandet seiler vi inn i Trollfjorden og tar turen innom vakre Lofoten. Deretter besøker vi flere øyer og sjarmerende fiskevær, før ekspedisjonen avsluttes i Bergen.

Prisen inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori, inkludert helpensjon
 • Vind- og vanntett jakke
 • Turer med småbåter til land
 • Aktiviteter om bord og på land
 • Forelesninger om bord
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter/aktiviteter
 • Kaffe og te om bord

Ikke inkludert

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene råder. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

18. August 2018

Avreisehavn Reykjavik
Dag 1
Reykjavik_shutterstock_228915868_Tsuguliev_Day-1.jpg

Verdens nordligste hovedstad


Sted: Reykjavik

Islands hovedstad er en liten, men livlig og moderne storby. Her er det massevis av historie og kultur, og rett utenfor bygrensen ligger et vidstrakt landskap med isbreer, fossefall, geysirer, vulkaner og fjell. Vi anbefaler at du utforsker byen på egen hånd, før ekspedisjonen med MS Spitsbergen starter.

Dag 2
shutterstock_355344518_Isafjordur_Iceland_Day-2.jpg

I Islands fjorder


Sted: Ísafjörður

Ísafjörður er den største byen i Vestfjordregionen. Stedet var lenge en handelsplass, og hovednæringen var fiske. Ta deg en tur rundt i byen og se på den varierte og fargerike arkitekturen. Mange av de sjarmerende trehusene ble bygget av rike, utenlandske handelsmenn tidlig på 1700-tallet. Vi har også mange utflukter i Ísafjörður. Bli med på alt fra smaksprøver på lokal mat til utflukter i den vakre naturen.

Dag 3-6
Ittoqqortoormiit-Scorbysund-_R7S4167_HDR_Day-3-6.jpg

Verdens største fjordsystem


Sted: Scoresbysund Fjordsystem

Ittoqqortoormiit, eller Scoresbysund, er Grønlands mest isolerte bygd og har bare 560 innbyggere. Bli med i land og møt menneskene som bor her. Når du rusler rundt i byen kommer du til å se stativer der dyreskinn henger til tørk. Her har de drevet med jakt i hundrevis av år, og pelsjegerne som bor her er de eneste som har lov til å drive jakt i Nordøst- Grønland nasjonalpark. Du kommer også til å legge merke til basaltsteinene med horisontale linjer som går gjennom klippene. Disse formasjonene markerer overgangen til en enda mer øde del av Nordøst-Grønland. Fra Ittoqqortoormiit seiler vi inn i verdens største fjordsystem! Du kommer til å merke temperaturforskjellen når vi forlater det varme vannet fra Golfstrømmen og kommer til den kalde havstrømmen som følger kysten av Øst-Grønland. Underveis kommer vi til å gå i land flere steder, og du kommer virkelig til å føle at du er midt i villmarken. Noen av stedene har ikke vært besøkt av andre mennesker på mer enn 200 år – hvis det i det hele tatt har vært mennesker her før. Det er en helt unik opplevelse å seile innover disse fjordene. Du får følelsen av å seile inn i en labyrint omgitt av spektakulære, snøkledde fjelltopper. Ved den gamle handelsstasjonen Syd Kap er det både gamle spekkovner og hustufter etter Thule-kulturen. På Bjørne Øer var det også en gammel Thule-bosetning. Fra jegerhytten i Hekla Havn har du et perfekt utgangpunkt for å se fugler og mindre dyr som polarhare, lemen og rype. Når vi kommer til Vikingbukta er de rare steinformasjonene av Colombia-basalt og den store isbreen noe å legge merke til. Qupaulakajik er stedet for å se etter plantefossiler; her er det nemlig mulig å finne fossiler som er mer enn 200 millioner år gamle. Naturen er også noe helt for seg selv! Noen av fjellene i området er over 2500 meter høye, og de stiger rett opp fra havet, som er fullt av isfjell. Det markerer er en flott kontrast til åssidene der moskusen rusler rundt og beiter. Det er også store sjanser for å se den kritthvite polarharen, polarrev eller den sjeldne polarulven på land. Løfter du blikket får du kanskje øye på den hvite grønlandsjaktfalken, rype, snøugle og og mange ulike sjøfugler. Og husk – der det er is, kan det være isbjørn.

Dag 7
shutterstock_456866743_Beerenberg_Jan-Mayen-2_Day-7.jpg

Isolert mellom Grønlandshavet og Norskehavet


Sted: Jan Mayen

Midt mellom Grønlandshavet og Norskehavet ligger den lille øya Jan Mayen. Den er en av verdens mest isolerte øyer, og den er norsk. Her ligger verdens nordligste og aktive vulkan Beerenberg, plassert akkurat der den nordamerikanske og eurasiske kontinentalplaten møtes. På 1500-tallet hadde nederlandske hvalfangere en base på øya, men nå er det kun en norsk værstasjon her. Jan Mayen er altså ikke et sted med overdrevent mye turisme. Det er ikke mange som seiler i disse farvannene, og at noen går i land her skjer ekstremt sjeldent. Men det er akkurat det vi skal prøve på – å gå i land på denne eksotiske utposten.

Dag 8
At-sea-1876-052_Day-8.jpg

Vi krysser Norskehavet


Sted: Til sjøs

En dag til sjøs er et hyggelig avbrekk. Du får tid til å sortere alle bildene du har tatt, til å slappe av og bli med på de interessante forelesningene ombord.

Dag 9
Raftsundet_vaar_11_Day-9.jpg

Ekstrem natur og sjarmerende fiskevær


Sted: Lofoten

Når vi kommer til fastlandet, seiler vi først gjennom det trange Raftsundet. Trollfjorden er enda trangere, og de loddrette fjellveggene stiger rett opp fra sjøen. Midt inne i denne bittelille fjorden stryker nesten fjellveggene mot skipssiden, og er du heldig får du også øye på havørn på himmelen eller langs fjellsidene. Vi bruker resten av dagen på å utforske Lofoten, som er verdenskjent for den ekstreme og vakre naturen og de sjarmerende fiskeværene.

Dag 10
Torghatten_shutterstock_324014129_Day-10.jpg

Hull i hatten


Sted: Helgelandskysten

Torghatten er et av de mest berømte landemerkene langs Helgelandskysten, og fra dekk er det god utsikt til fjellet med hull tvers gjennom. Det er mange sagn knyttet til hvordan hullet ble til, men geologer mener hullet ble skapt under istiden.

Dag 11
1200x600_shutterstock_219073939_Day-11.jpg
Bilde: Sergey Goryachev Bilde

Et forlatt fiskevær


Sted: Grip

Øygruppen Grip ligger 14 km fra fastlandet. På Gripholmen ble det etablert et fiskevær på 1100-tallet, men i 1974 flyttet de siste menneskene herfra. Dette var en gang landets minste kommune, med bare noen hundre innbyggere. I dag er de 47 husene sommerhytter og det går ferge fra Kristiandund hele sommeren. Bli med i land for å se på de nydelige og fargerike husene, og Grip Stavkirke, som ble bygget en gang på 1400-tallet.

Dag 12
2793122607_67bd53b693_o_Jarkko-Laine-zxckr_Day-12.jpg

Ytterst i havgapet


Sted: Værlandet og Bulandet

Bittelille Værlandet har en veldig sjarmerende havn, med gamle hus og en hyggelig kro der maten som serveres kommer rett fra havet. I Sørværet naturreservat er det et yrende dyreliv, og på en god dag får du både sett sel, oter, nise, ørn og hjort. Bulandet er et av de livligste fiskeværene i Norge. I motsetning til mange andre små samfunn, har de faktisk hatt befolkningsvekst i de siste årene. Dette er et yndet sted for båtfolk, og i tillegg til et lite galleri er det massevis av hytter og rorbuer på øya. Som lokalbefolkningen selv sier: ” Du er hjartelig velkommen til en rundtur i den Bulandske og Værlandske verden. Alt du ser her er Norges vestligaste. Vi har Norges vestligaste kyrkje, skule, butikkar, barnehage, bruer, kro, kino, næringsliv, katter, hunder, pinnsvin og befolkning. So da er ikkje småtterier.”

Dag 13
164093594_Nokuro-Shutterstock_Day-13.jpg

Porten til fjordene


Sted: Bergen

Ekspedisjonen avsluttes i Bergen. Hvis du ikke har vært her før, er dette en flott anledning til å få med deg Bryggen, Fisketorget, Fløibanen eller noen av de vakre fjordene på Vestlandet før du reiser hjem.

31. August 2018

Sted Bergen
Om bord Opplevelser Forleng din reise

Fly og hotell

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00 81003030