Ekspedisjon under midnattssolen til Thule

København - Kangerlussuaq, Grønlands iskant - København

Opplev nærkontakt med de sterke naturkreftene i Arktis. Se den enorme Grønlandsisen som strekker seg 2400 kilometer nordover og dekker opp mot 80 prosent av Grønland. Utforsk den vakre vestkysten og Dundas og Siorapaluk – de nordligste naturlige samfunnene i verden. Ta på isfjell med dine egne hender i Illulissatfjorden.

 • Seil så langt nord som til Qaanaaq (Thule) i ekstreme Nord-Grønland
 • Utforsk bosetninger som bare kan nås via båt; de nordligste naturlige samfunnene i verden
 • Opplev Illulissatfjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste
 • Bli med på fottur, kajakkpadling og med spennende aktiviteter under midnattssolen

Oversikt

Stå på kanten av den massive innlandsisen på Grønland, før vi seiler opp til kanten av den arktiske havisen. 

Grønlands arktiske villmark byr på noen av verdens mest spektakulære og urørte landskap. Dette er også verdens største øy, og Grønlands frosne kystlinje har vært vitne til fødselen av noen av naturens mest utrolige skapninger. Her er overlevelse en kamp, noe som har gitt lokalbefolkningen stor respekt for naturkreftene. På veien mot de ekstreme landene i nord seiler vi under midnattssolen gjennom et landskap rikt på kultur, historie og dyreliv. 

Inuittenes jaktkultur

På Grønland er jakt og fiske en viktig del av livet, og sånn har det vært i over 4000 år. Fra generasjon til generasjon har Inuittfolket laget og forbedret unike produkter - som kajakker, harpuner, fuglespyd og klær av høy kvalitet laget av dyreskinn og pels. Når til og med kompakt snø i form av en iglo kan benyttes som midlertidig oppholdssted, sier det noe om den utrolige evnen dette folket har til å utnytte naturressursene. 

Vill og majestetisk natur

Utforsk sjeldent besøkte bosetninger langt nord, som Upernavik og Siorapaluk. Se Grønlands kolossale isbreer hvor isfjell kalver i havet, utforsk dype fjorder, frodige enger og det varierte dyrelivet, blant annet moskus, reinsdyr, narhval og hvalross, som er forholdsvis hyppig sett på disse ekspedisjonene - spesielt ved ekspedisjonens startpunkt: Kangerlussuaq. Med daglige ilandstigninger og utflukter som kajakkturer, fotturer og andre aktiviteter, vil du oppleve autentiske Grønland og møte menneskene som bor her.

Prisen inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Tur-retur flyreise på økonomiklasse mellom København og Kangerlussuaq
 • Transport mellom flyplass og skip i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen, inkludert middag etter utflukten
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter med aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt Ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te 

Ikke inkludert: 

 • Reiseforsikring
 • Flyreiser
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve. 

30.Juli 2018 og 14.August 2018

Avreisehavn København/Kangerlussuaq
Dag 1
Kangerlussuaq_Greenland.jpg

Vi flyr nordover


Sted: København/Kangerlussuaq

Denne ekspedisjonen starter med en flytur fra København. Mindre enn fem timer senere ankommer du bosetningen Kangerlussuaq på Grønland. Ved ankomst blir du fraktet til MS Fram.

Dag 2
03_Sisimiut-5094.jpg

Oppdag Disko Bay


Sted: Sisimiut

I Disko Bay-området seiler vi gjennom landskap med fantastisk dyreliv og spektakulær natur på alle kanter. Fargerike landsbyer klynger seg til røffe fjellknauser ved foten av fjellene som omgir Grønlandsisen. Bli med på kajakktur, fottur eller andre utflukter. I Sisimiut kan du se kunstnere lage smykker og annet håndverk av bein, lær og metall. Bli med på en guidet tur eller smak Grønlands spesialiteter på en restaurant.

Dag 3
Qeqertarsuaq_decker-IMG_7976.jpg

Fjorder, vulkanhistorie og frodige enger


Sted: Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq ligger på Disko Island og byr på flotte naturopplevelser. Dype fjorder som er perfekte å padle kajakk i, fjell som stiger opp til 1919 meter over havet, varme kilder og basaltstein som vitner om en rik vulkanhistorie. Naturen rundt Queqetarsuaq er så fruktbar at kvann og andre planter vokser som de ikke gjør på noe annet sted på hele Grønland. Bli med på valgfrie utflukter som byvandring, kajakktur eller småbåttur. Hvis du er interessert i arkeologi og historie, burde du definitivt ta en tur innom det lokale museet. Alternativt kan du rusle rundt i bosetningen på egenhånd.

Dag 4
Boy-in-Inuit-kayak_Visit-Greenland-Glenn-Mattsing.jpg

Legg igjen en bit av hjertet ditt i bygda ved det hjerteformede fjellet


Sted: Uummannaq/ Ukkusissat

Det sies at når du besøker Uummannaq legger du igjen en del av hjertet ditt på øya. Om det er magien til det hjerteformede fjellet, lyden av barna som synger når du går i land eller noe helt annet – du vil uansett la deg sjarmere av dette stedet. Lær mer om inuittkulturen og opplev det spesielle landskapet her. På våre valgfrie utflukter kan du møte lokalbefolkningen eller reise med båt til Quilakitsoq, der Quilakitsoq-mumiene ble funnet i 1972.

Dag 5
Davis_Straights_shutterstock_189212321.jpg

Vi seiler nordover


Sted: Til sjøs

Når vi seiler nordvest langs Davissundet mot Lauge Koch-kysten fra 71° til 76° nord, passerer vi noen av de nordligste bosetningene på Grønland. I dette røffe miljøet, langt vekk fra alt og alle, er livet en konstant kamp mot elementene. Lær mer om dette området på en forelesningene ekspedisjonsteamet holder om bord.

Dag 6
DSC_4556_Topaz.jpg

"Gamle Thule"


Sted: Dundas

Det er fastslått at folk bodde i denne bosetningen, nå kjent som Dundas, for opp til 900 år siden. Rett nord for Dundasfjellet finnes det flere arkeologiske utgravningssteder, inkludert Comer's Midden, hvor flere ruiner og søppelhauger som inneholdt skjell, dyrebein og annet avfall har blitt funnet. I 1910 etablerte den danske eventyreren Knud Rasmussen en handelspost i Nordvest-Grønland og ga den navn etter den mytiske øya Thule. Rasmussen dro på flere ekspedisjoner fra Thule og inn i Arktis, hvor han utforsket forskjellige eskimostammer og forsket på deres myter og legender. Den amerikanske flybasen (Dundas) ble bygget i løpet av andre verdenskrig, der den gamle handelsposten hadde vært. Basen ligger der den dag i dag.

Dag 7
Siorapaluk_7318.jpg

Sivilisasjonens siste utpost


Sted: Siorapaluk

Siorapaluk betyr "lille sand" og fikk navnet sitt etter den lille sandstranden i landsbyen. Høye sandsteinfjell i farger som varierer fra rødt til lilla omgir Du vil også få se en isbre i bunnen av den lille Robertsonfjorden. Dette er verdens nordligste bebodde bosetning, og så langt nord du kan dra på Grønland og fortsatt ha elektrisitet, toaletter og en butikk tilgjengelig. Siorapaluk ligger kun 1362 kilometer unna Nordpolen. Mange av beboerne er etterkommere fra den siste emigrasjonen av inuitter fra Canada. Hovedinntektskilden kommer fra naturen. Fisking og jakt etter fugl, rev, hare, sel og hvalross gir beboerne penger i lomma og mat på bordet. Bli med i land for å utforske denne unike arktiske utposten.

Dag 8-9
8400843703_331770cd05_o.jpg

Vi forsøker å nå 80° N


Sted: Til sjøs

Vi seiler langs isens ytterkant, i kjølvannet til de tidligste oppdagerne. Vi seiler gjennom Kane Basin, som ligger mellom Grønland og Ellesmere Island, Canadas nordligste øy. Vi skal forsøke å nå 80° nord. Dette området er kjent som North Water Polynya, og mesteparten av sjødyrelivet i Baffin Bay er konsentrert i denne regionen.

Dag 10
VG-Fram-2015-59.jpg

Toppen av verden


Sted: Qaanaaq (eller Thule)

Qaanaaq (eller Thule) var den første delen av Grønland som ble kolonisert av Inuittene fra vest for mer enn 4500 år siden. Fortidens filosofer kalte området Ultima Thule, eller "slutten på kjent territorie". Grønlandsfolk kalte området Avanersuaq, "det store nord". Dette er virkelig det ekstreme nord - den nordligste byen på Grønland, kun 30 km fra Canada. Den originale bosetningen ble flyttet 200 kilometer nordover i 1953, til Murchisonsundet, fordi støyen fra flyene til den amerikanske basen i nærheten forstyrret dyrelivet som inuittene var avhengig av. Her lever menneskene av å jakte sel, hval og isbjørn, ofte fra kajakk eller hundeslede. De lager også klassisk håndverk – alt sammen viktig for inuittenes identitet som et mektig pionerfolk. Besøk suvenirbutikken i Ultima Thule hvor du kan kjøpe originalt håndverk fra Qaanaaq-distriktet.

Dag 11
08-Ilulissat-45.jpg

Vi seiler sørover


Sted: Til sjøs

Nyt en avslappende dag på havet mens vi seiler langs den avsidesliggende kysten av Nordvest-Grønland. Se dyreliv fra dekk eller bli med på en forelesning med ekspedisjonsteamet.

Dag 12
18_Upernavik-2544_Thomas-Haltner.jpg

En bukt av øyer og is


Sted: Upernavik

Skjærgården i Upernavik har øyer så langt man kan se, Upernavikfjorden i nord og verdens største fuglefjell (Apparsuit) i sør. I århundrer har de lokale emigrert til Upernavik i løpet av våren for å utnytte de rike jaktmarkene. Mange av innbyggerne går fortsatt på jakt eller drar ut for å fiske, og i august kan du være vitne til jakten på moskusokse i dette området. Denne lille bosetningen ligger 72° 47' N og 56° 10' W, 800 km nord for Polarsirkelen – med alt innenfor gåavstand. Landsbyen er også hjem til verdens nordligste friluftsmuseum, hvor du kan lære mer om koloni- og vikinghistorien.

Dag 13
Eqip_Sermia_Glacier_084_CIMG1168.jpg

Opplev de rå naturkreftene


Sted: Eqip Sermia

I dag får du en unik mulighet til å oppleve rå og ekte naturkrefter på et besøk til Eqip Sermiabreen, hvor isfjell kalver rett ned i åpent hav. Vi bruker skipets småbåter for å gå i land i dette vakre området. Hvis du ønsker mer aktivitet, kan du gå rundt på egenhånd. 

Dag 14
Greenland_Fram_06-07-2012_Ilulissat_2537_edit.jpg

Is, is, og mer is


Sted: Ilulissat

Ilulissat ligger i Ilulissatfjorden. Dette nydelige området ble lagt til på UNESCOs verdensarvliste i 2004. Rett utenfor byen, ved munningen av fjorden, ser du ofte enorme isfjell som har gått på grunn. De kommer fra Jakobshavnbreen, en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Den går direkte fra Grønlandsisen og produserer hele 10 prosent av alle isfjellene på Grønland. Isfjellene driver ut på havet rett utenfor byen før de begynner sin reise nordover og senere ut på Atlanterhavet. Disse mektige isfjellene er helt unike. Se hvordan overflaten endrer farge fra hvitt til blå, oransje og røde fargetoner når midnattsolen treffer dem, og hør hvordan isfjellenes unike knaking og rumling skaper ekko fra den ene enden av fjorden til den andre. Vi tilbyr flere valgfrie utflukter på land, som fotturer, historiske byvandringer og en båttur ut i isfjorden.

Dag 15
Greenland_Fram_30-06-2012_Itilleq_1185_edit.jpg

Landsbyen ved Polarsirkelen


Sted: Itilleq

Itilleq betyr "hulen", og som navnet antyder ligger denne lille bosetningen i et hulrom, med majestetiske fjell og isbreer på alle kanter. Kun 200 meter sør for sentrum ligger Polarsirkelen, og byen kan derfor rettmessig kalle seg polarsirkelbyen. De fleste av de 130 menneskene som bor her driver med jakt og fiske. Øya har ingen ferskvannskilde, så innbyggerne er avhengige av et anlegg som omgjør saltvann til drikkevann. Byens kirke har en interessant historie: Den ble bygget i Thule (Umanak, Nord-Grønland) i 1930 og flyttet til Itilleq i 1963.

Dag 16
26_Kangerlussuaq-6669.jpg

Ekspedisjonen avsluttes


Sted: Kangerlussuaq

Når vi ankommer Kangerlussuaq nærmer ekspedisjonen din med MS Fram seg slutten. Benytt muligheten til en siste utflukt på Grønlandsisen. Denne store isødemarken strekker seg omtrent 2400 kilometer nordover, med høyder opp mot 3200 meter over havet. Veien til enden av Grønlandsisen har nydelige naturomgivelser som varierer fra arktisk ørken og tundra til fjellterreng som tilbyr utrolig utsikt over landskapet rundt. Senere på kvelden flyr du til København.

Dag 17
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Bilde: Heather Poon Bilde

Moderne København


Sted: København

Du lander i den danske hovedstaden tidlig på morgenen og har kanskje til og med tid til å utforske denne trivelige og moderne byen før du reiser hjemover.

15. august 2018 og 30. august 2018

Sted København
Om bord Opplevelser

Utflukter på reisen

Utforsk alt Grønland har å by på med våre valgfrie utflukter. Dersom du ønsker å bli med på en av utfluktene i løpet av din reise, anbefaler vi å forhåndsbestille. Utfluktene kan også kjøpes om bord dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

Video

Få et innblikk i de eventyrene du kan ta del i på en reise til Grønland

Forleng din reise

Fly og hotell

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00 81003030