En arktisk kryssing

Tromsø - Jan Mayen - Island - Grønland

Bli med på en ekspedisjon ulikt noe annet på denne halvkulen. Se Lofoten, eksotiske Jan Mayen, Island og de sørlige og vestlige delene av Grønland - hvor noen steder kun er tilgjengelig via båt. Det spektakulære landskapet, storslåtte fjorder og midnattssolen fungerer som en fantastisk kulisse på denne mangfoldige reisen.

 • Besøk Lofotøyene, Island og Grønnland på en ekspedisjon
 • Få med deg ekspedisjonsteamets fascinerende foredrag om populære miljørelaterte og historiske emner
 • Bli med på et mangfold av ulike utflukter og aktiviteter for å utforske vidunderlige arktiske destinasjoner fullt ut
 • Opplev midnattssolen, et surrealistisk sommerfenomen

Oversikt

På denne ekspedisjonen får du virkelig sett mange av høydepunktene i Arktis. Vi starter i Tromsø og fortsetter til Vesterålen og Lofoten som er verdenskjente for den flotte og ekstreme naturen som finnes her. Vi krysser havet og besøker den avsidesliggende og eksotiske øya Jan Mayen. Sagaøya Island vil helt sikkert gjøre stort inntrykk med variert landskap og yrende fugleliv. Som en fantastisk finale bruker vi nesten en uke på å utforske hjertet av Grønland; området rundt Diskobukta. Besøkene i de små bosetningene gir innsikt i hverdagslivet på Grønland, og noen av stedene vi skal til er bare tilgjengelige via sjø- veien. Den spektakulære naturen, Iluissatfjorden som står på UNESCOs verdensarvliste og midnattssolen danner et vakkert bakteppe for reisen. 

Din reise inkluderer:

 • Hurtigrutens ekspedisjonseiling i valgt lugarkategori med fullpensjon om bord
 • Flyreise mellom Kangerlussuaq og København på økonomiklasse
 • Transfer fra skip til flyplass i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen med middag
 • Vind- og vannavstøtende jakke
 • Landinger med polarsirkelbåter og utvalgte aktiviteter om bord og på land
 • Erfarent ekspedisjonsteam som holder faglige foredrag, samt deltar ilandstigninger og aktiviteter om bord
 • Kaffe og te om bord

Ikke inkludert:

 • Internasjonale fly
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Valgfrie utflukter og servicetips
 • Bagasjeservice 

Merk:

 • Tabellen viser priser i NOK per person
 • Planlagte ilandstigninger vil avhenge av vær- og isforhold
 • Vi tar forbehold om endringer i planlagte program og reiserute
 • Enkeltlugarer på forespørsel
 • Utleie av støvler om bord
 • Obligatorisk helseerklæring 
Reisen dag for dag

Reiseplan

På denne ekspedisjonen er det elementene som rår. Vær, vind og isforhold kan påvirke dagsetappene. Sikkerheten kommer først, og kapteinen avgjør den endelige reiseplanen underveis. Reisebeskrivelsen fra dag til dag er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er grunnen til at alle reiser med Hurtigruten er unike.

5 Juni 2017

Avreisehavn Tromsø
Dag 1
1200x600_Tromso_©Hurtigruten_day1.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Porten til Arktis


Sted: Tromsø

Da Roald Amundsen rekrutterte medlemmer til sine berømte ekspedisjoner, reiste han til Tromsø for å finn menn (ja, det var kun menn på den tiden) med navigasjonserfaring fra isete hav; menn som visste hvordan man kunne overleve på så lite som mulig i Arktis - menn som, mot alle odds, hadde overlevd og overvintret på Svalbard med jakt og fangst.

I dag er Tromsø en raffinert utgave av seg selv for 100 år siden. Her finner du fortsatt de dyktigste menneskene på arktisk drift, forskerne som undersøker Arktis i lys av global oppvarming og en smeltedigel med urfolk og europeiske innvandrere. Tromsø er fortsatt porten til Arktis og et naturlig utgangspunkt for mange ekspedisjoner med kurs mot polare farvann - akkurat hva du er i ferd med å oppleve.

Dag 2
1200x600_Vesteralen_©Hurtigruten_day2.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Verdens vakreste øy


Sted: Lofoten, Norge

Vi kommer til Vesterålen tidlig denne morgenen. Mens vi seiler langs kysten, er det store muligheter for å se hval fra dekk, ettersom de vanligvis finner mat i dette området. Myre er en av de største fiskeværene i Norge, og byr på lokal kultur og fine fotturer. Om kvelden seiler vi gjennom det smale Raftsundet mellom Lofoten og Vesterålen, med fjell som stiger 1200 meter rett opp fra havet. Deretter seiler vi inn i Trollfjorden, som er en opplevelse i seg selv. Midnattssolen og havørner som sirkler rundt fjelltoppene, vil gjøre det hele enda mer minneverdig. 

Dag 3
1200x600_Lofoten_©Neuer_Ordner_day3.png
Bilde: Neuer Ordner Bilde

Fiskelandsbyen


Sted: Henningsvær, Lofoten

Den pittoreske fiskelandsbyen Henningsvær ligger ved foten av fjellet Vågakaillen, og består av en gruppe øyer og holmer spredt ut over Vestfjordens blå vann.

Med fjellene i ryggen og ellers omgitt av havet, var Henningsvær et naturlig sentrum for vinterfisket i Lofoten. På 1800-tallet blomstret øysamfunnet, og Henningsvær ble et av de mest fremtredende fiskeværene i Lofoten.

Ulikt mange andre fiskevær, har innbyggertallet i Henningsvær holdt seg stabilt de siste årene, og det bor fortsatt over 500 mennesker der.

Øyene ble ikke forbundet til resten av Lofoten med broer før 1981, noe som sannsynligvis reddet samfunnet fra datidens arkitektoniske stil med sin forkjærlighet for betongklosser, som ellers satt sine spor på omtrent alle norske byer på 60- og 70-tallet.

Bli med på land og oppdag kombinasjonen av et aktivt og levende miljø og velbevarte arkitektur som gjør Henningsvær til noe virkelig unikt.

Etter besøket i Henningsvær vil vi dra videre gjennom Gimsøystraumen, en 18 kilometer lang tidevannsstrøm, et vakkert farvel til øyene i Lofoten.

Dag 4
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day4.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Seilas på Norskehavet


Sted: Norskehavet

Etter Lofoten drar vi ut på Norskehavet, mellom Nordsjøen og Grønlandshavet. Det grenser til Nord-Atlanteren mot vest og Barentshavet i øst. Ulikt andre hav er mestebarten av bunnen i Norskehavet ikke en del av kontinentalplaten. Dybden er omtrent 2 kilometer i gjennomsnitt, og rike forekomster av olje og naturgass finnes under havbunnen. Den varme nordatlantiske strømmen gir en stabilt høy havtemperatur som holder havet isfritt gjennom vinteren.

Dette er en bra dag for å overvære ekspertforedrag fra vårt ekspedisjonsteam mens vi seiler mot Jan Mayen.

Dag 5
1200x600_Jan_Mayen_©Tom_Lennie_day5.png
Bilde: Tom Lennie Bilde

En av verdens mest isolerte øyer


Sted: Jan Mayen

Jan Mayen er norsk territorium og en av de mest isolerte øyer i verden. Nærmeste landområder er Island, over 600 kilometer unna, og Norge, nesten 1000 kilometer østover.

Vulkanen Beerenberg er verdens nordligste aktive vulkan og hadde sitt siste utbrudd i 1985. Det er også et av Norges høyeste fjell med sin perfekte kjegleform og en topp som rager 2277 meter over havet. I det 16. århundret opererte nederlandske hvalfangere fra Jan Mayen, og i dag er en norsk værstasjon bebodd av et par mennesker året rundt, med post som innimellom slippes fra et fly.

Det er sjelden turister besøker Jan Mayen, særlig noen som går i land. Kapteinen, besetningen og ekspedisjonsteamet på MS Fram vil gjøre deres ytterste for å gjøre det mulig å sette fot på denne eksotiske utposten. Dette vil bli en opplevelse for livet.  

Dag 6
1200x600_Jan Mayen_©_Sandra Walser_ Day 6.png

Mot sagaøya


Sted: Grønlandshavet

Fra Jan Mayen setter vi kurs mot Island.

Etter å ha fulgt Den midtatlantiske ryggen som skiller de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene, seiler vi inn på Grønlandshavet på denne overfarten. Grønlandshavet grenser mot Grønland i vest og Svalbard i øst. Det komplekse systemet av vannstrømmer ble først beskrevet i detalj av Fridtjof Nansen i 1909. Dette var også et populært område for hvalfangst i over 300 år helt frem til starten av det 20. århundret. De gjenlevende hvalene i området har vært beskyttet siden 1911.

Dag 7
1200x600_Hofn_©Shutterstock_day10.png
Bilde: Shutterstock Bilde

Hvor polarsirkelen møter Island


Sted: Grímsey

Grímsey er der polarsirkelen møter Island, og vi bruker Polarcirkel-båtene våre for å komme oss i land på denne grønne og gress- dekte øya. Polarsirkelen går tvers over øya, og du kan krysse den til fots. 

Dag 8
1200x600_nunap_isua_©Thomas_Mauch_day8.png
Bilde: Thomas Mauch Bilde

Sagalandet


Sted: Stykkishólmur

Når vi kommer til den vestlige delen av Island, skjønner du hvorfor dette kalles Sagaøya. Ta deg tid til å utforske alle variasjonene i naturen med lava- og steinformasjoner, isbreer, vulkansk aktivitet samt varme og kalde kilder. Bli med på flere spennende utflukter som kajakkpadling, fotturer og rideturer. 

Dag 9
1200x600_Reykjavik_©Hotel_Reykjavik_centrum_day10.png

Den rykende bukt


Sted: Reykjavik

Reykjavík er verdens nordligste hovedstad. De første som bosatte seg her ga stedet navnet Reykjavík (som betyr røykvik) etter dampsøylene som steg opp fra de varme kildene i området. Omgivelsene rundt byen er utrolig vakre, med geysirer, fjell, isbreer, varme kilder og ville fossefall. 

Dag 10
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day5-6-9-11.png

Mot Grønland


Sted: Danmarksstredet

Vi legger Island bak oss og krysser Danmarksstredet for å komme til Grønland.

Danmarkstredet forbinder Grønlandshavet og Irmingerhavet. Denne reisen er den vikingene måtte gjøre da de migrerte fra Island til sydlige Grønland for 1000 år siden. Smarte som de var, navigerte vikingene utifra retningen til sjøfuglens flyvinger for å finne land.

Danmarkstredet var også åsted for slag under andre verdenskrig mellom den britiske og tyske marinen 24. mai 1941. Det britiske krigsskipet HMS Prince of Wales kjempet mot det tyske krigsskipet Bismark som forsøkte å komme seg til Nord-Atlanteren for å angripe allierte handelsskip.

Dag 11
1200x600_Prins Christian Sund_©Angela Rohde_Shutterstock_ day 11.png

Gjennom den smale kanal


Sted: Nunap Isua, Grønland

Vi seiler gjennom det smale Prins Christians Sund og nyter den spektakulære naturen her. Det er en av de vakreste strekningene med land på begge sider, alpine landskap og flere isbreer.

Hvis kanalen er blokkert av is, seiler vi rundt Nunap Isua (Kapp Farvel).

Dag 12
1200x600_Qassiarsuk_©Mads_Pihl_day5.png
Bilde: Mads Pihl Bilde

En fargerik kontrast


Sted: Qassiarsuk

I Qassiarsuk er det grønne sletter ispedd dotter av hvite sauer, frodige åkrer og travle gårder. Dette står i fargerik kontrast til isfor- masjonene til sjøs. Qassiarsuk er også stedet der vikingen Eirik Raude bygget eiendommen Brattahlíð i år 982. Bli med på spennende aktiviteter som kajakkpadling, fotturer eller byvandring. 

Dag 13
1200x600_kaffemik-in-qaqortoq_visit-greenland-camilla-hylleberg_Day-13.jpg

Kaffemik og fargerike hus


Sted: Hvalsey og Qaqortoq

I Hvalsey ligger noen av de best bevarte ruinene fra vikingtiden. Hvalsey kirke ble antakelig bygget på 1400-tallet. Vi bruker polarcirkel-båter for å komme oss i land, slik at du kan utforske området. Mange synes Qaqortoq er én av de vakreste byene på Grønland på grunn av de fargerike husene. Ut uktene vi tilbyr her er blant annet et inter- essant besøk på det eneste garveriet på Grønland, en byvandring med guide og en ”ka emik” der du blir blir invitert hjem på ka e og kake hos de innfødte, og får høre mer om livet på Grønland. 

Dag 14
1200x600_Nuuk_©_Thomas Haltner_day 14.png

Grønlands eldste by


Sted: Nuuk

Nuuk er Grønlands eldste by og ble grunnlagt av den dansk-norske misjonærene Hans Egede i 1728. Navnet Nuuk betyr halvøy, en nøyaktig beskrivelse av byens plassering, på spissen av en stor halvøy ved munningen av et av de største og mest spektakulære fjordsystemene i verden.

Omvisning i byen og fotturer er blant de valgfrie utfluktene i denne moderne hovedstaden.

Dag 15
1200x600_Sisimiut_©Thomas Haltner_day4.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Diskobukten


Sted: Sisimiut

Området rundt Discobukten kan by på fantastisk seilas med dyreliv og spektakulær natur. Fargerike landsbyer klamrer seg fast til steinete skråninger ved foten av fjellene som omringer innlandsisen. Hovednæringen er fiske, og byen huser en stor flåte med trålere, et skipsverft og en fiskefabrikk. Sisimiut er den sørligste byen på vestkysten av Grønland hvor man finner trekkhunder.

Bli med på utflukter som kajakkpadling, fotturer eller andre aktiviteter. I Sisimiut kan du se kunstnere lage smykker og håndverk av bein, skinn og metall. Delta på sightseeing eller fottur, og smak Grønlands spesialiteter på en lokal restaurant.

Dag 16
1200x600_Ilulissat_©Chelsea_Claus-day3.png
Bilde: Chelsea Claus Bilde

Ilulissat Isfjord


Sted: Ilulissat

Isfjell heter Ilulissat på grønlandsk, og det kommer ikke som en overraskelse på noen som har vært her at det er byens navn. Dette er Grønlands tredje største by med omtrent 5000 innbyggere.

Ilulissat ligger i fantastiske omgivelser ved Ilulissat isfjord. Området kom på UNESCOs verdensarvliste i 2004. Du vil se enorme isfjell slynge seg rundt munningen av fjorden, rett utenfor byen. Det vil være en rekke valgfrie utflukter, blant annet fotturer, en byvandring med historisk tema og en båttur rundt Isfjorden.

Dag 17
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day14.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Dalføret


Sted: Itilleq

I dag når vi den lille bosettingen Itilleq. Itilleq betyr "dalføre", og som navnet påpeker ligger landsbyen i et dalføre, omringet av majestetiske fjell og isbreer. Det kan med sannhet kalles Polarsirkelbyen, ettersom polarsirkelen krysser kun 200 meter mot syd.

Landsbyen har rundt 130 innbyggere som for det meste driver med jakt og fiske. Besøk en av familiene som bor her, kjøp noe av områdets kunst og håndverk eller spill fotball med de lokale beboerne.

Dag 18
1200x600_Kangerlussuaq_©Hurtigruten_day15.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Den mektige innlandsisen


Sted: Kangerlussuaq, Grønland

Kangerlussuaq ligger innerst i Kangerlussuaqfjorden, og her ender ekspedisjonen. Det er en liten bosetning i Sisimiut kommune med i underkant av 600 innbyggere som bor og arbeider der.

Kangerlussuaq ligger bare 40 kilometer fra den enorme innlandsisen Dette ubeskrivelige isdekkede ødelandet strekker seg 2500 kilometer fra nord til sør og nesten 1000 kilometer fra øst til vest ved landets bredeste del. Innlandsisens høyeste punkt er 3200 meter over havet. Landeveien går gjennom et variert og vakkert landskap fra arktisk ørken til tundra med lavtvoksende busker, og gjennom kupert terreng med storslått utsikt mot kanten av innlandsisen.

Etter å ha gått i land kan du bli med på en utflukt til innlandsisen før du tar nattflyet til København.

Dag 19
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Bilde: Heather Poon Bilde

Byen venter


Sted: København, Danmark

Flyet lander i København tidlig denne morgenen. Hvis du har tid og mulighet kan du utforske København ved å besøke Tivoli, ta turen til en av byens spennende museer, kose deg med deilige matopplevelser og shopping før du flyr hjem. 

22 Juni 2017

Sted København, Danmark
Om bord Opplevelser

Utflukter

Gi din indre eventyrer en utfordring og opplev alt denne reisen har å by på med vårt store utvalgt av valgfrie utflukter.

Video

Få et innblikk i de eventyrene du kan ta del i på en reise til Grønland

Forleng din reise

Slik kommer du dit

Vennligst kontakt oss dersom du vil kjøpe flybilletter til Tromsø eller København. Da kan du også bestille transport fra flyplassen.