
22 fascinerende fakta om Grønland
I et land dominert av innlandsis finnes det et vell av naturattraksjoner. Her har vi plukket ut noen av de mest interessante faktaene om verdens største øy.
På et cruise til Grønland med Hurtigruten vil de reisende få en autentisk opplevelse av fortidens kultur og et enestående dyreliv. I et land dominert av innlandsis finnes det et vell av naturattraksjoner. Se disse fascinerende faktaene om verdens største øy:
1. Inuittene kaller Grønland for «Kalaallit Nunaat» – menneskenes land.
2. Grønlands areal er 5,7 ganger større enn fastlands-Norge, og 80 prosent av landet er dekket av is hele året. Selv om prosentandelen av isfritt land er liten, dekker det imidlertid et område like stort som Sverige.
3. Ilulissatfjorden – en isfjord oppført på UNESCOs verdensarvliste – får stadig tilført is fra den rasktflytende isbreen Sermeq Kujalleq (eller Jakobshavnisbreen) som har en fart på om lag 20 m i døgnet.
4. Grønland har en befolkning på omtrent 56 000, hvor ca. 17 000 av dem lever i hovedstaden Nuuk.
5. Selfangst, hvalfangst og jakt er viktig for innbyggerne på Grønland, men hovedinntektene kommer fra fiske og tilskudd fra Danmark. Det er en viss eksport av selskinn, uten at det har stor betydning for landets økonomi. I de siste årene har landets turistindustri også ekspandert.
6. Forskere har anslått at iskappen på Grønland er mellom 400 000 og 800 000 år gammel.
7. Grønland var en dansk koloni til 1953, da landet fikk status som amt. Øya fikk hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009. Styreformen er et konstitusjonelt monarki hvor dronning Margrethe, den danske dronningen, er statsoverhode. Hjemmestyret ivaretas av en lovgivende forsamling, Inatsisartut, som har 31 representanter og et utøvende organ, landsstyret. Landet velger to representanter til det danske folketinget i forbindelse med folketingsvalgene.
8. Det finnes flere varme kilder som tiltrekker besøkende gjennom hele året til sine behagelige temperaturer på mellom 36 og 37 °C.
9. Den største byen i det sørlige Grønland er Qaqortoq, hvor det har vært bosetning i om lag 4 300 år. Ta turen innom museet i Qaqortoq for å få et glimt tilbake i tiden med samlinger fra norrøn kultur og Dorset- og Thulekulturene.
10. Kirken på Hvalsey, som var den første kristne kirken på kontinentet, er en av de best bevarte ruinene fra norrøn tid.
11. I midten av mars kan golfelskere delta i eller se på VM i is-golf i Uummannaq. Arrangementet varer i to dager og foregår på en bane på isen mellom isfjell og ute på snødekte baner.
12. Mange mener at innbyggerne i Grønland stammer fra Sentral-Asia, men akkurat denne påstanden har vist seg vanskelig å underbygge. Derimot viser nyere forskning at Grønlendere opprinnelig er innvandret fra østlige Sibir via Canada.
13. Grønland hadde en lukket og selvforsynt økonomi helt til andre verdenskrig.
14. Grønlands riksvåpen viser en delvis sittende isbjørn på et blått skjold – isbjørnen skal symbolisere dyrelivet på Grønland og det blå representerer Atlanterhavet og Nordishavet.
15. Geografisk er landet en del av Nord-Amerika, men politisk en del av Europa.
16. Nord for polarsirkelen går ikke solen ned fra 25. mai til 25. juli - dersom du befinner deg på riktig sted. På selve polarsirkelen er det kun ca. en halv times midnattssol om året, men i Ilulissat varer perioden med midnattssol ca. 2 måneder.
Årets lengste dag, den 21. juni, er offentlig fridag. Den høyeste temperaturen – hele 25,5 °C – ble målt i Kangerlussuaq den 27. juli 1990. Den laveste temperaturen som noensinne er målt på Grønland, er -52,1 °C. Den ble målt på Hall Land den 29. januar 1989.
17. Valutaen på Grønland er danske kroner.
18. «Kajakk» og «iglo» er grønlandske ord som er adoptert direkte av andre språk.
19. Ifølge en undersøkelse om klimaendringer som påvirker naturen har innlandsisen over det nordøstlige Grønland tapt mer enn 10 milliarder tonn med is per år siden 2003.
20. Mye av Grønlands turisme dreier seg om flora og fauna. De mest ettertraktede dyrene inkluderer isbjørner, knølhvaler, moskus, reinsdyr og havørn.
21. Vikingene oppdaget Grønland i det 10. århundre.
22. De offisielle språkene i landet er grønlandsk og dansk, men mange snakker også engelsk.