Island og Grønland - På vikingferd (17 dager)

Opplev høydepunktene i Arktis! La deg imponere av Islands varierte natur og yrende fugleliv, før du utforsker Diskobukta – også kjent som Grønlands hjerte. Høye fjell, dype fjorder, rå natur og den evige midnattssolen skaper en perfekt ramme rundt denne ekspedisjonen.

 • Opplev ekte villmark og Islands yrende fugleliv
 • Utforsk noe av verdens mest uberørte og dramatiske natur på Grønland
 • Besøk historiske steder fra Vikingtiden
 • Opplev Grønlands hjerte – små bosettinger, øyer og dype fjorder
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene råder. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 11. juli 2019

Avreisehavn Reykjavik
Oversikt

Historie, kultur og vilt kystlandskap på Island

Bli med på en ekspedisjon i polare farvann, og opplev høydepunktene i Arktis, blant annet et besøk til Diskobukta – også kjent som Grønlands hjerte. 

Island ligger i skjæringspunktet mellom to kontinentalplater, midt på en undersjøisk fjellkjede, der jordskorpen er delt i to. I tillegg ligger øya rett over et varmepunkt. Dermed er det duket for mye geologisk aktivitet, både fra vulkaner og geysirer. Islands uberørte villmark er preget av lavaørken, isbreer, fjell og vulkaner – og noen av Europas mest imponerende fossefall. Vi bruker to hele dager på å utforske Islands rike natur og kultur. 

Isfjord, rå natur, varme mennesker og midnattssol

Ekspedisjonen fortsetter til steder på Sør-Grønland som sjelden besøkes av mennesker, og deretter til selve høydepunktet, Diskobukta. Når vi kommer hit befinner du deg midt i det som regnes blant verdens mest uberørte og dramatiske natur.

Grønland er verdens største øy. Isbreene fra innlandet kalver isfjell i alle farger og fasonger. Du kan se dem i havet langs den frosne kystlinjen. Kampen for å overleve i dette barske miljøet har satt sitt preg på de som bor her. Opplev det unike samspillet mellom mennesker og natur når vi besøker både de større byene og små bosettinger med kun et par hundre innbyggere. 

Variasjonen i alt du får se og oppleve - fra ekstrem villmark og rå naturkrefter til vikinghistorie og fascinerende kultur - kommer til å gjøre inntrykk på deg. Vi gleder oss til å ta deg med på en ekspedisjon der du virkelig får oppleve høydepunktene i Arktis!

Dag 1
harpa-tonlistarhus-sumarnott-41-edit-2-1.jpg

Verdens nordligste hovedstad

Reykjavik

Island har verdens nordligste hovedstad. For mer enn 1000 år siden kom de første norske bosetterne hit. Røyken som steg opp fra de varme kildene gjorde tydeligvis inntrykk på dem, for de kalte stedet Reykjavik (Røykvika). Byen er omkranset av vakker natur med geysirer, fjell, isbreer, vulkaner og varme kilder. Hvis du har tid, anbefaler vi at du utforsker området med et av våre før-programmer før du går om bord på MS Fram.

Dag 2
shutterstock_374135488_horseriding_Iceland.jpg

Isbreer og lava

Stykkishólmur

Når vi ankommer vestkysten vil du skjønne hvorfor Island kalles ”Sagalandet”. Bli med i land og utforsk det varierte landskapet med lava og steinformasjoner, isbreer, vulkaner og varme og kalde kilder. Du kan delta på flere spennende utflukter som kajakkpadling, fotturer og rideturer, noe som både forsterker naturopplevelsen og samtidig gir deg en flott mulighet til å utforske området på forskjellige måter.

Dag 3-4
Bright-sunset-in-Qaqortoq-Visit-Greenalnd-Ole-J.-Petersen.jpg

Danmarkstredet

Til sjøs

Vi seiler fra Island og fortsetter gjennom Danmarkstredet mot Grønland. Danmarkstredet knytter Grønlandshavet og Irmingerhavet sammen. Denne ruten ble brukt av vikingene som emigrerte fra Island til Sør-Grønland. De kalkulerte avstanden til land ved å følge retningen som sjøfuglene fløy. Over tusen år senere, under andre verdenskrig, foregikk det kamphandlinger i Danmarkstredet. Slaget sto mellom den britiske og den tyske marinen, og datoen var 24. mai 1941. Det britiske krigsskipet HMS Prince of Whales kjempet mot det største tyske krigsskipet, Bismarck, som forsøke å nå Nord-Atlanteren og angripe de alliertes handelsflåte. Britene vant slaget da Bismarck sank tre dager senere.

Dag 5
Prince_Christian_Sound_shutterstock_170239556_1.jpg

Fjell, isbreer og isfjell

Prins Christian Sund

Prins Christians Sund ligger nesten helt syd på Grønland. Sundet skiller Grønland fra Kapp Farvel-øyene. Når vi seiler gjennom er det bare å nyte synet av den mektige naturen. Sundet er 100 km langt, og veldig smalt – av og til er det bare 500 m bredt. Fra dekk har du orkesterplass til de høye fjellene og isbreer som kalver isfjell rett i havet. Hvis sundet er blokkert av is må vi seile rund Nunap Isua (Kapp Farvel).

Dag 6
Fish-market-in-Qaqortoq-Visit-Greenland-Camilla-Hylleberg.jpg
Bilde: Camilla Hylleberg Bilde

Varme kilder og “kaffemik”

Uunartoq og Qaqortoq

Bli med i land på den ubebodde øya Uunartoq. Denne lille øya har varme kilder med perfekt badetemperatur. De naturlige ”bassengene” ligger spredt rundt på øya, og får vann fra de varme, boblende kildene under jorden. Vanntemperaturen ligger på behagelige 34-38 grader, selv på vinteren. Ta deg et bad i de vakre omgivelsene – kilden vi skal til ligger på en grønn gresslette omkranset av fjelltopper og isfjell. Mange mener at Qaqortoq er Grønlands vakreste by på grunn av de særegne, fargerike husene. Bli med på et spennende besøk til det eneste garveriet på Grønland, en guidet bytur, eller en såkalt ”kaffemik” der du besøker lokalbefolkningen på et tradisjonelt kaffebesøk

Dag 7
Igaliku-church-and-houses-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg
Bilde: Mads Pihl Bilde
Hvalsey-Qaqortoq-Greenland-HGR-42553-Hilde-Foss.jpg
Bilde: Theme Media / Hilde Foss Bilde

Det norrøne Grønlands religiøse hjerte

Igaliku og Hvalsey

Igaliku er en av de vakreste bygdene på Grønland. Her blir du møtt av høye fjell med et melisdryss av snø på toppene, frodige blomsterenger, langstrakte gressletter. Da vikingene kom hit for over 1000 år siden hadde de med seg sauer, og sauedrift er fortsatt hovednæringen i Igaliku. Sandsteinhusene i bygda er veldig ulike de trehusene du finner på resten av Grønland. Og utsikten over Igalikufjorden er et kapittel for seg. Da Grønland ble kristnet for første gang var Igaliku et av de første stedene som fikk bispesete. Det skjedde i 1124, og da bispeboligen Garðar og den største kirken på Grønland ble bygget like etter, ble Igaliku samlingspunkt for menighetene på Grønland. Folk valfartet helt fra Norge og Island for �� oppleve Grønlands religiøse hjerte. I dag har ruinene av både kirken og bispegården blitt renovert, og er en spennende attraksjon fra vikingtiden. De 27 innbyggere er veldig stolte av lokalsamfunnet sitt, og tar deg gjerne med på en guidet tur. Når vi kommer til Hvalsey får du se noen av de best bevarte ruinene fra vikingtiden. Slektningene til Eirik Raude bygget en gård her på 900-tallet, og Hvalsey kirke ble antagelig bygget på 1300-tallet. Den siste dokumenterte hendelsen fra vikingtiden på Grønland er et bryllup som ble holdt i denne kirken i 1408. Bli med i land, slik at du kan utforske området på egenhånd.

Dag 8
Qassiarsuk-main-street-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Vikinghistorie og frodig natur

Qassiarsuk

Grønne enger med hvite sauer som gresser fredelig, frodig natur og de små gårdene i Qassiarsuk er en fargerik kontrast til isfjellene i det mørkeblå havet. Det var her Eirik Raude bygget gården Brattahlíð i år 982. Etter at han ble lyst fredløst på Island, seilte han vestover og fant det han kalte Grønland. Eirik mente at dette var det mest fruktbare stedet på Grønland. Du får høre mer om dette, og mye annet, når du blir med på en guidet tur gjennom bygda. Du får oppleve et sus av fordums tider når du besøker rekonstruksjonene av Eirik Raudes langhus og den lille kirken som kona Tjohildur fikk ham til å bygge. Kirken, som innbyggerne i Qassiarsuk bruker i dag, er heller ikke spesielt stor – men det den ikke har i størrelse, tar den igjen på sjarm. Mens vi er her får du også mulighet til å utforske sjøen fra kajakk, ta en tur i området eller oppdage byen helt på egen hånd.

Dag 9
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg

Moskus og ruiner fra vikingtiden

Ivittuut

Før i tiden var Ivittuut en gruveby, i dag bor det bare moskus her. Stedet ble bygget over den såkalte Mellombygda (eller Midtbygd), som var den minste av de tre norrøne bosettingene. Bygda bestod av ca. 20 gårder. Det finnes ingen skrevne beretninger om stedet eller menneskene som bodde her, men på en øy utenfor Ivittuut finnes det en gravstein der navnet Ossur Asbjarnarson er risset inn. Arkeologene tror at dette er stedet som ble bosatt sist og forlatt først. Når vi går i land er det mulig at vi møter jegere som bruker de forlatte husene i bygda som ly.

Dag 10
29_Nuuk-7639_Thomas-Haltner.jpg
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Grønlands hovedstad

Nuuk

Nuuk er den eldste byen på Grønland. Byen ligger ved munningen av Nuukfjorden, og er stedet der gamle og nye tradisjoner møtes, noe som også vises i arkitekturen, fra de gamle bygningene i Kolonihagen til Grønlands moderne regjeringshus. Nuuk er også hovedstaden på Grønland, med universitet, lærerhøyskole, kirker og et nasjonalmuseum. Der finner du blant annet mumiene fra Qilakitsoq. Bli med på valgfrie utflukter som byturer, turer i naturen og kanskje til og med en flytur.

Dag 11
Itilleq_Mads_Pihl_Visit_Greenland-topaz.jpg
Bilde: Mads Pihl Bilde

Byen på Polarsirkelen

Itilleq

Itilleq betyr «dalsøkk» på grønlandsk, så det er kanskje ikke noen stor overraskelse at denne lille bosetningen er omgitt av majestetiske fjell og isbreer. Her bor det omtrent 130 mennesker som hovedsakelig driver med jakt og fiske. Øya har ikke ferskvann, og derfor har Itilleq et eget anlegg som lager ferskvann av sjøvann. Kirken har en interessant historie: Den ble bygd i Thule (Uummannaq – Nord-Grønland) i 1930 og ble flyttet til Itilleq i 1963. Itilleq kalles for ”Byen på Polarsirkelen”, siden denne går bare 200 meter sør for byen.

Dag 12
VG-Fram-2015-289.jpg

Oppkalt etter ekspedisjonsleder Friederike Bronny

Camp Frieda

Like ved Saqqaq, på ca. 70°N, 51°W, ligger det et sted som ikke hadde noe offisielt navn før i 2013. Friederike Bronny, en av ekspedisjonslederne våre, bodde i denne dalen i et helt år da hun var geologistudent. Og siden det ikke fantes noen hus her, bodde hun i telt. Senere, da hun ble ekspedisjonsleder på Hurtigruten, har hun ofte tatt med gjester i land på dette stedet. For noen år siden planla MS Fram igjen å gå land, og kapteinen måtte melde fra til myndighetene. Kystverket spurte ”Hvor er det dere vil gå i land?”, og kapteinen svarte ”Stedet har ikke noe offisielt navn, men vi i Hurtigruten kaller det Camp Frieda”. Like etterpå kunngjorde Grønlands myndigheter at stedet hadde fått nytt, offisielt navn; nemlig Camp Frieda.

Dag 13
A-fishing-vessel-passing-an-iceberg-in-the-Disko-Bay-near-Ilulissat-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg
Bilde: Mads Pihl Bilde

Isbreer, en isfjord og UNESCO

Ilulissat

Midt i det fantastiske landskapet i Ilulissat Isfjord ligger byen Ilulissat. Ved munningen av fjorden, og like utenfor byen, ligger Jakobshavnbreen som er en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Enorme mengder med is kalver fra denne breen, og disse isfjellene går ofte på grunn på sandbanker i Isfjorden. Alle isfjellene har forskjellig form og farge, og når solstrålene fra midnattssolen treffer dem får de fargetoner fra hvitt og blått til oransje og rødt. Vi nordmenn er jo nokså vant til is, men vi lover at selv de mest ”isvante” vil bli målløse av dette synet! Isen har også et eget soundtrack. Den knaker og buldrer, og ekkoet slår tilbake fra den ene siden av fjorden til den andre. Bli med i land og delta på utfluktene våre. Du kan gå turer, få med deg en historisk byvandring eller oppleve isen på nært hold i en båttur på Isfjorden.

Dag 14
Qeqertarsuaq-Greenland-HGR-113676-Andrea-Klaussner.jpg
Bilde: Andreas Kalvig Anderson Bilde
Qeqertarsuaq_003_100_2732.jpg

Diskobukta

Qeqertarsuaq

På den vulkanske øya Disko ligger det kun én by, og det er Qeqertarsuaq. I følge grønlandske myter havnet øya der den ligger fordi to seljegere som bodde lenger sør var lei av at den lå i veien for dem. De brukte ett eneste hår fra et spebarn, bandt øya fast i kajakkene sine og padlet nordover. Dette skulle de selvfølgelig ikke ha gjort, for det bodde en heks i Ilulissat som ble rasende over å se dette grønne landområdet som nærmet seg. Hun kastet en trolldom over øya, og dermed ble den liggende fast der den er i dag. Disko er et frodig stykke land som ligger midt i isen og som byr på fantastiske arktiske opplevelser. Bli med på utflukter som en guidet tur i byen, kajakkpadling, iscruise eller båttur. Liker du arkeologi og historie burde du besøke det lokale museet. Du kan også bare rusle rundt i byen på egen hånd.

Dag 15
Sisimiut_Greenland_Fram_0293_edit_Mark-McDermott-.jpg
Bilde: Mark McDermott Bilde

“Der det finnes revehi”

Sisimiut

Sisimiut ligger 40 km nord for Polarsirkelen, og er Grønlands nest største by. Navnet betyr ”folket som bor der det finnes revehi”. Selv om dette er en moderne by, holder befolkningen fortsatt på de sine gamle tradisjoner. Bli med i land og besøk de lokale kunstnerne som lager håndverk av bein, lær og metall, pirr smaksløkene dine med grønlandske spesialiteter på en lokal restaurant.

Dag 16
26_Kangerlussuaq-6669.jpg

Bli med til innlandsisen

Kangerlussuaq

Ekspedisjonen avsluttes når MS Fram kommer til Kangerlussuaq. Som en grand finale kan du bli med på utflukten mot innlandsisen på Grønland. Denne enorme isbreen strekker seg 2400 km nordover og er over 3200 meter på det høyeste. På veien til isen kjører vi gjennom skiftende natur, fra arktisk ørken og tundra med lave busker, til kupert terreng med fantastisk utsikt. Nyt et grillmåltid før vi transporteter deg videre til flyplassen hvor flyet til København går sent om kvelden.

Dag 17
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Bilde: Heather Poon Bilde

Moderne København

København

Flyen lander i København tidlig om morgenen. Hvis du vil, kan du bruke litt tid på å finne ut om det faktisk er ”Dejlig å være norsk i Danmark” før du flyr hjem.

Ankomst 27. juli 2019

Sted København
Oversikt

INKLUDERT :

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori, inkludert helpensjon
 • Transport fra skip til flyplass i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen inkludert grillmiddag etter ekspedisjon med Hurtigruten
 • Fly fra Kangerlussuaq til København, økonomiklasse
 • Vind- og vanntett jakke
 • Turer med småbåter til land
 • Aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter/aktiviteter
 • Kaffe og te om bord 

IKKE INKLUDERT:

 • Reise og avbestillingsforsikringer
 • Internasjonale flyreiser
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Om bord Opplevelser

Utflukter på reisen

Kom nærmere naturen og lær mer om destinasjonen med våre valgfrie utflukter. Utfluktene kan forhåndsbestilles når du bestiller din reise på nett. Utfluktene kan også kjøpes om bord dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

Bilder

Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.