Jan Mayen, Grønland, Island – Arktiske øyer og verdens største fjorder

Tromsø – Jan Mayen – Øst-Grønland – Stykkishólmur - Reykjavik

På denne høstekspedisjonen som starter i Tromsø, seiler vi til Jan Mayen, Øst-Grønland og Island. Dette er altså et Arktisk eventyr uten sidestykke. Naturen er kledt i høstfarger, fjelltoppene har fått et dryss med nysnø, og er vi heldige får vi også med oss det magiske nordlyset underveis.

 • Få med deg Jan Mayen, en av verdens mest isolerte øyer
 • Opplev ekte arktisk villmark, og kanskje nordlyset
 • Utforsk verdens største fjordsystem på Grønland
 • Sjanser for å se isbjørn, moskus, polarhare, grønlandsfalk og arktisk ulv

Oversikt

Isolert og storslått

Etter å ha gått om bord på MS Spitsbergen i Tromsø, seiler vi ut på åpent hav med kurs mot Jan Mayen. Dette er en av verdens mest isolerte øyer, og vi forsøker å gå i land her. Du vil uansett få se Beerenberg, verdens nordligste aktive vulkan som er aktiv.

Ekte villmark

Når vi kommer til Grønland, skal vi bruke tre og en halv dag på å seile dypt inn i verdens største fjordsystem. Scoresbysundfjorden strekker seg 350 km inn i landet. Her får du oppleve både ekstrem natur og fredelige omgivelser i form av høye fjell, basaltklipper og en enorm villmark. Som på alle ekte ekspedisjoner lar vi vind- og værforholdene lede oss. Fordi vi er så langt nord, dypt inne i fjordene langt fra mennesker og elektrisk lys, er dette et ideelt sted for å se nordlys.

Sagalandet

Deretter seiler vi over Danmarkstredet for å utforske vestkysten av Island. Snæfellsnes kalles for ”Island i et nøtteskall” på grunn av den varierte naturen, små landsbyer, fjell, fugleklipper og lavalandskap. Vi går i land for å utforske dette unike og vakre stedet. 

Prisen inkluderer:

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam som holder forelesninger, samt blir med på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te

Ikke inkludert: 

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfri tips

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 26. september 2019

Avreisehavn Tromsø
Dag 1
Tromso_001980_Knut-Hansvold_www.nordnorge.com_Tromsoe.jpg
Bilde: Knut Hansvold Bilde

Polarbyen


Sted: Tromsø

Ekspedisjonen vår begynner, slik som mange ekspedisjoner før oss, i Tromsø. Byen byr på mange flotte attraksjoner, både i sentrum og i villmarken rundt. Inne i selve byen finner du Polarmuseet og opplevelsessenteret Polaria, bare 5 minutters gange fra sentrum. Her er det et arktisk akvarium, selbasseng og kunnskapsbaserte utstillinger. Du bør også få med deg den vakre Ishavskatedralen som ble bygget i 1965, og som er utsmykket med en fantastisk glassmosaikk, rik på farger og symboler. Eller du kan ta fjellheisen for å få med den den fantastiske utsikten over byen, havet og fjellene rundt.

Dag 2-3
16.04.27-hurtigruten19.jpg

På Norskehavet


Sted: Til sjøs

Vi bruker to dager på seilasen til Jan Mayen. Disse dagene kan du være så aktiv eller avslappet som du vil. Bli med på de interessante forelesningene som ekspedisjonsteamet holder, for å forberede deg på eventyrene som ligger foran deg. Kanskje vil du også bli med på en foto-workshop eller lære mer om økosystemet i havet. 

Dag 4
1200x600_Jan_Mayen_©Tom_Lennie_day5.png
Bilde: Tom Lennie Bilde

Isolert midt på havet


Sted: Jan Mayen

Midt mellom Grønlandshavet og Norskehavet ligger den lille øya Jan Mayen. Den er en av verdens mest isolerte øyer, og den er norsk. Her ligger verdens nordligste og aktive vulkan, Beerenberg, plassert akkurat der den nordamerikanske og eurasiske kontinentalplaten møtes. På 1500-tallet hadde nederlandske hvalfangere en base på øya, men nå er det kun en norsk vær­stasjon her. Jan Mayen er altså ikke et sted med overdrevent mye turisme. Det er ikke mange som seiler i disse farvannene, og at noen går i land her skjer ekstremt sjeldent. Men det er akkurat det vi skal prøve på – å gå i land på denne eksotiske utposten.

Dag 5-8

Verdens største fjordsystem


Sted: Scoresbysund fjordsystem

Ittoqqortoormiit, eller Scoresbysund, er Grønlands mest isolerte bygd og har bare 560 innbyggere. Bli med i land og møt menneskene som bor her. Når du rusler rundt i byen, kommer du til å se stativer der dyreskinn henger til tørk. Her har de drevet med jakt i hundrevis av år, og pelsjegerne som bor her er de eneste som har lov til å drive jakt i Nordøst- Grønland nasjonalpark. Du kommer også til å legge merke til basaltsteinene med horisontale linjer som går gjennom klippene. Disse formasjonene markerer overgangen til en enda mer øde del av Nordøst-Grønland. Fra Ittoqqortoormiit seiler vi inn i verdens største fjordsystem! Du kommer til å merke temperaturforskjellen når vi forlater det varme vannet fra Golfstrømmen og kommer til den kalde havstrømmen som følger kysten av Øst-Grønland. Underveis kommer vi til å gå i land flere steder, og du kommer virkelig til å føle at du er midt i villmarken. Noen av ste­dene har ikke vært besøkt av andre mennesker på mer enn 200 år – hvis det i det hele tatt har vært mennesker her før. Det er en helt unik opplevelse å seile innover disse fjordene. Du får følelsen av å seile inn i en labyrint omgitt av spektakulære, snøkledde fjelltopper. Ved den gamle handelsstasjonen Syd Kap er det både gamle spekkovner og hustufter etter Thule-kulturen. På Bjørne Øer var det også en gammel Thule-bosetning. Fra jegerhytten i Hekla Havn har du et perfekt utgangpunkt for å se fugler og mindre dyr som polarhare, lemen og rype. Når vi kommer til Vikingbukta, er de rare steinformasjonene av Colombia-basalt og den store isbreen noe å legge merke til. Qupaulakajik er stedet for å kikke etter plan­tefossiler; her er det nemlig mulig å finne fossiler som er mer enn 200 millioner år gamle. Naturen er også noe helt for seg selv! Noen av fjellene i området er over 2500 meter høye, og de stiger rett opp fra havet som er fullt av isfjell. Det er en flott kontrast til åssidene der moskusen rusler rundt og beiter. Det er også store sjanser for å se den kritthvite polarharen, polarrev eller den sjeldne polarulven på land. Løfter du blikket, får du kanskje øye på den hvite grønlandsjaktfalken, rype, snøugle og mange ulike sjøfugler. Og husk – der det er is, kan det være isbjørn.

Dag 9
On-Deck-Greenland-Sybille Waldt.jpg
Bilde: Sybille Waldt Bilde

Forelesninger og på utkikk etter dyreliv


Sted: Til sjøs

Nyt dagen til sjøs når vi seiler fra Grønland til vestkysten av Island. Du får tid til å sortere alle bildene du har tatt, slappe av og bli med på de interessante forelesningene på vei tilbake til ”sivilisasjonen”. 

Dag 10
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg
Bilde: Alexey Stiop Bilde

Island i et nøtteskall


Sted: Stykkíshólmur

Stykkishólmur ligger ved Breiðafjörður på nordsiden av Snæfellsnes-halvøya, og er omgitt av så mange øyer at de nesten ikke kan telles. Ta deg tid til å utforske det varierte landskapet med lava og fjellformasjoner, isbreer, vulkansk aktivitet og varme og kalde kilder. Du kan også bli med på spennende utflukter som kajakkpadling, fotturer og hesteridning.

Dag 11
harpa-tonlistarhus-sumarnott-41-edit-2-1.jpg

Verdens nordligste hovedstad


Sted: Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad, og her avsluttes ekspedisjonen. Omgivelsene byr på fantastisk natur med geysirer, fjell, isbreer og geotermiske bad. Hvis du har tid, bør du utforske enda mer av mytiske Island før du flyr hjem.

Ankomst 6. oktober 2019

Sted Reykjavik
Om bord Opplevelser Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.