Thule, nord og enda lenger

Kangerlussuaq - Thule - Kangerlussuaq

Berør et isfjell med dine egne hender og bli betatt av kraften i naturen på Grønland. Oppdag den autentiske kulturen og lokale folk som har deres hjem her, på denne ekspedisjonen langs nordvestkysten. Denne ikoniske sjøreisen til den siste utposten i nord, er tilbake på grunn av stor etterspørsel.

 • Nyt en ferie under midnattssolen, et fantastisk sommer-naturfenomen
 • Betrakt Grønlands storslagne natur på din reise til Thule, på grensen til den kjente verden
 • Seil langs med Grønlandsisen
 • Lær mer om inuittenes fasinerende kulture og historie

Oversikt

Denne reisen fokuserer på historien til menneskene på Grønland. Du får se forlatte bosetninger der det har vært mennesker i 900 år, besøke verdens nordligste naturlige samfunn og seile helt opp til kanten av isen. Møt de vennlige menneskene som bor her i dag, og opplev den tradisjonsrike kulturen deres. Grønland er dekket av en ismasse som betyr mye for klimaet, kulturen og livsstilen her.

Inuittenes jakttradisjoner

På Grønland har jakt og fiske vært livsviktig i 4000 år. I generasjoner har inuittene klart å skape og perfeksjonere unike gjenstander som kajakk, harpun, fuglespyd og gode klær av dyreskinn og pels. Det at de til og med tenkte på å bruke sammenpakket snø som midlertidig ly i form av en iglo, viser en usedvanlig evne til å bruke de materialene naturen byr på.

Rå og majestetisk natur

Opplev følelsen av å stå foran den gigantiske Grønlandsisen og vite at den strekker seg 2400 km nordover og dekker 85 % av øya. Utforsk bosetninger som sjelden får besøk, som Upernavik og Siorapaluk, ta på et isfjell med bare never og se den imponerende naturen i Ilulissatfjorden. Med daglige landinger og utflukter som kajakkpadling, fotturer og andre aktiviteter får du oppleve det ekte Grønland og virkelig møte menneskene som bor der.

Din reise inkluderer:

 • Hurtigrutens ekspedisjonseiling i valgt lugarkategori med fullpensjon om bord
 • Flyreise mellom København og Kangerlussuaq på økonomiklasse
 • Transfer fra flyplass til skip til flyplass i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen med middag
 • Vind- og vannavstøtende jakke
 • Landinger med polarsirkelbåter og utvalgte aktiviteter om bord og på land
 • Erfarent ekspedisjonsteam som holder faglige foredrag, samt deltar ilandstigninger og aktiviteter om bord
 • Kaffe og te om bord

Ikke inkludert:

 • Internasjonale fly
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Valgfrie utflukter og servicetips
 • Bagasjeservice 

Merk:

 • Tabellen viser priser i NOK per person
 • Planlagte ilandstigninger vil avhenge av vær- og isforhold
 • Vi tar forbehold om endringer i planlagte program og reiserute
 • Enkeltlugarer på forespørsel
 • Utleie av støvler om bord

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

På denne ekspedisjonen er det elementene som rår. Vær, vind og isforhold kan påvirke dagsetappene. Sikkerheten kommer først, og kapteinen avgjør den endelige reiseplanen underveis. Reisebeskrivelsen fra dag til dag er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er grunnen til at alle reiser med Hurtigruten er unike.

6 August 2017

Avreisehavn København, Danmark
Dag 1
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1-16.png
Bilde: Heather Poon Bilde

Eventyret ditt starter


Sted: København til Kangerlussuaq, Grønland

Flyet fra København lander i Kangerlussuaq på kvelden. Kangerlussuaq er hovedporten til Grønland og en bosetting i Sisimiut kommune. Litt under 600 mennesker bor og arbeider i Kangerlussuaq (den lange fjorden). Flyplassen ble bygget av amerikanerne under andre verdenskrig og var operativ som amerikansk militærbase frem til 1992. I dag er Kangerlussuaq en kommersiell flyplass.

Bryggen i Kangerlussuaq ligger omtrent 12 kilometer fra flyplassen, og vi drar dit med buss. Det er ingen havn i byen som kan ta i mot MS Spitsbergen, så for å gå ombord på skipet må vi ta i bruk mindre båter. Vårt ekspedisjonsteam vil også bistå på flyplassen. Det anbefales å ta med vannavstøtende jakker, bukser og myggmiddel i håndbaggasjen for å bruke på båtturen til MS Spitsbergen.

Dag 2
1200x600_Sisimiut_©Thomas Haltner_day2.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Discobukten


Sted: Sisimiut, Grønland

Sisimiut er den sørligste byen på Grønlands vestkyst. Fiskeri er hovednæringen, og byen huser en stor flåte med trålere, et skipsverft og en fiskefabrikk.

Byen ligger i kupert landskap og sentrum ligger ved foten av en fjellside. Vi tilbyr en rekke valgfrie utflukter her, blant annet fotturer, båtturer og sightseeing, i tillegg til muligheten for å handle lokalt håndverk og nyte grønlandske spesialiteter på en lokal restaurant.

Dag 3
1200x600_Qeqertarsuaq_©Mark_McDermott_day3.png
Bilde: Mark McDermott Bilde

Diskoøyas eneste by


Sted: Qeqertarsuaq, Grønland

Qeqertarsuaq er den eneste byen på vulkanøya Disko. Qeqertarsuaq betyr "den store øya", og øyas viktigste industri er fisking og selfangst. Tidligere spilte også hvalfangst en viktig rolle.

Området kan by på fantastiske arktiske opplevelser. Bli med på valgfrie utflukter som byvandring, kajakkpadling eller en båttur i isete farvann. Om du setter pris på arkeologi og historie, bør du definitivt besøke det lokale museet. Alternativt kan du vandre rundt i byen på egenhånd.

Dag 4
1200x600_Uummannaq_©John Sikorski_day4.png
Bilde: John Sikorski Bilde

Hjerteformede fjell og mumier fra Thule


Sted: Uummannaq, Grønland

Byen Uummannaq ligger i naturskjønne omgivelser ved foten av et hjerteformet fjell. På de valgfrie utfluktene kan du møte lokalbefolkningen eller dra med Polarcirkel-båt-til Qilakitsoq, der mumiene fra Thule-æraen ble funnet. 

Dag 5
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day5-8-10.png
Bilde: Ørjan Bertelsen Bilde

Tøffe forhold venter


Sted: Davisstredet

Når vi seiler langs nordvestkysten i Davisstredet mot Lauge Koch Kyst, fra 71 til 76 grader nord, krysser vi punktet for de nordligste beboelsene. I disse ugjestmilde og avsidesliggende områdene kjemper bosetningene og naturen en evig kamp for tilværelsen. Nyt en dag til sjøs og de mange foredragene som ekspedisjonsteamet holder.

Dag 6
1200x600_Qaanaaq_©Thomas_Haltner_day6.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Kolonisert av inuitter


Sted: Qaanaaq (Thule), Grønland

Qaanaaq (eller Thule) var den første delen av Grønland som ble kolonisert av inuitter fra vest. Distriktet er et av de nordligste bebodde steder på kloden og har rundt 1000 innbyggere. Det er også den siste amerikanske militærbasen på Grønland, med en interessant politisk historie.

Jakt på seler, hvaler og isbjørner på den tradisjonelle måten er byens hovedbeskjeftigelse i byen og de omkringliggende bosettingene.

Besøk suvenirbutikken Ultima Yhule for å kjøpe autentisk og orginalt kunst og håndverk fra Qaanaaq-distriktet.

Dag 7
1200x600_Siorapaluk_©Trym_Ivar_Bergsmo_day7.png
Bilde: Trym Ivar Bergsmo Bilde

Liten sandstrand


Sted: Siorapaluk, Grønland

Med sin beliggenhet bare 1362 km fra Nordpolen er Siorapaluk verdens nordligste naturlige samfunn. Bosetningen ble grunnlagt i 1933 og er kjent for vakre omgivelser og geologi. Siorapaluk betyr «liten sandstrand» og er oppkalt etter den lille stranden foran landsbyen. Dette blir turens nordligste landing, og her kan du besøke kirken, museet og den lokale butikken.

Dag 8
1200x600_MS Spitsbergen_©_Ørjan Bertelsen_day 9.png

Langs iskanten


Sted: Grønlandshavet

Vi vil tilbringe dagen med å seile langs iskanten, og vil forsøke å nå 80° nord. Mesn vi er på havet, vil det holdes en serie foredrag om bord om temaer knyttet til lokalt dyreliv og historie.

Dag 9
1200x600_Dundas_©Thomas_Haltner_day9.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Ruinene av Dundas-fjellene


Sted: Dundas "Gamle Thule", Grønland

I bosetningen som nå kalles Dundas, har det bodd grønlendere de siste 900 årene. Rett nord for Dundasfjellet finner vi den såkalte Comers-møddingen og andre møddinger. Dette er arkeologiske utgravningssteder med flere ruiner og jordhauger som inneholder skjell, dyreskjeletter og annet avfall som indikerer menneskelig bosetning. Den danske polarforskeren Knud Rasmussen grunnla handelsstasjonen her i 1910. I 1963 fikk området offisiell status som Thule, Grønlands 17. kommune og verdens nordligste samfunn. I dag bor det ingen i denne bosetningen. Her kan du ta en tur i land for å se restene etter den gamle handelsstasjonen og gå over til den andre siden av halvøya for å se det som er igjen av de gamle torvhyttene i bosetningen. 

Dag 10
1200x600_MS_Spitsbergen_©Ørjan Bertelsen_day 11.png

En dag på dekk


Sted: Grønlandshavet

Nyt en dag til sjøs der du kan se dyrelivet fra dekk eller høre på ulike foredrag. 

Dag 11
1200x600_Upernavik_©Thomas_Haltner_day11.png

Isbjørner og selskinn


Sted: Upernavik, Grønland

I århundrer har lokalbefolkningen reist til Upernavik om våren for å benytte seg av de gode jaktmulighetene. Denne lille bosetningen ligger på N 72° 47 og W 56° 10 i Melvillebukta, og alt er innenfor gangavstand. Mange av innbyggerne driver fremdeles med jakt og fiske, så det er store sjanser for å se skinn av isbjørn eller sel når du vandrer gjennom byen. I Upernavik finner du også verdens nordligste friluftsmuseum. 

Dag 12
1200x600_Equip_Sermia_©Mark_McDermott_day12.png
Bilde: Mark McDermott Bilde

Oppdag Eqip Sermia-isbreen


Sted: Ilulissat isfjord, Grønland

Isbreen Eqip Sermia kalver isfjell ut i havet. I dag får du en unik mulighet til å oppleve en isbre og observere naturkreftene. Vi bruker Polarcirkel-båtene til å komme oss i land i dette vakre området. Om du føler for å være mer aktiv, kan du ta en fottur på egen hånd. Alle som går i land, er invitert til en grillmiddag med nydelig utsikt over isbreen.

Dag 13
1200x600_Ilulissat_©Chelsea_Claus-day13.png
Bilde: Chelsea Claus Bilde

Ilulissat isfjord


Sted: Ilulissat, Grønland

Isfjell heter Ilulissat på grønlandsk, og det kommer ikke som en overraskelse på noen som har vært her at det er byens navn. Dette er Grønlands tredje største by med omtrent 5000 innbyggere, og fiskeri og turisme er de viktigste næringene. Ilulissat ligger i fantastiske omgivelser ved Ilulissat isfjord som kom på UNESCOs verdensarvliste i 2004.

Her slynger enorme isfjell seg rundt munningen av fjorden, rett utenfor byen. De stammer fra isbreen Jakobshavn, en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Ilulissat er det urbane sentrum i Diskobukta, noe som sammen med byens lange historie vil være temaet under besøket.

Værforholdene vil avgjøre om MS Spitsbergen vil legge til kai i Ilulissat, eller om det blir transport med polarcirkel-båter. Ekspedisjonsteamet vil være tilgjengelig ved interessante steder, og vi vil tilby en rekke valgfrie utflukter, blant annet fotturer, en byvandring med historisk tema og en båttur rundt Isfjorden.

Dag 14
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day14.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Besøk 'Polarsirkelbyen'


Sted: Itilleq, Grønland

Tidlig på ettermiddagen kommer vi frem til den lille bosettingen Itilleq. Itilleq betyr "dalføre", og ble grunnlagt i 1847 på en annen øy. Den ble senere flyttet en kilometer østover til dens nåværende plassering. Landsbyen ligger omtrent 50 km sør for Sisimiut ved munningen av Itilleqfjorden. Her bor det rundt 130 personer, som for det meste driver med jakt og fiske. Øya har ikke ferskvann, noe som er grunnen til at Itilleq har et anlegg som omdanner saltvann til ferskvann.

Kirken her har en interessant historie: Den ble bygget i Thule (Umanak, Nord-Grønland) i 1930 og ble flyttet til Itilleq i 1963. Som navnet antyder ligger landsbyen i et dalføre, omringet av majestetiske fjell og isbreer. Det kan med sannhet kalles Polarsirkelbyen, ettersom polarsirkelen krysser kun 200 meter mot syd.

Dag 15
1200x600_Kangerlussuaq_©Hurtigruten_day15.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Det arktiske eventyret slutter


Sted: Kangerlussuaq, Grønland

Når vi kommer til Kangerlussuaq, er ekspedisjonen med MS Fram over. Etter landing kan du bli med på en utflukt til Grønlandsisen. Den uendelige Grønlandsisen er et ubeskrivelig isøde som strekker seg 2500 kilometer nordover. Det høyeste punktet er 3200 meter over havet. Veien hit byr på svært variert og utrolig vakkert naturlandskap fra arktisk ørken og tundra med lavtvoksende busker til kupert terreng med storslått utsikt til kanten av isen. Flyet til København går sent om kvelden.

Dag 16
1200x600_Copenhagen_©_Heather Poon_day 17.png

Tilbake til sivilisasjonen


Sted: København, Danmark

Du ankommer den danske hovedstaden tidlig om morgenen. Og kanskje du har tid til å utforske «dejlige» København før du vender nesa hjemover. 

20 August 2017

Sted København, Danmark
Om bord

Skip som seiler denne ruten

Legg ut på ekspedisjon med MS Spitsbergen vårt nyeste ekspedisjonsskip - utstyrt og tilpasset seilas i polare farvann i arktiske områder.

Alt du trenger å vite om et cruise med Hurtigruten

Lær mer om hva du kan gjøre og oppleve om bord MS Spitsbergen

Opplevelser
Forleng din reise

Slik kommer du dit

Vennligst kontakt oss dersom du vil kjøpe flybilletter til København. Da kan du også bestille transport fra flyplassen.