Thule og Diskobukta - Oppdagelsesferd under midnattsolen

Bli med til hjertet av Grønland, mellom de fantastiske isfjellene i Diskobukta, før vi seiler enda lenger nord. Kom i land og besøk bittesmå bosettinger som virkelig er utenfor allfarvei, og kom tett på inuittenes kultur. Opplev ekstrem villmark, isolerte bygder og sjeldent besøkte steder som Thule.

 • Besøk Thule, den nordligste bygda på Grønlands vestkyst
 • Utforsk isfjorden Ilulissat som står på UNESCOs verdensarvliste
 • Opplev alt fra livlige byer til bittesmå og isolerte bosettinger
 • Se de vakre kontrastene i naturen, fra frodige grønne enger til trange fjorder fulle av is
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, og derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 5. august 2019

Avreisehavn København/Kangerlussuaq
Oversikt

Grønlands arktiske villmark byr på noe av verdens mest spektakulære og uberørte natur.

I tillegg til ekstreme naturopplevelser, får du også besøkt byer som Kangerlussuaq, Sisimiut, Qeqertarsuaq og Uummannaq. Opplev Grønlands kolossale isbreer der isfjellene kalver i havet, utforsk dype fjorder, nyt synet av frodige enger og se det varierte dyrelivet. Moskus, reinsdyr og narhval sees ofte på disse ekspedisjonene - spesielt i området rundt Kangerlussuaq.

Når vi seiler enda lenger nordover, får du se og oppleve naturkreftene på nært hold – og lære mer om menneskene som bor her. Her har de holdt på med jakt og fiske i mer enn 4000 år. Gjennom generasjoner har inuittene funnet opp, og så forbedret, unike verktøy for å holde jakt- og fisketradisjonene ved like; kajakker, harpuner, fuglespyd og varme klær laget av dyreskinn og pels. Å bygge tilnærmet isolerte hus av snøblokker (igloer) som midlertidig bolig når det er ekstremvær, sier noe om den utrolige evnen dette folket har til å utnytte naturressursene.

I nord, under midnattssolen

Hele ekspedisjonen foregår nord for polarsirkelen. Vi seiler helt opp til den nordligste bosettingen på Grønland, Siorapaluk, med en beliggenhet på nesten 80 oN. Du får også sjansen til å se bosettinger som nesten ingen andre besøker som Quaanaaq, Dundas og Upernavik. På vei sørover igjen, seiler vi inn i isfjorden i Ilulissat. Her får du oppleve is i alle former og farger på nært hold.  

Hver eneste dag kan du bli med på aktiviteter og utflukter, som kajakkpadling og fotturer. Vi går også i land slik at du får autentisk opplevelse av Grønland og menneskene som bor her. 

DAG 1
Kangerlussuaq_Greenland.jpg

Grønland – verdens største øy

København/Kangerlussuaq

Reisen begynner med en flytur fra København. Mindre enn fem timer senere lander du i Kangerlussuaq på Grønland, og her ligger MS Fram klar til å legge ut på ekspedisjon.

DAG 2-4
Høydepunkt

Bygder og byer under midnattssolen

Utforsk nordvest-Grønland

Sisimiut

På reisen nordover blir du møtt av massive isfjell, store fjorder og spektakulære landskap, i tillegg til små og store byer. Sisimiut ligger 40 km nord for polarsirkelen og er Grønlands nest største by. Her kan du bli med på spennende utflukter som krever at du er i relativt god form. Vi holder oss stort sett i havneområdet. Tar du turen innom Sisimiut museum, får du se arkeologiske gjenstander fra området, og lære mer om den lokale historien og kulturen.

Qeqertarsuaq

Neste stopp er Qeqertarsuaq, og for å komme i land bruker vi småbåter Den eneste byen på Diskoøya byr på flotte naturopplevelser, og du kan bli med på en flere spennende utflukter. En av kafeene holder åpent mens vi er i land, og det er hyggelig å tusle rundt i gatene og besøke museet.

Uummannaq

Det sies at når du besøker Uummannaq legger du igjen en del av hjertet ditt på øya. Om det er magien til det hjerteformede fjellet, lyden av barna som synger når du går i land eller noe helt annet er vanskelig å si – du vil uansett la deg sjarmere av dette stedet. Lær mer om inuittkulturen, opplev det spesielle landskapet her og se de merkelige torvhusene.

DAG 5
Davis_Straights_shutterstock_189212321.jpg

Vi seiler nordover

Til sjøs

Når vi seiler nordvest langs Davissundet mot Lauge Koch-kysten fra 71° til 76° nord, er vi langt vekk fra alt og alle. Lær mer om dette området på en av forelesningene ekspedisjonsteamet holder om bord.

DAG 6
1200x600_Qaanaaq_©Thomas_Haltner_day6.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Jegernes land

Qaanaaq (Thule)

Qaanaaq (eller Thule) var den første delen av Grønland som ble kolonisert av Inuittene fra vest for mer enn 4500 år siden. Fortidens filosofer kalte området Ultima Thule, eller "slutten på kjent territorium”. Lokalbefolkningen kalte området Avanersuaq, "det store nord". Dette er virkelig det ekstreme nord - den nordligste byen på Grønland, kun 30 km fra Canada. Den originale bosetningen ble flyttet 200 kilometer nordover i 1953, til Murchisonsundet, fordi støyen fra flyene til den amerikanske basen i nærheten forstyrret dyrelivet som inuittene var avhengig av. Her lever menneskene av å jakte sel, hval og isbjørn, ofte fra kajakk eller hundeslede. De lager også klassisk håndverk – alt sammen viktig for inuittenes identitet som et mektig pionerfolk. Besøk suvenirbutikken i Ultima Thule hvor du kan kjøpe originalt håndverk fra Qaanaaq-distriktet.

DAG 7
1200x600_Siorapaluk_©Trym_Ivar_Bergsmo_day7.png
Bilde: Trym Ivar Bergsmo Bilde

Sivilisasjonens siste utpost

Siorapaluk

Siorapaluk betyr "lille sand" og fikk navnet sitt etter den lille sandstranden i landsbyen. Høye sandsteinfjell i farger som varierer fra rødt til lilla omgir bygda. Dette er verdens nordligste bebodde bosetning, og så langt nord du kan dra på Grønland og fortsatt ha elektrisitet, toaletter og en butikk tilgjengelig. Siorapaluk ligger kun 1362 kilometer unna Nordpolen. Mange av beboerne er etterkommere fra den siste emigrasjonen av inuitter fra Canada. Hovedinntektskilden kommer fra naturen. Fisking og jakt etter fugl, rev, hare, sel og hvalross gir beboerne penger i lomma og mat på bordet. Bli med i land for å utforske denne unike arktiske utposten.

Vi seiler langs isens ytterkant, og skal forsøke å nå 80° nord hvis hav-, is- og værforhold tillater det. Dette området er kjent som North Water Polynya, og mesteparten av sjødyrelivet i Baffin Bay er konsentrert i denne regionen.

DAG 8
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day4.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Spennende foredrag

Til sjøs

Denne dagen til sjøs kan du kose deg med forelesninger som handler om både historie og dyrelivet i området. Et annet emne er klimaendringer og utfordringer i verdenshavene. Fotografen om bord viser deg gjerne tips og triks, og du får kanskje muligheten til å komme bak kulissene om bord. Ekspedisjonsteamet oppsummerer også reisen så langt, og viser deg hva som er planlagt for de neste dagene. 

DAG 9
09_Dundas-7039.jpg

”Gamle Thule”

Dundas

Det er fastslått at folk bodde i denne bosetningen, nå kjent som Dundas, for opp til 900 år siden. Rett nord for Dundasfjellet finnes det flere arkeologiske utgravningssteder, inkludert Comer's Midden, hvor flere ruiner og søppelhauger som inneholdt skjell, dyrebein og annet avfall har blitt funnet. I 1910 etablerte den danske eventyreren Knud Rasmussen en handelspost i Nordvest-Grønland og ga den navn etter den mytiske øya Thule. Rasmussen dro på flere ekspedisjoner fra Thule og inn i Arktis, hvor han utforsket forskjellige eskimostammer og forsket på deres myter og legender. Den amerikanske flybasen (Dundas) ble bygget i løpet av andre verdenskrig, der den gamle handelsposten hadde vært. Basen ligger der den dag i dag.

DAY 10
Greenland-Photographer-HurtigrutenHhh006.JPG-HGR-34294-Marsel-van-Oosten.jpg
Bilde: Marsel van Oosten Bilde

Slapp av og nyt livet om bord

Til sjøs

Kos deg med enda flere spennende foredrag, eller bruk dagen til å fordøye inntrykkene og slappe av.  

DAG 11
18_Upernavik-2544_Thomas-Haltner.jpg

”Vårstedet”

Upernavik

Skjærgården i Upernavik har øyer så langt man kan se, Upernavikfjorden i nord og verdens største fuglefjell (Apparsuit) i sør. I århundrer har de lokale emigrert til Upernavik i løpet av våren for å utnytte de rike jaktmarkene. Mange av innbyggerne går fortsatt på jakt eller drar ut for å fiske, og i august kan du være vitne til jakten på moskusokse i dette området. Denne lille bosetningen ligger 72° 47' N og 56° 10' W, 800 km nord for Polarsirkelen – med alt innenfor gåavstand. Landsbyen er også hjem til verdens nordligste friluftsmuseum, hvor du kan lære mer om koloni- og vikinghistorien.

DAG 12
Eqip_Sermia_Glacier_084_CIMG1168.jpg

Isbreer og grilling

Eqip Sermia

Når vi besøker Eqip Sermia-breen, får du oppleve hvordan sterke naturkrefter former landskapet. Store isfjell som kalver ned i åpent hav er et spektakulært syn. For å komme oss i land, kjører vi småbåter ut fra skipet. Her kan du gå en tur rundt på egenhånd, hvis du ønsker det.

DAG 13
Ilulissat_DSC_0253_justert.jpg

Spektakulært syn

Ilulissat

Midt i det fantastiske landskapet i Ilulissat Isfjord ligger byen Ilulissat. Ved munningen av fjorden, og like utenfor byen, ligger Jakobshavnbreen som er en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Enorme mengder med is kalver fra denne breen, og disse isfjellene går ofte på grunn på sandbanker i Isfjorden. Alle isfjellene har forskjellig form og farge, og når solstrålene fra midnattssolen treffer dem, får de fargetoner fra hvitt og blått til oransje og rødt. Vi nordmenn er jo nokså vant til is, men vi lover at selv de mest ”isvante” vil bli målløse av dette synet! Isen har også sin helt egen lyd – den knaker og buldrer, og ekkoet slår tilbake fra den ene siden av fjorden til den andre. Bli med i land og delta på utfluktene våre. 

DAG 14
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day14.png
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Polarsirkelbyen

Itilleq

Itilleq betyr "hulen", og som navnet antyder ligger denne lille bosetningen i et hulrom, med majestetiske fjell og isbreer på alle kanter. Kun 200 meter sør for sentrum ligger Polarsirkelen, og byen kan derfor med god grunn kalle seg polarsirkelbyen. De fleste av de 130 menneskene som bor her driver med jakt og fiske. Øya har ingen ferskvannskilde, så innbyggerne er avhengige av et anlegg som omgjør saltvann til drikkevann. Byens kirke har en interessant historie: Den ble bygget i Thule (Umanak, Nord-Grønland) i 1930 og flyttet til Itilleq i 1963.

DAG 15
1200x600_Kangerlussuaq_©Hurtigruten_day15.png
Bilde: Hurtigruten Bilde

Ødemark av is og fly til København

Kangerlussuaq/København

Når vi ankommer Kangerlussuaq, nærmer ekspedisjonen med MS Fram seg slutten. Benytt muligheten til å bli med på en siste utflukt mot Grønlandsisen. Denne store ødemarken av is strekker seg omtrent 2400 kilometer nordover, med høyder opp mot 3200 meter over havet. Veien til enden av Grønlandsisen har nydelige naturomgivelser som varierer fra arktisk ørken og tundra til fjellterreng som tilbyr utrolig utsikt over landskapet rundt. Etter utflukten inviteres du med på et grillmåltid, etterfulgt av et kveldsfly til København.

DAG 16
1200x600_Copenhagen_©_Heather Poon_day 17.png

Hyggelige København

København

Du lander i den danske hovedstaden tidlig på morgenen og har kanskje til og med tid til å utforske denne trivelige og moderne byen før du reiser hjemover.

Ankomst 20. august 2019

Sted København
Oversikt

INKLUDERT :

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Transport mellom skip og flyplassen i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen, inkludert middag etter seilasen
 • Retur fly på økonomiklasse fra Kangerlussuaq til København 
 • En vind- og vanntett jakke
 • Tur med småbåter til land og aktiviteter
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
 • Kaffe og te om bord

IKKE INKLUDERT:

 • Internasjonale flyreiser
 • Reiseforsikring
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Om bord Opplevelser

Utflukter på reisen

Kom nærmere naturen og lær mer om destinasjonen med våre valgfrie utflukter. Utfluktene kan forhåndsbestilles når du bestiller din reise på nett. Utfluktene kan også kjøpes om bord dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

Bildegalleri

La deg inspirere med bilder fra ekspedisjonsreisene til Grønland.

Video

Se videoer fra tidligere Hurtigruten-ekspedisjoner til Grønland.

Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.