
Myter og legender på Island
Drar du til Island, har du en unik mulighet til å besøke steder med hundrevis av år med mytologi og sagn – og kanskje også se alver og troll selv, hvis vi skal tro lokalbefolkningen. Her er noen få overjordiske severdigheter som du kan se etter når du er på Island.
Island er et land med slående og noen ganger overnaturlig skjønnhet – som matches av landets rike og omfattende folklore. Reuters har rapportert at 10 prosent av islenderne tror på overnaturlige skapninger, mens 10 prosent ikke gjør det – de gjenværende 80 prosentene har enten ikke noen sterke meninger om verken det ene eller andre, men vil heller ikke helt og holdent fornekte at de finnes.
Tro på huldrefolk – underjordiske alver – er ganske vanlig, i en slik grad at hvis det oppstår problemer med et veiarbeidsprosjekt, tilskrives problemene å ha sitt opphav i lite fornøyde lokale alver og et medium må konsulteres før man kan fortsette.
Drar du til Island, har du en unik mulighet til å besøke steder med hundrevis av år med mytologi og sagn – og kanskje også se alver og troll selv, hvis vi skal tro lokalbefolkningen. Å lære om landets folklore, er en unik måte å oppleve Islands kultur, og unektelig ikke en vanlig opplevelse. For de kresne og kanskje eksentriske reisende, kan det å ta en rundtur på Island basert på myter og legender være den beste måten å oppleve landet.
Her er noe få overjordiske severdigheter som du kan se etter når du er på Island:
Álfhól
Uansett hvor du er på Island – enten på et tett befolket sted eller midt på en tilsynelatende overnaturlig ødemark – vil du sannsynligvis treffe på álfhól. Disse er små trehus som folk bygde til alvene, og som de mener alvene bor i. Du kan også se svært små kirker som ble bygd for å omvende alvene til kristendommen. Disse alvehusene varierer fra enkle til ganske detaljerte, og det kan være et morsomt tidsfordriv å se hvor mange du kan få øye på når du er på Island. Husk å ta masse bilder til venner og familie – det er usannsynlig at de noensinne har sett hvor alvene bor.
Spesielle tider for huldrefolket
Visse helligdager synes å bringe huldrefolket ut av sine gjemmesteder på Island. Hvis du er i landet på nyttårsaften, helligtrekongersaften, sankthansaften eller julaften, kan du forvente å høre sagn om alver som holder selskap eller mennesker som tenner bål for dem. Det er også en islandsk skikk å vaske huset og gi mat til huldrefolket i julen – en tradisjon du kanskje vil delta i om bord på båten hvis du er der til rett tid. Sankthansaften gir mulighet til å sitte ved et veikryss og la huldrefolket gi deg gaver –men den virkelige belønningen kommer hvis du avslår gavene – det sier i hvert fall historien.
Vík-trollene
Bestemmer du deg for å besøke den vakre, sorte sandstranden i Vík, vil du ifølge det lokale sagnet møte på troll. Dette stedet er absolutt verdt et besøk siden du her finner en av verdens mest fengslende strender gjemt bor nær en liten landsby. Ser du bortenfor stranden, vil du se basaltklippene kjent som Reynisdrangar. Sagnet forteller at disse klippene er troll som ble fanget i sollyset da de prøvde å trekke skip på land og ble til stein for alltid.
Sjøuhyrer
Uhyrer, kjent på Island som «skrimsli», kan ifølge flere leve i havet. Reuters snakket med Thorvaldur Fridriksson, en kapasitet på sjøuhyrer som har et åpent sinn for denne muligheten.
«Noen av disse uhyrene er farlige», sier han. «Folk vil helst ikke snakke om dem fordi andre bare ler av det. Men ca. 70 prosent av jorden er hav og hvem vet hva havet skjuler?»
Selv om skrimsli sannsynligvis ikke vil være en trussel for din cruisereise, kan man undre seg litt ekstra, spesielt om natten i skumle farvann.
Alveskolen
Hvis du er svært interessert i Islandsk folklore, kan alveskolen i Reykjavik være et spennende stopp for deg mens du er i området. Skolen tilbyr korte kurs om folklore, alver, feer, troll, dverger og mer, som på kort tid vil få deg oppdatert på islandsk folketro. Skolen identifiserer 13 typer alver, og har en hel læreplan komplett med lærebøker viet disse. Skolen tilbyr også en tur i habitatene til de underjordiske. Turen slutter på triveligste måte med kaffe og pannekaker – og du får utdelt diplom.
Ta med en bok
Hvis du lar deg fengsle av å se steder av sentral folkloristisk betydning mens du er på Island, bør du overveie å kjøpe en utgave av boken «The Traveller's Guide to Icelandic Folktales» av Jón R. Hjálmarsson. Boken fungerer som en guidet tur, og innbyr deg til å utforske enkelte områder i landet som assosieres med myter så gamle som Den eldre Edda og så nye som det nittende århundre. Enten du velger å bruke boken som en guide på turene dine, eller ganske enkelt slappe av i lugaren og lese mer om den herlige islandske folkloren, kan den være en bra ting å ta med på din neste reise til Island.