Ekspedisjon fra Grønland til Newfoundland og Labrador

Kangerlussuaq – Halifax

Utforsk Grønlands spektakulære og uberørte natur. Oppdag Newfoundland og Labradors massive fjell, dype skoger og mylder av vann og elver. På denne ekspedisjonen får du oppleve historiske bosetninger, moderne fiskevær, urørt villmark og den nordatlantiske kystens vakre naturlandskap.

 • Opplev det spektakulære landskapet på Grønland, i Newfoundland og Labrador
 • Besøk fjerntliggende bosetninger med spennende historie
 • Opplev unikt dyreliv, både på land og til havs
 • Opplev Gros Morne National Park, Red Bay og L'Anse aux Meadows, som alle står på UNESCOs verdensarvliste

Oversikt

Grønland og Canada er kjent for sin voldsomme og vakre natur og sitt fantastiske dyreliv. Grønland er dessuten et av verdens minst befolkede områder. Den delen av Canada som vi besøker på denne ekspedisjonen er heller ikke akkurat tett befolket, men selv om områdene er preget av vill natur og ligger fjernt fra resten av verden, vil du bli overrasket over den rike historien. Lær om stammene som bodde her før, og om menneskene som lever her i dag.

Verdens største øy

Vår reise starter på Grønland, den fjellrike øya med den enorme innlandsisen og de gjestfrie innbyggerne. Vi besøker spennende bosetninger i sør, slik at du kan oppleve kulturen og levesettet på nært hold. Deretter krysser vi i Nord-Atlanteren, for å utforske kysten av Newfoundland og Labrador i Canada. Her besøker vi en nasjonalpark, flere bosetninger og noen virkelig spennende byer.

Vidunderlig vilt

Etter at du har utforsket St. Anthony og rester av det 1000 år gamle vikingoppgjøret i L'Anse aux Meadows, kan du fordype deg i hvalfangsthistorie og flott natur i Red Bay. Bonne Bay og Gros Morne nasjonalpark er to av høydepunktene under vårt Newfoundland-opphold. Her preges landskapet av dype daler, bratte fjell, sandstrender og spektakulære fjorder. I dag er det på UNESCOs verdensarvliste. Elg, villrein, rev, svartbjørn, rype og ørn er et vanlige syn her.

En smak av Frankrike

Øya St. Pierre og Miquelon ligger bare 25 km utenfor kysten av Newfoundland, men er en del av den franske republikken. Nyt den franske livsstilen med fine bistroer, kafeer, vin, ost, baguetter, sjokolade og kaker før vi går tilbake i tid for å oppleve hvordan livet var i den travle franske byen Louisbourg i 1744. Ekspedisjonen avsluttes i Halifax,  som er hovedstaden i Nova Scotia.

Pris inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori, inkludert helpensjon
 • Flybilletter på økonomiklasse fra København til Kangerlussuaq
 • Transport fra flyplassen til skipet I Kangerlussuaq
 • Vind- og vanntett jakke
 • Landings with small boats and activities on board and ashore
 • Aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som både holder foredrag og som blir med i land på utflukter/aktiviteter
 • Kaffe og te om bord

Ikke inkludert: 

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene råder. Sikkerheten er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut fra forholdene. Derfor er hver ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

22. September 2018

Avreisehavn København/Kangerlussuaq
Dag 1
Kangerlussuaq_Greenland.jpg

Porten til Grønland


Sted: København/Kangerlussuaq

Denne ekspedisjonen starter med fly fra København. Mindre enn fem timer senere ankommer du bosetningen Kangerlussuaq på Grønland. Med havgapet i vest og innlandsisen i øst, representerer den lille flystripen selve inngangsporten til Grønland. Ved ankomst transporterer vi deg til ekspedisjonsskipet MS Fram.

Dag 2
Maniitsoq_Bbb034.jpg

Grønlands Venezia


Sted: Maniitsoq

Siden Maniitsoq ligger i en øygruppe som er omgitt av små, naturlige kanaler, kaller lokalbefolkningen byen for "Grønlands Venezia". Maniitsoq ligger også mellom høye fjelltopper i Evighetsfjorden og store isbreer, og derfor slutter også alle sammenligninger med Venezia her. Byens navn betyr "Det ujevne stedet", og refererer til de mange bergknausene og småfjellene som ligger i og omkring byen. Små veier og tretrapper binder de fargerike husene sammen. Utstillingene på Maniitsoq museum gir en god innføring i lokal kultur og historie. Byen har også et supermarked, Brugseni, og noen mindre dagligvareforretninger. Men det er det omkringliggende landskapet som imponerer mest, og området er perfekt for kajakkpadling. I havvannet er knølhvalen spesielt leken og elsker å briljere med luftakrobatikk og slag med halen.

Dag 3
0711-Canon-EOS-6D-_MG_6616.jpg

Hovedstadsområdet – en godt bevart hemmelighet


Sted: Paamiut

Vi fortsetter sørover og nyter utsikten og den vakre naturen, før vi setter kursen for Paamiut. Her har det bodd mennesker siden 1500 f.Kr. Navnet Paamiut betyr “de som bor på munnen», en referanse til beliggenheten ved munningen av Kuannersooqfjorden. Å vandre rundt i Paamiut innebærer å se, å verdsette enkel skjønnhet og å møte den vennlige lokalbefolkningen. Sørg for at du besøker kirken, en av de fineste i Grønland. Den stammer fra 1909, er i norsk stil og er oppført i tre. Stopp på den fargerike broen i sentrum. Vi anbefaler også en rundtur i det gamle nabolaget hvor du kan se mange vakre bygninger. Paamiut er kjent for sine klebersteinkunstnere og deres særegne bunader av selskinn og tusenvis av perler. Du kan se eksempler på disse kunstformene når du spaserer rundt i området. Det er også rikelig med havørn i Paamiut, og innbyggerne føler en sterk tilknytning til den. Det sies at lykke vil komme til den som setter sine øyne på himmelens konge. Bli med ekspedisjonsteamet på en tur til fjelltoppene. På vei tilbake til skipet stopper vi for å plukke kvann, som vokser vilt her.

Dag 4
1200x600_Igaliku_Ruinen_Svickova-Wikimedia.jpg

Norrøne ruiner og Grønlands religiøse hjerte


Sted: Igaliku og Hvalsey

Igaliku er en av de vakreste landsbyene på Grønland. Dette er også det stedet hvor man først startet med sauehold. Ved ankomst vil du se snødekte fjelltopper – også om sommeren. Her finnes frodige blomsterdaler og veldig mange sauer. Sandsteinshusene setter et karakteristisk preg på området, det samme gjør den fantastiske utsikten til Igalikufjorden. Kristendommen ble innført på Grønland i begynnelsen av forrige årtusen, og den første biskopen ble utnevnt i 1124. Den imponerende bispeboligen, Gardar, ble etablert kort tid etter i Igaliku. En katedral ble bygget og den var gjennom middelalderen den største av alle kirkene på Grønland. I mange år var biskopens palass et samlingspunkt for besøkende fra Island og Norge. Ruinene av katedralen og bispegården har blitt renovert i løpet av de siste årene og utgjør i dag en viktig severdighet fra vikingtiden. Igalikus’ 27 innbyggere er veldig stolte av lokalsamfunnet sitt og er ivrige etter å guide deg gjennom landsbyen. I Hvalsey vil du finne noen av de best bevarte ruinene fra norrøn tid; Hvalsey kirke ble antagelig bygget i det 14. århundre. Erik Raudes slektninger etablerte gården så sent som i det 10. århundre. Et bryllup på stedets kirke i 1408 er den siste dokumenterte hendelsen under den norrøne bosetningen på Grønland. Vi bruker våre Polarcirkel-båter for å komme i land slik at du kan utforske området på egenhånd.

Dag 5
Qassiarsuk-main-street-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Fargerike hus og isfjell


Sted: Qassiarsuq

I Qassiarsuk finner du grønne jorder med mange hvite sauer, frodig vegetasjon og gårder som er i full drift. Stedet danner en fargerik kontrast til isen som ligger i havet. Qassiarsuk er også stedet der Eirik Raude bygget eiendommen Brattalid i 982 e.Kr. Han ble forvist fra Island og flyktet til landet han kalte Grønland. Eirik slo seg ned i Qassiarsuk fordi han syntes at området hadde den beste beliggenheten og var det frodigste stedet på øya. Bli med på en guidet tur gjennom bebyggelsen hvor du vil lære mer om historien og regionen. Du kan også besøke de gjenoppbygde kopiene av Eiriks langhus og kirken som Eiriks kone, Tjodhild, fikk ham til å bygge. Du kan også delta på valgfrie aktiviteter som kajakkpadling og fotturer, eller du kan utforske byen til fots.

Dag 6
Eee018.jpg

Kryssing av Nord-Atlanteren


Sted: Til sjøs

Vi forlater kysten av Grønland og setter kursen for Canada. Foran oss ligger Nord-Atlanteren og 1300 nautiske mil med åpent hav. Tusenvis har krysset disse farvannene før oss, men i tidlige tider var skipene både små og dårlig utstyrt, og destinasjonen var ukjent. I dag kan du lene deg tilbake, slappe av og la moderne navigasjonssystemer informere om mulige hindringer underveis. Det blir ikke mindre spennende, bare mye tryggere. Dagene på sjøen blir fylt med foredrag, gir deg god anledning til å prate med andre reisende, kanskje om det du har sett og gjort så langt. Ta deg tid til å være ute på våre åpne dekk. Trekk inn sjøluften, kjenn vinden og se etter fugler, pattedyr og isfjell.

Dag 7-9
Labrador-Hebron.eps.jpg

Seiling langs Labradorkysten


Sted: Labradorkysten

I tre dager seiler vi langs Labradorkysten for å utforske dette spennende området. Friluftsentusiaster har utallige kilometer med turstier og villmark å utforske, mens andre vil sette pris på å lære mer om historie, kultur og tradisjoner på de mange stedene vi besøker. Nain er en av bosettingene vi har tenkt å avlegge en visitt. Dette er et samfunn med lange tradisjoner og en sterk inuitt-identitet. Samtidig er det Nunatsiavuts nordligste og største samfunn. Nain ble grunnlagt i 1771 av Moravian-misjonærer og var en viktig utpost for Brødremenighetens misjonærarbeid. Vakre gjenstander og bygninger oppført av moravianerne er her fremdeles. Nain er omgitt av gammel geologi og historie. Et annet sted vi kanskje besøker er Rigolet. Denne pittoreske byen har en befolkning på 300, og er det sørligste inuitsamfunnet i verden. Det er ingen veier som fører ut av byen, men Rigolet er tilgjengelig med båt hele året og om vinteren med snøscooter. Vi tilbyr flere utflukter: utforsk det vakre vannet i en speedbåt, dra på fisketur, ridetur eller bli med på hvalsafari. Vi kan også besøke Hopedale, grunnlagt som en inuittbosetting under navnet Agvituk (som betyr «stedet for hval"), og Hebron, en tidligere Moravian-misjon som utgjorde den nordligste bosetningen i Labrador.

Dag 10
Common_Guillemot_shutterstock_417004927.jpg

Historie midt i vill natur


Sted: Battle Harbour

Battle Harbour ligger ved Labradorhavet og er et paradis for deg som elsker naturen. Vannet her er full av liv, gammel is og isfjell formet av naturen. På land finner du vakre historiske bygninger midt i vill natur. Battle Harbour var en gang Labradors travle saltfiskhovedstad. I dag er hus, butikker, fiskeribygninger og kirker restaurert og fylt med historiske gjenstander. Nyt atmosfæren, opplev lyden av havet og bli kjent med historien. Dette er et eventyrlig reisemål i villmarken. Her kan du støte på hval, delfin, sjøfugl, fjellrev og isfjell - eller oppleve et fantastisk øylandskap på en av våre fot- eller båtturer.

Dag 11
Saint-Anthony-L-anse-Aux-Meadows-Canada-HGR-116268.jpg
Bilde: Karsten Bidstrup Bilde

I vikingenes kjølvann


Sted: St. Anthony

Vi seiler enda lenger nord og kommer til St. Anthony, en avsidesliggende by som ligger i en naturlig havn. Havene her inneholder store mengder isfjell og er næringsområder for hval, sel, delfiner og niser. Like utenfor byen ligger en enorm villmark med uberørte daler, fjell og innsjøer. Her finner du kanskje den høyeste tettheten av elg og villrein i verden. Annet dyreliv består bl.a. av den enorme svartbjørnen, coyote, ulv, snøskohare og arktisk hare. Vi går i land for å besøke byen og for å nyte den dramatiske utsikten fra Fishing Point. Det anerkjente Grenfell-senteret skildrer livet og til den unge legen Sir Wilfred Grenfell, en medisinsk misjonær som viet sitt liv til Nord-Newfoundland og Labrador. For å nyte den beste utsikten, ta turen opp til Tea House Hill og følg stien til utkikksplattformen, eller prøv Whale Watching-stien til utkikkspunktet for hval. Vil du høre vikinghistorier, kan du bli med på utflukten til L'Anse aux Meadows. På tuppen av Newfoundlands store nord-halvøy finnes det første kjente beviset for europeisk tilstedeværelse i Amerika. Det var hit en norrøn ekspedisjon, som seilte fra Grønland, ankom for over tusen år siden. Her fant de et vakkert land med klipper og myrland. Og her bygde de en liten leir. I 1960 startet to norske arkeologer utgraving på dette stedet, og de oppdaget restene av vikingleiren. I 1979 ble L'Anse aux Meadows skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. I leiren kan du se originale gjenstander fra dette internasjonalt anerkjente arkeologiske funnet.

Dag 12
Exploring-Tilting_Red-Bay,-Fogo-Island,-Central.jpg

Det moderne Labrador


Sted: Red Bay

Red Bay er selve kjernen i det moderne Labrador, og ligger midt i et lappeteppe av kultur og historie. Fra 1530 var Red Bay et senter for baskisk hvalfangst, og i over 70 år levde hvalfangere et farlig liv her oppe. Etter en måned på reise over Atlanteren, dro de ut for å jakte hval og siden produsere oljen som tente Europas lamper. På det meste kom 2500 hvalfangere fra 50 skip hit. De kom fra Frankrike og Spania for å delta i jakten på grønlandshval. Oppdagelsen av store seilskip (gallioner) og mindre båter (chalupas) som ble brukt til hvalfangst, har gjort Red Bay til et av de mest spennende undervannsarkeologiske stedene i Amerika. Red Bay Basque Whaling Station er nå på UNESCOs verdensarvliste. I dag kan du vandre rundt i denne tidligere hvalfangstbyen og fordype deg i historien. Tracey Hill Trail er en strandpromenade som består av 689 trinn, informasjonsplansjer, rasteplasser og teleskoper med fantastisk utsikt over Red Bay. Gå langs Bone Shore Trail, som fører deg til stedet hvor hvalfangerne kvittet seg med hvalbein. Ta en tur langs stranden og se en åtte meter fangstbåt, chalupa, som hvalfangere brukte når de skulle sette harpunen i byttet. Ta en kajakktur til Saddle Island Trail, hvor du kan se restene av ovnene hvor hvalspekk ble omgjort til olje. Du kan også besøke gravene til omlag 130 menn som døde her. Og hvis du føler for å gå på skattejakt, sier en lokalt sagn at den beryktede piraten Kaptein Kidd gjemte en skatt i dette området …

Dag 13
Bonne_Bay_shutterstock_87322795.jpg

Gros Morne nasjonalpark


Sted: Bonne Bay

Bonne Bay er blant Newfoundland vakreste bukter; en dyp fjord omgitt av høye fjell på Newfoundlands vakre vestkyst. Denne fjorden deler også Gros Morne National Park i to. Gros Morne er en blanding av verneområder og små kystsamfunn med rik kultur og lang tradisjon for fiske og hogst. Fra dekk kan du se Tablelands Mountains, et fjell hvor toppen er helt flat. Områdets geologiske egenart er den viktigste årsaken til at parken er blitt en del av UNESCOs verdensarvliste. Det tok millioner av år å forme fjellene, og synet er nærmest fryktinngytende. Woody Point, som ligger i den sørlige delen av parken, er et hyggelig samfunn med gamle hus og importerte Lombardia-popler. Elg, villrein, rev, svartbjørn, rype og ørn er alle et vanlig syn her. Et besøk i dette helt spesielle landskapet vil bli et minne for livet.

Dag 14
Fin-whales-St-Lawrence-river_shutterstock_164490392.jpg

Seiling i St. Lawrence-gulfen


Sted: Til sjøs

Etter å ha forlatt Bonne Bay, drar vi ut i St. Lawrence-gulfen ved munningen av St. Lawrence-elven. Gulfen dekker halvparten av Canadas bredde. Det store, nærmest trekantete området er koblet til Atlanterhavet ved Strait of Belle Isle mot nordøst og Cabot-stredet i det sørøstlige hjørnet. Den gjennomsnittlige dybden er knapt 150 meter. Historisk har denne bukta vært et viktig fiskefarvann for nomadiske indianerstammer som kom hit på sesongfiske. Den franske oppdageren Jaques Cartier kom hit i 1534 ,på den første dokumenterte reise til gulfen. Cartier kalte bredden av St. Lawrence-elven for "Landet av Canadas", etter et innfødt ord som betyr "landsby" eller "bosetning". Slik endte han opp med å navngi verdens nest største land.

Dag 15
Macarons_shutterstock_226124680.jpg

Hvor Frankrike møter Nord-Amerika


Sted: St. Pierre og Miquelon

Det sies at gode vaner er vanskelige å bryte, og St-Pierre og Miquelon må være levende bevis på nettopp det. Selv om Paris er 4000 km unna, er menneskene som bor her svært stolte over å være franske. Dette er Nord-Amerikas glemte franske enklave, og Frankrikes eldste oversjøiske territorium. Og akkurat som i Frankrike, går innbyggerne fra bakeriet med baguetter under armene. Besøk bakeriet Guillard Gourmandise, hvor du kan nyte deilige franske bakervarer og betaler med euro, akkurat som i Frankrike. Besøk L'Arche-museet med utstillinger knyttet til øyenes historie. Her kan du se nærmere på giljotinen, den eneste som befinner seg i Nord-Amerika. Øyboerne har bare benyttet den én gang, i 1889, på en morder. Museet tilbyr også tospråklige arkitektoniske omvisninger. Fuglekikkere bør se frem til å besøke den lille øya Grand Colombier, som med sine bratte klipper, knauser og kuperte landskap er et viktig habitat for mer enn 100.000 hekkende stormsvalepar.

Dag 16
Louisbourg_shutterstock_381954073.jpg

Hvor fortid er nåtid


Sted: Louisbourg

Etter å ha seilt langs den østlige kysten av Nova Scotia, setter vi kursen for den store øya Cape Breton. Her legger vi til havn i Louisbourg. Her ligger den en virkelig historisk juvel, nasjonalhistoriske festningen Louisbourg. Opplev hvordan livet var i den travle fransk befestede byen i 1744. Du kan også tilbringe dagen på en avsidesliggende strand, eller dykke blant skipsvrak. Kysten tilbyr rikelig med utendørsaktiviteter, og her finnes mange flotte tur-og sykkelstier. Som en av de travleste krabbe- og hummerfiskeværene i området er Bourg Wharf det perfekte stedet å se på dagens fangst, og ikke minst smake på den

Dag 17
Halifax_shutterstock_396157720.jpg

Slutten av ekspedisjonen


Sted: Halifax

Det var Halifax’ naturlige havn som først trakk britene hit i 1749. I dag ligger de fleste av stedene som er verdt et besøk langs sjøen eller i nærheten av Citadel; et stjerneformet fort på toppen av en liten høyde med utsikt over havnen. Den 260 år gamle provinshovedstaden på Nova Scotias har overraskende moderne bydeler som grenser til byens historiske sentrum. Både når det gjelder nåtid og historie, er Halifax vel verdt en ekstra dag eller to.

8.Oktober 2018

Sted Halifax
Om bord Opplevelser

Utflukter på reisen

Opplev alt Nord-Amerika har å by på med våre valgfrie utflukter. Dersom du ønsker å bli med på en av utfluktene i løpet av din reise, anbefaler vi å forhåndsbestille. Utfluktene kan også kjøpes om bord dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

Forleng din reise

Hurtigruten Land Adventures

Velg blant våre land adventures der du legger til tre eller fire ekstra dager før eller etter sjøreisen din, slik at du får enda mer ut av ferien din med oss. På mange av våre destinasjoner kan du bli med på spennende og unike aktiviteter der transport, hotellopphold og god mat er inkludert i prisen. Vennligst ta kontakt med kundeservice for å legge land adventures til reisen din.

Fly og hotell

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00 81003030