Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada

Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada

Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada

Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada

Reiseinformasjon 13 dager MS Fridtjof Nansen
Frokost, lunsj og middag inkludert

Vi seiler i kjølvannet til vikingene, og drar ut på en oppdagelsesreise fra Island til Canada, der vi opplever vakre landskap og en fortids inuittarv på Grønland underveis. Utforsk den sjeldent besøkte nasjonalparken Torngat Mountains langs kysten av Newfoundland og Labrador, før du besøker den fjerntliggende inuittlandsbyen Makkovik og en tidligere vikingbosetting på L’Anse aux Meadows.

Arv og vakkert landskap på Grønland

Eventyret starter i Reykjavik, verdens nordligste hovedstad. Vi seiler vest gjennom Danmarkstredet, og ankommer Grønland og øya Skjoldungen. Lær om thulefolket som en gang levde her – forfedrene til alle nåtidens inuitter. Avhengig av sjøisen vil vi forsøke å seile gjennom spektakulære Prins Christians sund før vi fortsetter til Canada.

Torngat Mountains nasjonalpark

Ved ankomst i nordlige Labrador, starter vi utforskingen av Torngat Mountains nasjonalpark, et paradis for karibu, svartbjørn, rev, kongeørn og til og med isbjørn. Det er også det historiske hjemstedet til inuittfolket på Labrador og deres forfedre. Siden parken kun er tilgjengelig fra havet eller luften mottar den mindre enn 600 besøkende hvert år. Du vil være en av dem. Vi seiler sørover og ankommer den lille landsbyen Makkovik, som er bebodd av folk med inuittisk og europeisk avstamming. I L’Anse aux Meadows besøker vi de 1000 år gamle levningene etter en vikingleir. Eventyret avsluttes i historiske St. John’s, hovedstaden i Newfoundland og den eldste byen i Nord-Amerika.

Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada Villmark og gamle kulturer fra Island til Canada
  • Dag 1
    Reykjavik, Island

    Kosmopolitisk hovedstad

    Estimert tid for avreise er 16:00

    Eventyret starter i Reykjavik, verdens nordligste hovedstad. Reykjavik er både særegen og kosmopolitisk. Denne lille byen har den perfekte størrelsen for utforsking til fots, og du kan oppleve kunst, kultur og historie.

    Ta en spasertur i Laugavegur, hovedhandlegaten, med forskjellige typer butikker. Eller gå mot det arkitektoniske mesterverket Hallgrimskirkja. Kunstentusiaster kan besøke Reykjavik kunstmuseum, Nasjonalgalleriet og de mange mindre galleriene og museene rundt i byen. Et stopp innom Nasjonalmuseet på Island, Saga Museum og Maritimt museum gir deg alt du trenger å vite om Islands historie. Ta med badetøy hvis du vil ta en dukkert i et av byens 18 svømmebasseng. Mange av dem har også badstue og boblebad.

    Listen over muligheter slutter imidlertid ikke her. Navnet Reykjavik betyr «Røykfull vik» på grunn av dampen som stiger opp fra geotermisk aktivitet i området, og herfra er du bare timer unna geysirer, isbreer, varme kilder og fossefall. Hvorfor ikke bestille førprogrammet vårt og tilbringe noen ekstra dager med å oppleve Islands gylne sirkel?

    MS Fridtjof Nansen venter på deg i havnen i Reykjavik. Etter at du har hentet den inkluderte ekspedisjonsjakken og sjekket inn, vil du ha tid til å finne deg til rette i lugaren. Det er en obligatorisk sikkerhetsdemonstrasjon rett før avreise, og etterpå kan du ta deg en tur rundt på skipet og gjøre deg kjent. Velkomstmiddagen om kvelden avsluttes med at kapteinen utbringer en skål og ønsker alle en fornøyelig ekspedisjon. Deretter møter du ekspedisjonsteamet og medlemmer av mannskapet som vil ta deg gjennom en viktig helse- og sikkerhetsbriefing.

    Dag 1
    Reykjavik, Island

    Kosmopolitisk hovedstad

  • Dag 2
    Til sjøs

    Vi krysser Danmarkstredet

    Vi tilbringer dagen til havs på vei mot Grønland, og har tid til å komme i eventyrmodus. Du vil ha tid til å slappe av, bli kjent med dine medreisende og sjekke ut fasilitetene om bord. I vitenskapssenteret vil ekspedisjonsteamet holde foredrag om dyrelivet og økosystemene i Arktis, for å forberede deg på eventyret som venter oss.

    De vil også gå gjennom de viktige retningslinjene fra AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du vil lære hvordan du kan beskytte dyrelivhabitater, holde trygg avstand fra dyr, og besøke urfolksamfunn i Arktis på en verdig og ærbødig måte.

    Hvis du føler for å holde deg aktiv kan du besøke treningsrommet og få opp pulsen. Du vil ha adgang til innendørs og utendørs treningsfasiliteter, og en utendørs 150 meter lang løpebane på dekk 11. For et beroligende øyeblikk i spaet, kan du bestille en behandling i velværesenteret. Drikke kan nytes i explorer-salongen og baren med panoramautsikt. Her kan du synke ned i en sofa og la tankene vandre ut i de rytmiske havbølgene.

    Dag 2
    Til sjøs

    Vi krysser Danmarkstredet

  • Dag 3
    Skjoldungen, Grønland

    ‘Paradis på jord’

    Velkommen til Grønland Dette er en praktfull verden av fjell, fjorder og isbreer. Vi tilbringer dagen med å utforske den ubebodde øya Skjoldungen på sørøstlige Grønland. Øya var opprinnelig en del av kysten, helt til de mange fjordene som krysser området skilte den fra fastlandet.

    Siden vi kommer hit om sommeren, vil de brun-grå fjellene være frie for snø og dekket av frodige grøntområder med dvergbjørk og andre arktiske planter. Mellom fjellene er det daler som har blitt presset ut av isbreene som kalver isfjell ned i fjordene. Det er vanligvis en blanding av sjøis og breis her, og det kan hende du får se større isfjell i fjordene og langs kysten. Den danske polfareren W.A. Graah beskrev området som ‘paradis på jord’ da han kom hit i 1829 på jakt etter en norrøn bosetting.

    Når vi først snakker om gamle kulturer – Skjoldungen antas å ha vært bebodd av eskimoer så tidlig som for 4000 år siden. Arkeologiske levninger peker også til senere bosettinger fra det nomadiske thule-folket, forfedrene til inuittene som kom over Atlanterhavet fra Canada. Du vil besøke et inuitt-lokalsamfunn i Canada senere på ekspedisjonen.

    I tillegg til å nyte det vakre landskapet i fjordene her, vil vi også prøve å gjøre en landing på øya og organisere fotturer og kajakkpadling som valgfrie utflukter. Programmet og aktivitetene avhenger hovedsakelig av været og isforholdene den dagen.

    Dag 3
    Skjoldungen, Grønland

    ‘Paradis på jord’

  • Dag 4
    Prins Christians sund, Grønland

    ‘En elv av smeltet is’

    Gjør deg klar til å oppleve en av de vakreste utsiktene på planeten vår i Prins Christians sund. Sundet på sørlige Grønland kobler Labradorsjøen med Irmingersjøen, og skiller fastlandet fra øygruppen Kapp Farvel. Denne 95 km lange skipsleien er omgitt av granittfjell med skarpe fjelltopper – noen av dem er hele 2200 meter høye. Du kan beundre spillet av geologiske mønstre i fjellveggen, fra dype sprekker og revner til linjer av svart lav som tilsynelatende siver ut av fjellet.

    De dempede grå og rustne grønntonene i fjellet står som kontrast til de hvite isbreene rundt. Disse langsomme bevegelige massene av is baner seg vei fra det enorme isdekket på Grønland og ned i sundet, der det kalver blåhvite isfjell av alle størrelser, sjatteringer og former. Du vil forstå hvorfor John Cabot, den italienske oppdagelsesreisende fra det 15. århundre, beskrev Prins Christians sund som ‘en elv av smeltende is’.

    Hold kameraet klart, og bli med ekspedisjonsteamet på observasjonsdekk. Det er bare to tegn på menneskelig liv her: den danske værstasjonen som ble bygget av USA under Den kalde krigen ved inngangen til fjorden, og de fargerike husene til de rundt 100 fiskerne og jegerne i landsbyen Aappilattoq, som oversatt fra lokalt grønlandsk inuittspråk betyr ‘sjøanemone’. Kanskje du ser ringsel og storkobbe på isen, mens polarmåke og teist bygger rede på de bratte klippene. Vågehval og knølhval kan også vise seg, selv om de ikke pleier å svømme inn i de smale delene av sundet. De foretrekker de bredere partiene ved innseilingen.

    Det er kun mulig å navigere Prins Christians sund om sommeren når isen er mindre tettpakket og isfjellene ikke blokkerer innseilingen. Været, sjøisen og blokkerende isfjell kan imidlertid nekte oss adgang når vi kommer hit. Hvis det skjer, er det simpelthen en del av det å være på en ekspedisjon i ekte villmark. Her er det naturen som lager reglene, ikke oss. Kanskje vi i stedet seiler mot Nunap Isua, også kjent som Kapp Farvel, det sørligste punktet på Grønland.

    Dag 4
    Prins Christians sund, Grønland

    ‘En elv av smeltet is’

  • Dag 5
    Til sjøs

    Vi har lagt Grønland bak oss og satt kursen mot Canada. Mens vi seiler over Labradorsjøen kan du delta på enda flere informative foredrag med ekspedisjonsteamet. Noen av temaene kan være dyreliv du kan se i nordlige Labrador, inuittkultur, ekspedisjonsfotografi og historiske oppdagelsesreisende i det arktiske Canada.

    Vi støtter også flere vitenskapsprogrammer du kan delta i. For eksempel Happywhale, der fotografier du tar bidrar til å identifisere og spore bevegelsen til spesifikke hvalarter over hele verden på grunn av deres karakteristiske særpreg. Eller du kan delta i GLOBE Observer-prosjektet, som kombinerer dine observasjoner av skyer og himmelforhold nedenfra med data samlet inn av satellitter ovenfra. Dette hjelper forskere på romorganisasjoner som NASA med å få et mer komplett bilde av skyene i atmosfæren. Ved å delta i disse prosjektene vil du ikke bare støtte forskermiljøet, du vil også få en bedre forståelse av verden rundt deg.

    Dag 5
    Til sjøs

  • Dag 6-9
    Nordlige Labrador

    ‘Sted for åndene’

    Vi har kommet til et av høydepunktene på dette ekspedisjonscruiset. Du vil tilbringe de neste fire dagene med å utforske Torngat Mountains nasjonalpark og nordlige Labrador.

    Dette er en region med enestående vakker natur. Gigantiske isbreer har skåret ut glatte klippesider i fjellene, og det ser ut som de er sprøytet med grå og ferskenfarget maling. Områder med grønt gress og buskas kryper oppover fjellsidene i denne dramatiske elvedalen.

    Torngat Mountains nasjonalpark er ikke bare eksepsjonelt vakker, den er også massiv. Med hele 9700 kvadratkilometer strekker den seg fra Cape Chidley Islands i Høyarktis til Saglek Fjord i sør. Dette er også de høyeste fjellene på fastlands-Canada øst for Rocky Mountains.

    Navnet på nasjonalparken kommer fra inuktitut-ordet ‘Tongait’ som betyr ‘Sted for åndene’ Det er en passende beskrivelse for et område som er rikt på dyreliv, og anses for å være det historiske hjemstedet til inuittfolket på Labrador og deres forfedre. Karibu, svartbjørn, ulv, rev, vandrefalk og kongeørn hører også hjemme i Torngat, selv om høydepunktet når det kommer til dyreliv her helt klart er isbjørnen. Hvis vi er heldige, får vi kanskje øye på dette mektige pattedyret som vanligvis migrerer nordover på denne tiden av året i søken etter havis. Vår prioritet er å beskytte deg mot risiko, så eventuelle syn av den sårbare isbjørnen vil selvfølgelig skje fra en fullstendig trygg avstand.

    I løpet av dagene vi utforsker denne regionen vil det bli flere mulige steder av interesse vi kan besøke. Disse vil bli utvalgt av ekspedisjonsteamet og kapteinen, basert på lokale værforhold. To potensielle steder er Ramah Bay og Hebron. Sistnevnte er et godt bevart sted fra Brødremenigheten på 1800-tallet, mens Ramah Bay er kjent for en delvis gjennomsiktig steinart kalt chert, som var høyt ansett av gamle kulturer 7000 år tilbake i tid.

    Ekspedisjonsteamet vil følge deg hvert steg på veien, og fortelle deg om regionens geologi og dyreliv. Du vil også dra fordel av å ha en kvalifisert arkeolog som en del av ekspedisjonsteamet, som er svært kunnskapsrik om Torngats og ivrig etter å fascinere deg med historien og kulturen til dette inuitt-området. På landinger kan du utforske fritt innenfor en omkretslinje som ekspedisjonsteamet setter opp. Denne omkretslinjen holder deg innenfor den beskyttende ‘paraplyen’ til spesialopplærte bjørnevakter som vil holde et årvåkent blikk på omgivelsene. Det vil også være muligheter for å utforske området fra sjøen med kajakkpadling, som en valgfri utflukt.

    Dag 6-9
    Nordlige Labrador

    ‘Sted for åndene’

  • Dag 10
    Makkovik, Canada

    Pulâgiagitsi! (Kom på besøk!)

    ‘Pulâgiagitsi!’ Det er den varme inuktitut-hilsenen fra lokalsamfunnet i Makkovik som ønsker deg velkommen på besøk! Den lille landsbyen med rundt 400 innbyggere er kun tilgjengelig fra sjøen eller luften. Her ønsker de vennlige innbyggerne deg hjertelig velkommen, og deler åpent sin inuittkultur og unike arv.

    På White Elephant Museum kan du lære om hvordan Makkovik var den første permanente bosettingen som ble etablert av misjonærer fra Brødremenigheten i Labrador i 1752. Og hvordan, ett århundre senere, den norske immigranten Torsten Kverna Andersen ankom og satte opp Makkovik som en liten handelspost for pels knyttet til Hudson’s Bay Company. Dette, samt det rike fiskevannet, trakk inuitter og bosettere til byen, og byen blomstret. I dag er innbyggerne i Makkovik svært stolte over den blandede arven, og mange er direkte etterkommere etter Andersen.

    I tillegg til et besøk på museet, kan det hende du har tid til en spasertur på Poet’s Path gjennom skogen, der du kan se villblomster og plaketter med inspirerende sitater. Eller kanskje du tar en prat med en lokal innbygger og lærer mer om byens viktigste kommersielle aktivitet – snøkrabbefiske. Det er også en sjøpromenade med utsikt over Atlanterhavet, og håndverkssenteret er stedet å gå for utskjæringer og tradisjonell inuittkunst.

    Dag 10
    Makkovik, Canada

    Pulâgiagitsi! (Kom på besøk!)

  • Dag 11
    Til sjøs

    Forskning og kunst

    På vei mot St. Anthony tilbringer vi nok en dag til sjøs. Ingenting gir en sterkere fellesskapsfølelse blant eventyrere enn en delt opplevelse, og det er gode sjanser for at du har funnet gode venner blant dine med-oppdagelsesreisende. Ta en prat og mimre over favorittøyeblikkene fra ekspedisjonen så langt, eller del historier med andre eventyrere. Ekspedisjonsteamet er moderne oppdagelsesreisende, og de vil helt klart ha spennende og også hårreisende fortellinger å dele.

    Du kan også besøke vitenskapssenteret, og prøve de førsteklasses mikroskopene våre for å studere biblioteket av mikroskopiske slides. Eller du kan ta en titt under lupen på feltprøver som har blitt samlet inn av ekspedisjonsteamet i løpet av ekspedisjonscruiset.

    Inspirert av den ville naturen i landskapene du har sett, kan det hende du er mindre nysgjerrig og heller mer kreativ. En kunstkurs gir kreativiteten fritt utløp, og du kan visuelt uttrykke din tolkning av ekspedisjonsopplevelsen.

    Dag 11
    Til sjøs

    Forskning og kunst

  • Dag 12
    St. Anthony

    For hvaler og vikinger

    Når vi ankommer St. Anthony vil du se at denne fjerntliggende byen ligger i en vakker naturlig havn. Hval, sel, delfin, nise og kanskje et par isfjell ses ofte i farvannet her på sensommeren, så hold kameraet klart og test ut noen av fototipsene du har fått.

    Regionen rundt St. Anthony har angivelig den lengste sesongen for å se hval i Nord-Amerika, takket være det høye antallet lodde som hvalene livnærer seg på. Et godt sted for å se om denne påstanden stemmer er Fishing Point Municipal Park, og stien Whale Watchers Trail som tar deg opp til flott panoramautsikt over Atlanterhavet. Hvis du ikke ser hval, skal området ellers ha verdens høyeste tetthet av elg og skogskaribu. Vi håper at vi får et glimt eller to av disse majestetiske dyrene. For å få den beste utsikten over området og byen, foreslår vi en tur opp stien Tea House Hill trail til utsiktsplattformen på toppen. Du kommer ikke til å bli skuffet!

    St. Anthony ble først bosatt av europeere tidlig på 1500-tallet, da franske og baskiske fiskere brukte den skjermede bukten som sesongbetinget fiskestasjon. Byen kom imidlertid mer til sin rett etter ankomsten av den britiske legen Wilfred Grenfell i år 1900. Han var en medisinsk misjonær som viet sitt livs arbeid til nordlige Newfoundland og Labrador. Du kan lære mer om ham under et besøk på det lokale Grenfell Museum.

    For vikinghistorie, kan du besøke L’Anse aux Meadows på tuppen av Newfoundlands Great Northern Peninsula. Her finner du det første kjente beviset på europeisk tilstedeværelse i Nord-Amerika, lenge før Kristoffer Columbus ‘oppdaget’ «Den nye verden». For mer enn tusen år siden seilte en norrøn ekspedisjon fra Grønland og landet og slo leir en periode i dette vakre området med kuperte klipper og sumpmark. Stedet ble gravd ut i 1960 av to norske arkeologer, og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1979. Den rekonstruerte leiren er nå anerkjent som et kanadisk nasjonalhistorisk sted, og viser originale gjenstander fra det betydelige arkeologiske funnet.

    Dag 12
    St. Anthony

    For hvaler og vikinger

  • Dag 13
    St. John’s, Newfoundland

    Full av ‘Newfie’-karakter

    Estimert tid for avreise er 13:00

    Reisen vår sammen kommer til veis ende når vi ankommer St. John’s. Det er den eldste og østligste byen i Nord-Amerika, og også en av landets mest lovende destinasjoner. Hvis du kun har tid til én ting etter ilandstigning, anbefaler vi en fottur opp til Signal Hill for den beste utsikten over denne vakre byen. På toppen av Signal Hill finner du også slottslignende Cabot Tower, stedet der den kjente oppfinneren Marconi mottok den aller første transatlantiske trådløse beskjeden i 1901.

    Vi anbefaler at du bestiller etterprogrammet vårt så du får mer tid til å bli kjent med denne spennende byen. Det vakre sentrumsområdet som har fått kallenavnet ‘Jellybean Row’ på grunn av de fargerike, husene anbefales. Sjekk ut The Rooms her for et kombinert kunstgalleri og provinsmuseum, og beundre klokketårnene til baptistbasilikaen St. John. Nattelivet her er også spennende, og byr på prisvinnende restauranter og et barmiljø som sømløst blander sofisteri med enkelhet.

    Dra til det sjarmerende nabolaget ved innsjøen, Quidi Vidi, og prøv øl brygget på isfjellvann. Og hvis du føler deg enda modigere og har lyst til å innvie deg selv som en ekte ‘Newfie’ eller Newfoundlander, tilbyr mange barer såkalte ‘screeching-in’-oppgaver som starter med å ta bånnski på en sterk Newfoundland-rom før oppgavene blir mer og mer tullete og morsomme for hvert steg. For å videre kanalisere kanadieren i deg, hva med å støtte det lokale laget på en spennende hockeykamp?

    Dag 13
    St. John’s, Newfoundland

    Full av ‘Newfie’-karakter

Avganger

Hva er inkludert

Ekspedisjonscruise

  • Ekspedisjonscruise i valgfri lugarkategori
  • Frokost, lunsj og middag, inkludert drikke (skipets øl og vin, brus og mineralvann) i restaurant Aune
  • À la carte-restauranten Lindstrøm er inkludert for suitegjester
  • Kaffe og te uten kostnad
  • WiFi om bord uten kostnad. Vær oppmerksom på at vi seiler i fjerntliggende områder med begrenset tilkobling. Strømmetjenester kan ikke brukes.
  • Gjenbrukbar vannflaske uten kostnad, som kan fylles opp på vannstasjonene om bord
  • Engelskspråklig ekspedisjonsteam som organiserer og blir med på aktiviteter om bord og på land
  • Et utvalg av inkluderte aktiviteter

Aktiviteter om bord

  • Ekspertene i ekspedisjonsteamet holder dyptgående foredrag om en rekke temaer
  • Bruk av skipets vitenskapssenter som har et omfattende bibliotek og avanserte mikroskoper for biologi og geologi
  • Vitenskapsprogram som lar gjestene bidra med vitenskapelig forskning
  • Profesjonell fotograf om bord som gir gode tips og triks for å ta de beste bildene av landskap og dyreliv
  • Bruk av skipets boblebad, panoramabadstue og innendørs treningsrom
  • Uformelle samlinger med mannskapet, som daglige oppsummeringer og forberedelser til neste dag

Landingsaktiviteter

  • Landinger med små ekspedisjonsbåter med ekspedisjonsteamet
  • Lån av støvler, vandrestaver og alt nødvendig utstyr til aktiviteter
  • En vind- og vannavstøtende ekspedisjonsjakke du kan beholde
  • Ekspedisjonsfotografer hjelper deg med kamerainnstillinger før landinger

Ikke inkludert

  • Internasjonale flygninger
  • Reiseforsikring
  • Bagasjehåndtering
  • Valgfrie utflukter på land med våre lokale partnere
  • Valgfrie aktiviteter i små grupper med ekspedisjonsteamet

Pool area on MS Fridtjof Nansen
Bilde: Oscar Farrera
Ditt skip

MS Fridtjof Nansen

Byggeår 2020
Skipsverft Kleven Yards, Norway
Passasjerkapasitet 530 (500 i Antarktis)
Bruttotonnasje 20 889 T
Lengde 140 m
Skipsbredde 23,6 m
Fart 15 knop

MS Fridtjof Nansen er det siste tilskuddet til Hurtigrutens flåte av spesialkonstruerte skip – og er neste generasjons ekspedisjonsskip. Hun skal utforske noen av verdens mest spektakulære steder.

Les mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Utforsk andre destinasjoner: