Ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen - Østgående

Cambridge Bay til Kangerlussuaq

Seil i kjølvannet til tidligere tiders oppdagere - fra Cambridge Bay i Canada til Kangerlussuaq på Grønland. Opplev den rå og nådeløse naturen i de avsidesliggende arktiske regionene i Nord-Amerika. Selv i dag finnes det få skip som har muligheten til å navigere gjennom Nordvestpassasjen.

 • Seil inn i den beryktede Nordvestpassasjen
 • Utforsk Gjøahavn, der Amundsen-ekspedisjonen oppholdt seg i to år, og flere av medlemmene av Franklin-ekspedisjonen er gravlagt.
 • Se den UNESCO-listede Illuissatfjorden
 • Bli med tilbake i tid når vi seiler ruten til fortidens kjente ekspedisjonsskip

Oversikt

Nordvestpassasjen er en vakker, men turbulent rute som knytter sammen Stillehavet og Atlanterhavet. Her har mange eventyrere måttet bøte med livet gjennom tidene. Siden slutten av 1400-tallet har søket etter den beryktede ruten gjennom kanadiske Arktis vært som de hellig gral for oppdagere og eventyrere. Det er dokumentert minst 40 ekspedisjoner i disse farvannene. De har seilt enten for å utforske det ukjente territoriet eller for å finne sjøruten til Asia. Det første dokumenterte forsøket var reisen til John Cabot i 1497. Den mest berømte reisen er James Cooks mislykkede forsøk på å seile passasjen i 1776, og Franklins fortapte ekspedisjon fra 1834. Den første som klarte å erobre Nordvestpassasjen med skip var den norske eventyreren Roald Amundsen. Ekspedisjonen hans varte fra 1903 til 1906, på skipet Gjøa. På denne Hurtigruten-reisen skal vi seile i kjølvannet til disse kjente eventyrerne for å se de berømte farvannene med egne øyne. 

Det sanne nord

Vi seiler gjennom isvannet i arktiske Canada, eller Nunavut som det heter på inuit. Vi forsøker å besøke flere steder hvor vi kan se spor etter tidligere ekspedisjoner, gå i land i noen av verdens nordligste bosetninger, utforske berømte viker og kanaler og ta deg med på spennende turer med småbåtene våre. Når været tillater det, tar vi frem kajakkene eller tar deg med ut på tur. Vi skal krysse Davisstredet og oppdage noen av Grønlands inuitt-bosetninger og den UNESCO-listede Ilulissatfjorden, før ekspedisjonen ender i Kangerlussuaq. 

På toppen av verden

Å være på toppen av verden innebærer at du seiler midt i isen. På denne reisen, som reisene til eventyrerne før oss, skal vi seile dit isen tillater oss. Uansett hvor vi seiler eller hva vi ser, kan vi love deg en trygg og spennende ekspedisjon. Du skal tross alt seile inn Nordvestpassasjen, noe få skip prøver på selv i dag.

Prisen inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Overnatting i Montreal før ekspedisjonen, inkl. frokost
 • Transport fra hotell til flyplassen i Montréal
 • Flyreise på økonomiklasse fra Montréal til Cambridge Bay
 • Transport fra flyplass til skip i Cambridge Bay og fra skip til flyplass i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen, inkludert middag etter utflukten
 • Flyreise på økonomiklasse fra Kangerlussuaq til København
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter med aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te 

Ikke inkludert: 

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve. 

09. September 2018

Avreisehavn Montréal, Canada
Dag 1
Montreal_shutterstock_114914128.jpg
Bilde: Vlad G / shutterstock Bilde

En UNESCO-by


Sted: Montréal, Canada

Ekspedisjonen din starter med en overnatting i Montréal. Se de vakre fasadene fra 1700-tallet i gamlebyen og ta deg en spasertur langs Canal de Lanchine. Her kan du også titte i små nisjebutikker i sentrum eller nyte et spennende måltid på en av restaurantene. Maten her er noe av den mest spennende maten i Nord-Amerika, mest kjent er de for sin arktiske røye og kampouraska-lam. Ikke glem å smake på ’Poutine’: Pommes frites dekket i ost og saus. Montréal byr også på uimotståelige bakerier, engelske puber, jødiske delikatesser og bugnende matmarkeder.

Dag 2
Caribou_Gros_Morne_National_Park_shutterstock_461413561.jpg
Bilde: Paul Reeves Photography Bilde

“Et bra fiskested”


Sted: Montreal/Cambridge Bay, Victoria Island

En tidlig transport vil ta deg fra flyplassen til flyet ditt mot Cambridge Bay. Bosetningen i Cambridge Bay ligger på sørøstkysten av Victoria Island. På Inuinnaqtun kalles det 'Iqauktuuttiaq', som betyr 'bra fiskested.' Stedet er plassert nær Ekallukelven, som er berømt for gigantrøye. Området er fullt av arkeologisk historie og velsignet med massevis av fisk, sel, gjess, moskusokse og rein. Det finnes arkeologiske steder over hele øya, og de beviser at urfolket har bodd i denne delen av den kanadisk-arktiske skjærgården kontinuerlig gjennom fire tusen år. Roald Amundsen besøkte Cambridge Bay i 1905. I 1918 tok han den samme ruten tilbake fra vest til øst med skipet Maud. Hudson Bay Company kjøpte fartøyet som et transportskip til pelshandel, og det ankom Cambridge Bay i 1921. Maud ble i årevis brukt til pelshandel før skipet sank i havnen. Det eksponerte skroget til Maud har vært et landemerke i Cambridge Bay i 80 år. I disse dager prøver man å få Maud flytedyktig igjen, for å kunne returnere henne til Norge. Det er i Cambridge Bay ekspedisjonen virkelig starter, og MS Fram ligger i havnen, klar til å ta deg inn i Nordvestpassasjen.

Dag 3
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg
Bilde: Ondrej Prosicky Bilde

Hjertet av Nordvestpassasjen


Sted: Gjøa Havn

Gjøa Havn er et populært reisemål for de som er interessert i arktisk historie. Navnet hedrer Roald Amundsen, som overvintret her på sin Gjøa-ekspedisjon. Han kalte stedet for 'den fineste lille havna i verden.' Amundsen og hans menn oppholdt seg i Gjøa Havn i to år, mens de var opptatt med å samle inn forskningsdata. Da Amundsen ankom var det ingen europeisk bosetning her, men han var i kontakt med de lokale inuittene og lærte hvordan han kunne overleve i polarområdene. Netsilik-inuittene, er direkte etterkommere av Thule-folket og har bodd i området i over tusen år. John Ross-ekspedisjonen mellom 1829 og 1833 besøkte denne regionen, og den uheldige John Franklin-ekspedisjonen i 1845 forsvant i nærheten. Det er ikke rart Gjøa Havn ofte blir besøkt av historieinteresserte. I dag er bosetningen kjent for et spennende kunst- og håndverksmiljø. Gjøa Havn huser også fantastiske kulturelle arenaer, inkludert Heritage Centre, Hamlet Centre og Northwest Passage Territorial Trail. I de varmere månedene, når tundraen er dekket av blomster og havet er åpent, har mengder med arktiske fugler reder i nærheten, inkludert lom, gjess, ender, terner, snøspurv og snøugle, for å nevne noen. En flokk moskusokser bor også på øya, og det finnes noe rein. Når vi ankommer blir vi tatt varmt i mot, i 'den fineste lille havna i verden'.

Dag 4
At-sea_photoshoot_IMG_07211.jpg

James Ross-sundet


Sted: Til sjøs

Nyt dagen mens vi navigerer gjennom det 180 km lange og 50-65 km brede James Ross-sundet. Det fikk navnet sitt etter polfareren James Clark Ross, og Roald Amundsen seilte her under sin Gjøa-ekspedisjonen. Sundet løper mellom King William Island og Boothia-skjærgården, og her kan vi i blant, avhengig på været, gå i land for fotturer eller småbåtsturer.

Dag 5
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Bilde: Thomas Barrat Bilde

Vi seiler i Conningham Bay og gjennom Bellotsundet


Sted: Til sjøs

Bellotsundet er en smal passasje som fungerer som transportkanal fra Prince Regent-innløpet til Peelsundet og Franklin-bukta. Sør i kanalen finner du Boothia-skjærgården - det nordligste punktet på Nord-Amerikas fastland. Sundet er omtrent 2 km bredt og har sterke strømninger som kan trekke opp til 15 km/t. Is i vannet kan gjøre det enda vanskeligere å navigere her. Som et resultat av dette, er kapteinen vår nødt til å ta flere godt overveide avgjørelser for å unngå de sterkeste vannstrømningene når vi seiler gjennom dette området. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, MS Fram ble spesielt konstruert som et ekspedisjonsfartøy og kapteinen og mannskapet har lang erfaring med seilaser i utfordrende farvann. Dette er sundet hvor vannet fra Stillehavet og Atlanterhavet møtes. Etter vi har krysset denne passasjen forlater vi derfor Atlanterhavet og seiler inn i Stillehavet. Vi fortsetter å se etter dyreliv. Husk at jo flere øyne som holder utkikk, jo større er sjansen for å se isbjørnen, som ofte sees i området her.

Dag 6
FortRoss_Nunavut,-Canada_@All-Canada-Photos-Alamy-Stock-Photo_1.1MB.jpg
Bilde: All Canada Photos / Alamy Stock Photo Bilde

Et historisk fort


Sted: Fort Ross

I den østre enden av kanalen ligger historiske Fort Ross, en handelspost etablert av Hudson's Bay Company i 1937. Det er fortsatt to små hytter på land som blir vedlikeholdt av den kanadiske kystvakten og periodevis blir benyttet av de lokale inuittene når de er på jaktturer. Etter å ha utforsket Fort Ross skal vi forsøke å reise gjennom det smale Bellotsundet.

Dag 7
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Bilde: Thomas Barrat Bilde

Spennende steder for historieinteresserte


Sted: Beechy Island og Radstock Bay

Første stopp er Beechy Island, som er nært knyttet til ekspedisjonshistorien om Nordvestpassasjen. Den mest kjente ekspedisjonen er den britiske ekspedisjonen ledet av Sir John Franklin. To skip seilte inn i passasjen i 1845, men ingen av skipene eller de 129 medlemmene av ekspedisjonen ble noen gang sett igjen. Man vet at Franklin-ekspedisjonen overvintret på Beechy Island mellom 1845 og 1846. Tre graver på kysten er bevis på det tragiske utfallet for ekspedisjonsmedlemmene. Når du går i land kan du se gravene og restene av Northumberland House, som ble bygget av redningsfolkene som søkte etter Franklin og hans menn. Den øde plasseringen til gravene og ruinene etter Northumberland House gir en uhyggelig påminnelse om de utrolige utfordringene som ekspedisjonene møtte på i denne ekstreme villmarken. Neste stopp er Radstock Bay. Her dominerer det slående landemerket Caswell Tower, som er en fremtredende steinformasjon som stiger opp av havet. Kystlinjen rundt Caswell Tower har små, fine turområder som leder til et før-historisk Inuittbosted. En tur opp til toppen av Caswell Tower kan være utfordrende, men her vil du bli belønnet med en vakker utsikt. På toppen finner du også en liten forskningsstasjon som brukes til isbjørnforskning i sesongen.

Dag 8
Devon-Island,-Canada_@Albert-Knapp_Alamy-Stock-Photo_3.4MB.jpg
Bilde: Albert Knapp Alamy Bilde

Forlatte bosetninger og møter med ville dyr


Sted: Landcastersundet og Devonøya

Devonøya er verdens største ubebodde øy (Antarktis regnes som et kontinent, ikke en øy). På sørkysten av Devonøya ligger Dundas Havn, en forlatt landsby med en gammel Royal Canadian Mounted Police-camp og flere arkeologiske utgravninger. Bli med i land for å se ruinene av noen av bygningene her og et imponerende Thule-bosted. Thule-folket var stamfedrene til Inuittene. Lenger vest ligger Crocker´s Bay, en stor fjord med to tidevannsisbreer ved åpningen av bukta. Området har et rikt dyreliv, og som for enhver ekspedisjon i Arktis er møter med ville dyr en viktig del av opplevelsen, også for oss. Vi kan møte på flere typer dyr, som sel, hvalross og narhval. Isbjørn blir ofte sett i dette området og tundraen rundt kystlinjen gir gode levevilkår for polarharer og moskusokser. Dette er et perfekt sted for små båtturer hvor du kan se dyrelivet i havet og komme tett på isbreene.

Dag 9
Baffin_Bay_shutterstock_97876934.jpg
Bilde: City Escapes Nature Photo Bilde

En av Canadas ekte juveler i nord


Sted: Pond Inlet, Baffinøya

På morgenen seiler vi videre inn i det spektakulære arktiske landkapet i Eclipse-sundet og videre til Pond Inlet. Eventyreren Sir John Ross ga Pond Inlet navnet "John Pond" i 1818, etter en kjent britisk astronom. I dag er denne stedet, som heter 'Mittimatalik' på Inuktitut, et tradisjonelt inuittsamfunn plassert på nordtuppen av Baffinøya, nær den østre inngangen til Nordvestpassasjen. Pond Inlet er omkranset av fjellkjeder med flere dusin isbreer, vakre fjorder, isgrotter og flytende isfjell. Når vi ankommer seiler vi gjennom en vakker kanal med fjelltopper og isbreer på begge sider, som hører til Baffinøya og Bylot-øyene. På disse lengdegradene er havoverflaten frosset mesteparten av året, den åpner seg bare så vidt i juli. Det er her du kan begynne å være på utkikk etter høyarktisk dyreliv, som isbjørn. Pond Inlet er også et sted hvor du kan se store grupper med narhval, som utgjør startskuddet på vår arktiske safari. Pond Inlet har et lite turistsenter hvor en kulturopptreden fra lokalbefolkningen er høydepunktet.

Dag 10-11
Davis_Straights_shutterstock_189212321.jpg
Bilde: Brendan Delany Bilde

Vi krysser Davisstredet


Sted: Til sjøs

Vi krysser Davisstredet, som er en nordlig arm av Labradorhavet. Dette stredet fikk navnet sitt fra den engelske eventyreren John Davis, som ledet tre ekspedisjoner i området mellom 1585 og 1587. Han så etter en rute gjennom Nordvestpassasjen og oppdaget Hudsonstredet. Davis var den første som trakk oppmerksomhet mot mulighetene for seljakt og hvalfangst i Davisstredet, og som viste at Newfoundlands torskefiske pågikk så langt nord.

Dag 12
23_Ilulissat_Eisfjord_Aussicht-4420_Topaz©Thomas-Haltner.jpg
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Se hvordan isfjell blir til


Sted: Ilulissat

Vårt første stopp på Grønland er Ilulissat. Ilulissat-bosetningen ligger i naturskjønne omgivelser i Ilulissatfjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste. Rett utenfor byen, i fjordmunningen, kan du ofte se enorme isfjell som har gått på grunn. De kommer fra Jakobshavnbreen, en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Isfjellene finner veien ned den 20 km lange fjorden på egenhånd før de entrer Diskobukta. Opplev fargespillet i isen når midnattssolen treffer isens overflate. Hør isfjellenes knitring og rumling som lager ekko fra ene enden av fjorden til den andre. Du kan velge mellom flere forskjellige aktiviteter som gir deg utsikt over fjorden. En kort spasertur gjennom byen og gjennom et nettverk av stier, tar deg til kysten. Du kan også dra på båttur for å se isen og forhåpentligvis hval. Eller du kan se fjorden ovenfra i et helikopter.

Dag 13
1200x600_Sisimiut_7229_Trym-Ivar-Bergsmo-.jpg

Moderne bosetning med eldgamle tradisjoner


Sted: Sisimiut

Vi anbefaler at du går ut på dekk og speider etter hval på vei mot Sisimiut. Dette er nemlig et populært område for flere arter, som knølhvalen og finnhvalen. På vestkysten av Grønland kan man også møte på nise og vågehval. Er vi heldige får vi kanskje se et stort antall seler. Den selarten som oftest blir sett her er grønlandsselen. Sisimiut ligger 40 km nord for Polarsirkelen. Dette er en moderne bosetning med eldgamle tradisjoner. Bli med i land for å utforske denne fargerike byen; besøk det lille museet, gå i fjellet og kjøp lokalt håndverk. Rett over Diskobukta ligger Disko-øya og bosetningen Qeqertarsuaq. Dette er stedet hvor Gjøa-ekspedisjonen og den andre Fram-ekspedisjonen stoppet for å ta med seg hunder og annet utstyr på reisen til Nordvestpassasjen.

Dag 14
near_Kangerlussuaq12776467464_df321c1693_o_Stefan_Gimpl-Visit_Greenland.jpg
Bilde: Stefan Gimpl / Visit Greenland Bilde

Fly sørover


Sted: København/Kangerlussuaq

Når vi seiler inn mot Kangerlussuaq (som forøvrig betyr 'stor fjord') gjennom en 190 km lang fjord, nærmer vi oss reisens ende. Etter at vi mønstrer av MS Fram, blir du med på en siste utflukt til grønlandsisen, som strekker seg over 2400 km nord og når høyder opp til 3200 meter over havet. Veien til enden av Grønlandsisen byr på nydelig natur som endres fra arktisk ørken og tundra med lavtvoksende buskvekster til fjellterreng med nydelig utsikt over landskapet rundt. Flyet ditt til København forlater Grønland sent på kvelden.

Dag 15
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Bilde: Heather Poon Bilde

Danmarks stilige hovedstad


Sted: København

Du ankommer Danmarks hovedstad tidlig om morgenen. Kanskje har du også tid til å utforske "Deilige, deilige København" før du reiser hjemover.

23. September 2018

Sted København
Om bord Opplevelser Forleng din reise

Fly og hotell

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00. Telefon: 81003030