Bergen – Longyearbyen

Svalbardlinjen – Nordgående

Varighet

11 dager

Skip

longyearbyen svalbard spitzberg

Svalbardlinjen – Nordgående

Mer om reisen

Reis til forskjellige kystsamfunn langs norskekysten på tur nordover til Svalbard. Når du kommer frem får du tilbringe to netter i Longyearbyen, mens du utforsker landskapet på Spitsbergen.

  • Dra ut i Høyarktis på den nordgående delen av den nostalgiske ruten som knytter Fastlands-Norge sammen med Svalbard – et av verdens ytterpunkter.

  • Bli med ombord på det fantastiske skipet MS Trollfjord, nyrenovert i 2023 for å gjenspeile de vakre fjordene vi seiler gjennom.

  • Besøk ulike sjarmerende tettsteder på fastlandet og på Svalbard, og velg blant valgfrie lokaldrevne utflukter.

  • Opplev sommeren langs hele Norge, og nyt de lyse dagene under midnattssolen i høysesongen.

Reiserute

Reis til ulike kystsamfunn langs norskekysten på tur nordover til Svalbard. Her tilbringer du to netter i Longyearbyen, der du kan utforske landskapet på Spitsbergen.

Bergen in winter

Dag 1

Velkommen til Bergen!

Bergen – inngangsporten til fjordriket

Velkommen til Bergen!

Bergen – inngangsporten til fjordriket

Du ankommer vestlandets vakre hovedstad, Bergen. Her kan du beundre utsikten over de majestetiske fjelltoppene som omgir Bergen og ga byen kallenavnet «Byen mellom de syv fjell».

Det var bare et lite tettsted da kong Olav Kyrre grunnla byen i 1070 e.Kr., men nå er det Norges nest største by. I sentrum finner du Vågen og byens historiske kjerne, og ikke minst Bryggen som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du vandre langs sjarmerende brosteinsbelagte gater, og ta turen innom hyggelige butikker. Overfor Bryggen ligger Fisketorget, hvor du kan nyte fersk og fristende sjømat.

De lange og lyse sommerdagene gir godt med tid til å utforske denne historiske byen. Fløyfjellet er et naturlig høydepunkt som virker å ligge midt i sentrum av byen. Du kan ta kabelbanen Fløibanen, eller gå hvis du har tid og anledning. Fra toppen blir du belønnet med en fantastisk utsikt over byen, havet og de nærliggende fjellene.

Prøv det lokale 7 Fjell-ølet mens du er i byen, omringet av dem.

iconic_bergen-norway-hgr-150223-photo_raymond_engmark

Dag 2

Seiling med Svalbardlinjen

Bergen – inngangsporten til fjordriket

Seiling med Svalbardlinjen

Bergen – inngangsporten til fjordriket

Hvis du har tid før avreise, anbefaler vi å sette av tid til å oppleve denne vakre vestlandsbyen før du kommer til den flotte gjestesalongen vår på Hurtigruteterminalen. Her kan du smake på småretter fra Norway's Coastal Kitchen, og snakke med de ansatte om å sikre deg plass på en av de valgfrie utfluktene som fremdeles er tilgjengelige.

Etter at vi har ønsket deg velkommen om bord, får du møte skipets Coastal Experience Team. De er vertskap og guider under reisen din langs norskekysten og opp til Svalbard. Hils på medreisende, og finn deg til rette på skipet som skal være hjemmet ditt de neste ukene.

Så kan du nyte det første av mange måltider om bord, samtidig som du ser rekken av fargerike bryggebygninger langs sjøkanten bli mindre og mindre når vi seiler ut i Norskehavet.

iconic_trollstigen-norway-photo_suranga-weeratuna_alamy_ww54a8

Dag 3

Fjellby ved fjorden

Åndalsnes

Fjellby ved fjorden

Åndalsnes

Åndalsnes, som ligger ved Isfjorden i enden av Romsdalsfjorden, er den første anløpshavnen vår. Etter at vi har lagt til kai i sentrum om morgenen, får du muligheten til å utforske denne billedskjønne kystbyen med rundt 2000 innbyggere.

Fra 1838 til 1964 var Åndalsnes administrativt senter for den gamle kommunen Grytten. Mot slutten av denne perioden ble tettstedet fullstendig gjenoppbygget etter et angrep under andre verdenskrig. I dag er Åndalsnes et moderne tettsted med sin egen lokalavis og noen av Norges mest fantastiske naturlandskap.

Høydepunktene i Åndalsnes er, bokstavelig talt, fjellene som ruver over byen. Bli med på forskjellige aktiviteter her, som en fottur til utsiktspunktet på Rampestreken, for å virkelig oppleve den storslåtte naturen.

For en mer stillferdig måte å se naturen på, kan du lene deg tilbake på Romsdalsgondolen eller kjøre opp hårnålssvingene i Trollstigen-passet med buss. Uansett hvilken aktivitet du velger, vil denne dagen gi deg den beste utsikten over Isfjorden, Romsdalsfjorden og fjelltoppene rundt.

iconic_trna-norway-hgr-145566-photo_kristian_dale

Dag 4

Norges eldste fiskevær

Træna

Norges eldste fiskevær

Træna

Vi seiler langs Helgelandskysten om morgenen. Når du ser øyene som reiser seg opp fra havet i horisonten, vet du at vi er nesten fremme ved neste destinasjon.

Træna er en øygruppe som ligger rett ved den nordlige polarsirkel, 33 nautiske mil nordvest for fastlandet. Træna er en stille kommune som består av rundt 500 øyer og holmer. Kun fire av dem er bebodd hele året, mens fuglelivet syder på de fleste ubebodde øyene.

Øygruppen er kanskje liten, men den har en lang historie. Arkeologer har funnet bevis på at det har bodd mennesker her siden steinalderen. Noen av de gamle levningene har blitt funnet i en grotte på øya Sanna, hvor det nå arrangeres en årlig musikkfestival.

Tilbring ettermiddagen i et av Norges eldste fiskevær. Hvis været tillater det, får du kanskje være med på interessante kulturvandringer, arktisk svømming, eller kanskje til og med øyhopping.

Du kan også ta turen ut på dekk for å se etter havørn, som er den største rovfuglen vår. Eller hva er vel en reise langs norskekysten uten en ekte fisketur? Kast ut snøret under sommersolen.

Når det er tid for å reise videre om kvelden, kan du slappe av og roe ned om bord. Vi krysser den nordlige polarsirkel på vei nordover, og feirer øyeblikket med en liten seremoni.

A wooden fishing hut in Reine, Lofoten. Photo b: Tobias Bjørkli/Pexels

Day 5

The Tip of Lofoten

Reine

The Tip of Lofoten

Reine

Today, we explore the famed Lofoten Islands. Watch for the steep mountains rising from the sea as we approach from the south in the morning.

We dock in Reine, an important – and picture-perfect – fishing village since 1743. This is one of the most-photographed landscapes in all of Norway, where red-painted rorbuer cling to a string of islands beneath sharp mountain ranges reflected in the waters below.

Not far to the south of Reine, at the western tip of the Lofoten archipelago, you’ll find Å, one of the best-preserved traditional fishing villages in Norway. You can visit it on an optional excursion.

At the heart of this tiny village is the Norwegian Fishing Village Museum, which covers the importance and development of fishing in Lofoten over the last 250 years.

iconic_view-tromso-norway-hgr-137270-photo_espen_mills

Dag 6

Porten til Arktis

Tromsø – inngangsporten til Arktis

Porten til Arktis

Tromsø – inngangsporten til Arktis

Tromsø er Nord-Norges urbane arktiske samlingspunkt, med imponerende arkitektur, hippe restauranter og verdens nordligste universitet. Byen er rik på polarhistorie, og er et naturlig stoppested før vi seiler videre nordover og inn i Høyarktis.

Denne moderne byen har en lang historie, og man har funnet gjenstander her som daterer tilbake til istiden. Byen ble stadig mer viktig etter at den ble gjort til en kjøpstad i 1794, selv om det bare bodde 80 personer her. Tromsø ble sentrum for arktisk jakt på midten av 1800-tallet, og innen slutten av århundret var byen et etablert arktisk handelssted.

Vi satser på å legge til kai her om morgenen, slik at du har hele dagen til å utforske den historiske byen og området rundt. Lær mer om Tromsøs kultur og polarhistorie på en byvandring. Eller se de grasiøse selene på Polaria, et av verdens nordligste akvarier, som huser forskjellige arter av arktisk, marint liv.

Det er også mulig at du kan besøke den flotte Ishavskatedralen med sine imponerende flerfargede glassmalerier. Høyt over Tromsø ligger Storsteinen, et fjell du kommer deg til via Fjellheisen for eksepsjonelt vakker utsikt over byen, fjellene og fjordene.

iconic_honningsvag-norway-photo_maria-swaerd_gettyimages_461997429

Dag 11

Tid for å forlate Svalbard

Honningsvåg – inngangsporten til Nordkapp

Tid for å forlate Svalbard

Honningsvåg – inngangsporten til Nordkapp

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen. Hvis vi har tid underveis sørover til fastlandet, kan det hende vi tar en avstikker til Recherchefjord, en liten fjord sør for Bellsund.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Og hvis du synes været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For en fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med kystekspertene. Kanskje de også tilbyr et fotokurs, der du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder i dagene fremover.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene på sjøreisen så langt.

iconic_bjornoya-norway-hgr-151069-photo_espen_mills

Dag 8

Mellom Norge og Svalbard

Mellom Norge og Svalbard

Bjørnøya er den sørligste av Svalbard-øyene, og ligger cirka halvveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Vi ser denne utilnærmelige øya fra skipet om ettermiddagen, som en forsmak på Svalbard-eventyret.

Legg merke til at det verken er trær eller busker på øya. Det er lite som vokser her, siden landområdet delvis er dekket av mose og lav. Det som vokser her blir imidlertid godt gjødslet av det rike fuglelivet som hekker på sjøklippene. Ha kameraet klart, og grip muligheten til å fotografere sjøfugler som alkekonge, lundefugl, svartfotkrykkje, havhest, og mange flere som flyr over de bratte åsene og dramatiske klippetoppene.

Til tross for navnet, er det eneste hjemmehørende pattedyret på øya polarrev. Øya har fått navnet sitt etter at en isbjørn angivelig ble sett svømmende i vannet i nærheten av øya, men det er lite sannsynlig så langt sør.

Om bord på skipet kan du lære mer om Bjørnøyas historie gjennom foredrag om polarhistorie. Kanskje du lærer mer om de historiske ekspedisjonene som førte til at øya ble oppdaget, og de ulike landene som i ettertid gjorde krav på den. Lær om den strategiske viktigheten til dette utilnærmelige fristedet, og rollen Bjørnøya spilte under andre verdenskrig.

Nå vi seiler vekk fra Bjørnøya, kan du fortsette å bruke de forskjellige fasilitetene om bord på MS Trollfjord, som badstuen og treningsrommet.

iconic_aerial-view-of-longyearbyen_svalbard_shutterstock_1608585058

Dag 9

Ved verdens ende

Longyearbyen

Ved verdens ende

Longyearbyen

I dag ankommer vi Svalbard, og seiler til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene. Storslåtte brune og grønne fjell reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, mens elver av smeltende snø strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og nyt å bare være til, her og nå på Svalbard. Her befinner du deg over 78 grader nord og under 1500 kilometer fra selve Nordpolen. Luften er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er stort sett mild takket være den varme, nordlige grenen av Golfstrømmen.

Vi går i land i Longyearbyen, som ligger ved bredden av en vidstrakt fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard, og regnes å være verdens nordligste bosetning med over 1000 innbyggere.

Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men nå bor det rundt 2000 personer her fra hele verden. Longyearbyen er blitt et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Når vi har kommet frem og du har sjekket inn på hotellet, går turen videre til Camp Barentz ved foten av Breinosa-fjellet. Her får du oppleve en ekte Svalbard-kveld i villmarken. Spis middag i en koselig autentisk hytte og kanskje smak på bidos – en tradisjonell samisk suppe med langtidskokt reinsdyrkjøtt og grønnsaker.

Desserten kan du nyte ute ved bålet, kanskje under midnattssolen. På slutten av dagen kan du beundre fjellene på turen tilbake til hotellet i Longyearbyen.

Traineaux à chiens sur roues

Dag 10

Minieventyr i Høyarktis

Longyearbyen

Minieventyr i Høyarktis

Longyearbyen

Etter frokost på hotellet, drar du på et minieventyr om bord den hybridelektriske katamaranen MS Bard. Gjør mest mulig ut av sommerklimaet, og ta en tur på sjøen i Spitsbergens fantastiske landskap ved Billefjorden og Nordenskiöldbreen.

MS Bard er en ny og banebrytende katamaran for dagscruise. Hver gang den nærmer seg isbreer, dyreliv eller bosettinger, går den stille på elektrisk fremdrift. Sammen med de spesialutformede propellene skaper dette minimalt med støy og vibrasjoner, slik at det arktiske dyrelivet ikke blir forstyrret.

Tidlig i sesongen kan det fremdeles være is i Billefjorden. Da bytter vi til båtens elektriske motor og følger iskanten stille og forsiktig mens vi ser etter sjøfugl, hvalross og sel. Du kan også nyte utsikten over den vakre og vidstrakte Nordenskiöldbreen, der isfjell smuldres opp og ender opp i fjorden.

Underveis kan du se den forlatte sovjetiske kullgruvebyen Pyramiden i det fjerne, som er oppkalt etter formen på et av de nærliggende fjellene. Den har vært en spøkelsesby i flere år, men nylig har man forsøkt å befolke området igjen.

I den ytre delen av Billefjorden ligger Skansbukta, en annen liten bosetting og hensvunnen gipsgruve under de imponerende fjelltoppene. MS Bard seiler også forbi Svenskhuset, den eldste nåværende bygningen på Spitsbergen, og stedet der 17 jegere og seilere mistet livet på tragisk vis etter å ha blitt blyforgiftet av hermetikkmat.

På tilbaketuren til Longyearbyen på MS Bard kan du beundre utsikten over fjorden, isbreen, fjellene og den arktiske floraen i blomstring. Du tilbringer natten på hotellet.

iconic_ms-trollfjord-norway-hgr-90152-photo_photo_competition

Dag 11

Retur fra toppen av verden

Longyearbyen

Retur fra toppen av verden

Longyearbyen

Etter frokost på hotellet er det på tide å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen. Du må selv komme deg til flyplassen i Longyearbyen, og det markerer at reisen sammen med oss er over. Men hvis du vil, kan du bli på Svalbard litt lenger.

Du har nå vært en del av en historisk reise du sent vil glemme til mange fantastiske steder langs norskekysten og Svalbard. Hvis du ble med på noen valgfrie utflukter, har du kanskje noen bilder du kan dele der du padler i kajakk, går tur, fisker og sykler i det vakre naturlandskapet.

Vi vet at du har gode minner du kan ta med hjem, og vi ønsker deg en trygg reise videre. Dette var Svalbardlinjen. Vi håper å se deg igjen snart.

bergen-longyearbyen_no

Inkludert

Inkludert

Standard lugarer

Se det imponerende utvalget av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

Når du er i Norge

  • Én natt på et firestjerners hotell i hjertet av Bergen, inkludert frokost

  • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost og én middag

  • Transport i Bergen (hotell til skip)

  • Transport i Longyearbyen (skip til hotell)

  • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz

  • Tur med hybriddreven katamaran på MS Bard

Lugar på skipet

Mat og drikke om bord

  • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran

  • Ubegrenset av utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893-baren, servert i åpningstidene til restauranten og baren

  • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe

  • Lett ettermiddagsmat i 1893-baren

  • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

    Les mer om mat- og drikkeopplevelsene

Livet om bord

  • Flerspråklig Coastal Experience Team

  • Gratis Wi-Fi

  • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk

  • Tilgang til treningsrom og badstue

  • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket

  • Utvalg av utstyr for friluftsliv

    Les mer om livet om bord på MS Trollfjord

Suite guests 

For the premium onboard affair, quartered in beautifully appointed luxury accommodations, the Expedition Suite experience is the choice for you. 

When in Norway

  • One night in a four-star city-centre hotel in Bergen, including breakfast  

  • Two nights in a four-star hotel in Longyearbyen, including breakfast and one dinner  

  • Transfer in Bergen (hotel – ship)  

  • Transfer in Longyearbyen (ship – hotel)  

  • Camp Barentz Wilderness Evening excursion 

  • Hybrid-powered catamaran tour on MS Bard 

(Please note that the above are not included if the date you make your booking is less than 90 days before your chosen departure date. This means that the length of your voyage will be shorter. See Itinerary above for more information.)

Suite on the ship

Food and drink on board 

  • All-inclusive dining at Flora and Árran and fine-dining à la carte at Røst

  • Unlimited select beer, wine, soft drinks, and spirits at Flora, Árran, and the 1893 Bar, served during restaurant and bar opening hours (excluding breakfast)

  • Premium drinks package at Røst, including a selection of beer, wine, soft drinks, and select spirits

  • Complimentary after-dinner cocktail

  • Unlimited mineral water, tea, and coffee 

  • Choice of restaurant dining times 

  • Exclusive Røst Afternoon Tea with sparkling wine 

  • Exclusive dinner with the ship’s senior officers 

  • Culinary demonstrations and food tastings 

    Read more about your food and drink experience 

Life on board

  • Fast track priority check-in including exclusive Espolin Johnson lounge access 

  • Hurtigruten Collection clothing package including shell jacket, sweater and wool hat

  • Complimentary Wi-Fi 

  • Multi-lingual Coastal Experience Team  

  • Dedicated onboard photographer

  • Daily themed lectures, photography guidance, arts and crafts activities 

  • Access to fitness room and sauna

  • Library access with a selection of books and magazines

  • Selection of equipment for outdoor activities, photography equipment, and binoculars available to rent

    Learn more about life on board MS Trollfjord

Merknader

Kun for suitegjester

Expedition-suiten gir deg en førsteklasses opplevelse om bord, og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

Når du er i Norge

  • Én natt på et firestjerners hotell i hjertet av Bergen, inkludert frokost

  • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost og én middag

  • Transport i Bergen (hotell til skip)

  • Transport i Longyearbyen (skip til hotell)

  • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz

  • Tur med hybriddreven katamaran på MS Bard

Suite på skipet

Mat og drikke om bord

  • Fullpensjon med heldagsservering i Flora, Árran og à la carte-gourmetrestauranten Røst

  • Ubegrenset av utvalgte drinker i Flora, Árran, Røst og 1893-baren, servert i åpningstidene til restauranten og baren

  • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe

  • Valg av spisetider i restauranten

  • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst

  • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

    Les mer om mat- og drikkeopplevelsene

Livet om bord

  • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen

  • Gratis Wi-Fi

  • Flerspråklig Coastal Experience Team

  • Tilgang til treningsrom og badstue

  • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter

  • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket

  • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

  • Utvalg av utstyr for friluftsaktiviteter

    Les mer om livet om bord på MS Trollfjord

Dette bør du vite før du reiser

Valgfrie utflukter

Utforsk kysten enda mer med vårt store utvalg av spennende utflukter. De presenterte utfluktene er bare et utvalgt av våre utflukter som kan legges til din reise.