Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen – sørgående

Svalbard-ekspressen – sørgående

Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen – sørgående

Svalbard-ekspressen – sørgående

Reiseinformasjon 10 dager MS Trollfjord
Avganger
10 avganger mellom mai 2024 og sep 2024
Pris fra
kr 35 899
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Legg ut på den sørgående delen av den historiske ruten som kobler Fastlands-Norge til Svalbard – et av verdens ytterpunkter.
 • Bli med ombord på det fantastiske skipet MS Trollfjord, nyrenovert i 2023 for å gjenspeile de vakre fjordene vi seiler gjennom.
 • Besøk forskjellige sjarmerende tettsteder på fastlandet og på Svalbard, og velg blant valgfrie lokaldrevne utflukter.
 • Opplev sommeren langs hele norskekysten, og nyt midnattssolen midt i høysesongen
Svalbard-ekspressen – sørgående

Inkludert i denne reisen

 • Servering av drikke hele dagen

  I tillegg til helpensjon, kan du få servert drikke i åpningstiden til restaurantene våre, unntatt til frokost. Velg mellom et utvalg av alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer, og få smaksprøver på spesialiteter og forfriskninger om ettermiddagen.

 • Fasiliteter om bord

  Du har gratis tilgang til MS Trollfjords bibliotek, treningsrom og flotte badstue med gulv-til-tak-vinduer.

 • Coastal Experience Team

  Ekspertteamet er om bord for å veilede deg gjennom alle reiseaktiviteter og utflukter. I tillegg deler de sjarmerende historier og spennende innsikt rundt norsk kultur, historie, natur og geografi.

 • Aktiviteter om bord

  Bli med på morgentøying, kos deg med kunst- og håndverkskurs eller lær deg hvordan du får mest mulig ut av bildene dine på fotokurset.

Reiseplan

Start reisen med å oppleve hvordan livet er i arktiske Longyearbyen på Svalbard. Etter to netter på Spitsbergen, er det tid for å gå om bord på MS Trollfjord og sette kursen sørover til norskekysten og flere små og store kystsamfunn.

DAG 1 : Longyearbyen

Ved et av verdens ytterpunkter

Bilde: Agurtxane Concellon

Opplevelsen i Høyarktis starter ved ankomst til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene på Svalbard. Beundre de storslåtte brune og grønne fjellene som reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, og elvene av smeltende snø som strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og nyt følelsen av å være, her og nå på Svalbard. Her befinner du deg over 78 grader nord og under 1500 kilometer fra selve Nordpolen. Luften er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er stort sett mild takket være den varme nordlige grenen av Golfstrømmen.

Du drar på egen hånd til Longyearbyen. Denne rolige småbyen ligger langs kysten av en stor og vidstrakt fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard, med rundt 2000 innbyggere fra hele verden. Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men i dag er byen et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Etter innsjekking på hotellet, går turen til Camp Barentz ved foten av Breinosa om kvelden. Her, midt i villmarken i Høyarktis, nyter vi middag i en koselig hytte. Kanskje vi også får prøve bidos, en tradisjonell samisk rett med langtidskokt reinsdyrkjøtt og grønnsaker.

Nyt desserten utendørs rundt bålet, kanskje under midnattssolen. Beundre de vakre fjellene når vi kjører tilbake til hotellet i Longyearbyen.

Bilde: Agurtxane Concellon
Bilde: Hanne Feyling

DAG 2 : Longyearbyen

Minieventyr i Høyarktis

Bilde: Hanne Feyling

Etter første natt på Svalbard, tar dagens minieventyr deg om bord den hybriddrevne katamaranen MS Bard. Få mest mulig ut av sommerklimaet under en båttur som tar for seg det fantastiske landskapet rundt Billefjorden og Nordenskiöldbreen.

MS Bard er en banebrytende ny katamaran for dagscruise. Hver gang den nærmer seg isbreer, dyreliv eller bosettinger, går den stille på elektrisk fremdrift. Sammen med de spesialutformede propellene skaper dette minimalt med støy og vibrasjoner, slik at det arktiske dyrelivet ikke blir forstyrret.

Tidlig i sesongen kan det fremdeles være is i Billefjorden. Da bytter vi til båtens elektriske motor og følger iskanten stille og forsiktig mens vi ser etter sjøfugl, hvalross og sel. Du vil også kunne nyte utsikten mot den storslåtte Nordenskiöldbreen, som rett som det er kalver isfjell ned i fjorden.

Underveis kan du på avstand se den fraflyttede gruvebyen Pyramiden, som fikk navnet sitt etter formen på et av de nærliggende fjellene. Det har vært en spøkelsesby i mange år, men de siste årene har det vært flere forsøk på å befolke bosetningen på nytt.

I den ytre delen av Billefjorden ligger Skansbukta, en annen liten bosetting og hensvunnen gipsgruve under de mektige fjelltoppene. MS Bard vil også seile forbi Svenskhuset, den eldste bygningen på Spitsbergen, og stedet for en tragisk blyforgiftning som tok livet av 17 jegere og seilere i 1872.

Mens vi seiler tilbake til Longyearbyen med MS Bard, nyter vi utsikten over fjorden, isbreen, fjellene og den arktiske floraen som står i full blomst. Vel fremme i Longyearbyen er det tid for en siste natt på hotellet her.

DAG 3 : Longyearbyen

Siste dag i Longyearbyen

Bilde: Shutterstock

Våkn opp til den arktiske sola, og nyt frokost på hotellet. Du kan tilbringe den siste dagen her i Longyearbyen akkurat slik du ønsker.

Hvis du ikke allerede har tatt en spasertur rundt i sentrum, kan du gjøre det nå. Ta en titt i små butikker som blant annet selger hjemmelaget sjokolade, små gallerier med kunst inspirert av livet i Arktis, og barer som serverer øl fra det lokale mikrobryggeriet.

Du kan også dra ut på hundekjøring, der de løpeglade hundene trekker en slede med hjul. Slik kan de opprettholde treningen og holde seg i god form til snøen kommer om vinteren.

Uansett hvordan du velger å tilbringe den siste dagen på Svalbard, kan du komme tilbake til hotellet og spise lunsj. Så blir det transport til MS Trollfjord som blir basen din til sjøs den kommende uken. Når kvelden kommer vil skipet seile lenger nord, mot Ny-Ålesund.

Bilde: Shutterstock
Bilde: Heiko Kuhr

DAG 4 : Ny-Ålesund

Forskning i Arktis

Bilde: Heiko Kuhr

Stå opp tidlig i dag så du kan se den imponerende utsikten over Kongsfjorden — en av de største fjordene i området. Inngangen er bevoktet av to kolossale isbreer som ofte kalver is ned i fjorden.

Dette er også et godt område for å holde utkikk etter hvalross som soler seg på kysten, i tillegg til mange trekkfuglarter, som lundefugl, praktærfugl, kortnebbgås og lomvi.

Polarrev og svalbardrein kan tidvis ses på land, mens hvithvalen noen ganger dukker opp i vannet. Hvis vi er heldige, kan det hende vi får se en isbjørn som streifer langs kysten på jakt etter storkobbe og ringsel.

På tuppen av Brøggerhalvøya, på kysten av Kongsfjorden, ligger Ny-Ålesund. Akkurat som Longyearbyen, begynte denne bosetningen som en kullgruve, men fra midten av 1900-tallet ble flere forskningsstasjoner startet opp her. Om sommeren er over hundre forskere basert i Ny-Ålesund. De representerer 20 institutter for glasiologi- og klimaforskning fra mer enn 10 land.

Ta en spasertur i det som er en av de nordligste bosetningene i verden, stikk innom det lokale museet og suvenirbutikken, eller send et postkort til venner og familie fra det lille postkontoret.

Du kan også bli med på en guidet tur til Amundsen-monumentet, som er reist til ære for den store polfarerens rekordbrytende flygning til Nordpolen i 1926. Amundsen fløy luftskipet Norge fra Ny-Ålesund, og landet i Alaska tre dager senere, via Nordpolen.

DAG 5 : Til sjøs

Tid for å forlate Svalbard

Bilde: Kristian Dale

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen. Hvis vi har tid på ferden sørover til fastlandet, kan det hende vi tar en avstikker til Recherchefjord, en liten fjord sør for Bellsund.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Skulle du synes at været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med Coastal Experience Teamet. Kan hende de også tilbyr fotokurs, så du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder de kommende dagene.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også bare roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene så langt.

Bilde: Kristian Dale
Bilde: Espen Mills

DAG 6 : Tromsø og Senja

Utforsk «Lille Norge»

Bilde: Espen Mills

Vi er tilbake i Fastlands-Norge. Skipet tar et kort stopp i nærheten av Tromsø for å losse av last fra Svalbard, og hente ny last til havnene lenger sør.

Det å ta turen innom Tromsø etter å ha vært på Svalbard, er faktisk historisk riktig. De fleste oppdagelsesreisende og seilere som vendte tilbake fra ekspedisjoner i Arktis, dro hit. Det sies at de reisende fra isolerte byer og bygder lenger nord følte moten og maten i Tromsø var så eksklusiv og elegant, at de ga Tromsø kallenavnet «Nordens Paris».

Skipet fortsetter så sørover mot Senja, som er en av landets største øyer og Nord-Norges raskest voksende reisemål. Det er ikke så rart, ettersom øya har fått plass på CNNs liste over verdens ti vakreste øyer. Senja kalles ofte for «Norge i miniatyr», siden øya har så variert natur som ligner forskjellige deler av norskekysten.

For å utforske eventyrøya på en ordentlig god måte, anbefaler vi at du går av i Tromsø, der du kan bli med på en av de valgfrie utfluktene våre.

Valgfrie utflukter
 • Senja og høydepunkt i nord
  Forbered deg på å bli forbløffet av Nord-Norge. Denne billedskjønne bussturen tar deg forbi fjorder, barske fjell, sandstrender og vakre landsbyer.
 • Dyrelivssafari ved Senja
  Sett ut på en spennende safari på havene rundt Senja, der du passerer frodige øyer og småøyer mens du holder utkikk etter seler og sjøfugler.
 • Billedskjønn guidet tur på e-sykkel
  Hopp på en elektrisk sykkel for å enkelt utforske den idylliske øya Senja. Nyt fantastisk fjordutsikt under én av Norges vakreste årstider.

DAG 7 : Svolvær

Forelsk deg i Lofoten

Bilde: HGR

Dagen i dag er satt av til å utforske Lofoten. Øygruppen sies å være et av de mest spektakulære områdene i hele Norge, og det ikke vanskelig å forstå hvorfor når vi ser de taggete, grønne tindene som reiser seg dramatisk opp fra havet.

Snart ser vi vakre fiskevær med rader av røde rorbuer som klamrer seg til sjøkanten med et bakteppe av enorme fjell. De gamle fiskerhyttene farger landskapet mellom det blå havet og de frodige, grønne fjellsidene.

Du vil se at livet i Lofoten i høyeste grad er rolig og fredfylt. Det er som om tiden står stille i beundring av den majestetiske naturen.

Svolvær er hjertet av Lofoten, og det er her skipet vårt vil ha base mesteparten av dagen. Her finner du butikker og restauranter, og du kan bruke oppholdet på å utforske og bli kjent med byen.

For å oppleve fjellene, øyene og tettstedene rundt Svolvær, kan du velge mellom flere flotte utflukter i Lofoten som vil ta deg enda tettere på alt sammen.

Bli med på en valgfri fottur til en av de hvite sandstrendene i området, der du kan hjelpe oss med en strandrydding før vi tar et bad. Eller du kan bli med på en kajakktur for å utforske den rå og vakre naturen og det krystallklare vannet i Henningsvær.

Valgfrie utflukter
 • Fisking i Lofoten – sommer
  Prøv deg på ekte havfiske etter hyse, torsk og makrell om bord i den tradisjonelle norske fiskebåten fra 1917, MS Symra
 • Kajakkpadling i Lofoten – sommer
  Opplev den vakre naturen i Henningsvær mens du utforsker det krystallklare vannet i en kajakk.
 • Nydelige omgivelser i Lofoten og Henningsvær
  Opplev Lofotens fantastiske sommerlandskap. Se historie, marineliv og tidløs kunst i SKREI kultursenter, og få med deg fiskeværatmosfæren i Henningsvær.
 • Høydepunkter i Lofoten og Reine
  Lofoten er et spesielt og særegent sted med tårnende fjell og små fiskevær. Fra Svolvær til Reine kan du vente deg uforglemmelig utsikt.
Bilde: HGR
Bilde: Photo Competition

DAG 8 : Brønnøysund

Høydepunkter langs Helgelandskysten

Bilde: Photo Competition

Skipet fortsetter sørover, og befinner seg snart halvveis langs norskekysten. Dette er Helgelandskysten, en kyststrekning full av karakteristiske fjell som har inspirert mange myter og lokal folketro.

Vi legger til kai i Brønnøysund, hvor du finner en vakker marina og en nygotisk steinkirke fra 1870. Utforsk byen, eller bli med på en valgfri utflukt, som kajakkpadling, sykkeltur eller båttur med RIB.

Et av høydepunktene i området er Vegaøyan, en øygruppe som består av rundt 6500 øyer, holmer og skjær. På Gardsøy ligger det et UNESCO verdensarvsenter, og her kan du se hvordan den verdifulle ederdunen fra ærfuglene høstes fra de små husene som øyboerne bygger til dem.

Det unike fjellet Torghatten ligger også i nærheten av Brønnøysund. Fjellet er kjent for hullet som går rett gjennom det. Ifølge sagnet ble hullet laget da Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya som hadde avvist ham. Torghatten er fossilen av hatten til Trollkongen, som han kastet mot pilen for å redde henne.

En av de valgfrie utfluktene vi tilbyr her, er en fottur til hullet i Torghatten. Det tar omtrent én time i rolig tempo å nå hullet. Panoramautsikten til øyene i det fjerne gjør anstrengelsen vel verdt det.

Valgfrie utflukter
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund – sommer
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
 • Sykling i Brønnøysund
  Vi sykler gjennom historiske Brønnøysund og oppdager byens hemmeligheter underveis — fra den nygotiske kirken til et utstillingslokale med moderne kunst.
 • Fottur til Torghatten
  Gå i trollenes og vikingenes fotspor på denne utflukten til et myteomspunnet fjell med et hull tvers igjennom.
 • Sjøeventyr i RIB
  Utforsk landskapet rundt Brønnøysund på sjøen med en spennende RIB-tur.

DAG 9 : Ålesund og Hjørundfjorden

Hemmeligheten i Sunnmørsalpene

Bilde: Rune Kongsro

Skipet gjør et kort stopp i Ålesund, som er kjent for fantastisk arkitektur i jugendstil og sin flotte beliggenhet på en halvøy under Akslafjellet. Vi losser av last og slipper av gjester som skal ut på utflukter.

Nær Ålesund skjærer den fantastiske Hjørundfjorden rett gjennom de 1700 meter høye Sunnmørsalpene. Den billedskjønne beliggenheten til fjorden, midt blant Sunnmørsalpene, er en skjult perle for mange andre skip som ferdes langs kysten.

De som oppdager Hjørundfjorden, regner den gjerne som en av de vakreste fjordene i Norge. Det dypblå vannet og de grønne fjellsidene ser perfekt proporsjonert og tilpasset ut, som om det er nøye planlagt og skulpturert.

Langs vestkysten av en av fjordarmene til Hjørundfjorden ligger det idylliske tettstedet Sæbø. Her henter skipet gjester som tidligere gikk i land i Ålesund for å bli med på en utflukt.

Vi nærmer oss siste dag på sjøreisen. Selv om det er bittersøtt, feirer vi opplevelsen på Svalbard-ekspressen med en hyggelig avskjedsmiddag siste kveld om bord. Det blir også en mulighet til å se tilbake på de mange høydepunktene vi har hatt sammen på denne reisen.

Valgfrie utflukter
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.
 • Fjelltopper og fjorder – En naturskjønn busstur
  Opplev Norge som du alltid har drømt om. Sunnmørsalpenes dramatiske fjell og fjorder får hjertet til å dunke litt ekstra!
Bilde: Rune Kongsro
Bilde: Shutterstock

DAG 10 : Bergen

Slutten på sjøreisen

Bilde: Shutterstock

Vi ankommer vakre Bergen om morgenen. De flotte fjelltoppene rundt Bergen har gitt byen kallenavnet «byen mellom de syv fjell».

Etter å ha tatt farvel med de andre gjestene og besetningen på MS Trollfjord som har gjort reisen med Svalbard-ekspressen så spesiell, er det tid for å gå i land og dra til flyplassen. Du kan selvfølgelig også forlenge eventyret ditt langs kysten.

Du har vært med på denne historiske sjøreisen til noen av de flotteste stedene langs norskekysten. Hvis du har vært med på valgfrie utflukter, har du kanskje bilder fra kajakkpadling, fotturer, fisketurer eller sykkelturer i spektakulære omgivelser.

Vi vet at du vil ha gode minner du kan ta med hjem, og vi ønsker deg en trygg reise videre. Dette var Svalbardekspressen. Vi håper å se deg igjen snart.

Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

 

 

Når du er i Norge

 • Transport i Longyearbyen (hotell til skip)
 • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost og én middag
 • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz
 • Tur med den hybriddrevne katamaranen MS Bard

 

Lugar på skipet

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset antall utvalgte drinker fra Flora, Árran og 1893-baren, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Lett ettermiddagsmat i 1893-baren
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

  Les mer om mat- og drikkeopplevelsene

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Gratis Wi-Fi
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv

  Les mer om livet om bord på MS Trollfjord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten gir deg en førsteklasses opplevelse om bord, og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

 

 

Når du er i Norge

 • Transport i Longyearbyen (hotell til skip)
 • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost og én middag
 • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz
 • Tur med den hybriddrevne katamaranen MS Bard

 

Suite på skipet

Mat og drikke om bord

 • Fullpensjon med heldagsservering i Flora, Árran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset antall utvalgte drinker i Flora, Árran, Røst og 1893-baren, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

  Les mer om mat- og drikkeopplevelsene

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsaktiviteter

  Les mer om livet om bord på MS Trollfjord