Oslo – Tromsø

Oslo og den nordlige polarsirkel

Oslo og den nordlige polarsirkel

Oslo – Tromsø

Oslo og den nordlige polarsirkel

Oslo og den nordlige polarsirkel

Reiseinformasjon 7 dager MS Trollfjord
Avganger
8 avganger mellom okt 2023 og mar 2024
Pris fra
kr 21 117
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Seil langs norskekysten, som er en av verdens lengste kystlinjer, helt fra Oslo i sør til Tromsø, over den nordlige polarsirkelen
 • Stig om bord på MS Trollfjord, renovert i 2023 for å gi de beste og mest komfortable gjesteopplevelsene.
 • Lær mer om lokalsamfunnene langs kysten, og bli med på en rekke spennende, valgfrie utflukter. 5 valgfrie utflukter er inkludert.
 • Ta turen høst, vinter eller vår, og opplev alt fra varmere klima i sør til snøkledde fjell, og kanskje også nordlys i nord.
Oslo og den nordlige polarsirkel

Inkludert i denne reisen

 • Servering hele dagen

  Unn deg helpensjon, med servering hele dagen i de to stilige restaurantene våre. Du kan også nyte et utvalg av inkluderte alkoholholdige og alkoholfrie drikkevarer, samt smaksprøver på spesialiteter og forfriskninger om ettermiddagen.

 • Fasiliteter om bord

  Du har gratis tilgang til MS Trollfjords bibliotek, treningsrom og flotte badstue med gulv-til-tak-vinduer. Nyt utsikten fra panoramasalongen på to etasjer, eller fra et av jacuzziene ute på dekk.

 • Utflukter

  Bli med på spennende utflukter som vil gjøre reisen enda mer eventyrlig. 5 valgfrie utflukter er inkludert.

 • Coastal Experience Team

  Ekspertteamet er om bord for å veilede deg gjennom alle reiseaktiviteter og utflukter. I tillegg deler de sjarmerende historier og spennende innsikt i norsk kultur, historie, natur og geografi.

Reiseplan

Bli med når vi skriver historie og seiler ut fra Oslo for første gang — høst, vinter eller vår — på en reise du aldri vil glemme. Se den vakre norskekysten fra det sørligste punktet i Lindesnes helt til Tromsø, over den nordlige polarsirkelen.

DAG 1 : Oslo

Velkommen om bord

Bilde: Shutterstock

Bli bedre kjent med Oslos mange sjarmerende steder før du går om bord i skipet. Hvorfor ikke ta turen til sentrum, for å knipse noen bilder av arkitektonisk høydepunkter som Rådhuset, Slottet og Oslo domkirke.

Av steder å se langs vannkanten, kan vi nevne Aker Brygge som byr på populære spisesteder, den ruvende Akershus festning, og de nye og moderne bygningene ved vannkanten i Bjørvika. I Bjørvika finner du også Operahuset og Munchmuseet — det nye landemerket som huser verdens største kunstsamling fra den ikoniske norske kunstneren.

MS Trollfjord ligger og venter på deg ved kaia, klar for avgang når det nærmer seg kveld. Når vi har ønsket deg velkommen om bord og du har funnet deg til rette i en lugar eller suite, får du møte opplevelsesteamet vårt. Du får mulighet til å bli godt kjent med alle i teamet, som kommer til å holde foredrag og organisere aktiviteter for deg gjennom hele reisen.

Møt andre medpassasjerer i skipets toetasjers panoramasalong, og nyt øyeblikket når vi skriver historie og seiler fra Oslo for aller første gang. Se hovedstadens glitrende lys forsvinne i det fjerne, og gled deg over synet av landskapet og flere høydepunkter langs Oslofjorden.

Bilde: Shutterstock
Bilde: Shutterstock

DAG 2 : Kristiansand og Farsund

Fyrtårnenes by

Bilde: Shutterstock

Langt sør i finner vi Kristiansand, Norges femte største by med en lokalbefolking på 112 000 personer. Vi regner med å legge til kai tidlig om morgenen, slik at du får noen timer til å utforske byen.

Om du blir med på en guidet tur, vil du kanskje føle at hele byen virker som en stor ruteplan, da mange gater går rett fra havna og tvers gjennom hele byen. Her finner du arkitektur fra flere epoker, noe som vitner om at byen har blitt gjennoppbygget flere ganger; først etter store branner på 1700- og 1800-tallet, og senere etter et angrep under andre verdenskrig.

På en valgfri utflukt fra Kristiansand kan du ta turen til Lindesnes fyr. Det er fremdeles i drift og markerer Norges sørligste punkt. Se dette kjennemerket som har veiledet sjøfarere til sikker havn på mørke netter siden 1900-tallet, og lær om stedets lange historie tilbake til 1656.

Når det nærmer seg kveld, fortsetter vi til Farsund. Her kan du rusle langs Listas sandstrender og se Lista fyr. Her møter vi også gjestene som dro på utflukt til Lindesnes fyr.

Kanskje får vi også til et besøk til en tysk festning i Farsund. Festningen var i bruk under andre verdenskrig. Den er godt tatt vare på, og mange av de originale brakkene er fortsatt like hele. Lær alt om krigshistorien fra dette historiske stedet på en guidet tur, før du igjen går om bord på skipet når kvelden kommer.

Valgfrie utflukter
 • Høydepunkter på sydkysten og Sydkapp
  Bli med guiden vår på en ekspedisjon i Syd-Norge på land. Beundre variert nordisk landskap, smak på utsøkt vin og spis lunsj på Norges sydligste punkt.
 • Andre verdenskrig-historietur i Kristiansand
  Tre inn i fortiden og lær om Sør-Norges historie under andre verdenskrig på en tur til Kristiansands historiske steder.
 • Norsk jul på Skraastadgården
  Hvordan feirer nordmenn jul? Denne turen vil svare på det spørsmålet, og mange flere du kanskje har om norsk kultur og lokale tradisjoner.
 • Byvandring i Farsund
  Bli med havnevakten eller en lokal guide for å lære om Farsunds historie, og nyt flott utsikt over byen fra Varbakåsen.

DAG 3 : Haugesund og Hardangerfjorden

Vikinghistorie

Shutterstock

På vei forbi sørspissen av Norge, seiler vi nordover langs vestkysten. Like etter Stavanger, kommer vi til Haugesund; «Vikinghøvdingenes hjem».

Kallenavnet er inspirert fra historiske steder som Olavskirken, bygget i 1250 av Kong Håkon Hå. Her finner du også Haraldshaugen, et nasjonalt monument som sies å være den første norske kongelige gravhaugen. Vend tilbake til vikingtiden på Nordvegen historiesenter, med utstillinger presentert av en fiktiv Harald Hårfagre.

Etter et kort stopp i Haugesund, går du tilbake til skipet for naturskjønn seiling i Hardangerfjorden. Fjorden er hele 179 meter lang, noe som gjør den til den lengste fjorden i Norge og den femte lengste i verden.

Den spektakulære fjorden er også av av Norges vakreste. Hvor enn du ser, ruver fjellandskapet med hvite snøtopper over fjorden, som speiles i det glitrende vannet nedenfor.

Regionen er spesielt kjent for epleproduktene sine. Her finner du alt fra syltetøy og saft til prisbelønt sider, som en matskribent beskrev som «nordisk sjampanje».

Er været bra, legger vi kanskje til kai ved Rosendal eller en av de andre pittoreske bosetningene som klamrer seg til fjordens bredder. Det store høydepunktet i lille, sjarmerende Rosendal, er Baroniet fra 1500-tallet, et herskapshus kjent for den vakre rosehagen og hageanlegget.

Valgfrie utflukter
 • Haugesundskysten på el-sykkel
  La el-sykkelen gjøre jobben mens du ruller rundt i den vakre naturen og rike historien i vikingkongenes hjemland.
 • Vikingtur i Haugesund med buss
  Dykk inn i den rike vikingarven og kystkulturen i Avaldsnes — Norges eldste kongesete.
 • Kunsttur til fots i Haugesund med en lokal kunstner
  Glassblåsing, arkitektur og Marilyn Monroe – det er mer ved denne kunstturen til fots gjennom pittoreske Haugesund enn du kanskje tror!
 • Vikingopplevelse med RIB
  Få et unikt perspektiv på Norges vikinghistorie mens du suser langs det vakre, smale stredet som ga Norge navnet sitt.
Shutterstock
Bilde: Jan Hvizdal

DAG 4 : Ålesund

En pittoresk by

Bilde: Jan Hvizdal

Etter en solid frokost på skipet, legger vi til kai litt utpå formiddagen i en by som sprer seg utover en rekke småøyer. Her skal vi tilbringe nesten hele dagen, slik at du har god tid til å se alt Ålesund har å by på.

Det første du vil legge merke til, mens vi nærmer oss land, er kanskje den spesielle arkitekturen. Hver detalj på bygningene, fra glade farger til runde spir, er inspirert av art nouveau, byggestilen som var populær i begynnelsen av 1900-tallet. Nesten hele byen ble fornyet da den ble gjenoppbygget etter en storbrann i 1904.

Når du forlater havneområdet, beveger du deg inn i en eventyrlig by bestående av smale gater og unike bygninger. Hvis minnekortet på kameraet ditt ikke fylles helt opp, får du også noen flotte bilder av øygruppen fra utsiktspunktetet på Aksla-fjellet. Det høres kanskje mye ut med 418 trappetrinn til toppen, men utsikten som venter vil være verdt anstrengelsen.

Du kan også besøke Atlanterhavsparken, Norges første marine vitenskapssenter. Dette er et av Nord-Europas største saltvannsakvarier, og her bor sel, otter, krabber og mange andre marine arter. Du får til og med se humboldtpingviner, en art som ellers ikke finnes nord for ekvator.

Valgfrie aktiviteter kan være et fjordcruise langs Geirangerfjorden eller Hjørundfjorden. Er været bra, blir det kanskje også en kajaktur. Se for deg å gli sakte gjennom vannet, mens det marine livet svømmer i dypet under deg.

Valgfrie utflukter
 • Busstur til sagaøyene og Alnes – Vinter
  Bli med på denne bussturen for å oppleve to øyer, et fyrtårn og utallige fortellinger om vikingene. Naturen er også imponerende!
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.

DAG 5 : Brønnøysund

Særegen nordisk natur

Bilde: Johannes Rigg / Alamy Stock Photo

Brønnøysund ligger på en smal halvøy rett ut fra fastlandet, omringet av hav og øyer. Det bor omtrent 5000 mennesker i den lille byen, mange i fargerike hus mot en bakgrunn av slake bakker og steile fjelltopper.

Gled deg over den pulserende stemningen i havna og ta en spasertur langs Havnegata. Stikk innom en av pubene for noe leskende, eller unn deg et måltid i en lokal restaurant. Gå en tur i gjestehavna eller ta turen til den nygotiske steinkirken fra 1870. Vil du ha litt ekstra spenning, får du kanskje anledning til en kajakktur, øyhopping eller RIB-safari.

Vegaøyene er også en opplevelse du kan se frem til. Øygruppen består av 6500 øyer, korallrev og skjær, og det sies at det har bodd folk her siden steinalderen. Vegaøyene ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2004 på grunn av øyfolkets bærekraftige livsstil gjennom generasjoner, og hvordan de samler ederdun.

Sør for Brønnøysund finner du øya med den berømte Torghatten. Fjellet er lett å kjenne igjen med hullet som går tvers igjennom. Ifølge lokale sagn ble hullet til da Hestmannen skjøt en pil mot en ung kvinne som avviste tilnærmelsene hans. Trollkjempen i Sømnafjellet kastet hatten for å redde den unge kvinnen, samtidig som solen opp og gjorde hatten til en stein med hullet fra pilen midt i.

Du kan bli med på en times fottur opp til hullet i fjellet på en valgfri utflukt. Stå og se utsikten til øyene rundt gjennom hullet i fjellet.

Vi seiler videre nordover på ettermiddagen, og legger Helgelandskysten bak oss, mens vi krysser den nordlige polarsirkel ved midnatt.

Valgfrie utflukter
 • Vintervandring og minikonsert i Brønnøysund
  Oppdag Brønnøysunds fascinerende historie, geologi og musikalske talent på denne guidede vintervandringen gjennom byens høydepunkter.
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund med buss – vinter
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
Bilde: Johannes Rigg / Alamy Stock Photo
Bilde: Espen Mills

DAG 6 : Svolvær og Stokmarknes

Lofoten og Hurtigrutens historiske hjemsted

Bilde: Espen Mills

I dag utforsker vi Lofoten, en spektakulær øygruppe som stiger opp fra Norskehavet. Du trenger bare å kaste et blikk på de dramatiske fjelltoppene og fiskeværene i vannkanten for å forstå hvorfor øygruppen kalles et av Norges vakreste steder.

Vi legger til kai i Svolvær tidlig om formiddagen. Sør i Lofoten, på Austvågøya, ligger Svolvær som er øygruppens største by. Her myldrer det av butikker, restauranter, gallerier og kafeéer. Her kan du også se Svolværgeita, fjellet som har fått kallenavnet fordi det kan se ut som en en geit med horn.

Det er flere forskjellige valgfrie utflukter tilgjengelig fra Svolvær, blant annet tur med truger, bussturer til Lofotens beste utkikkspunkter, eller en fortryllende ridetur på hesteryggen langs en hvit sandstrand.

Når vi først er her, må vi tilbringe litt tid i Stokmarknes. Denne historiske byen er en del av Vesterålen, en øygruppe like nordøst for Lofoten. Av alle stedene vi besøker, er dette stedet helt spesielt for oss. Det var her den originale Hurtigruten ble grunnlagt av Richard With i 1893, skipsfartens pioneer.

Hurtigruten ble fort en livsnerve for kystsamfunnene utenfor allfarvei, og passende nok har vi fått et arvestykke til evig skue på plassen der det hele startet. I vannkanten står MS Finnmarken fra 1956 innkapslet i en bygning av glass, litt som et skip i en flaske.

Dette er Hurtigrutemuseet, og her kan du høre Hurtigrutens historie som Norges ledende cruiserederi innen ekspedisjonsreiser. Du kan se nærmere på det gamle skipet og kjenne på stemningen fra det som en gang var på en guidet tur.

Valgfrie utflukter
 • Vinter i Lofoten – Kunst, historie og Henningsvær
  Bli kjent med Lofotens historie, se tidløs kunst i SKREI, og nyt fiskeværatmosfæren i Henningsvær.
 • Vinterfiske i Lofoten
  Prøv havfiske på en tradisjonell norsk fiskebåt fra 1917 og ta med fangsten til skipet så du kan spise den til middag.
 • Kajakkpadling i Lofoten – vinter
  Dra ut på havet og se Svolværs kystlinje fra et annerledes perspektiv mens du følger en lokal guide og padler i din egen to-personers kajakk.
 • Hurtigrutens arvtur
  Ta en tur på Hurtigrutemuseet på fødestedet vårt Stokmarknes, hvor du finner et av de pensjonerte skipene våre i full størrelse.
 • Det beste fra Vesterålen om vinteren – Historie, kunst og kulturell tur
  Opplev fantastisk utsikt, rik kultur og kystarv på en busstur til den nydelige øygruppen Vesterålen.

DAG 7 : Tromsø

Hovedstaden i Arktis 

Bilde: Espen Mills

I dag kommer du til hovedstaden i Arktis, som ligger nesten 350 km nord for den nordlige polarsirkelen.

Du har seilt med Nordkapp-ekspressen og utforsket noen av de vakre kystlandskapene, byer og landsbyer. Du har fått oppleve det varierte klimaet, sett majestetiske fjell og fjorder, og kanskje også fått se det utrolige nordlyset én, eller til og med flere ganger.

Vi håper du tar med deg mange gode minner fra Nordkapp-ekspressen når du reiser hjem igjen. Kom og seil med oss igjen når du er klar for flere vakre og spektakulære opplevelser langs norskekysten.

Bilde: Espen Mills
Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

 

Lugar på skipet

 • Overnatting i en komfortabel lugar med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering

Les mer om MS Trollfjord

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og Panorama bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Ettermiddagssnacks i Panorama bar
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom, badstue og jacuzzier
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • 5 valgfrie utflukter er inkludert (1)

Les mer om livet om bord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten er laget for å gi deg en førsteklasses opplevelse om bord og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

 

Suite på skipet

 • Overnatting i en stilig, romslig suite med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering
 • Ubegrenset minibar
 • Daglig oppredning av sengen

Les mer om suitene våre

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora, Arran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Arran, Røst og Panorama bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

 

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom, badstue og jacuzzier
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • Hurtigruten Collection-klespakke inkludert skalljakke, genser og ull-lue
 • 5 valgfrie utflukter er inkludert (1)

1. Velg fem utflukter fra hele utvalget vårt av utflukter, med forbehold om ledige plasser