
Ostemakerne blant Lofotens fjelltopper
Aalan gård er en av de få geitefarmene i Nordland. Her har eierne Tove og Knut Åland utviklet en vellykket øko-gård som hyller håndverksprodukter.
For 40 år siden tok Tove og ektemannen Knut over en liten gård som ble grunnlagt av Knuts besteforeldre, 40 minutters kjøring fra Stamsund havn. «Vi hadde alltid lyst til å være bønder på heltid, og vi elsker det vi gjør», sier Tove stolt.
Da paret først startet på gården, hadde den 28 geiter og 3,5 hektar med land. I dag er det 200 melkegeiter, 70 geitekillinger, én ku, én hest, et gårdshus, et meieri, en urtehage, en butikk og en kafé på stedet. Deres egen familie har også vokst, med sju barn, en hund, en katt og en kjælegris!
På denne valgfrie utflukten kan folk fra overalt i verden ta del i Tove og Knuts store stolthet. «Vi gir deg en varm velkomst og en omvisning på stedet», sier Tove ivrig. «Det første du vil se, er butikken. Her har vi et utvalg av produkter som vi lager på gården.» Ansiktet hennes lyser opp: «Deretter viser vi deg den fascinerende prosessen med å høste inn og tilberede urter, ost og krydder.»
Paret kan også fortelle deg mer om gårdens historie over en kaffe med kake på den sjarmerende kafeen, som er innredet med familieklenodier. «Vi inviterer gjerne gjester fra Hurtigruten hit og snakker med dem om familien vår», sier Tove med et smil. «Det er flott at de kan møte lokalbefolkningen, høre historien vår og oppleve livet på en ekte gård i Lofoten.»
Fersk mat rett fra gården til bordet
Aalan gård leverer også prisvinnende ost, krydder og te til skipene våre som en del av Coastal Kitchen-konseptet vårt. Å servere mat basert på ferske råvarer er nok en måte å knytte bånd med lokale bedrifter på, samtidig som vi støtter familiene som er avhengige av dem.
«Tove og jeg elsker at gjester fra overalt i verden – Tyskland, Amerika, Japan – ser det fantastiske landskapet langs norskekysten, kanskje midnattssolen eller nordlyset, samtidig som de nyter ost fra gården og drikker teen vår. Det er en ære å være en del av det», sier Knut.
«Når vi får høre at gjestene elsker osten vår, enten vi får tilbakemeldinger fra skipene eller at gjestene skriver innlegg på kanalene våre på sosiale medier, tar vi det som et stort kompliment. Når til og med franskmenn hyller smaken, vet vi at vi gjør noe riktig», legger Knut til med et flir.
Knut snakker om samholdet og tilknytningen han har til Hurtigruten, og sier: «Jeg føler at jeg jobber sammen med kapteinen og besetningen på skipet. Når vi leverer produkter til et skip, venter vi på kaien sammen med personen som har neste vakt, og vi kjenner de som sitter i resepsjonen. Vi er stolte over å jobbe sammen med dem.»
Et innblikk i verdenen deres
Tove konkluderer: «Hurtigruten er noe vi alle her har vært stolte over i lange tider. Skipene er en del av hverdagen i nord, og støtter bedrifter som vår egen. Dette gjør at vi kan nyte livet her og fokusere på familien. De knytter alt sammen, og på samme tid viser de gjestene sine hvordan vi lever og hvilke tradisjoner vi har.»
Du kan besøke Aalan gård og selv møte Tove, Knut og dyrene deres ved å bestille en valgfri utflukt i Stamsund på dag fire av den nordgående seilasen. Du kan også nyte mange av kvalitetsproduktene deres på skipet, deriblant den prisvinnende Capra-osten, en myk, hvit geitost som har blitt modnet i sju måneder – den personlige favoritten vår!