Sea Zero
For en utslippsfri fremtid
For en utslippsfri fremtid
Med det samme banebrytende pågangsmotet som fra den første seilingen i 1893, legger vi ut nå ut på en reise for å bygge Hurtigrutens første nullutslippsskip innen 2030.
Det er det mest ambisiøse bærekraftsinitiativet i vår 130-årige historie.
For å nå målet om nullutslipp, samarbeider vi med vitenskapsinstituttet SINTEF, og utforsker spennende og banebrytende løsninger innen energieffektivitet og batterikraft.
«Hurtigruten har seilt langs norskekysten i 130 år. For at vi skal kunne seile i 130 år til, må vi endre måten vi seiler på.
Vi oppgraderer nå hele flåten og reduserer CO2-utslippene med 25 %. Til tross for dette må vi gjøre mer for å ta vare på den flotte naturen vår og sikre miljøet for fremtidige generasjoner.
Målet vårt er å kunne seile langs den vakre kysten vår uten utslipp, uten støy og helt uten noen form for forurensning.
Det kommer til å kreve mye hardt arbeid, store investeringer og tett samarbeid med veldig smarte partnere. Men vi er sikre på at vi klarer det.»
Selv om målet vårt er nullutslipp, gjør vi det vi kan med skipene og teknologien vi har i dag.
Det er derfor vi har investert 100 millioner euro i grønne oppgraderinger i flåten på sju skip, hvor vi blant annet skal gjøre tre av skipene hybriddrevne. Innen 2024 vil disse endringene ha kuttet CO2-utslipp med 25 % og NOx-utslipp med 80 %.
Mens hybriddrift gjør at skipene kan bytte til elektriske batterier og være utslippsfrie i noen timer, vil Sea Zero gjøre skipene fullstendig utslippsfrie. Ikke bare i noen få timer, men for alltid.
Vi er stolte av å starte Sea Zero på og for norskekysten. Dette er hjemmet vårt.
Det er et ideelt sted for å utvikle nye skip med nullutslipp, takket være Norges sterke, politiske vilje til å støtte bærekraftig skipsfart, og fremtidig infrastruktur for grønn energi.
Siden vi har seilt langs kysten og i fjordene her siden 1893, har vi i Hurtigruten lang erfaring med å jobbe tett sammen med ledende forskningsinstitusjoner og nyskapende skipsdesignselskaper. Det har gitt oss troen på at vi kan gjøre Sea Zero til et mål.
«Forskningen og utviklingen bak Sea Zero vil vise at nullutslippsteknologi også er tilgjengelig for relativt store fartøyer, og det vil markere slutten på kystfart med fossilt drivstoff.»
Gunnar Malm Gamlem, prosjektleder i SINTEF Ocean
Sommeren 2022 gjennomførte vi en mulighetsstudie i samarbeid med SINTEF med tanke på reisen mot nullutslippsskip i 2030. Studien viste at for at Hurtigruten skal lykkes med nullutslipp, må de nye skipene våre ha en høyere klasse innen energieffektivitet, og i hovedsak bruke bærekraftig elektrisk energi kombinert med små volum av klimanøytralt reservedrivstoff. Det neste steget er å finne samarbeidspartnere for å forske videre på disse løsningene, og finne ut hvordan tiltakene kan bidra til det overordnede målet vårt innen bærekraft og nullutslipp.
Studien analyserte først følgende faktorer ved skipene våre:
Skipenes manøvreringsevne
Studien viste også hvordan utslippsfri seiling langs kysten kan føre til utfordringer som krever banebrytende løsninger:
Eventuelle løsninger må fremdeles:
Mulighetsstudien fant tre årsaker til hvorfor og hvordan de fremtidige skipene kan bli helelektriske fartøyer, utstyrt med batterier som lades med fornybar energi når de er i havn.
Utover nullutslipp av klimagasser, må alle løsninger være bærekraftig i alle ledd, inkludert utslipp i havet, og bruk, innkjøp og resirkulering av materialer.
Siden bare 1/7 av den globale energien i dag er fornybar, og energi blir en stadig knappere ressurs, er energieffektivitet veldig viktig i Sea Zero-prosjektet. SINTEFs forskere og ingeniører skal undersøke alle systemene og utstyret i det nye skipsdesignet for å sikre at skipene bruker så lite energi som mulig.
Mulighetsstudien avdekket nesten 50 områder og innovasjoner som vil redusere energiforbruket betydelig, på tvers av faktorer som:
Teknologiene som SINTEF regnet som lovende i mulighetsstudien, blir nå forsket videre på med partnerne våre i industrien. Sammen skal vi finne de positive effektene hvert tiltak vil ha for Sea Zero-målet.
Synes du at Sea Zero er like spennende som oss? Hvis du representerer et selskap, organisasjon, forskningsinstitutt eller offentlig institusjon som ønsker å vite mer om Sea Zero og hvordan du kan involvere deg, håper vi at du tar kontakt.
Alle henvendelser:
[email protected]
Prosjekt og forskning:
Ada Rødland, HRN-prosjektleder for Sea Zero
[email protected]
PR- og samfunnskontakt:
Martin Henriksen, leder for bærekraft og samfunnskontakt
[email protected]