Fotokurs i fotografenes paradis

På denne reisen som starter i Kirkenes og ender i Bergen har du en unik mulighet til å oppleve den spennende norskekysten og arktisk lys. Lyset som fotografer over hele verden jakter på, og motiver som glir forbi deg som i et eneste stort, sammenhengende panorama. Med oss på turen har vi fotografer som gir deg en spennende reise i fotoverden.

 • Workshops hver dag knyttet til severdighetene vi seiler forbi
 • Du vil lære å fange det arktiske lys
 • Vi vil jobbe med både nattfoto, landskapsfoto, dyrefoto og kunstfoto
 • Fotoreisen vil tilpasse seg den naturen vi til enhver tid befinner oss i, og til dine forkunnskaper
Reisen dag for dag

Reiseplan

Beskrivelsen på denne reisen er kun ment som en indikasjon på hva du har i vente. Fotografene legger opp programmet etter vær og vind, som for eksempel nordlysindikasjoner osv.

Avreisehavn Kirkenes, Norge
Oversikt

Fotoworkshop langs norskekysten

Fotoreisen vil være både lærerik og morsom, og vil gi deg muligheter til å ta bedre bilder under turen, og gi deg et varig løft i dine fotokunnskaper for fremtiden.  Du får bli med profesjonelle fotografer bak kamera og lære om fotografering i fotografenes eget paradis. Du vil få lære hemmeligheten bak magiske bilder. Og, du vil oppleve forskjellen fra å knipse bilder til å skape bilder. Du vil rett og slett bli en bedre fotograf samtidig som du opplever alt hva norskekysten kan by på. Reisen er satt sammen av den anerkjente fotografen, Jørn A. Pedersen. Og den starter allerede før du går om bord…

Jørn Allan Pedersen har jobbet med en rekke større prosjekter, og deltok  blant annet i en ekspedisjon til Antarktisk i forbindelse med 100-års jubileet til Roald Amundsen som første mann til sydpolen i 1911. Han har hatt en rekke utstillinger.  Og, med sine 150.000 følgere på sosiale medier og mer enn 3000 elever som har gjennomført hans kurs, er han en av Norges mest populære fotografer.

Før reisen

Før avreise vil du få tilsendt et veldokumentert kursprogram. Alt ligger innspilt som film og inndelt i ulike kapitler. Dermed kan du begynne reisen allerede før avgang. Du vil få tilgang til følgende kursmateriale som en del av turen: ”Fem steg til magiske bilder langs norskekysten” gir deg et godt innblikk i hvorledes en fotograf jobber med å skape bilder. Allerede her får du mange praktiske tips som du vil ha glede av underveis på turen. ”Lær manuelle innstillinger” inneholder en innføring i hvorledes du tar kontroll over kamera og hvilke effekter du kan oppnå med fotograferingen din når du behersker kamera. Filmen er delt opp i kapitler og det kreves ingen forkunnskaper for å kunne gjennomføre kurset. Det har også en avansert del som gjør at selv erfarne fotografer vil ha utbytte av dette kurset. ”Lær komposisjon” forklarer hvordan du skal komponere bilde ditt for å få et best mulig motiv. Dette er basert på de samme retningslinjene som Jørn  benytter i all sin fotografering. Til sammen vil dette gi deg et solid grunnlag før turen. Innholdet vil også bli gjennomgått underveis på reisen.

Under reisen

Under selve reisen vil du bli en bedre fotograf for hver dag som går. Vi har workshops hver dag knyttet til de severdighetene som vi reiser forbi. I forkant av hver workshop vil du få en praktisk gjennomgang av forberedelser til dagens attraksjon. Du vil lære å fange det arktiske lys. Når det er nordlys på programmet vil du lære deg å fotografere nordlys. Er det midtnattsol vil du lære deg fotografering i motlys. Og er det tåke så setter vi det på agendaen. Vi vil jobbe med både nattfoto, landskapsfoto, dyrefoto og kunstfoto. Og har du behov for individuell hjelp vil fotografene hjelpe deg med det.  Hver ettermiddag er det satt av 2-3 timer for individuelle spørsmål i tillegg til det du får av hjelp fra dagens foredrag og workshop. Vi tilpasser fotoreisen etter den naturen vi til enhver tid befinner oss i, og til dine forkunnskaper. Det eneste du trenger for å delta, er et systemkamera.

Underveis vil du bli dradd mer og mer inn i hvorledes profesjonelle fotografer jobber, du vil få prøve deg på kunstfoto og du vil kunne få prøve  ta bilder med Canon sitt beste fotoutstyr. 

Dag 1

Det arktiske eventyr begynner

Kirkenes

Før avreise får du tildelt veldokumentert kursmateriell som du har tilgjengelig både før, under og etter reisen.  Alt lett tilgjengelig på film via nett. Når vi går ombord i Kirkenes vil du bli ønsket velkommen av fotografene, her blir vi kjent og fotografene vil fortelle litt om hva du har i vente. Og allerede her vil du bli kjent med fotografenes fotoprosess. Prosessen som får deg til å skape bilder fremfor å knipse bilder.

Kirkenes er kjent som hovedstaden i Barentsregionen og porten mot øst. Den russiske grensen er bare noen få mil unna. Du vil kanskje synes det er rart at veiskiltene er både på norsk og russisk. I Kirkenes finner du også en rekke fascinerende, små museer, som viser regionens rike arv og historie.

Oppholdet i Kirkenes gir mulighet til å delta i en rekke forskjellige aktiviteter i det arktiske landskapet. Om vinteren kan du bli med på mange spennende vinterutflukter, som å utforske den arktiske villmarken på en snøscooter og kjøre over en islagt fjord. Underveis vil guidene fortelle om samenes historie, det ekstreme arktiske klimaet og områdets unike dyreliv. På hundesledeturer vil energiske huskyer dra deg gjennom det islagte arktiske landskapet.

Når reisen sørover starter, er det først tid for lunsj om bord etterfulgt av flott utsikt over det arktiske landskapet – fra dekk eller i en av panoramasalongene. Ved avreise kan du glede deg over at du faktisk bare har sett halvparten av hva norskekysten har å by på! Forbered deg på mange nye opplevelser. Havnene vi besøkte på vei nordover nattestid, besøker vi nå i dagslys. Om ettermiddagen ankommer vi igjen Vardø – Norges østligste by. Dersom været tillater det, blir du invitert til et isbad i det mildt sagt forfriskende havet. På reiser om våren holder vi en presentasjon om fugler som lever langs norskekysten. Vi seiler langs Varangerhalvøya til Båtsfjord, før vi kommer frem til Berlevåg om kvelden. Her holder Norges mest kjente mannskor til, hovedsakelig bestående av fiskere.

Dag 2

Lær kontroll på kamera

Mehamn - Tromsø

Dagens tema er kamerabruk. Her vil du lære å ta kontroll over kameraet ditt. På den måten sikrer vi et best mulig utbytte for resten av turen. Du vil kunne få individuell hjelp med ditt kamera slik at du får best mulig personlig utbytte. Er det meldt nordlys eller midnattsol så vil vi arrangere nattfotografering for å sikte oss inn på de første ”fulltrefferne”.

Midt på natten ankommer vi Mehamn. Her kan du bli med på en uforglemmelig snøscootersafari gjennom et av Europas mest ekstreme naturområder om vinteren. Opplev snødekte daler, frisk vinterluft og forhåpentligvis det magiske nordlyset på en stjerneklar himmel.
Hammerfest ble grunnlagt i 1789, og ble etter hvert Norges polarhovedstad. Byen var også base for jaktekspedisjoner i arktiske strøk. Her kan du se den UNESCO-listede “Bredegardsstøtten”, reist i 1854 til minne om den første presise geografiske oppmålingen av jordkloden. Du kan også delta på en liten fjellekspedisjon for å oppleve Arktis på vinterstid og lære om den lokale helten og kokken, Adolf Henrik Lindstrøm.
Deretter fortsetter vi sørover mot Øksfjord. Etter å ha krysset åpent hav, gjør vi et kort stopp på det gamle handelsstedet Skjervøy. Så legger vi til kai i Tromsø, akkurat i tide for en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. Alternativt kan du ta en tur på byen og smake på det lokale ølet på en av byens mange hyggelige puber.

Valgfrie utflukter:

• 00:45 - 03:00, Snøscootertur i polarnatten (Mehamn-Kjøllefjord) - 8. des. - 17. mai
• 10:50 - 12:35, Verdens nordligste by (Hammerfest) - 6. aug. - 8. apr.
• 10:55 - 12:40, Et liv i isen - historier om polarhelter (Hammerfest) - 8. nov. - 22. mar.
• 24:00 - 01:15, Midnattskonsert i ishavskatedralen (Tromsø) - Tilgjengelig året rundt

Dag 3

Velkommen til Lofoten

Tromsø - Stamsund

Her får du en systematisk gjennomgang av hvorledes Jørn og Thomas arbeider med å komponere  sine bilder. Deretter får du mulighet til selv å trene deg. Hver dag vil det være avsatt tid til at du kan få individuell hjelp. Vi vil også lage vår egen utstilling underveis slik at du også får innsyn i hvorledes dette kan gjøres.

Vi ankommer Harstad om morgenen. Bli gjerne med på en av Hurtigrutens klassiske utflukter: ”En smak av Vesterålen”. Opplev historien, vakkert landskap og besøk Trondenes kirke, kanskje Norges fremste kulturarv fra sen middelalder. De som velger å bli om bord, kan nyte synet av denne gamle, vakre kirken når vi seiler forbi den på vei til Risøyrenna. Sistnevnte er en 7 meter dyp kanal laget spesielt for Hurtigruten i 1920-årene, for å sørge for en innaskjærs led mellom Harstad og Sortland! Gjennom det klare vannet kan du se sandbankene langs Risøyrenna.

Øygruppen Lofoten og Vesterålen har noe det mest fantastiske landskapet du vil oppleve på reisen langs kysten. Lofoten er berømt for sin ville natur, med bratte fjellsider og små, vakre fiskevær. Seilingen gjennom Lofoten i dagslys er for mange av gjestene våre selve høydepunktet på reisen.

Risøyhamn er en liten havn med bare 200 innbyggere. Vi gjør et kort stopp for å sette av passasjerer og losse matvarer og post. Som en vårlig hyllest til regionens fiskehistorie, tar sjefskokken for seg dagens fangst og viser hvordan man fileterer fisk. Vi fortsetter sørover til Sortland og videre til Stokmarknes, der Hurtigruten ble grunnlagt for over 120 år siden. Gå gjerne i land og besøk Hurtigruten-museet! Når vi fortsetter sørover, ser det ut som om vi seiler rett inn i en fjellvegg. Men slapp av – vi skal bare inn gjennom den trange åpningen som fører oss til Raftsundet. Denne 20 km lange passasjen mellom Lofoten og Vesterålen har 1000 meter høye fjellsider som stuper rett ned i havet.

Endelig er vi fremme ved den spektakulære Trollfjorden, som bare er 2 km lang og 100 meter bred, omgitt av majestetiske fjell. Dersom været og tiden tillater det, tar kapteinen en svipptur inn i fjorden. De bratte fjellsidene nærmest skraper inntil skipssiden i det dramatiske landskapet, og det går gjetord om at det finnes troll her … Det at skipet klarer å snu inne i denne trange fjorden er en opplevelse i seg selv! Trollfjorden er også havørnens rike. Like nord for fjorden venter en mindre båt, som tar med de som er påmeldte ut på en havørnsafari, hvor du får se den majestetiske rovfuglen med egne øyne. Disse vakre, sjeldne rovfuglene sirkler over båten noen ganger før vi kaster en fisk eller to i sjøen. Havørnene stuper raskt ned i sjøen, griper fisken og sluker den. Husk å ta med kamera!

Når vi er fremme i Svolvær, kan du velge mellom en rekke forskjellige utflukter. Bli med på en rundtur i øyriket Lofoten, og få vite mer om lokalsamfunnene, samtidig som du nyter det vakre landskapet. Du får også innblikk i kunsten, inspirert av den ville naturen. Eller kanskje du foretrekker å ta en ridetur i solnedgangen på en hvit sandstrand? Vil du holde deg på land, kan du bli med på en tur blant fiskeværene, der du får innsikt i lokal historie og kultur. Fra Svolvær fortsetter vi til Stamsund. Herfra har flott utsyn mot den mektige Lofotveggen. Vi forlater Lofoten om kvelden og setter kurs mot fastlandet.

Valgfrie utflukter:

Day 4

Visjon og komposisjon

Bodø - Rørvik

Vi begynner å sette visjon, komposisjon og kamerabruk inn i en sammenheng. Hvorledes henger disse stegene sammen? Og hvorledes bidrar de til å skape magiske bilder? Den praktiske delen består denne dagen av at du skal løse en oppgave som fotograf. Du skal bestemme hvorledes ditt bilde skal se ut før du har tatt det….

Det å krysse polarsirkelen på 66°33’N fortjener en litt høytidelig seremoni. Vi går ut dekk og feirer anledningen i god arktisk tradisjon: Du får en spiseskje tran. Langs Helgelandskysten seiler vi blant hundrevis av holmer og skjær, frodige jordbruksområder og bratte fjellvegger av granitt. Fra dekk kan du se det merkelige fjellet Torghatten, som reiser seg 258 meter over havet. Midt i fjellet er det et gjennomgående hull, 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt! Hullet ble til under istiden.

Et annet høydepunkt er seilasen langs fjellformasjonen, Sju søstre. De syv fjellene er mellom 900 og 1100 meter høye, og det er lett å forstå at disse “damene” har gitt grobunn for en eldgammel myte. Historien går ut på at det var syv trollsøstre, døtre Suliskongen, som ble holdt under streng kontroll. En kveld kongen falt i dyp søvn, snek de sju jomfruene seg ut. Vågekallen, som var på utkikk etter en hustru, lå og ventet. Han fulgte etter søstrene, som rømte sørover langs kysten. En rekke andre troll ble med på forfølgelsen, enten for å fange eller redde dem. Da morgenen kom, ble søstrene og deres forfølgere forsteinet og ble til fjell. Småtrollene utgjør resten av den steinete Helgelandskysten – en av verdens vakreste kystlinjer.

Vi stopper i Nesna, et idyllisk gammelt handelssted, før vi fortsetter til Sandnessjøen. Så ankommer vi Brønnøysund.

Dag 5

Redigering av bilder

Trondheim - Ålesund

Redigering av bilder er det fjerde steget i fotoprosessen. Her vil du få en innføring i mulighetene som ligger nettopp i redigering. Vi gjennomgår også gårsdagens oppgave og diskuterer resultatene. Hva har vi lært? Dette blir nyttig når vi forbereder oss til vårt første oppdrag som profesjonell fotograf; I kveld skal du ta et kunstfoto med proffutstyr fra Canon!

I dag har du mulighet til å utforske Trondheim. Deretter seiler vi mot den mektige Trondheimsfjorden, som er 170 km lang og opptil 25 km bred. Som alle norske fjorder er dette en dyp fjord – på det dypeste hele 577 meter.

Når du seiler langs kysten, innser du hvor viktig fiskerinæringen er for kystkommunene.

Kristiansunds beliggenhet har til alle tider gitt byen mange muligheter, både når det gjelder fiske, skipsbygging og oljeindustri. Kristiansund er i dag regnet som Norges tørrfiskhovedstad, på grunn av  den lange historikken med eksport av saltet tørrfisk.

En annen interessant utflukt går til Bergtatt marmorgruve. Bli med inn i gruven og seil over en opplyst underjordisk innsjø, etterfulgt av et måltid i gruvens store hall. De som velger å bli om bord, vil oppleve kryssing av åpent hav på vei til Molde, kjent som ”Rosenes by”. Under overfarten vil du også kunne se de stupbratte, spisse fjellene som utgjør Romsdalsalpene.

Valgfrie utflukter:

Dag 6

Eventyrets siste kapittel

Bergen

Helt til slutt ser vi på presentasjonsfasen – Hvordan presentere du dine bilder? Du vil få tips og råd til bruk av sosiale medier og printing av bilder. Underveis har du fått printet dine beste bilder på en høykvalitets printer. Og, du har lært deg hemmeligheten bak det å skape magiske bilder. 

I løpet av natten anløper vi Ålesund, Torvik og Måløy, i det verdens vakreste sjøreise går mot slutten. Før vi ankommer Bergen, har vi noen sjømil med fascinerende landskap fremfor oss. Havets røffe kystlandskapet står i sterk kontrast til fjordene, der vinden er svakere og det regner mindre. Isbretunger strekker seg ned mot blinkende fjorder og kraftfulle stryk. Dette landskapet har en helt spesiell sjarm. Om morgenen anløper vi Florø, den eldste byen i Norges vestligste fylke, Sogn og Fjordane. Til tross for store forandringer, har Florø beholdt sine særtrekk.

Noen få nautiske mil sør for Florø, seiler vi gjennom munningen av den mektige Sognefjorden. I Bergen er det på tide å gå i land. I bagasjen har du minner fra en unik reise, med mange fantastiske møter med lokalbefolkning, dyreliv og utrolig natur. Dessverre har alle eventyr en slutt, men forhåpentligvis vil vi se deg tilbake om bord for nye opplevelser.

Sted Bergen
Oversikt

INKLUDERT :

 • Reise med Hurtigruten i valgt lugarkategori med helpensjon om bord
 • Andre aktiviteter og foredrag, varierende etter årstid
 • 6 dagers fotokurs, fem steg til magiske bilder, manuelle innstillinger og komposisjon
 • Helpensjon 
 • Tre fotokurs online i forkant av reisen slik at du får maksimalt utbytte av turen
 • To daglige felles kurs/foredrag om bord
 • Én til én oppfølging
 • Daglige fotooppgaver 
 • Daglig evaluering av bildene

IKKE INKLUDERT:

 • Fly og transport
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Valgfrie utflukter

MERK:

 • Priser oppgitt per person i dobbeltlugar i NOK
 • Ikke alle lugarkategorier er tilgjengelige for alle avganger
 • Pris på enkel lugar tilgjengelig på forespørsel
 • Hurtigruten har fleksibel prising. Dermed endrer prisene seg fortløpende avhengig av etterspørsel og ledig kapasitet. Du får oppgitt best mulig pris ved bestilling
Bilder

Bilder som er tatt om bord

Bildene er tatt av Jørn Allan Pedersen om bord Hurtigruten.

Bilder fra fotografene

Bildene er tatt av Jørn Allan Pedersen og er ment som eksempler på naturbilder som er tatt ved tidligere arbeid. Dette er ikke nødvendigvis steder du vil besøke om bord Hurtigruten.

Om bord