Norskekysten og Svalbard - Hurtigrutens historiske sportsrute - sørgående

Longyearbyen – Svalbard – Bjørnøya – Norge – Amsterdam

Reis fra hjertet av den arktiske villmarken til hjertet av Europa. Vi har modernisert Hurtigrutens historiske sportsrute, slik at du får oppleve fantastiske fjorder før vi krysser polarsirkelen i nord. Vi utforsker den øde Bjørnøya og isbjørnens rike under midnattssolen*, før vi seiler langs norskekysten til urbane Amsterdam.

 • Utforsk den arktiske villmarken under midnattssolen *
 • Hold utkikk etter isbjørn
 • Seil gjennom flotte fjorder og forbi idylliske øyer langs norskekysten
 • Avslutt reisen i urbane Amsterdam

Oversikt

*Midnattssolen i arktiske områder varer frem til 22. august, men selv på reiser utover høsten får du oppleve lange, lyse dager. 

Den historiske sportsruten

I 1896 åpnet kaptein Richard With (grunnleggeren av Hurtigruten) et hotell på Svalbard, og opprettet den historiske sportsruten – en skipsrute som skulle ta turister og jegere med til den eksotiske villmarken i nord. Skipet hans, DS Lofoten, seilte mellom Hammerfest og Svalbard, og kapteinen om bord var polfareren Otto Sverdrup. Sportsruten fra 1896 markerte begynnelsen på Hurtigrutens oppdagelsesreiser. I dag er vi stolte av å seile med mer enn 120 års erfaring, til noen av verdens mest avsidesliggende steder, under noen av verdens mest ekstreme forhold.

I isbjørnens rike

Vi utforsker noen av de vakreste fjordene på vestkysten av Svalbard, helt opp til nordvesthjørnet av Spitsbergen.

Ved å tilpasse reisen etter vær- og isforhold, sørger kapteinen vår for at vi får mest mulig ut av ekspedisjonen. De lyse arktiske nettene er perfekte for å speide utover vakre landskap og dyreliv.

Hold også utkikk etter isbjørn – er vi ekstra heldige, får vi øye på en underveis. Det kan også være vi ser hval i løpet av reisen. I tillegg seiler vi forbi klipper som huser en rekke sjøfugler om sommeren. 

På et strekk over tre dager seiler vi enda lenger nord, inn i Liefdefjorden hvor vi ser Monacobreen – eller vi går i land på den grønne tundraen i Krossfjorden, full av vakre blomster. 

Det kan også hende vi seiler inn den vakre Magdalenefjorden. På nordkysten holder en rekke alkefugler til, og de er ikke vanskelige å høre – det høres nærmest ut som et ekko av latter. På sørsiden kan vi gå i land i nærheten av en gravplass hvor hvalfangere fra 1600-tallet hviler.

Det er også stor sannsynlighet for at vi besøker Hornsund. Her kan du se spisse fjelltopper som Hornsundtind, som stiger mer enn 1400 meter over brede isbreer. Deretter krysser vi Nordishavet mot Bjørnøya, som ligger midt mellom Svalbard og det norske fastlandet. Dersom været er på vår side, går vi i land og speider etter dyreliv.

Den røffe norskekysten

Det er en kjent sak at kysten vår er lang, men visste du at den faktisk strekker seg fra 58° to 71°N? Med en så lang kystlinje er det ikke rart at landet vårt byr på så variert landskap. Langs norskekysten kan du oppleve alt fra vakre fjorder til høye fjell, øyer, skjærgårder og arktisk villmark.

Nordkapp, som er det nordligste punktet på det europeiske fastlandet, har vært en populær destinasjon for eventyrlystne opp gjennom tidene. Her kan du stå på toppen av den 307 meter høye fjellklippen som stiger rett opp av Nordishavet. Nyt utsikten og følelsen av å stå på enden av et kontinent.  

Litt lenger sør ligger den arktiske paradisøya Sommarøy. 

Neste stopp på reisen sørover er fantastisk vakre Lofoten. Her blir du møtt av spisse fjelltopper, dype fjorder, skjermede fjordarmer, hvite strender og idylliske fiskevær.

Senere seiler vi inn i Geirangerfjorden på Vestlandet. Utrolig nok er dette området like vakkert som på postkortene – la deg imponere av frodige åser, høye fjell, mektige fossefall og sjarmerende, små bygder. 

Før vi krysser Nordsjøen mot det europeiske fastlandet, besøker vi historiske Rosendal.

Reisen avsluttes i Amsterdam

Siste stopp på reisen er urbane Amsterdam – en av Europas mest populære destinasjoner. Byen bugner av kultur, her finner du blant annet kjente museer som Rembrandt- og Van Gogh-museet. Nyt oppholdet i byen med kultur, kafeer og kanaler før du reiser hjem. 

Prisen inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Fly på økonomiklasse fra Amsterdam til Longyearbyen
 • Transport fra flyplassen til skipet i Longyearbyen
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter både om bord og på land
 • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam som holder forelesninger, samt blir med på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te


Ikke inkludert: 

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfri tips

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 2. august, 26. august eller 19. september 2019

Avreisehavn Amsterdam / Longyearbyen
Dag 1
Flickr_Amsterdam_©BriYYZ_CC-BY-SA-2_2500x1250px.jpg
Bilde: BriYYZ/Flickr Bilde

Fra 59°N til 78°N


Sted: Amsterdam til Longyearbyen

Denne ekspedisjonen begynner med et kveldsfly fra Amsterdam. Bruk gjerne litt tid på å utforske den fargerike byen med kanaler, kultur og kafeer før du flyr til Longyearbyen. OBS! denne reisen kan også bestilles uten fly, da starter reisen på "dag 2" i Longyearbyen.

Skipets avreisedato, Longyearbyen: 3/8, 27/8 eller 20/9 2019
Avreisedato fra Amsterdam (fly AMS-LYR): 2/8, 26/8 eller19/9 2019

 

Dag 2
B99E7692_Longyearbyen_©Shutterbird-Productions_2500x1250px.jpg
Bilde: Shutterbird Productions Bilde

Velkommen til Arktis


Sted: Longyearbyen og Isfjorden

Når du lander i Longyearbyen, blir du kjørt til skipet ditt. Nyt første natt om bord før vi seiler av gårde morgenen etter.

Vi seiler inn i Isfjorden, som er et av de mest omfattende fjordsystemene på Svalbard. Bli gjerne med ut på dekk for å speide etter hval!

Dag 3-5
Magdalenenfjord_©Renèe-Schneider_2500x1250px.jpg
Bilde: Renèe Schneider Bilde

Utforsk Svalbard


Sted: Spitsbergen, Svalbard

Når vi seiler mot nordvesthjørnet av Spitsbergen, forsøker vi å utnytte forholdene og prøver å sette kursen mot iskanten.

Tidlig i sesongen forsøker vi å seile inn i fjorder med riktig isforhold. Senere i sesongen må vi enda lenger nord for å finne is. På Svalbard finnes det rundt 3000 isbjørner, som alle er avhengige av å jakte på sel. Isbjørnen er ikke et flokkdyr, så det kan gå lang tid mellom hver gang man ser en bjørn. Det er størst sannsynlighet for at vi ser det mektige dyret på drivisen, nær eller i selve vannet. Vi observerer ofte isbjørn på denne reiseruten, men ikke hver dag og sjelden på kloss hold. Som de fleste andre ting her i livet er det ingen absolutte garantier, men jo flere øyne som ser, jo større er sjansen for at vi faktisk ser kongen av Arktis. 

Kapteinen om bord vil utnytte naturforholdene til gjestenes beste. Kanskje cruiser vi inn i Magdalenefjorden, som blant annet har en rekke graver, spekkovner og andre kulturskatter fra den første tiden fangstmenn bosatte seg på Svalbard. Det kan også være du får se den enorme Monacobreen i Liefdefjorden, før vi går i land for å sjekke ut Texas Bar – en gammel fangsthytte. Videre prøver vi å krysse den 80. breddegrad i nærheten av øya Moffen, et sted vi ofte ser hvalross.

Hornsund er et favorittområde sør på øya, hvor vi muligens utforsker fjorden, som er full av is, i småbåter. Eller, vi går i land og går tur opp til et utkikkspunkt som gir deg utsikt over isbreen. Ekspedisjonsteamet vil fortelle historier om området, blant annet historien om Wanny Woldstad – den første kvinnelige jegeren som bodde her på 1930-tallet.

Dag 6
1200x600_bjørnøya.jpg

Midt i Nordishavet


Sted: Bjørnøya

Bjørnøya er den sørligste øya på Svalbard og ligger helt isolert til midt i Nordishavet. Her bor det kun 9 personer, men øya er kjent for å huse den største bestanden av sjøfugler på den nordlige halvkulen. Her møtes nemlig det kalde Nordishavet og den varme Golfstrømmen – noe som gjør at det næringsrike vannet presses opp til overflaten og danner en smaksrik buffet for de 126 forskjellige fugleartene som holder til i området. Hvis været er på vår side, går vi i land på Bjørnøya. 

Dag 7
Flickr_Skarsvåg_©Ruben-Holthuijsen_CC-BY-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Ruben Holthuijsen Bilde

Det nordligste punktet i Europa


Sted: Skarsvåg

Et par timer før vi ankommer Skarsvåg seiler vi forbi det spektakulære Nordkapp-platået, med mulighet for å se det kjente landemerket med egne øyne. Ikke vær redd for å gå glipp av dette, ekspedisjonsteamet vil si fra i god tid.

Skarsvåg er en liten bygd på nordøstsiden av Magerøya. Dette er visst nok verdens nordligste fiskevær. Bli gjerne med på en valgfri utflukt til Nordkapp for å kjenne på følelsen av å stå på verdens ende. På platået ligger det et kombinert museum og restaurant, hvor du kan lære mer om de tidligste ekspedisjonene til Nordkapp, samt se en film som viser Nordkapp gjennom fire sesonger – et landskap fullt av kontraster, lys og vakker natur. Nordkapp er et spesielt fint sted å oppleve midnattssolen.

Dag 8
Flickr_Sommarøy_©Harald-Groven_CC-BY-SA-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Harald Groven Bilde

Kaillkråa – der mannfolka parkeres


Sted: Kaillkråa – der mannfolka parkeres

Sommarøy er et tettsted i Tromsø kommune, med hvite sandstrender og livlige fiskevær. Tettstedet har et par småbutikker hvor du kan kjøpe håndverk og dagligvarer. Inne i den lokale butikken ligger også den kjente Kaillkråa, eller herrekroken som den også blir kalt. Dette er en liten kafé der damene visstnok ”leverer” herrene for å få fred når de handler. På veggen henger til og med personlige kaffekopper til herrene som pleier å vente her.

På Sommarøy tilbyr vi en rekke utflukter som fotturer og kajakkpadling, men du kan også velge å besøke Tromsø – også kalt porten til Arktis. Lær mer om polarhistorien, eller bare nyt byen og de vakre omgivelsene som består av de flotte Lyngsalpene, blå fjorder og hundrevis av små øyer. 

Dag 9
Flickr_Reine_©Christoph-Strässler_CC-BY-SA-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Christoph Strässler Bilde

Vakre Reine


Sted: Reine og Trollfjorden

Om morgenen seiler vi inn i den utrolige Trollfjorden, som er omringet av fjell som strekker seg opptil 1200 meter over havet. Vi navigerer oss forsiktig inn i den trange fjorden – her er vi nemlig så nærme de høye fjellveggene at det føles ut som du kan strekke ut hånden og ta på fjellet.

Videre seiler vi sørover mot Reine. Hold utkikk etter havørn underveis! I Reine ligger røde og hvite rorbuer idyllisk til på stolper i vannkanten, med en bakgrunn av spisse fjelltopper som skyter i været. Lofoten er enda vakrere enn du kan forestille deg! Ta deg en spasertur rundt i det fantastiske fiskeværet.

Dag 10
arctic-circle_1200x600.jpg
Bilde: Herbert Ware Bilde

Vi krysser polarsirkelen


Sted: Til sjøs langs norskekysten

Så langt det lar seg gjøre prøver vi å ta de indre rutene langs kysten, mellom øyer og den grønne norskekysten. Dersom luften blir varmere på reisen sørover, anbefaler vi en dukkert i et av bassengene ute på dekk. Dagene på havet er også en fin mulighet til å roe ned og nyte havet, eller delta i forelesninger som holdes av ekspedisjonsteamet. 

Dag 11
Flickr_Geiranger_©Timmy_L_CC-BY-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Tommy L/Flickr Bilde

Skandinavias beste reisemål


Sted: Geiranger

Det er ikke uten grunn at Geirangerfjorden blir omtalt som en av verdens vakreste fjorder. Den dype, blå fjorden er omringet av majestetiske, snødekte fjelltopper, vakre fossefall og frodig vegetasjon. Området står på UNESCOs verdensarvliste og har blitt kåret til Skandinavias beste reisemål av Lonely Planet.

La deg også imponere av fossefallene som velter ned fra fjell til fjord. De syv søstrene består av syv fossefall som buldrer ned fjellsiden like ved den forlatte gården Knivsflå. Friaren, også kalt Friarfossen, ligger på motsatt siden av fjorden – akkurat litt for langt unna til å kunne fri til en av de syv søstrene.

Geirangerfjorden er omtrent 300 meter dyp, og dermed nesten like dypt som landskapet rundt er høyt.

Dag 12
Flickr_Rosendal_©Donald-West_CC-BY-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Donald West Bilde

Norges mest romantiske hage


Sted: Rosendal, Norway

Rosendal er et lite tettsted ved utgangen av Norges nest største fjord – Hardangerfjorden. Bygda er mest kjent for Baroniet Rosendal, en historisk herregård som stod ferdig i 1665. Rundt 200 år senere, nærmere bestemt i 1850, ble det plantet en romantisk hage rundt hovedhuset. Med blant annet 2000 blomstrende roser fra juni til november, er det ikke rart denne hagen blir omtalt som Norges vakreste renessansehage. Med andre ord, det passer perfekt med et besøk til denne hagen på denne tiden av året!

Hvis du er mer av den energiske typen, kan du jo heller gå opp det 890 meter høye fjellet Malmangernuten. På toppen blir du belønnet med vakker utsikt over Rosendal og Hardangerfjorden.

Dag 13
At-sea_oil-rig-north-sea-shutterstock_413218894.jpg

Dyreliv og forelesninger


Sted: Nordsjøen

En rolig dag på havet gir deg tid til å lese en god bok, organisere bildene du har tatt så langt på reisen eller skrive et postkort. Ekspedisjonsteamet fortsetter også med forelesninger som du kan delta i hvis du vil. Vi seiler nå i Nordsjøen, en gang i tiden en viktig rute for vikingene – og senere for hansaene. I dag er dette en av de mest trafikkerte shippingrutene i verden. Ute på dekk kan du nyte den friske sjøluften og speide etter fugler, pattedyr, skip og oljerigger – alt en del av den aktive Nordsjøen.  

Dag 14
Amsterdam_ ©JeniFoto_Shutterstock_Day 3_1200x600.png

Hjertet av Europa


Sted: Amsterdam

Det kan være rart å tenke på at Amsterdam på 1200-tallet var et lite fiskesamfunn. På midten av 1700-tallet derimot, var denne byen Europas ledende handelsby. I dag er hovedstaden i Nederland et av verdens mest sjarmerende, kulturelle og urbane steder. Langs de mange kanalene ser du fantastiske hus, gjerne svært smale fordi utbyggerne på 1700-tallet måtte betale skatt etter bredden på husene. Den vakre arkitekturen har faktisk satt Amsterdam på UNESCOs verdensarvliste. I byen kan du også besøke verdenskjente museer som Rijksmuseum, Rembrandt-museet og Van Gogh-museet – i tillegg til en rekke koselige kafeer og butikker. Før du flyr hjem anbefaler vi at du tar deg tid til å utforske deler av byen du ikke rakk å besøke før sjøreisen.

Ankomst 15. august, 8. september eller 2. oktober 2019

Sted Amsterdam
Om bord Opplevelser

Artikler

Les og lær mer om reisen

Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.