
Hval
Havets ubestridte konge, og verdens største pattedyr
Hvalen har gjennom tidene blitt mystifisert i litteratur og mytologi, og enkelte arter har blitt jaktet til randen av utryddelse. Den har vært, og er fortsatt, ekstremt fascinerende for sjøfolk og eventyrere fra hele verden. Langs norskekysten kan du se knølhval, vågehval og finnhval, og flere arter av delfiner og niser. På Hurtigruten, kan du se hval mens du sitter på dekk i fjordene i Nord-Norge, på en hvalsafari eller så kan du se dem fra en kajakk, på en utflukt der du er så nær vannet at du må bade for å komme nærmere.
Arten deles inn i to hovedgrupper. De mindre tannhvalene jakter på byttedyr som fisk og blekksprut, og spekkhoggere jakter også på sel. De enorme Bardehvalene fanger små byttedyr som krill og plankton ved hjelp av spesielle sikter i munnen som kalles hvalbarder.
Mange av hvalene er migrerer mellom beiteplasser. De lever i kalde nordlige farvann om sommeren, før de reiser til varmere farvann for parringssesongen i løpet av vinteren. Så kommer de tilbake til kaldere farvannene igjen med kalvene sine om våren. En ung kalv vil følge moren sin i flere år på disse årlige migrasjonsturene, og hunnene vil ikke parre seg igjen før kalven kan klare seg selv.
Av rundt 80 hvalarter, er fem av dem sterkt utrydningsturet på grunn av hvalfangst. Tolv arter ansees fortsatt for å være i faresonen. Vågehval derimot er den minste av bardehvalene, og de reproduserer seg raskere enn noen andre hvalarter.