
Kongekrabbe
Selv om den ble svartelistet etter at den ble introdusert i Barentshavet av russiske forskere på 60-tallet, har kongekrabben likevel blitt en viktig del av fiskekulturen i Nord-Norge.
Kongekrabben, som opprinnelig hører hjemme i det nordlige stillehavsområdet, ble introdusert i Murmanskfjorden nær den norsk-russiske grensen på 60-tallet. Hensikten var å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk. Kongekrabben migrerte raskt øst og sørover langs Finnmarkskysten. Dette skjedde til tross for norske forsøk på å stanse spredningen på grunn av bekymringer om hvordan denne fremmede arten vil påvirke økosystemet i havet.
Kongekrabben, som lever av snegler, bunndyr og fisk, kan veie hele 10 kg. Skjoldlengden kan blir inntil 25 cm, og med utstrakte klør kan de måle opptil 2 meter på tvers. Den lever på mellom 5 og 400 meters dybde, avhengig av årstiden.
Kjøttet til kongekrabben regnes som en delikatesse, og derfor har den blitt en viktig del av den lokale fiskekulturen vår. Helt fersk fra det svarte og kalde Barentshavet blir kjøttet umiddelbart fløyet ned til kontinentets gourmetrestauranter, der det selges for høy pris. Men ingenting kan sammenlignes med å nyte kjøttet fra kongekrabben bare minutter etter at den er trukket opp fra havet. Gjestene våre som besøker Finnmark får oppleve dette når vi får kongekrabbe levert direkte på dekk fra lokale fiskere. Vi tilbyr også kongekrabbesafari om sommeren og vinteren. Da reiser du ut på havet med lokale fiskere, og trekker opp de store krabbene selv, før du får nyte et ”kongemåltid”.
Spis kongekrabbe ombord på skipet
Det er ikke bare på kongekrabbesafari du kan nyte kjøttet fra kongekrabben. Faktisk kan du bestille kongekrabbe ombord på skipene våre hele året.