Til hovedinnhold
Hurtigruten Coastal Logo Hurtigruten Coastal Logo

Hurtigruten den originale kystreisen

Gå til Hurtigruten Expeditions
Gå til Hurtigruten Group
  • Se alle reiser
  • Havn til havn
  • Ruteplan
  • 130 år sammen
  • Tilbud
  • Skipene våre
  • Norway’s Coastal Kitchen
  • Bærekraft
  • Lokaltransport og frakt
  • Inspirasjon
  • Søk

For reisende

  • My Booking
  • Utflukter
  • Før- og etterprogram
  • Reiseinformasjon kystreiser

Hurtigruten den originale kystreisen

Gå til Hurtigruten Expeditions
Gå til Hurtigruten Group
Endre

Kongekrabbe

Selv om den ble svartelistet etter at den ble introdusert i Barentshavet av russiske forskere på 60-tallet, har kongekrabben likevel blitt en viktig del av fiskekulturen i Nord-Norge.

En merkverdig krabbe

Kongekrabben, som lever av snegler, bunndyr og fisk, kan veie hele 10 kg. Skjoldlengden kan blir inntil 25 cm, og med utstrakte klør kan de måle opptil 2 meter på tvers. Den lever på mellom 5 og 400 meters dybde, avhengig av årstiden.

Bilde: Photo Competition

En ivrig vandrer

Kongekrabben, som opprinnelig hører hjemme i det nordlige stillehavsområdet, ble introdusert i Murmanskfjorden nær den norsk-russiske grensen på 60-tallet. Hensikten var å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk. Kongekrabben migrerte raskt øst og sørover langs Finnmarkskysten.

Dette skjedde til tross for norske forsøk på å stanse spredningen på grunn av bekymringer om hvordan denne fremmede arten vil påvirke økosystemet i havet.

Bilde: Photo Competition
Bilde: Ørjan Bertelsen

En lokal delikatesse

Kjøttet til kongekrabben regnes som en delikatesse, og derfor har den blitt en viktig del av den lokale fiskekulturen vår. Helt fersk fra det svarte og kalde Barentshavet blir kjøttet umiddelbart fløyet ned til kontinentets gourmetrestauranter, der det selges for høy pris.

Men ingenting kan sammenlignes med å nyte kjøttet fra kongekrabben bare minutter etter at den er trukket opp fra havet.

Bilde: Ørjan Bertelsen

Fiske for din kveldsmat

Mens du er på en Hurtigruten-reise, kan du velge å bli med på en av våre sesongbaserte rafting-safarier, der du kan bli med lokale fiskere ut på Barentshavet, dra krabbene opp selv og deretter få dem tilberedt til lunsj.

Fiske for din kveldsmat

Mens du er på en Hurtigruten-reise, kan du velge å bli med på en av våre sesongbaserte rafting-safarier, der du kan bli med lokale fiskere ut på Barentshavet, dra krabbene opp selv og deretter få dem tilberedt til lunsj.

Utflukt

Kongekrabber og Nordkapp

Utflukt

Kongekrabbeeventyr (sommer)

Utflukt

Kongekrabbeeventyr (vinter)

Relaterte artikler

  • Fiske i de norske fjordene
  • Hval

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Motta spesialtilbud, spennende nye reiseruter og fascinerende artikler levert rett til innboksen din.

Ja, meld meg på nyhetsbrev

Kontakt

  • 81003030 

  • [email protected]
  • Kontakt oss

Om Oss

  • Hurtigruten Group
  • 1893 Ambassador - lojalitetsprogram
  • Lokaltransport og frakt
  • Bærekraft
  • Jobb hos oss
  • Presse

Support

  • My Booking
  • Betal din reise
  • Gavekort
  • Vilkår og betingelser

Sosiale medier

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Personvern

  • Personvernerklæring
  • Vår cookie-policy
  • Cookie Settings

Den originale kystreisen

  • Norges Fjorder
  • Nordlys Cruise

Hurtigrutens ekspedisjoner

  • Ekspedisjon