Til hovedinnhold
Hurtigruten Coastal Logo Hurtigruten Coastal Logo
Gå til Hurtigruten Expeditions

Hurtigruten den originale kystreisen

Gå til Hurtigruten Expeditions
Gå til Hurtigruten Group
  • Se alle reiser
  • Havn til havn
  • Tilbud
  • Skipene våre
  • Ruteplan
  • Lokaltransport og frakt
  • Inspirasjon
  • Norway’s Coastal Kitchen
  • Bærekraft
  • Søk

For reisende

  • My Booking
  • Utflukter
  • Før- og etterprogram
  • Reiseinformasjon kystreiser
  • Helse og sikkerhet om bord

Hurtigruten den originale kystreisen

Gå til Hurtigruten Expeditions
Gå til Hurtigruten Group
Endre
Midnattssol i Lofoten, Norge.

Midnattssolen

Hver sommer kan du se midnattssolen nord for den nordlige polarsirkel i Norge. Les mer om det arktiske sommerlyset som kan vare i opptil fire måneder.

Etter en lang dag nærmer solen seg horisonten rundt midnatt. Du føler deg våken og opplagt, og setter deg ned for å se solnedgangen. Kveldslyset skinner over havet og bader skipsdekket i den magiske gløden du har sett fra solnedganger tidligere. Du venter på at solen skal forsvinne ned i havet, men den gjør ikke det. Du innser at vi har kommet nord for den nordlige polarsirkel, for solnedgangen blir avbrutt av at solen begynner å gå opp igjen.

Norge er kjent for å ha lange sommerdager, men nord for den nordlige polarsirkel tar de aldri slutt. Når mørket faller over resten av Norge, skinner solen hele natten gjennom i Nord-Norge. Dette stemningsfulle fenomenet har flere navn, for eksempel «polardag» eller «hvit natt», men de fleste kaller det bare «midnattssol». 

shutterstock_472854823_edited.jpg

Hvor kan du se midnattssolen?

Om sommeren kan du oppleve midnattssolen overalt nord for den nordlige polarsirkel. Dette er den abstrakte geografiske linjen som skjærer gjennom Sverige, Finland, Russland, Alaska, Canada, Grønland, Island* og Norge. 

Himmelfenomenet varer lenger desto lenger nord du befinner deg. I Høyarktis, på Svalbard, kan du se solen døgnet rundt fra sent i april til sent i august hvert år. De som bor her har mer enn fire måneder med konstant dagslys i sommerhalvåret. De fleste stedene i Norge som har midnattssol, har dette fra mai til slutten av juli.

*Polarsirkelen krysser ikke det islandske fastlandet, men bare Grimsey, som ligger 41 kilometer nord for fastlandet.

Se midnattsolen:

  • Svalbard: 20. april – 22. august
  • Nordkapp: 13. mai – 31. juli
  • Hammerfest: 16. mai – 28. juli
  • Vardø: 16. mai – 28. juli
  • Tromsø: 20. mai – 25. juli
  • Harstad: 24. mai – 20. juli
  • Svolvær: 28. mai – 17. juli
  • Bodø: 3. juni – 11. juli
Visste du?

Du kan se midnattssolen med oss ganske mange steder. Om sommeren seiler ekspedisjonscruisene våre til Grønland og Norge, og vi forsøker til og med å krysse hele den sagnomsuste Nordvestpassasjen. Vi seiler til Island også, som har hvite netter, men ikke full midnattssol i seks uker om sommeren. Det er også 24-timer med solskinn deler av året innenfor den sørlige polarsirkel. På spennende ekspedisjoner til bunnen av verden, kan du oppleve Antarktis under midnattssolen. Les mer

Hvorfor oppstår midnattssolen?

Når jorden kretser rundt solen, opplever vi det som forskjellige årstider. Siden jorden også roterer rundt sin egen akse, får vi dager og netter. Men jorden heller i tillegg 23,4 grader på sin egen akse, som betyr at én halvkule alltid er nærmere solen enn den andre. Det er derfor vi har motsatte årstider på den nordlige og sørlige halvkule. 

Om sommeren er det Nordpolen og den nordlige halvkule som heller mot solen. Jorden snurrer, men polregionen er alltid vendt mot solen. Derfor har Nordpolen dagslys hele seks måneder i strekk. Arktiske områder sør for Nordpolen opplever også midnattssol, men i kortere perioder. Effekten blir mindre jo lenger sør vi kommer. Istedenfor de gylne nettene i nord, vil steder sør for polarsirkelen bare ha lengre dager. Områder nær ekvator opplever nesten ingen endringer i dagslyset mellom årstidene.

Midnight_Sun_Illustration.png

Når sommeren er over, går solen ned over den polare regionen for første gang på flere måneder. Denne solnedgangen sender Nordpolen inn i seks måneders mørke, mens andre deler av Arktis opplever både dag og natt i noen måneder, før mørketiden setter inn for fullt om vinteren. 

Har midnattssolen noen effekt på oss mennesker?

Som de fleste andre levende vesener, blir vi sterkt påvirket av lyset fra solen. Du har antakelig hørt om døgnrytmen, som beskriver de forskjellige endringene kroppen vår går gjennom i løpet av dagen. Denne rytmen reguleres av kroppens interne biologiske klokke, som hovedsakelig påvirkes av genetikken vår, men også lysforholdene rundt oss. Det er derfor vi føler oss våkne på dagtid når det er lyst, og trøtte på kveldstid når det er mørkt. Men hva skjer når det ikke blir mørkt ute?

Mange nordmenn liker de lange dagene og energien de får fra midnattssolen. Det er tid for å fylle dagene med utendørsaktiviteter, og virkelig nyte naturen. Kanskje en kajakktur tidlig om morgenen, og en fottur på fjellet om kvelden, vel vitende om at solen vil være der til å vise vei samme hvor sent det blir? 

Det er fort gjort å miste begrep om tid når dagene aldri tar slutt. Om bord på skipene våre ser vi ofte at de som ellers pleier å legge seg tidlig, blir sittende oppe til langt over midnatt og snakke med medpassasjerene i salongen. Det samme gjelder på land. Sommerdagene gir oss ekstra energi, og vi nyter det. Sommeren er perfekt for sosiale sammenkomster, grillkvelder og fester utendørs.

Topptips for å få mest mulig ut av midnattssolen

Når du seiler med oss om sommeren, kan du bli fristet til å være sent oppe hver kveld for å nyte gløden fra midnattssolen. Men det er godt mulig du har planlagt mange aktiviteter og utflukter på dagtid også. Her får du noen tips til hvordan du kan nyte midnattssolen, samtidig som du også får nok søvn til å holde det gående på dagtid.

  • Ha en sengerutine
    Helseeksperter anbefaler at man setter av litt tid før man legger seg, og bruker denne tiden til å roe ned og forberede kropp og sinn på nattesøvnen. Ta en varm dusj og hør på avslappende musikk, eller kanskje du vil lese litt. Prøv å unngå elektronikk i denne tiden, da det kan gjøre deg mer våken. Hvis du har en god rutine er det mye lettere å sovne, selv på lyse kvelder.

  • Steng lyset ute
    Selv etter at du har gått gjennom sengerutinen din, kan det hende du strever med å sovne hvis solen skinner rett inn på sengen. Alle lugarene våre er utstyrt med tykke gardiner for å holde lyset ute og å hjelpe deg med å sove Men det kan være en god idé å ta med en søvnmaske for sikkerhets skyld.

  • Dropp kveldsdrinken
    Ekspertene anbefaler å unngå alkohol før sengetid for å få en god natts søvn. Selv om det kan hjelpe deg med å sovne, har man funnet at det reduserer søvnkvaliteten. Koffein er en annen synder som kan holde deg våken om natten. Det samme gjelder hvis du spiser for mye eller for lite før sengetid.

  • Hold deg aktiv
    Utfluktene våre på land kan gjøre det lettere å få sove i sommerlyset. En lang fottur i villmarken eller en utflukt i en kystby kan gjøre deg trett når kvelden kommer. Fasilitetene på skipet kan også hjelpe deg med å holde deg aktiv. Hvis det er vanskelig å sovne, kan du også brenne av litt ekstra energi på tredemøllen i treningsrommet om bord, eller ta en økt i badstuen.

  • Lær fra innbyggerne i nord
    Nordlendinger flest tilpasser rutinene sine etter midnattssolen. I stedet for å tvinge seg til å sove på et bestemt tidspunkt, går mange til sengs når de begynner å føle seg trøtte. Ta en tur ut på dekk for litt frisk luft hvis du ikke får sove, fremfor å bli liggende og stirre i taket. Du finner antakelig andre nattugler du kan slå av en prat med. Nyt det duse sollyset, godta energiboosten det gir og glem tiden.
  • Passasjerer på dekk nyter midnattssolen.
  • Silhuetten av to personer som ser på midnattssolen.
  • En ung jente har gått til toppen av en topp, nyter utsikten over havet, fjellene og midnattssolen.
  • Både mennesker og fugler er oppe på en topp i Vega skjærgård, og nyter utsikten over den norske lysnatten.
  • En kvinne som tar en kopp varm drikke, ser over havet og midnattssolen.
  • Bilde: Hurtigruten, Shutterstock og Raymond Engmark

Tre fototips

Lyset fra midnattssolen minner om «den gylne timen». Dette begrepet brukes om tiden rett etter soloppgang eller rett før solnedgang, og fotografene elsker dette vakre dagslyset. Som alle andre lysforhold, har også dette lyset noen utfordringer, men hvis du lærer å jobbe med det, kan du skape fantastiske fotografier.

  • Ta deg tid, men planlegg i forveien
    Det som er så bra med midnattssolen, er at lyset fra den gylne timen varer nesten hele natten. Det betyr at du ikke trenger å skynde deg, men det er alltid lurt å ha en idé klar, se på været og få en tidlig start. Så snart det ser ut som solen går ned, er det bare å begynne å knipse.

  • Bruk et filter
    Når du tar bilder under midnattssolen, kan det være vanskelig å få den riktige eksponeringen. Himmelen er fortsatt lys, mens fargene på land og til havs er dempet, så enten vil sjøen oppleves mørk eller himmelen overeksponert. Et nyttig verktøy for å oppnå et mer balansert bilde, er et gradert filter med nøytral tetthet. Dette filteret er mørkere på toppen og lysere på bunnen, så det jevner ut eksponeringen. Hvis målet ditt er naturtro, fargesterke landskaper tatt fra skipet, kan det være lurt å kjøpe et slikt filter før reisen.

    Som en nødløsning kan et par graderte solbriller også gjøre jobben, selv om resultatet er litt uforutsigbart.

  • Hold et øye med hvitbalansen
    Hvis du vanligvis har hvitbalansen satt til auto, er det på tide å endre det. På auto vil kameraet balansere ut ekstra varme i bildet ved å legge til blåtoner. Men når du tar bilder under midnattssolen, ønsker du antakelig ikke å balansere ut de varme tonene. Du vil antagelig heller forsterke dem! For å få mest mulig ut av den gylne fargetonen, kan du bruke en manuell innstilling, eller forhåndsinnstillinger som «skygge» eller «overskyet». På denne måten vi bildene vise midnattssolen slik den virkelig er.

Fotografi er en kunst, og midnattssolen gir det perfekte lyset for fantastiske, stemningsfulle bilder. Så lek deg med de forskjellige innstillingene og verktøyene, og se hva du kan skape!

  • Et bilde som viser forskjellen mellom å bruke et gradert ND-filter og når du ikke bruker det. Hvis du bruker det, vil du få en bedre rekonstruksjon av lyset.
  • Bilde: Shutterstock

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Motta spesialtilbud, spennende nye reiseruter og fascinerende artikler levert rett til innboksen din.

Ja, meld meg på nyhetsbrev

Kontakt

  • 81003030 

  • [email protected]
  • Kontakt oss

Om Oss

  • Hurtigruten Group
  • 1893 Ambassador - lojalitetsprogram
  • Lokaltransport og frakt
  • Bærekraft
  • Jobb hos oss
  • Presse

Support

  • My Booking
  • Betal din reise
  • Gavekort
  • Vilkår og betingelser

Sosiale medier

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Personvern

  • Personvernerklæring
  • Vår cookie-policy
  • Cookie Settings

Hurtigrutens ekspedisjoner

  • Ekspedisjon
  • Alaska Cruises
  • Antarktis Cruises
  • De britiske øyer Cruises
  • Kapp Verde Cruises
  • Karibia Cruises
  • Sentral-Amerika Cruises
  • Europa Cruises
  • Galapagosøyene Cruises
  • Grønland Cruises
  • Island Cruises
  • Nord Amerika Cruises
  • Norge Cruises
  • Sør Amerika Cruises
  • Svalbard Cruises
  • Nordvestpassasjen Cruises
  • Transoceanisk

Den originale kystreisen

  • Norges Fjorder
  • Nordlys Cruise