ms-kong-harald-raftsundet-norway-hgr-130572_1920-photo_stian__klo

Trollfjorden

Denne dypblå fjorden er også en av våre mest dramatiske. Fjorden er bare 100 meter på det smaleste, mens fjellene på hver side er 1000 meter høye.

En tett på-opplevelse ulikt alt annet

Trollfjorden skjærer seg innover mot Austvågøy fra vestsiden av det 25 kilometer lange Raftsundet, et veldig smalt sund mellom Austvågøy og Hinnøya.

På rolige dager kan skipene våre seile inn og nesten streife de tusen meter høye fjellene i Trollfjorden. Ingen andre steder får du sjansen til å komme så tett på dette utrolige landskapet.

ms-kong-harald-raftsundet-norway-hgr-125150_1920-photo_stian__klo
trollfjord-norway-hgr-146640_1920-photo_dr

Ikke vekk trollene …

På dekk kan du beundre topper som Trolltinden (1045 meter over havet) på den ene siden og Blåfjellet (998 meter over havet) på den andre, mens kapteinen rolig styrer skipet inn i den 100 meter brede munningen til fjorden, og snur skipet rundt noen kilometer lenger inne.

Hele tiden ber du stille om at den gamle historien fortsatt gjelder, nemlig at trollene her ikke vil våkne på tusen år, og at vi innen den tid har seilt langt av gårde.

Kunstnerisk inspirasjon

Dette området har vært til inspirasjon i norsk kunst og litteratur. I 1890 brøt det ut i kamp mellom fiskere i Trollfjorden, som alle var ivrige etter å dra i land store fiskestimer som hadde svømt inn i fjorden. De store dampbåtene hadde kastet garn som stengte fisken inne i fjorden, noe som var uakseptabelt for fiskerne i de mindre båtene.

Slaget er omtalt i den klassiske romanen «Den siste viking» av Johan Bojer, og det er også fremstilt i Gunnar Bergs maleri «Trollfjordslaget», som er utstilt i Svolvær rådhus.

svolvar-norway-hgr-149576_1920-photo_getty_images