Trondheimsfjorden
En historisk seilas langs leia, der jarler og småkonger satte ut for å samle Norge til ett rike.
Trondhjemsfjorden, den tredje største fjorden i Norge. Mellom anløpsstedene Kristiansund-Trondheim og Trondheim-Rørvik, gjelder det å holdene øynene åpne. For i tillegg til rikt fugleliv og grønne åser på begge sider ligger de historiske stedene tett. På Reins kloster i Rissa på Fosenhalvøya er det funnet spor etter 3000 år gamle bosettinger. For litt over 1000 år siden krevde Harald Hårfagre gården da han samlet Norge til ett rike. Noe han klarte med betydelig hjelp fra Ladejarlene i Trøndelag ved det avgjørende slaget ved Hafrsfjord i 885. Senere ble gården gitt til kirken som opprettet et kloster fra 1226.
Kristin Lavransdatter, hovedkarakteren i Sigrid Undsets Nobelprisvinnende trilogi, døde på dette klosteret under Svartedaudens herjinger på midten av 1300-tallet. Deler av livet sitt bodde hun lenger inn i fjorden, som også danner bakteppet til flere av Johan Bojers romaner. En av dem, ”Den siste viking”, forteller også Trollfjordslaget. Du får oppleve Trollfjorden på nært hold lenger nord på Hurtigruten-reisen mellom Svolvær og Stokmarknes.
Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord, og stekker seg 130 kilometer fra Agdenes fyr og inn til Hjellebotn. Den ytre delen er 3-5 kilometer bred, mens den åpner seg enda mer opp når den bøyer østover inn mot Trondheim og videre nordøst. Fra midten og inn går en rekke fjordarmer.
Før i tiden var det stor rutetrafikk på den indre delen av fjorden, men i dag er det bare noen få fergekryssinger igjen. Også Forsvarets aktiviteter har blitt trappet kraftig ned, men fortsatt står det tyske kystbatteriet som i sin tid skulle beskytte Trøndelag fra alliert invasjon igjen.
Like ved Rissa ligger skipsverftet Fosen Mek. der både MS Midnatsol og MS Trollfjord ble bygget.