Kulturseilas, sørgående - En reise gjennom Norges historie, musikk og kunst

Kirkenes - Bergen

Velkommen om bord på 10 spesialseilaser der vi fokuserer på norsk musikk, kultur, kunst og historie. På disse reisene er mange aktiviteter om bord inkludert, og du kan bli med på skreddersydde utflukter. Vi lover autentiske opplevelser og fascinerende kunnskap underveis.

 • Lær om norsk kunst, musikk og historie mens du seiler gjennom landskapet som formet det hele.
 • Delta på 5 unike kulturelle arrangementer om bord. Alle er inkludert i prisen.
 • Opplev hele Norges kystrute med 34 havner, over 100 fjorder og 1000 fjell
 • Delta på kulturelle utflukter på land, noen av dem i spektakulære og uortodokse omgivelser.

Oversikt

Et fantastisk tilbud

Bli med på disse unike ekspedisjonene som er dedikert til norsk kultur.
Fem av seilasene foregår om våren, og fem om høsten. Du får utforsket
norsk kultur på sitt aller beste, uansett når du reiser. Det å reise langs kysten når den våkner til liv etter en lang vinter, eller å se naturen kledd i høstens farger vil forsterke opplevelsen når du blir med på alle de spennende aktivitetene på land og om bord. Noen av konsertene underveis blir holdt på uvanlige steder med veldig annerledes omgivelser enn du er vant til. Hør vakre arier i en nedlagt gruve eller sitt i en gammel fiskeoljetank mens musikken omslutter deg.

Det blir også flere kirkebesøk underveis; den vakre steinkirken i Ålesund, Ishavskatedralen, Nidarosdomen og Trondenes Kirke som er den nordligste middelalderkirken av stein i Norge. 

I Bodø får du mulighet til å besøke «Stormen»som ligger i kulturkvartalet. Bygget ble åpnet i 2014, og har vunnet flere priser for arkitekturen. «Stormen» har blitt et samlingssted både for publikum og utøvere, og er et sted man får oppleve kunst i alle former. Stedet er spesielt kjent for den fantastiske akustikken. Aktivitetene om bord vil også pirre alle sansene dine, med konserter, foredrag og smaksprøver av lokale spesialiteter.

Sørgående

KIRKENES – BERLEVÅG

 • Inkludert: Foredrag om bord: Hekseprosessen i Vardø
 • Valgfri: Utflukt til Heksemonumentet i Vardø
 • Inkludert: Ute på dekk - hør mer om spennende steder som vi seiler forbi, og nyt smaken av lokale spesialiteter

HONNINGSVÅG – TROMSØ

 • Inkludert: Foredrag om bord: Norsk polarhistorie
 • Valgfri: Midnattskonsert i Ishavskatedralen
 • Inkludert: Ute på dekk - hør mer om spennende steder som vi seiler forbi, og nyt smaken av lokale spesialiteter

TROMSØ – SVOLVÆR

 • Valgfri: Kunst, musikk og historie i Harstad
 • Valgfri: Konsert i en gammel fiskeoljetank i Vesterålen
 • Valgfri: Klassisk kunst i Lofoten.
 • Inkludert: Ute på dekk - hør mer om spennende steder som vi seiler forbi, og nyt smaken av lokale spesialiteter

TRONDHEIM – BERGEN

 • Inkludert: Foredrag om bord: Fiskens betydning gjennom historien
 • Inkludert: Opera i Bergtatt – en gammel gruve i fjellet mellom Kristiansund og Molde
 • Inkludert: Konsert om bord: Griegs mest berømte stykker

I tillegg til kan du selvfølgelig bli med på de vanlige vår- og høstutfluktene underveis. Velkommen om bord – velkommen til denne unike reisen!

Prisen inkluderer

 • Reise med Hurtigruten i valgt lugarkategori med fullpensjon om bord.
 • Utvalgte om bord aktiviteter inkludert foredrag, konserter og smaksprøver.

Inkluderer ikke

 • Fly og transport. 
 • Reise- og avbestillingsforsikring.
 • Valgfrie utflukter.

Merk

 • Priser oppgitt per person i dobbeltlugar i NOK.
 • Ikke alle lugarkategorier er tilgjengelige for alle avganger.
 • Pris på enkel lugar tilgjengelig på forespørsel.
 • Hurtigruten har fleksibel prising. Dermed endrer prisene seg fortløpende avhengig av etterspørsel og ledig kapasitet. Du får oppgitt best mulig pris ved bestilling. 

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Utreise Varierer etter årstid

Avreisehavn
Dag 1
1200x600_Kirkenes_©Ørjan Bertelsen_Day 7.png
Bilde: Ørjan Bertelsen Bilde

Det arktiske eventyr begynner


Sted: Kirkenes

Morgenfugler får med seg Vadsø, og rett etter frokost kommer vi til Kirkenes som ligger på 30° øst. Nå er vi faktisk lenger øst enn Istanbul og St. Petersburg. Den russiske grensen ligger like ved, og alle skilt er skrevet på både norsk og russisk. Vi har forskjellige utflukter til den russiske grensen, med forskjellige transportmidler som passer for årstiden. Du kan også bli med på flere av de spennende utfluktene vi tilbyr her i den arktiske villmarken, og om våren er det fortsatt mulig å bli med vinterutflukter.

Skipet starter turen sørover igjen, og du kan nyte en deilig lunsj etterfulgt av total avslap¬ping og spektakulær utsikt fra dekk eller panoramasalongen. Stedene vi besøkte på nattetid kan nå utforskes på dagtid. Om ettermiddagen tar vi igjen turen innom Norges østligste havn, Vardø. Hvis været er bra blir du invitert med på isbading i Barentshavet. Vi fortsetter seilingen langs Varangerhalvøya til Båtsfjord. Om kvelden legger vi til kai i Berlevåg, som blant annet er hjembyen til Norges mest kjente mannskor.

KULTURELLE ARRANGEMENT:
Inkludert:
- Foredrag om bord: Hekseprosessen i Vardø.
- Hør mer om interessante steder underveis, og nyt en smak av områdets spesialiteter.

Kulturell pakke (valgfri):
Utflukt til heksemonumentet i Vardø

 

Dag 2
1200x600_Hammerfest_©Ørjan Bertelsen_Day 8.png
Bilde: Ørjan Bertelsen Bilde

Det ekstreme nord


Sted: Mehamn-Tromsø

Midt på natten legger vi til kai i Mehamn. I Honningsvåg kan du starte dagen med frokost på Nordkapp, og oppleve ukjente deler av Finnmark. Så venter Hammerfest, som ble grunnlagt i 1798. I gamle dager var dette Norges polarhovedstad, og en base for jaktekspedisjoner i Arktis. Her kan du se Meri-dianstøtten som ble reist i 1854 til minne om Struves internasjonale landmålinger av jorden. Støtten står på listen over UNESCOs verneverdige kulturminner.

Vi fortsetter sørover til Øksfjord. Etter å ha krysset det åpne havet, legger vi til kai i det gamle handelsstedet Skjervøy. Deretter seiler vi videre inn i den vakre Lyngenfjorden, hvor du kan nyte synet av majestetiske fjell.  Av og til møter vi en lokal reketråler, med mannskap som både forteller om livet langs kysten og serverer ferske reker på dekk. Vi kommer til Tromsø i tide for å nyte nattelivet. Det er kanskje ikke like vilt som naturen rundt byen – men spennende og underholdende så det holder! 

KULTURELLE ARRANGEMENT:
Inkludert:
- Foredrag om bord: Norske tradisjoner
- Hør mer om interessante steder underveis, og nyt en smak av områdets spesialiteter.

 

Dag 3
1200x600_Raftsundet_©Nina Helland_Day 9.png
Bilde: Nina Helland Bilde

Velkommen til Lofoten


Sted: Tromsø-Stamsund

Vi ankommer Harstad om morgenen. Bli med på en av klassikerne i utfluktsprogrammet vårt, ”En smak av Vesterålen”. Denne smale kanalen Risøyrenna er bare 7 m dyp. Den ble konstruert spesielt for Hurtigruten slik at skipene kunne gå i rute mellom Harstad og Vesterålen. Du kan se sandbankene i det klare, grønne vannet. Øyene i Lofoten og Vesterålen har kanskje den mest spektakulære naturen du får se i løpet av hele reisen. Risøyhamn er en liten bygd med bare 200 innbyggere. Her tar vi en rask stopp for å levere passasjerer, gods og post. Som en hyllest til Lofotens fiskehistorie, kommer kokkene våre til å vise hvordan man fileterer fisk på dekk om våren. Vi fortsetter via Sortland til Stokmarknes, der Hurtigruten ble grunnlagt for mer enn 120 år siden.

Når vi fortsetter sørover, ser det ut som om vi seiler rett inn i fjellveggen. Men fortvil ikke; kapteinen finner en åpning slik at vi får seilt gjennom det trange Raftsundet. Denne 26 km lange passasjen mellom Vesterålen og Lofoten er omkranset av høye fjell på opptil 1000 m. Trollfjorden er havørnens rike – og neste post på programmet. Denne bittelille fjorden er bare 2 km lang og 100 m bred, og omringet av majestetiske fjell. Ofte seiler kapteinen en tur innom den trange fjorden, hvor fjellsidene nesten stryker skipssidene. Her kan du bli med på en havørnsafari for å se Nord-Europas største rovfugl på nært hold. Når vi kommer til Svolvær har du mulighet til å bli med på flere utflukter. Fra Svolvær fortsetter vi til Stamsund, der toppene av Lofotveggen rager over oss. Vi forlater denne vakre øygruppen i løpet av kvelden, og setter kursen over Vestfjorden mot fastlandet.

KULTURELLE ARRANGEMENT:
Inkludert:
- Hør mer om interessante steder underveis, og nyt en smak av områdets spesialiteter.

Kulturell pakke (valgfri):
Konsert i en gammel fiskeoljetank i Vesterålen.

 

Dag 4
1200x600_UNESCO Vega Archipelago (Sandnessjøen), Neshavna_©Rita Johansen_Topaz_Day 10.png

På date med De syv søstre


Sted: Bodø-Rørvik

Kryssingen av Polarsirkelen på 66°33’ N er et av dagens høydepunkter. Hendel­sen blir markert med en smak av arktiske tradisjoner på dekk. Et annet høydepunkt er når vi seiler forbi fjellkjeden De Syv Søstre, på mellom 900 og 1000 m. Det er lett å for­stå hvordan disse ”damene” har inspirert til gamledagers myter. Vi tar en rask tur innom Nesna, et idyllisk gammelt handelssted, før vi seiler videre til Sandnessjøen. Vegaøyene, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger like ved Sandnessjøen. I sommerhalvåret kan du bli med på en utflukt hit, og oppleve kulturland­skapet og stedets historie. Det er også verdt å få med seg øyboernes enestående tradisjon med å holde ville ærfugler som husdyr. I Brønnøysund kan du bli med til Norsk Hav­brukssenter, og lære mer om fiskeoppdrett, miljøet rundt fiskeanleggene og moderne havbruk. 

 

Dag 5
1200x600_Trondheim_©Jan Menge - Guest image_Day 11.png
Bilde: Jan Menge / Guest Photo Bilde

De gamle byene og havet


Sted: Trondheim-Ålesund

I dag får du en ny mulighet til å utforske Trondheim. Etter en bedre frokost kan du bli med på byvandringen i Trondheim, som er en reise gjennom byens mer enn tusenårige historie. Tilbake på skipet seiler vi ut gjennom vakre Trondheimsfjorden, som er 170 km lang og 25 km bred. Som de fleste andre norske fjorder er den også dyp; 577 m på det dypeste. Underveis vil du forstå hvor mye fisket har betydd for kystkommunene. Kristiansunds beliggenhet har gitt byen sine ressurser gjennom fisket, skipsbygging og oljeindustri. Byen kalles Norges klippfisk-hovedstad grunnet den lange historien med klippfiskeksport.  Bli med på utflukten til Atlanterhavsvegen for å se en av Norges mest besøkte turist-attraksjoner. Deretter krysser vi det åpne havet på vei til ”Rosenes by”, Molde.

KULTURELLE ARRANGEMENT:
Inkludert: Foredrag om bord: Fiskens betydning i norsk historie

 

Dag 6
1200x600_Ålesund_©Dave Derbis - Guest image_Day 12.png
Bilde: Dave Derbis / Guest Photo Bilde

Eventyrets siste kapittel


Sted: Bergen

I løpet av natten legger skipet til kai i Ålesund, Torvik og Måløy. Verdens vakreste sjøreise nærmer seg slutten. Før vi legger til kai i Bergen er det fortsatt noen nautiske mil igjen av det fascinerende landskapet. Nyt synet av Nordfjorden under den mektige Jostedalsbreen.

Om morgenen har vi et kort stopp i Florø, som er Norges vestligste by. Noen nautiske mil sør for Florø seiler vi forbi innløpet til den vakre Sognefjorden, og deretter den praktfulle skjærgården fra Fedje og vakre Øygarden inn mot Bergen. Når du kommer til Bergen har du tilbakelagt 2400 km med unike kystopplevelser.

KULTURELLE ARRANGEMENT:
Inkludert:
Konsert om bord: Griegs mest kjente musikalske verk og romanser.

Kulturell pakke (valgfri):
Operakonsert på Bergtatt - en gammel industriell mine i fjellene mellom Kristiansund og Molde.

Ankomst Varierer etter årstid

Sted Bergen
Om bord

Young Explorers Program

Fra 1. april 2017, kan barn i alderen 7-13 delta i vårt program for Unge Oppdagelsesreisende. Det er skreddersydd for barn som reiser med voksne til storslåtte destinasjoner, og fokuserer på læring, moro og aktiv deltakelse.

Opplevelser

Sørgående utflukter

Dette er de tilgjengelige utfluktene på den sydgående strekningen fra Kirkenes til Bergen. Du kan legge dem til din reise i bestillings-prosessen online, eller booke dem om bord.

Havner

Lær mer om de sjarmerende havnene og byene du kommer til å besøke på denne reisen.

Attraksjoner

Utforsk de naturlige underverkene, havnene og dyrelivet du kan oppleve på reisen i Norge.

Videoer

Fordyp deg i eventyrene du kan oppleve på en reise i Norge.

Forleng din reise

Forlengelse av turen før og etter seiling

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00 Ta kontakt med kundeservice på telefon: 81003030