Bergen – Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Bergen – Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Reiseinformasjon 15 dager MS Trollfjord
Avganger
10 avganger mellom mai 2024 og sep 2024
Pris fra kr 45 690
kr 39 690
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Opplev midnattssolen mens du seiler langt mot nord på en helt spesiell reiserute basert på den originale sjøreisen vår til Svalbard
 • Få en enda bedre tilknytning til kysten og kulturen, med masse tid til eksklusive utflukter ved 16 nøye utvalgte stopp
 • Nyt utsøkt mat og drikke, personlig service og enda bedre aktiviteter om bord på det nyoppussede skipet
Svalbard-ekspressen - rundreisen

Inkludert i denne reisen

 • Servering av drikke hele dagen

  I tillegg til helpensjon, kan du få servert drikke i åpningstiden til restaurantene våre, unntatt til frokost. Velg mellom et utvalg av alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer, og få smaksprøver på spesialiteter og forfriskninger om ettermiddagen.

 • Fasiliteter om bord

  Du har gratis tilgang til MS Trollfjords bibliotek, treningsrom og flotte badstue med gulv-til-tak-vinduer.

 • Aktiviteter om bord

  Bli med på morgentøying, slapp av til livemusikk og vær med på praktiske kunst- og håndverksøkter før du avslutter dagen med en koselig filmkveld.

 • Coastal Experience Team

  Ekspertteamet er om bord for å veilede deg gjennom alle reiseaktiviteter og utflukter. I tillegg deler de sjarmerende historier og spennende innsikt rundt norsk kultur, historie, natur og geografi.

Aktuelle tilbud og rabatter

 • Fly inkludert

  Bestill en av de klassiske reisene våre eller rundreisen med Svalbard-ekspressen med avreise fra 1. april - 31. oktober 2024, og få flyreisen inkludert. Tilbudet gjelder til og med 19. oktober.
  Kan ikke kombineres med andre tilbud/kampanjer, men kan kombineres med Ambassadør-rabatt.
  Les mer og bestill

Reiseplan

Dette er den historiske sjøreisen vår til Svalbard fra 1968, oppdatert for moderne oppdagelsesreisende. Bli med det komfortable og flotte skipet vårt, MS Trollfjord, langs norskekysten og videre nordover til Spitsbergen, den største av øyene på Svalbard.

DAG 1 : Bergen

Velkommen til Bergen

Bilde: Shutterstock

Vestlandets hovedstad er vakker uansett vær, så sett gjerne av litt tid til å gjøre deg kjent i byen mellom de syv fjell før reisen din starter. I sentrum finner du Vågen og byens historiske kjerne, og ikke minst Bryggen som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Ved siden av ligger Fisketorget, hvor du kan nyte fersk og fristende sjømat, og tar du turen opp Fløyfjellet, får du fantastisk utsikt over byen, havet og de nærliggende fjellene.

Når det nærmer seg avreise, finner du MS Trollfjord liggende på Hurtigrutenterminalen i havnen, hvor vi har en stilfull gjestelounge som er eksklusiv for gjestene våre. Her kan du nyte fingermat fra Norway’s Coastal Kitchen, eller sikre deg plass på en av de mange valgfrie utfluktene som fortsatt ikke er fullbooket.

Etter at vi har ønsket deg velkommen om bord, vil du møte skipets opplevelsesteam, som vil være vertskap og guider under reisen din langs norskekysten til Svalbard. Hils på medreisende og finn deg til rette på skipet som skal være hjemmet ditt de neste ukene.

Så kan du nyte det første av mange måltider om bord, og se raden av fargerike bryggebygninger langs sjøkanten bli mindre og mindre når vi seiler ut i Norskehavet.

Bilde: Shutterstock
Bilde: Shutterstock

DAG 2 : Åndalsnes

Fjellby ved fjorden

Bilde: Shutterstock

Åndalsnes, som ligger ved Isfjorden i enden av Romsdalsfjorden, er den første anløpshavnen vår. Etter at vi har lagt til kai i sentrum om morgenen, får du muligheten til å utforske denne billedskjønne kystbyen der det bor rundt 2000 personer.

Fra 1838 til 1964 var Åndalsnes administrativt senter for den gamle kommunen Grytten, og i denne perioden ble tettstedet fullstendig gjenoppbygget etter et angrep under andre verdenskrig. I dag er Åndalsnes et moderne tettsted med sin egen lokalavis og noen av Norges mest fantastiske naturlandskap.

Høydepunktene i Åndalsnes er, bokstavelig talt, fjellene som ruver over byen. Bli med på forskjellige aktiviteter her, for eksempel en gåtur til utsiktspunktet på Rampestreken, for å virkelig oppleve den storslåtte naturen.

For en mer stillferdig måte å se naturen på, kan du lene deg tilbake på Romsdalsgondolen eller kjøre opp hårnålssvingene i Trollstigen-passet med buss. Uansett hvilken aktivitet du velger, gir denne dagen deg den beste utsikten over Isfjorden, Romsdalsfjorden og fjelltoppene rundt.

Valgfrie utflukter
 • Eksklusiv gondoltur tidlig om morgenen
  Ta en eksklusiv tur tidlig om morgen med Romsdalsgondolen for å se den spektakulære utsikten over Romsdalsalpene.
 • Hårnålssvinger og ruvende fjell – Busstur med vakker natur til Trollstigen
  Bli med på denne bussturen langs ikoniske hårnålssvinger som slynger seg gjennom frodige daler og dramatiske fjell.
 • Brettpadling i Åndalsnes
  Nyt omgivelsene med Istraelven og de omkringliggende tårnende toppene mens du prøver brettpadling (SUP) i grønne, rolige vannet.

DAG 3 : Træna

Norges eldste fiskevær

Bilde: Kristian Dale

Vi seiler langs Helgelandskysten om morgenen. Når du ser øyene som reiser seg opp fra havet i horisonten, vet du at vi er nesten fremme ved neste destinasjon.

Træna er en øygruppe som ligger rett ved den nordlige polarsirkel, 33 nautiske mil nordvest for fastlandet. Træna er en stille kommune som består av rundt 500 øyer og holmer. Kun fire av dem er bebodd året rundt, mens fuglelivet syder på de fleste ubebodde øyene.

Øygruppen er kanskje liten, men den har en lang historie. Arkeologer har funnet bevis på at de har vært bebodd siden steinalderen. Noen av disse gamle levningene har blitt funnet i en grotte på øya Sanna, hvor det nå arrangeres en årlig musikkfestival.

Tilbring ettermiddagen i et av Norges eldste fiskevær. Hvis været tillater det, kan du bli med på aktiviteter som fottur og sykkeltur, og kanskje også øyhopping.

En stor bestand havørn holder til her, så fugletitting er en annen aktivitet du kan se frem til. Og hva er vel en reise langs norskekysten uten en ekte fisketur? Kast ut snøret under sommersolen.

Når det er tid for å reise videre om kvelden, kan du slappe av og roe ned om bord. Vi krysser den nordlige polarsirkel på vei nordover, og feirer øyeblikket med en liten seremoni.

Valgfrie utflukter
 • Øyhopping i Træna
  Bli kjent med menneskene, dyrelivet og livsstilen på den vakre øya Selvær.
 • Kulturvandring i Træna – Poesi, kunst og arv
  Stimuler sansene dine på denne fascinerende guidede vandringen gjennom Trænas kulturlandskap og nyt også det naturlige landskapet på øyene.
 • Arktisk dykk – Badstue og svømmetur
  For en oppfriskende opplevelse, nyt en badstue i Trænas eldste hus og deretter, hvis du føler for det, hopp ut i Norskehavet.
Bilde: Kristian Dale
Bilde: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

DAG 4 : Stokmarknes

Hurtigrutens fødested

Bilde: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

Tilbring en hel dag i Vesterålen, en øygruppe nordøst for Lofoten. Vesterålen er også navnet til det aller første skipet vårt som seilte langs Norges kuperte kystlinje i 1893.

Vi legger til kai i den historiske byen Stokmarknes. Denne byen har en helt spesiell plass i hjertene våre – dette er nemlig fødestedet til Hurtigruten. I dag drar vi tilbake dit det hele startet.

Det var i 1893, i denne byen, at skipsfører og foregangsmann Richard With grunnla den originale sjøreisen langs norskekysten, og revolusjonerte både passasjerreiser og skipsfart. Det tok ikke lang tid før Hurtigruten hadde blitt en livsnerve for Svalbard og andre fjerntliggende lokalsamfunn langs norskekysten. Dette førte med seg stor økonomisk vekst, da varer enklere kunne fraktes til og fra havnene.

Stokmarknes var derfor et passende sted for et museum som foreviger den inspirerende historien vår. Du finner Hurtigrutemuseet langs vannkanten, der det pensjonerte skipet vårt, MS Finnmarken fra 1956, står inne i en spektakulær glassbygning. Her kan du se du arkiver, fotografier og gjenstander gjennom en rekke interaktive utstillinger. Under den guidede omvisningen på det pensjonerte skipet vil du komme tett på atmosfæren fra en annen epoke.

I tillegg til å besøke museet, kan du få muligheten til å bli med på fotturer og andre aktiviteter på øyene. Dra ut med RIB til Raftsundet, eller på havørnsafari i fjorden som ga navn til skipet vårt, MS Trollfjord.

Valgfrie utflukter
 • Hurtigrutens arvtur
  Ta en tur på Hurtigrutemuseet på fødestedet vårt Stokmarknes, hvor du finner et av de pensjonerte skipene våre i full størrelse.
 • Det beste av Vesterålen om sommeren – En naturskjønn busstur
  Opplev fantastisk utsikt, sjarmerende fiskevær og en rik kystarv på en busstur i øygruppen Vesterålen.

DAG 5 : Tromsø

Porten til Arktis

Bilde: Espen Mills

Tromsø er Nord-Norges urbane arktiske samlingspunkt, med imponerende arkitektur, hippe restauranter og verdens nordligste universitet. Byen er rik på polarhistorie, og er et naturlig stoppested før vi seiler videre nordover og inn i Høyarktis.

Denne moderne byen har en lang historie – man har funnet gjenstander som daterer tilbake til istiden. Byen vokste betraktelig etter å ha blitt erklært kjøpstad i 1794, til tross for at kun 80 personer bodde her. Tromsø ble sentrum for arktisk jakt på midten av 1800-tallet, og innen slutten av århundret var byen et etablert arktisk handelssted.

Vi satser på å legge til kai her om morgenen, så du får hele dagen til å utforske denne historiske, arktiske byen og omegn. Du kan velge mellom flere valgfrie utflukter. Lær mer om kulturen og polarhistorien til Tromsø under en byvandring. Eller se de grasiøse selene på Polaria, et av verdens nordligste akvarier som huser forskjellige arter av arktisk, marint liv.

Du kan også få muligheten til å besøke den flotte Ishavskatedralen som har et imponerende flerfarget glassmaleri. Over Tromsø ligger fjelletplatået Storsteinen, med vakker utsikt over byen, fjellene og fjordene. Du kommer deg opp dit med Fjellheisen gondolbane.

Valgfrie utflukter
 • Vandring med vikinger
  Lær om Nordens historie, tradisjon og kultur mens du reiser gjennom vikingtiden på Tønsviking middelaldertun.
 • Tromsø, den arktiske hovedstaden – sommer
  Utforsk den fantastiske polararven, moderne kultur og ekstraordinær panoramautsikt i Tromsø, «Nordens Paris», om sommeren.
 • Tromsø til fots – Byen og dens polarhistorie
  Vandre gjennom den fascinerende historien og arven til Tromsø og oppdag hvorfor byen er kjent som «Porten til Arktis».
 • Det nordligste bryggeriet
  La skuespillere underholde deg på denne turen gjennom Tromsø til Mack, lenge kjent som det nordligste bryggeriet i verden.
Bilde: Espen Mills
Bilde: Getty Images

DAG 6 : Honningsvåg

På toppen av Europa

Bilde: Getty Images

Vi ankommer Honningsvåg, den nordligste byen på Fastlands-Norge, om formiddagen. Honningsvåg er ung by som fikk bystatus i 1996. Det er fortsatt en av Norges minste byer den dag i dag.

Du har flere valgfrie utflukter å velge mellom herfra. Du kan blant annet dra ut på kongekrabbefiske, møte en samisk familie, dra på fugletitting eller en guidet tur om hvordan livet er her 71 °N.

Honningsvåg er også inngangsporten til Nordkapp, det nordligste punktet i Europa. Platået står 307 meter over havet, og ligger omtrent 1600 kilometer sør for den geografiske nordpolen. Nyt utsikten utover havet, og se bølgene som slår inn mot fjellet langt der nede.

Husk å ta en selfie mens du står oppe på Nordkapplatået! Legg også turen innom Nordkapphallen, som har flere forskjellige utstillinger og en kort film som forteller Nordkapps historie.

Når vi senere seiler bort fra Honningsvåg får vi dramatisk utsikt mot platået fra havet. Vi seiler nå lenger inn i Barentshavet, og legger fastlandet bak oss.

Valgfrie utflukter
 • Nordkapp og kongekrabbeopplevelse – sommer
  Bli med oss når vi opplever høydepunktene i Honningsvåg, fra ikonisk utsikt ved Nordkapp til fascinerende lokalkunst og deilig kongekrabbe.
 • Firhjulskjøring til Nordkapp
  Kjør din egen firhjuling på et spennende eventyr til det nordligste punktet i kontinentale Europa.

DAG 7 : Til sjøs rundt Bjørnøya

Mellom Fastlands-Norge og Svalbard

Bilde: Espen Mills

Den sørligste øya på Svalbard, Bjørnøya, ligger omtrent halvveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Vi ser denne utilnærmelige øya fra skipet om ettermiddagen – du kan se dette som en forsmak på Svalbard-eventyret.

Legg merke til at det verken er trær eller busker på øya. Det er lite som vokser her, siden landområdet delvis er dekket av mose og lav. Det som vokser her blir imidlertid godt gjødslet av det rike fuglelivet som hekker på sjøklippene. Ha kameraet klart, og grip muligheten til å fotografere sjøfugler som alkekonge, lundefugl, svartfotkrykkje, havhest, og mange flere som flyr over de bratte åsene og dramatiske klippetoppene.

Til tross for navnet, er det eneste hjemmehørende pattedyret på øya polarrev. Øya har fått navnet sitt etter at en isbjørn ble sett svømmende i vannet i nærheten av øya, men det er lite sannsynlig så langt sør.

Om bord på skipet kan du lære mer om Bjørnøyas historie gjennom foredrag om polarhistorie. Kanskje du lærer mer om de historiske ekspedisjonene som førte til at øya ble oppdaget, og de ulike landene som i ettertid gjorde krav på den. Lær om den strategiske viktigheten til dette utilnærmelige fristedet, og rollen Bjørnøya spilte under andre verdenskrig.

Nå vi seiler vekk fra Bjørnøya, kan du fortsette å bruke de forskjellige fasilitetene om bord på MS Trollfjord, som badstuen eller treningsrommet. Det vil også være et fotokurs denne dagen, for å gjøre deg og kameraet ditt klart til å ta fantastiske bilder av dyrelivet og landskapene som venter oss på Svalbard.

Bilde: Espen Mills
Bilde: Shutterstock

DAG 8 : Longyearbyen

Ved verdens ende

Bilde: Shutterstock

I dag ankommer vi Svalbard, og seiler til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene. Storslåtte brune og grønne fjell reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, mens elver av smeltende snø strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og bare vær til, her og nå på Svalbard. Du befinner deg nå over 78 °N og under 1500 kilometer fra Nordpolen. Lufta i denne arktiske ørkenen er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er gjennomsnittlig mellom null og åtte grader takket være den varme, nordlige grenen av Golfstrømmen.

Vi finner Longyearbyen ved bredden av en langstrakt fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard, og også verdens nordligste bosetning med mer enn 1000 innbyggere.

Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men nå bor det rundt 2000 personer her fra hele verden. Longyearbyen er blitt et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Ta en spasertur rundt i sentrum, se galleriene, pubene, restaurantene, bryggeriet og det flotte North Pole Expedition Museum. Du har også valgfrie utflukter å velge mellom, som tar deg inn i de fantastiske landskapene rundt Longyearbyen. Har du noensinne prøvd hundekjøring uten snø? Nå har du sjansen.

Valgfrie utflukter
 • Hundekjøring på hjul
  Opplev den instinktive forbindelsen mellom menneske og hund mens åtte huskyer trekker deg over det norske sommerlandskapet på en slede med hjul.
 • Villmark- og historieopplevelse på Svalbard
  Møt huskyer og hør om spennende opplevelser fra hundekjørerne på Camp Barentz, før du tar en tur gjennom historien på Svalbard Museum.

DAG 9 : Ny-Ålesund

Forskning i Arktis

Bilde: Heiko Kuhr

Når vi seiler fra Longyearbyen, bør du stå opp tidlig nok til å få med deg den imponerende utsikten over Kongsfjorden, en av de største fjordene i området. Inngangen er bevoktet av to kolossale isbreer som ofte kalver is ned i fjorden.

Dette er også et godt område for å holde utkikk etter hvalross som soler seg på kysten, i tillegg til mange trekkfuglarter, som lundefugl, praktærfugl, kortnebbgås og lomvi.

Polarrev og svalbardrein kan noen ganger ses på land, mens hvithvalen noen ganger dukker opp i vannet. Hvis vi er heldige, kan det hende vi får se en isbjørn som streifer langs kysten på jakt etter storkobbe og ringsel.

På tuppen av Brøggerhalvøya, på kysten av Kongsfjorden, ligger Ny-Ålesund. Akkurat som Longyearbyen, begynte denne bosetningen som en kullgruve, men fra midten av 1900-tallet ble flere forskningsstasjoner startet opp her. Om sommeren er over hundre forskere basert i Ny-Ålesund. De representerer 20 institutter for glasiologi- og klimaforskning fra mer enn 10 land.

Ta en spasertur i det som er en av de nordligste bosetningene i verden, stikk innom det lokale museumet og suvenirbutikken, eller send et postkort til venner og familie fra det lille postkontoret.

Du kan også bli med på en guidet tur til Amundsen-monumentet, som er reist til ære for den store polfarerens rekordbrytende flygning til Nordpolen i 1926. Amundsen fløy luftskipet Norge fra Ny-Ålesund, og landet i Alaska tre dager senere, via Nordpolen.

Bilde: Heiko Kuhr
Bilde: Kristian Dale

DAG 10 : Til sjøs

Tid for å forlate Svalbard

Bilde: Kristian Dale

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen og returnere til fastlandet.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Og hvis du synes været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For en fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med kystekspertene. Kanskje de også tilbyr et fotokurs, der du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder i dagene fremover.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene på sjøreisen så langt.

DAG 11 : Tromsø og Senja

Utforsk «Lille Norge»

Bilde: Ørjan Bertelsen

Vi har kommet oss tilbake til fastlandet, og første stopp for dagen er Tromsø. Skipet vil losse av last fra Svalbard, og hente ny last til havnene lenger sør.

Det er ikke bare hyggelig å ta turen til Tromsø etter å ha vært på Svalbard, det er også historisk riktig. De fleste oppdagelsesreisende og seilere som vendte tilbake fra ekspedisjoner i Arktis dro hit. Tromsø fikk på 1800-tallet kallenavnet «Nordens Paris», og byen ble kanskje også oppfattet slik av dem kom reisende fra langt mindre steder lenger nord. Kanskje du får samme inntrykk?

Fra Tromsø fortsetter skipet sørover til eventyrøya Senja, en av Norges største øyer. Du vil også kunne dra ut på en valgfri utflukt i Tromsø, som senere møter skipet på Senja. Vi anbefaler utflukten vår som tar deg med gjennom de vakre omgivelsene på Kvaløya, før en ferge tar deg med over til Senja. Her møter du skipet igjen på vestsiden av øya.

Senja er Nord-Norges raskest voksende reisemål. Det er ikke så rart, når øya har fått plass på CNNs liste over verdens ti vakreste øyer. Senja kalles ofte for «Norge i miniatyr», siden øya har så variert natur som ligner forskjellige deler av norskekysten.

Du kan velge mellom en rekke forskjellige utflukter på Senja, som viser deg det aller beste øya har å tilby. Det kan for eksempel være en fottur til en fjelltopp for å oppleve fantastisk utsikt, en fisketur eller kajakkpadling i en rolig fjord.

Valgfrie utflukter
 • Dyrelivssafari ved Senja
  Sett ut på en spennende safari på havene rundt Senja, der du passerer frodige øyer og småøyer mens du holder utkikk etter seler og sjøfugler.
 • Billedskjønn guidet tur på e-sykkel
  Hopp på en elektrisk sykkel for å enkelt utforske den idylliske øya Senja. Nyt fantastisk fjordutsikt under én av Norges vakreste årstider.
 • Senja og høydepunkt i nord
  Forbered deg på å bli forbløffet av Nord-Norge. Denne billedskjønne bussturen tar deg forbi fjorder, barske fjell, sandstrender og vakre landsbyer.
Bilde: Ørjan Bertelsen
Bilde: HGR

DAG 12 : Svolvær

Forelsk deg i Lofoten

Bilde: HGR

Dagen i dag er satt av til å utforske Lofoten. Øygruppen har blitt kalt et av de mest spektakulære områdene i hele Norge, og det ikke vanskelig å forstå hvorfor når vi ser de taggete, grønne tindene som reiser seg dramatisk opp fra havet.

Snart ser vi vakre fiskevær med rader av røde rorbuer som klamrer seg billedskjønt til sjøkanten. De opprinnelige fiskerhyttene farger landskapet mellom det blå havet og de frodige, grønne fjellsidene.

Du vil se at livet i Lofoten i høyeste grad er rolig og fredfylt. Det er som om den majestetiske naturen gjør at tiden står stille.

Hjertet av Lofoten er Svolvær, der skipet vårt vil ha base mesteparten av dagen. Her finner du butikker og restauranter, og du kan bruke timene på å utforske og bli kjent med byen.

For å oppleve fjellene, øyene og tettstedene rundt Svolvær, har du valget mellom flere håndplukkede utflukter i Lofoten som vil ta deg enda litt nærmere.

Bli med på en valgfri fottur til en av de hvite sandstrendene i området, der du kan hjelpe oss med en strandrydding før vi tar et bad. Du trenger ellers ikke å velge mellom en tur på fjellet eller en tur på vannet med kajakk. Sommerdagene er så lange at du kan få muligheten til å gjøre begge deler, og oppleve det beste fra både fjell og sjø.

Valgfrie utflukter
 • Fisking i Lofoten – sommer
  Prøv deg på ekte havfiske etter hyse, torsk og makrell om bord i den tradisjonelle norske fiskebåten fra 1917, MS Symra
 • Kajakkpadling i Lofoten – sommer
  Opplev den vakre naturen i Henningsvær mens du utforsker det krystallklare vannet i en kajakk.
 • Høydepunkter i Lofoten og Reine
  Lofoten er et spesielt og særegent sted med tårnende fjell og små fiskevær. Fra Svolvær til Reine kan du vente deg uforglemmelig utsikt.
 • Fiske med en lokal fisker
  Bli med den lokale fiskeren på en fisketur i vannet rundt Lødingen, og kanskje flyr det havørn over hodet ditt.
 • Dampskipsbrygga og historien til Hurtigruten
  Ta en reise gjennom tiden ved Dampskipsbrygga, som er Lødingens tidligere brygge som har blitt nydelig restaurert til et utstillingssted.
 • Samisk håndverk, mat og kultur
  Tilbring litt tid med en lokal samisk familie og lær om deres unike skikker som har gått i arv gjennom tidene.

DAG 13 : Brønnøysund

Høydepunkter langs Helgelandskysten

Bilde: Photo Competition

Skipet fortsetter sørover, og når midtpunktet på norskekysten. Dette er Helgelandskysten, en kyststrekning full av karakteristiske fjell som har inspirert mange myter og lokal folketro.

Mens vi seiler, kan du holde utkikk etter Vegaøyan, en øygruppe som består av rundt 6500 øyer, holmer og skjær. På Gardsøy ligger det et UNESCO verdensarvsenter, og her kan du se hvordan den verdifulle ederdunen fra ærfuglene høstes fra de små husene som øyboerne bygger til dem.

Vi legger til kai i Brønnøysund, hvor du finner en vakker marina og en nygotisk steinkirke fra 1870. Utforsk byen, eller bli med på en valgfri utflukt som kajakkpadling, sykkeltur eller båttur med RIB.

Det unike fjellet Torghatten ligger også i nærheten av Brønnøysund. Fjellet er kjent for hullet som går rett gjennom det. Ifølge sagnet ble hullet laget da Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya som hadde avvist ham. Torghatten er fossilen av hatten til Trollkongen som han kastet i retning av pilen for å redde henne.

En av de valgfrie utfluktene vi tilbyr her, er en fottur til hullet i Torghatten. Det tar omtrent én time i rolig tempo å nå hullet. Panoramautsikten til øyene som strekker seg ut i det fjerne gjør anstrengelsen vel verdt det.

Valgfrie utflukter
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund – sommer
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
 • Sykling i Brønnøysund
  Vi sykler gjennom historiske Brønnøysund og oppdager byens hemmeligheter underveis — fra den nygotiske kirken til et utstillingslokale med moderne kunst.
 • Fottur til Torghatten
  Gå i trollenes og vikingenes fotspor på denne utflukten til et myteomspunnet fjell med et hull tvers igjennom.
 • Sjøeventyr i RIB
  Utforsk landskapet rundt Brønnøysund på sjøen med en spennende RIB-tur.
Bilde: Photo Competition
Bilde: Rune Kongsro

DAG 14 : Ålesund og Urke

Hemmeligheten i Sunnmørsalpene

Bilde: Rune Kongsro

Skipet gjør et kort stopp i Ålesund, som er kjent for fantastisk arkitektur i jugendstil og sin flotte beliggenhet på en halvøy under Akslafjellet. Vi losser av last og slipper av gjester som skal ut på utflukter.

Nær Ålesund skjærer den fantastiske Hjørundfjorden rett gjennom de 1700 meter høye fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Den billedskjønne beliggenheten til fjorden, midt blant Sunnmørsalpene, er en skjult perle som er ukjent for mange andre andre skip.

De som oppdager Hjørundfjorden, regner den gjerne som en av de vakreste fjordene i Norge. Det dypblå vannet og de grønne fjellsidene ser perfekt proporsjonert og tilpasset ut, som om det er nøye uttenkt og skulpturert.

På bredden av en av Hjørundfjordens fjordarmer ligger det idylliske tettstedet Urke, som har mindre enn 40 innbyggere. Det er her vi skal hente gjestene som gikk av skipet i Ålesund for å dra ut på utflukt.

Vi nærmer oss siste dag på sjøreisen. Selv om det er bittersøtt, feirer vi opplevelsen på Svalbard-ekspressen med en hyggelig avskjedsmiddag siste kveld om bord. Det blir også en mulighet til å se tilbake på de mange høydepunktene vi har hatt sammen på denne reisen.

Valgfrie utflukter
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.
 • Fjelltopper og fjorder – En naturskjønn busstur
  Opplev Norge som du alltid har drømt om. Sunnmørsalpenes dramatiske fjell og fjorder får hjertet til å dunke litt ekstra!

DAG 15 : Bergen

Tilbake der vi startet

Bilde: Alamy

Vi ankommer Bergen om morgenen. Etter å ha tatt farvel med de andre gjestene og besetningen på MS Trollfjord som har gjort reisen med Svalbard-ekspressen så spesiell, er det tid for å gå i land.

Du har vært med på denne historiske, ikoniske sjøreisen til de flotteste stedene langs norskekysten. Hvis du har vært med på valgfrie utflukter, har du kanskje bilder fra kajakkpadling, fotturer, fisketurer eller sykkelturer i spektakulære omgivelser.

Vi vet at du vil ta med deg fantastiske minner om Nordkapp, Helgelandskysten, Lofoten, Senja, Hjørundfjorden, krysningen av den nordlige polarsirkel, Tromsø, Bjørnøya, Lofoten og Ny-Ålesund hjem, som du kan dele med venner og familie.

Dette har vært Svalbard-ekspressen. Vi håper å se deg igjen her langs norskekysten snart.

Bilde: Alamy
Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

 

Lugar på skipet

 • Overnatting i en komfortabel lugar med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering

Les mer om MS Trollfjord

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Ettermiddagssnacks i 1893 Bar
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Gratis Wi-Fi
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom og badstue 
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv

Les mer om livet om bord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten er laget for å gi deg en førsteklasses opplevelse om bord og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

 

Suite på skipet

 • Overnatting i en stilig, romslig suite med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering
 • Ubegrenset minibar
 • Daglig oppredning av sengen

Les mer om suitene våre

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora, Arran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • Hurtigruten Collection-klespakke inkludert skalljakke, genser og ull-lue

Les mer om livet om bord