Bergen - Longyearbyen - Bergen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Bergen - Longyearbyen - Bergen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Svalbard-ekspressen - rundreisen

Reiseinformasjon 15 dager MS Trollfjord
Avganger
8 avganger mellom jun 2023 og sep 2023
Pris fra
kr 40 451
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Dra ut på en herlig, nostalgisk sjøreise langs norskekysten til Svalbard i Høyarktis, og tilbake igjen.
 • Nyt livet om bord på skipet vårt, MS Trollfjord, nyrenovert med de flotteste materialer i 2023, og klar for nye og spennende reiser langs kysten.
 • Besøk et utvalg sjarmerende kystsamfunn på fastlandet og på Svalbard, og velg mellom spennende utflukter fra lokale leverandører. 5 valgfrie utflukter er inkludert.
 • Få varianter av forskjellige sommeropplevelser langs norskekysten, og nyt midnattssolen midt i høysesongen.
Svalbard-ekspressen - rundreisen

Reiseplan

Dette er den historiske sjøreisen vår til Svalbard fra 1968, oppdatert for moderne oppdagelsesreisende. Bli med det komfortable og flotte skipet vårt, MS Trollfjord, langs norskekysten og videre nordover til Spitsbergen, den største av øyene på Svalbard.

DAG 1 : Bergen

Reisen begynner

Bergen, Norway
Bilde: Shutterstock

Hvis du har tid før ombordstigning på skipet, bør du benytte anledningen til å bli bedre kjent med Bergen. Bryggen, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger i den historiske bykjernen. Her kan du vandre langs sjarmerende brosteinsbelagte gater, og ta turen innom spennende butikker. Overfor Bryggen ligger Fisketorget, hvor du kan nyte ferske, deilige sjømatsretter.

Bergen har vært startstedet for sjøreiser langs norskekysten i flere generasjoner, og på kaia her har vi en stilfull gjestelounge som er eksklusiv for gjestene våre. Her kan du nyte fingermat fra Norway’s Coastal Kitchen, eller sikre deg plass på en av de mange valgfrie utfluktene som fortsatt ikke er fullbooket.

Etter at vi har ønsket deg velkommen om bord, vil du møte skipets opplevelsesteam, som vil være vertskap og guider under reisen din langs norskekysten til Svalbard. Hils på dine medreisende, og finn deg til rette på skipet som skal være hjemmet ditt de neste ukene.

Så kan du nyte det første av mange måltider om bord, og se raden av fargerike bryggebygninger langs sjøkanten bli mindre og mindre når vi seiler ut i Norskehavet.

Bergen, Norway
Bilde: Shutterstock
Couple enjoying fresh seafood at Bryggen, Bergen
Bilde: Raymond Engmark
Åndalsnes, Norway
Bilde: Shutterstock
Couple hiking in Åndalsnes over viewing the valley surrounded by peaks
Bilde: Rune Kongsro

DAG 2 : Åndalsnes

Fjellby ved fjorden

Åndalsnes, Norway
Bilde: Shutterstock

Åndalsnes, som ligger ved Isfjorden i enden av Romsdalsfjorden, er den første anløpshavnen vår. Etter at vi har lagt til kai i sentrum om morgenen, får du muligheten til å utforske denne billedskjønne kystbyen der det bor rundt 2000 personer.

Fra 1838 til 1964 var Åndalsnes administrativt senter for den gamle kommunen Grytten, og i denne perioden ble tettstedet fullstendig gjenoppbygget etter et angrep under andre verdenskrig. I dag er Åndalsnes et moderne tettsted med sin egen lokalavis og noen av Norges mest fantastiske naturlandskap.

Høydepunktene i Åndalsnes er, bokstavelig talt, fjellene som ruver over byen. Bli med på forskjellige aktiviteter her, for eksempel en fottur til utsiktspunktet på Rampestreken, for å virkelig oppleve den storslåtte naturen.

For en mer stillferdig måte å se naturen på, kan du lene deg tilbake på Romsdalsgondolen eller kjøre opp hårnålssvingene i Trollstigen-passet med buss. Uansett hvilken aktivitet du velger, vil denne dagen gi deg den beste utsikten over Isfjorden, Romsdalsfjorden og fjelltoppene rundt.

Valgfrie utflukter
 • Eksklusiv gondoltur tidlig om morgenen
  Ta en eksklusiv tur tidlig om morgen med Romsdalsgondolen for å se den spektakulære utsikten over Romsdalsalpene.
 • Hårnålssvinger og ruvende fjell – Busstur med vakker natur til Trollstigen
  Bli med på denne bussturen langs ikoniske hårnålssvinger som slynger seg gjennom frodige daler og dramatiske fjell.
 • Brettpadling i Åndalsnes
  Nyt en ands utsikt over Istraelven og de omkringliggende tårnende toppene mens du prøver brettpadling (SUP) i elvens rolige, grønne vann.

DAG 3 : Træna

Norges eldste fiskevær

 Træna islands, Norway
Bilde: Shutterstock

Vi seiler langs Helgelandskysten om morgenen. Når du ser øyene som reiser seg opp fra havet i horisonten, vet du at vi er nesten fremme ved neste destinasjon.

Træna er en øygruppe som ligger rett ved den nordlige polarsirkel, 33 nautiske mil nordvest for fastlandet. Træna er en stille kommune som består av rundt 500 øyer og holmer. Kun fire av dem er bebodd året rundt, mens fuglelivet syder på de fleste ubebodde øyene.

Øygruppen er kanskje liten, men den har en lang historie. Arkeologer har funnet bevis på at de har vært bebodd siden steinalderen. Noen av disse gamle levningene har blitt funnet i en grotte på øya Sanna, hvor det nå arrangeres en årlig musikkfestival.

Tilbring ettermiddagen i et av Norges eldste fiskevær. Hvis været tillater det, kan du bli med på aktiviteter som fottur og sykkeltur, og kanskje også øyhopping.

En stor bestand havørn holder til her, så fugletitting er en annen aktivitet du kan se frem til. Og hva er vel en reise langs norskekysten uten en ekte fisketur? Kast ut snøret under sommersolen.

Når det er tid for å reise videre om kvelden, kan du slappe av og roe ned om bord. Vi krysser den nordlige polarsirkel på vei nordover, og feirer øyeblikket med en liten seremoni.

 Træna islands, Norway
Bilde: Shutterstock
Night time swimming at Træna
Bilde: Kristian Dale
The Hurtigruten Museum
Bilde: Fabrizio Bardelli
A visitor at the Hurtigruten Museum at Stokmarknes
Bilde: Erik Lindner Aspelund

DAG 4 : Stokmarknes

Hurtigrutens fødested

The Hurtigruten Museum
Bilde: Fabrizio Bardelli

Tilbring en hel dag i Vesterålen, en øygruppe nordøst for Lofoten. Vesterålen er også navnet til det aller første skipet vårt som seilte langs Norges kuperte kystlinje i 1893.

Vi legger til kai i den historiske byen Stokmarknes. Denne byen har en helt spesiell plass i hjertene våre – dette er nemlig fødestedet til Hurtigruten. I dag drar vi tilbake dit det hele startet.

Det var i 1893, i denne byen, at skipsfører og foregangsmann Richard With grunnla den originale sjøreisen langs norskekysten, og revolusjonerte både passasjerreiser og skipsfart. Det tok ikke lang tid før Hurtigruten hadde blitt en livsnerve for Svalbard og andre fjerntliggende lokalsamfunn langs norskekysten. Dette førte med seg stor økonomisk vekst, da varer enklere kunne fraktes til og fra havnene.

Stokmarknes var derfor et passende sted for et museum som foreviger den inspirerende historien vår. Du finner Hurtigrutemuseet langs vannkanten, der det pensjonerte skipet vårt, MS Finnmarken fra 1956, står inne i en spektakulær glassbygning. Her kan du se du arkiver, fotografier og gjenstander gjennom en rekke interaktive utstillinger. Under den guidede omvisningen på det pensjonerte skipet vil du komme tett på atmosfæren fra en annen epoke.

I tillegg til å besøke museet, kan du få muligheten til å bli med på fotturer og andre aktiviteter på øyene. Dra ut med RIB til Raftsundet, eller på havørnsafari i fjorden som ga navn til skipet vårt, MS Trollfjord.

Valgfrie utflukter
 • Hurtigrutens arvtur
  Ta en eksklusiv tur på Hurtigrutemuseet, som huser våre pensjonerte skip i full størrelse, på fødestedet vårt Stokmarknes.
 • Det beste av Vesterålen om sommeren – En naturskjønn busstur
  Opplev fantastisk utsikt, sjarmerende fiskevær og en rik kystarv på en busstur i øygruppen Vesterålen.

DAG 5 : Tromsø

Porten til Arktis

View Tromso, Norway
Bilde: Espen Mills

Tromsø er Nord-Norges urbane arktiske samlingspunkt, med imponerende arkitektur, hippe restauranter og verdens nordligste universitet. Byen er rik på polarhistorie, og er et naturlig stoppested før vi seiler videre nordover og inn i Høyarktis.

Denne moderne byen har en lang historie – man har funnet gjenstander som daterer tilbake til istiden. Byen vokste betraktelig etter å ha blitt erklært kjøpstad i 1794, til tross for at kun 80 personer bodde her. Tromsø ble sentrum for arktisk jakt på midten av 1800-tallet, og innen slutten av århundret var byen et etablert arktisk handelssted.

Vi planlegger å legge til kai her om morgenen, så du får hele dagen til å utforske denne historiske, arktiske byen og omegn. Du kan velge mellom flere valgfrie utflukter. Lær mer om kulturen og polarhistorien til Tromsø under en byvandring. Eller se de grasiøse selene på Polaria, et av verdens nordligste akvarier som huser forskjellige arter av arktisk, marint liv.

Du kan også få muligheten til å besøke den flotte Ishavskatedralen som har et imponerende flerfarget glassmaleri. Over Tromsø ligger fjelletplatået Storsteinen, med vakker utsikt over byen, fjellene og fjordene. Du kommer deg opp dit med Fjellheisen gondolbane.

Valgfrie utflukter
 • Besøk til et vikingtun
  Lær om Nordens historie, tradisjon og kultur mens du reiser gjennom vikingtiden på Tønsviking middelaldertun.
View Tromso, Norway
Bilde: Espen Mills
A couple at the harbour in Tromsø, Norway
Bilde: CH/Visit Norway
Honningsvag, Norway
Bilde: Maria Swärd GettyImages
North Cape plateau in Norway, the famed “northernmost point of Europe”
Bilde: Shutterstock

DAG 6 : Honningsvåg

På toppen av Europa

Honningsvag, Norway
Bilde: Maria Swärd GettyImages

Vi ankommer Honningsvåg, den nordligste byen på Fastlands-Norge, om formiddagen. Honningsvåg er en relativt ung by som fikk bystatus i 1996. Det er fortsatt en av Norges minste byer den dag i dag.

Du har flere valgfrie utflukter å velge mellom herfra. Du kan blant annet dra ut på kongekrabbefiske, møte en samisk familie, dra på fugletitting eller en guidet tur om hvordan livet er her på 71° N.

Honningsvåg er også inngangsporten til Nordkapp, det nordligste punktet i Europa. Platået står 307 meter over havet, og ligger omtrent 1600 kilometer sør for den geografiske nordpolen. Nyt utsikten utover havet, og se bølgene som slår inn mot fjellet langt der nede.

Husk å ta en selfie mens du står oppe på Nordkapplatået! Legg også turen innom Nordkapphallen, som har flere forskjellige utstillinger og en kort film som forteller Nordkapps historie.

Når vi senere seiler bort fra Honningsvåg får vi dramatisk utsikt mot platået fra havet. Vi seiler nå lenger inn i Barentshavet, og legger fastlandet bak oss.

Valgfrie utflukter
 • Nordkapp og kongekrabbeopplevelse – sommer
  Bli med oss når vi opplever høydepunktene i Honningsvåg, fra ikonisk utsikt ved Nordkapp til fascinerende lokalkunst og deilig kongekrabbe.
 • Firhjulskjøring til Nordkapp
  Kjør din egen firhjuling på et spennende eventyr til det nordligste punktet i kontinentale Europa.
 • Fottur og fugletitting i Gjesværstappan naturreservat
  Omgi deg med den vakre naturen i Gjesværstappan naturreservat og opplev det varierte fuglelivet 71 grader nord.

DAG 7 : Til sjøs rundt Bjørnøya

Mellom Fastlands-Norge og Svalbard

Bjørnøya, Norway
Bilde: Espen Mills

Den sørligste øya på Svalbard, Bjørnøya, ligger omtrent halvveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Vi ser denne utilnærmelige øya fra skipet om ettermiddagen – du kan se dette som en forsmak på Svalbard-eventyret.

Legg merke til at det verken er trær eller busker på øya. Det er lite som vokser her, siden landområdet delvis er dekket av mose og lav. Det som vokser her blir imidlertid godt gjødslet av det rike fuglelivet som hekker på sjøklippene. Ha kameraet klart, og grip muligheten til å fotografere sjøfugler som alkekonge, lundefugl, svartfotkrykkje, havhest, og mange flere som flyr over de bratte åsene og dramatiske klippetoppene.

Til tross for navnet, er det eneste hjemmehørende pattedyret på øya polarrev. Øya har fått navnet sitt etter at en isbjørn ble sett svømmende i vannet i nærheten av øya, men det er lite sannsynlig så langt sør.

Om bord på skipet kan du lære mer om Bjørnøyas historie gjennom foredrag om polarhistorie. Kanskje du lærer mer om de historiske ekspedisjonene som førte til at øya ble oppdaget, og de ulike landene som i ettertid gjorde krav på den. Lær om den strategiske viktigheten til dette utilnærmelige fristedet, og rollen Bjørnøya spilte under andre verdenskrig.

Nå vi seiler vekk fra Bjørnøya, kan du fortsette å bruke de forskjellige fasilitetene om bord på MS Trollfjord, som badstuen, treningsrommet eller boblebadene utendørs. Det vil også være et fotokurs denne dagen, for å gjøre deg og kameraet ditt klart til å ta fantastiske bilder av dyrelivet og landskapene som venter oss på Svalbard.

Bjørnøya, Norway
Bilde: Espen Mills
Two puffins at Bjørnøya, Norway
Bilde: Genna Roland
Aerial view of Longyearbyen, Svalbard
Bilde: Shutterstock
Multi-colored tree houses in Longyearbyen, Svalbard
Bilde: Nina Baile

DAG 8 : Longyearbyen

Ved verdens ende

Aerial view of Longyearbyen, Svalbard
Bilde: Shutterstock

I dag ankommer vi Svalbard, og seiler til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene. Storslåtte brune og grønne fjell reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, mens elver av smeltende snø strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og bare vær til, her og nå på Svalbard. Du befinner deg nå over 78 °N og under 1500 kilometer fra Nordpolen. Lufta i denne arktiske ørkenen er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er gjennomsnittlig mellom null og åtte grader takket være den varme, nordlige grenen av Golfstrømmen.

Vi finner Longyearbyen ved bredden av en langstrakt fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard, og også verdens nordligste bosetning med mer enn 1000 innbyggere.

Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men nå bor det rundt 2000 personer her fra hele verden. Longyearbyen er blitt et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Ta en spasertur rundt i sentrum, se galleriene, pubene, restaurantene, bryggeriet og det flotte North Pole Expedition Museum. Du har også flere valgfrie utflukter å velge mellom, som tar deg inn i de fantastiske landskapene rundt Longyearbyen. Har du noensinne prøvd hundekjøring uten snø? Nå har du sjansen.

Valgfrie utflukter
 • Hundekjøring på hjul
  Opplev den instinktive forbindelsen mellom menneske og hund mens åtte huskyer trekker deg over det norske sommerlandskapet på en slede med hjul.
 • Villmark- og historieopplevelse på Svalbard
  Møt huskyer og hør om spennende opplevelser fra hundekjørerne på Camp Barentz, før du tar en tur gjennom historien på Svalbard Museum.

DAG 9 : Ny-Ålesund

Forskning i Arktis

Ny Ålesund, Arctic fox
Bilde: Heiko Kuhr

Når vi seiler fra Longyearbyen, bør du stå opp tidlig nok til å få med deg den imponerende utsikten over Kongsfjorden, en av de største fjordene i området. Inngangen er bevoktet av to kolossale isbreer som ofte kalver is ned i fjorden.

Dette er også et godt område for å holde utkikk etter hvalross som soler seg på kysten, i tillegg til mange trekkfuglarter, som lundefugl, praktærfugl, kortnebbgås og lomvi.

Polarrev og svalbardrein kan noen ganger ses på land, mens hvithvalen noen ganger dukker opp i vannet. Hvis vi er heldige, kan det hende vi får se en isbjørn som streifer langs kysten på jakt etter storkobbe og ringsel.

På tuppen av Brøggerhalvøya, på kysten av Kongsfjorden, ligger Ny-Ålesund. Akkurat som Longyearbyen, begynte denne bosetningen som en kullgruve, men fra midten av 1900-tallet ble flere forskningsstasjoner startet opp her. Om sommeren er over hundre forskere basert i Ny-Ålesund. De representerer 20 institutter for glasiologi- og klimaforskning fra mer enn 10 land.

Ta en spasertur i det som er en av de nordligste bosetningene i verden, stikk innom den lokale baren og suvenirbutikken, eller send et postkort til venner og familie fra det lille postkontoret.

Du kan også bli med på en guidet tur til Amundsen-monumentet, som er reist til ære for den store polfarerens rekordbrytende flygning til Nordpolen i 1926. Amundsen fløy luftskipet Norge fra Ny-Ålesund, og landet i Alaska tre dager senere, via Nordpolen.

Ny Ålesund, Arctic fox
Bilde: Heiko Kuhr
Ny Ålesund
Bilde: Yngve Vogt
Multe Bakery and Ice Cream
Bilde: Kristian Dale
Fotokurs med ekspedisjonsteamet
Bilde: HGR

DAG 10 : Til sjøs

Tid for å forlate Svalbard

Multe Bakery and Ice Cream
Bilde: Kristian Dale

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen. Hvis vi har tid underveis sørover til fastlandet, kan det hende vi tar en avstikker til Recherchefjord, en liten fjord sør for Bellsund.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Og hvis du synes været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For en fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med kystekspertene. Kanskje de også tilbyr et fotokurs, der du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder i dagene fremover.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene på sjøreisen så langt.

DAG 11 : Tromsø og Senja

Utforsk «Lille Norge»

Senja, Norway
Bilde: Ørjan Bertelsen

Vi har kommet oss tilbake til fastlandet, og første stopp for dagen er Tromsø. Skipet vil losse av last fra Svalbard, og hente ny last til havnene lenger sør.

Det er ikke bare hyggelig å ta turen til Tromsø etter å ha vært på Svalbard, det er også historisk riktig. De fleste oppdagelsesreisende og seilere som vendte tilbake fra ekspedisjoner i Arktis dro hit. Tromsø fikk på 1800-tallet kallenavnet «Nordens Paris», og byen ble kanskje også oppfattet slik av dem kom reisende fra langt mindre steder lenger nord. Kanskje du får samme inntrykk?

Fra Tromsø fortsetter skipet sørover til eventyrøya Senja, en av Norges største øyer. Du vil også kunne dra ut på en valgfri utflukt i Tromsø, som senere møter skipet på Senja. Vi anbefaler utflukten vår som tar deg med gjennom de vakre omgivelsene på Kvaløya, før en ferge tar deg med over til Senja. Her møter du skipet igjen på vestsiden av øya.

Senja er Nord-Norges raskest voksende reisemål. Det er ikke så rart, når øya har fått plass på CNNs liste over verdens ti vakreste øyer. Senja kalles ofte for «Norge i miniatyr», siden øya har så variert natur som ligner forskjellige deler av norskekysten.

Du kan velge mellom en rekke forskjellige utflukter på Senja, som viser deg det aller beste øya har å tilby. Det kan for eksempel være en fottur til en fjelltopp for å oppleve fantastisk utsikt, en fisketur eller kajakkpadling i en rolig fjord.

Valgfrie utflukter
 • Høydepunkt i nord – Sommarøy og Senja med buss
  Forbered deg på å bli forbløffet av Nord-Norge. Denne billedskjønne bussturen tar deg forbi fjorder, barske fjell, sandstrender og vakre landsbyer.
 • Dyrelivssafari ved Senja
  Sett ut på en spennende safari på havene rundt Senja, der du passerer frodige øyer og småøyer mens du holder utkikk etter seler og sjøfugler.
 • Billedskjønn guidet tur på e-sykkel
  Hopp på en elektrisk sykkel for å enkelt utforske den idylliske øya Senja. Nyt fantastisk fjordutsikt under én av Norges vakreste årstider.
Senja, Norway
Bilde: Ørjan Bertelsen
Senja, Norway
Bilde: Shutterstock
 Svolvær, Norway
Bilde: HGR
Fisherman showing off his catch in Svolvær, Norway
Bilde: Agurtxane Concellon

DAG 12 : Svolvær

Forelsk deg i Lofoten

 Svolvær, Norway
Bilde: HGR

Dagen i dag er satt av til å utforske Lofoten. Øygruppen har blitt kalt et av de mest spektakulære områdene i hele Norge, og det ikke vanskelig å forstå hvorfor når vi ser de taggete, grønne tindene som reiser seg dramatisk opp fra havet.

Snart ser vi vakre fiskevær med rader av røde rorbuer som klamrer seg billedskjønt til sjøkanten. De opprinnelige fiskerhyttene farger landskapet mellom det blå havet og de frodige, grønne fjellsidene.

Du vil se at livet i Lofoten i høyeste grad er rolig og fredfylt. Det er som om den majestetiske naturen gjør at tiden står stille.

Hjertet av Lofoten er Svolvær, der skipet vårt vil ha base mesteparten av dagen. Her finner du butikker og restauranter, og du kan bruke timene på å utforske og bli kjent med byen.

For å oppleve fjellene, øyene og tettstedene rundt Svolvær, har du valget mellom flere håndplukkede utflukter i Lofoten som vil ta deg enda litt nærmere.

Bli med på en valgfri fottur til en av de hvite sandstrendene i området, der du kan hjelpe oss med en strandrydding før vi tar et bad. Du trenger ellers ikke å velge mellom en tur på fjellet eller en tur på vannet med kajakk. Sommerdagene er så lange at du kan få muligheten til å gjøre begge deler, og oppleve det beste fra både fjell og sjø.

Valgfrie utflukter
 • Fisking i Lofoten – sommer
  Prøv havfiske på en tradisjonell norsk fiskebåt fra 1917 og ta med fangsten til skipet så du kan spise den til middag.
 • Kajakkpadling i Lofoten – sommer
  Opplev den vakre naturen i Henningsvær mens du utforsker det krystallklare vannet fra en kajakk.
 • Reine og Hauklandsstranden – Livslistetur i Lofoten
  Lofoten er et spesielt, ikonisk sted med tårnende kystfjell og små kystsamfunn. Fra Svolvær til Hauklandsstranden til Reine kan du vente deg uforglemmelig utsikt.
 • Lofoten-vinter – Kunst, akvarium og Henningsvær
  Se historie, marineliv og tidløs kunst i SKREI, og sug til deg fiskelandsbyatmosfæren i Henningsvær.

DAG 13 : Brønnøysund

Høydepunkter langs Helgelandskysten

 Torghatten, Bronnoysund, Norway
Bilde: Photo Competition

Skipet fortsetter sørover, og når midtpunktet på norskekysten. Dette er Helgelandskysten, en kyststrekning full av karakteristiske fjell som har inspirert mange myter og lokal folketro.

Vi legger til kai i Brønnøysund, hvor du finner en vakker marina og en nygotisk steinkirke fra 1870. Utforsk byen, eller bli med på en valgfri utflukt som kajakkpadling, sykkeltur eller båttur med RIB.

Et av høydepunktene i området er Vegaøyan, en øygruppe som består av rundt 6500 øyer, holmer og skjær. På Gardsøy ligger det et UNESCO verdensarvsenter, og her kan du se hvordan den verdifulle ederdunen fra ærfuglene høstes fra de små husene som øyboerne bygger til dem.

Det unike fjellet Torghatten ligger også i nærheten av Brønnøysund. Fjellet er kjent for hullet som går rett gjennom det. Ifølge sagnet ble hullet laget da Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya som hadde avvist ham. Torghatten er fossilen av hatten til Trollkongen som han kastet i retning av pilen for å redde henne.

En av de valgfrie utfluktene vi tilbyr her, er en fottur til hullet i Torghatten. Det tar omtrent én time i rolig tempo å nå hullet. Panoramautsikten til øyene som strekker seg ut i det fjerne gjør anstrengelsen vel verdt det.

Valgfrie utflukter
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund – sommer
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
 • Sykling i Brønnøysund
  Vi sykler gjennom historiske Brønnøysund og oppdager byens hemmeligheter underveis, fra den overraskende kirken til et utstillingslokale med moderne kunst.
 • Se lakseoppdrettet
  Ta et dypdykk i historien bak Norges kjente fiskeoppdrettsindustri og finn ut hvor laksen i rettene våre kommer fra.
 • Fottur til Torghatten
  Gå i trollenes og vikingenes fotspor på denne utflukten til et myteomspunnet fjell med et hull tvers igjennom.
 Torghatten, Bronnoysund, Norway
Bilde: Photo Competition
At Torghatten, Norway
Bilde: Raymond Engmark
 Hjorundfjord, Norway
Bilde: Rune Kongsro
Kayaking in Hjørundfjord
Bilde: Rune Kongsro

DAG 14 : Ålesund og Urke

Hemmeligheten i Sunnmørsalpene

 Hjorundfjord, Norway
Bilde: Rune Kongsro

Skipet gjør et kort stopp i Ålesund, som er kjent for fantastisk arkitektur i jugendstil og sin flotte beliggenhet på en halvøy under Akslafjellet. Vi losser av last og slipper av gjester som skal ut på utflukter.

Nær Ålesund skjærer den fantastiske Hjørundfjorden rett gjennom de 1700 meter høye fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Den billedskjønne beliggenheten til fjorden, midt blant Sunnmørsalpene, er en skjult perle som er ukjent for mange andre andre skip.

De som oppdager Hjørundfjorden, regner den gjerne som en av de vakreste fjordene i Norge. Det dypblå vannet og de grønne fjellsidene ser perfekt proporsjonert og tilpasset ut, som om det er nøye uttenkt og skulpturert.

På bredden av en av Hjørundfjordens fjordarmer ligger det idylliske tettstedet Urke, som har mindre enn 40 innbyggere. Det er her vi skal hente gjestene som gikk av skipet i Ålesund for å dra ut på utflukt.

Vi nærmer oss siste dag på sjøreisen. Selv om det er bittersøtt, feirer vi opplevelsen på Svalbard-ekspressen med en hyggelig avskjedsmiddag siste kveld om bord. Det blir også en mulighet til å se tilbake på de mange høydepunktene vi har hatt sammen på denne reisen.

Valgfrie utflukter
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.
 • Fjelltopper og fjorder – En naturskjønn busstur
  Opplev Norge som du alltid har drømt om. Sunnmørsalpenes dramatiske fjell og fjorder får hjertet til å dunke litt ekstra!

DAG 15 : Bergen

Tilbake der vi startet

Edvard Grieg Statue at Festplassen Gardens, Bergen, Norway
Bilde: Dave Porter Alamy

Vi ankommer Bergen om morgenen. Etter å ha tatt farvel med de andre gjestene og besetningen på MS Trollfjord som har gjort reisen med Svalbard-ekspressen så spesiell, er det tid for å gå i land og bli kjørt til flyplassen.

Du har vært med på denne historiske, ikoniske sjøreisen til de flotteste stedene langs norskekysten. Hvis du har vært med på valgfrie utflukter, har du kanskje bilder fra kajakkpadling, fotturer, fisketurer eller sykkelturer i spektakulære omgivelser.

Vi vet at du vil ta med deg fantastiske minner om Nordkapp, Helgelandskysten, Lofoten, Senja, Hjørundfjorden, krysningen av den nordlige polarsirkel, Tromsø, Bjørnøya, Lofoten og Ny-Ålesund hjem, som du kan dele med venner og familie.

Dette har vært Svalbard-ekspressen. Vi håper å se deg igjen her langs norskekysten snart.

Edvard Grieg Statue at Festplassen Gardens, Bergen, Norway
Bilde: Dave Porter Alamy
Bergen, Norway
Bilde: Shutterstock
Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Inkludert i reisen

De to ikoniske sjøreisene våre, Svalbard-ekspressen og Nordkapp-ekspressen, kan oppleves på en av to billettyper: Select eller Suite, les mer om de to billettypene her.

Uansett hvilken billettype du velger, vil du kunne nyte følgende fordeler:

 

Lugar på skipet

 • Valg av lugarnummer på MS Trollfjord
 • Velkomstkurv fra Norway's Coastal Kitchen

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon
 • Drikkepakke (vin, øl, mineralvann) (1)
 • Vann, kaffe og te uten kostnad
 • Ettermiddagste med kaker

Livet om bord

 • Gratis Wi-Fi (2)
 • Engelsktalende Coastal Experience-team
 • Besøk på broen (3)
 • 5 valgfrie utflukter er inkludert (4)

1. Kun gyldig i restaurantene om bord under de fastsatte tidspunktene for måltider
2. Gjester som betaler Select-pris, må registrere seg i det kostnadsfrie lojalitetsprogrammet vårt, 1893 Ambassador, for å få tilgang til Wi Fi.
3. Etter kapteinens skjønn og med forbehold om sikkerhetsrestriksjoner
4. Velg fem utflukter fra hele utvalget vårt av utflukter, med forbehold om ledige plasser

 

Se siden vår for billettyper, og les mer om alternativene Select og Suite for denne sjøreisen.