Bergen – Longyearbyen

Svalbard-ekspressen - nordgående

Svalbard-ekspressen - nordgående

Bergen – Longyearbyen

Svalbard-ekspressen - nordgående

Svalbard-ekspressen - nordgående

Reiseinformasjon 8 dager MS Trollfjord
Avganger
10 avganger mellom mai 2024 og sep 2024
Pris fra
kr 24 295
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Ta en tur til Høyarktis på den nordgående delen av den nostalgiske ruten som forbinder Norges fastland med Svalbard ved verdens ende.
 • Bli med ombord på det fantastiske skipet MS Trollfjord, nyrenovert i 2023 for å gjenspeile de vakre fjordene vi seiler gjennom.
 • Besøk ulike sjarmerende tettsteder på fastlandet og på Svalbard, og velg blant valgfrie lokaldrevne utflukter.
 • Opplev sommeren langs hele Norge, og nyt de lyse dagene under den flotte midnattssolen i høysesongen.
Svalbard-ekspressen - nordgående

Inkludert i denne reisen

 • Servering av drikke hele dagen

  I tillegg til helpensjon, kan du få servert drikke i åpningstiden til restaurantene våre, unntatt til frokost. Velg mellom et utvalg av alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer, og få smaksprøver på spesialiteter og forfriskninger om ettermiddagen.

 • Fasiliteter om bord

  Du har gratis tilgang til MS Trollfjords bibliotek, treningsrom og flotte badstue med gulv-til-tak-vinduer.

 • Coastal Experience Team

  Ekspertteamet er om bord for å veilede deg gjennom alle reiseaktiviteter og utflukter. I tillegg deler de sjarmerende historier og spennende innsikt rundt norsk kultur, historie, natur og geografi.

 • Aktiviteter om bord

  Bli med på morgentøying, kos deg med kunst- og håndverkskurs eller lær deg hvordan du får mest mulig ut av bildene dine på fotokurset.

Reiseplan

Bli med det komfortable og flotte skipet vårt, MS Trollfjord, og besøk flere flotte kystsamfunn langs norskekysten på tur nordover til Svalbard. Når vi krysser polarsirkelen, kan du sole deg i midnattssolens gylne glød før vi går i land i Longyearbyen - den siste byen før Nordpolen.

DAG 1 : Bergen

Fra himmel til hav

Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten

Velkommen til Bergen! Du ankommer vakre Bergen ved kysten av Vestlandet. Her kan du beundre utsikten over de majestetiske fjelltoppene som omgir Bergen og ga byen kallenavnet «Byen mellom de syv fjell».

Du får transport fra flyplassen rett til den komfortable loungen vår på Hurtigruteterminalen i Bergen. Her kan du smake på småretter fra Norway's Coastal Kitchen og snakke med de ansatte om å sikre deg plass på en av de valgfrie utfluktene som fremdeles er tilgjengelige.

Når vi har ønsket deg velkommen om bord MS Trollfjord, får du møte Coastal Experience-teamet på skipet, som vil være guidene og vertene dine på reisen langs norskekysten og Svalbard. Bli kjent med de andre på skipet, og bruk gjerne litt tid på å gjøre deg komfortabel i ditt nye midlertidige hjem.

Deretter kan du nyte det første måltidet om bord og se de fargerike bygningene langs sjøpromenaden bli mindre og mindre etter hvert som du seiler ut i Norskehavet.

Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten
Bilde: Shutterstock

DAG 2 : Åndalsnes

Alpinlandsby ved fjorden

Bilde: Shutterstock

Åndalsnes, den første anløpshavnen vår, ligger langs Isfjorden ved enden av Romsdalsfjorden. Når vi har lagt til kai i sentrum, får du sjansen til å se deg litt rundt i denne vakre kystbyen med rundt 2000 innbyggere.

Fra 1838 til 1964 var Åndalsnes et administrativt sentrum for den gamle kommunen Grytten, og i samme periode måtte tettstedet bygges opp fra grunnen av etter et angrep under andre verdenskrig. I dag er Åndalsnes en moderne by med sin egen lokalavis og et av Norges vakreste naturlandskap.

Høydepunktene i Åndalsnes er, bokstavelig talt, fjellene som ruver over byen. Her kan du bli med på en rekke friluftsaktiviteter, for eksempel fotturer til Rampestreken utkikkspunkt.

Hvis du vil oppleve severdighetene uten å måtte bevege deg så mye, kan du ta en avslappende tur på Romsdalsgondolen eller en buss opp Trollstigen-passet. Uansett hvilke aktiviteter du velger, er dette dagen som gir deg best utsikt over Isfjorden, Romsdalsfjorden og de omliggende fjelltoppene.

Valgfrie utflukter
 • Eksklusiv gondoltur tidlig om morgenen
  Ta en eksklusiv tur tidlig om morgen med Romsdalsgondolen for å se den spektakulære utsikten over Romsdalsalpene.
 • Hårnålssvinger og ruvende fjell – Busstur med vakker natur til Trollstigen
  Bli med på denne bussturen langs ikoniske hårnålssvinger som slynger seg gjennom frodige daler og dramatiske fjell.
 • Brettpadling i Åndalsnes
  Nyt omgivelsene med Istraelven og de omkringliggende tårnende toppene mens du prøver brettpadling (SUP) i grønne, rolige vannet.

DAG 3 : Træna

Norges eldste fiskersamfunn

Bilde: Kristian Dale

Vi seiler langs kysten av Helgeland om morgenen. Når du ser øyer som stikker opp av vannet i horisonten, vet du at vi snart er fremme på det neste reisemålet.

Træna er en øygruppe i utkanten av den nordlige polarsirkel, 33 nautiske mil nordvest fra fastlandet. Træna består av rundt 500 øyer, holmer og skjær, og kun fire av dem er bebodd året rundt. Dette er en rolig kommune med et yrende fugleliv på de stort sett ubebodde holmene.

Selv om øygruppen er liten, har den en lang historie, og arkeologiske funn tyder på at øya har vært bebodd siden steinalderen. Noen av disse eldgamle gjenstandene ble funnet i en grotte på øya Sanna, som nå brukes som en arena for en årlig musikkfestival.

Tilbring ettermiddagen i et av Norges eldste fiskersamfunn. Hvis været er fint, kan du kanskje bli med på aktiviteter som fotturer og sykling, eller til og med reise fra øy til øy.

Det er mange havørner i området, så fugletitting er en aktivitet du bør få med deg. For en virkelig autentisk opplevelse kan du gå i fotsporene til fortidens fiskere og kaste ut snøret under sommersolen.

Når det er på tide å dra tilbake om kvelden, kan du hvile deg om bord og bare slappe av. Vi krysser den nordlige polarsirkelen når vi fortsetter nordover, og feirer øyeblikket med en liten seremoni.

Valgfrie utflukter
 • Øyhopping i Træna
  Bli kjent med menneskene, dyrelivet og livsstilen på den vakre øya Selvær.
 • Kulturvandring i Træna – Poesi, kunst og arv
  Stimuler sansene dine på denne fascinerende guidede vandringen gjennom Trænas kulturlandskap og nyt også det naturlige landskapet på øyene.
 • Arktisk dykk – Badstue og svømmetur
  For en oppfriskende opplevelse, nyt en badstue i Trænas eldste hus og deretter, hvis du føler for det, hopp ut i Norskehavet.
Bilde: Kristian Dale
Bilde: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

DAG 4 : Stokmarknes/Vesterålen

Fødestedet til reisen langs norskekysten

Bilde: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

Tilbring en hel dag i Vesterålen, en øygruppe like nordøst for Lofoten. Det første hurtigruteskipet som seilte langs norskekysten i 1893, var oppkalt etter denne øygruppen.

Vi legger til kai i historiske Stokmarknes. Vi er spesielt glade i denne byen, som er fødestedet til Hurtigrutens reise langs norskekysten. I dag drar vi tilbake til der det hele startet.

Det var i denne byen i 1893 at skipspioneren Richard With startet den opprinnelige reisen langs norskekysten og revolusjonerte passasjerreiser langs kysten så vel som norsk godstransport. Det tok ikke lang tid før Hurtigruten ble en livsnerve for Svalbard og andre lokalsamfunn og skapte økonomisk vekst ved å frakte varer til og fra havnene.

Stokmarknes er derfor et passende sted for et museum som foreviger den inspirerende kulturarven vår. Hurtigrutemuseet ligger langs kaia, der det pensjonerte skipet MS Finnmarken fra 1956 ligger omgitt av en glassbygning. Her kan du se arkiver, fotografier og gjenstander på en rekke interaktive utstillinger. På den guidede omvisningen blir du tatt tilbake i tid mens du utforsker det pensjonerte skipet.

I tillegg til å besøke museet, kan det hende at du kan dra på fotturer og gjøre andre aktiviteter på øyene. Bli med på en RIB-tur til Raftsundet eller på havørnsafari i fjorden som MS Trollfjord er oppkalt etter.

På Andøya, den nordligste øya i øygruppen, kan du se hval i det nærliggende havet og nyte smakfulle retter og god vin på Kvitnes Gård. Gårdsrestauranten gir sin hyllest til kysten ved bruke lokale råvarer i hver eneste matrett. Gourmetrettene serveres deretter på kunstnerisk vis på tallerkener laget for hånd i lokalområdet.

Valgfrie utflukter
 • Hurtigrutens arvtur
  Ta en tur på Hurtigrutemuseet på fødestedet vårt Stokmarknes, hvor du finner et av de pensjonerte skipene våre i full størrelse.
 • Det beste av Vesterålen om sommeren – En naturskjønn busstur
  Opplev fantastisk utsikt, sjarmerende fiskevær og en rik kystarv på en busstur i øygruppen Vesterålen.
 • Havørnsafari fra en RIB
  Se dyrelivet rundt i Vesterålen om bord i en RIB-båt og beundre de vakre øyene.

DAG 5 : Tromsø

Porten til Arktis

Bilde: Espen Mills

Tromsø er Nord-Norges urbane senter og skilter med imponerende arkitektur, kule restauranter og verdens nordligste universitet. Byen har også en innholdsrik polarhistorie, så dette er et naturlig stoppested før vi reiser videre nordover og inn i Høyarktis.

Den moderne byen har en lang historie, og det er gjort funn av gjenstander fra istiden i nærheten. Byen ble stadig mer viktig etter at den ble gjort til en kjøpstad i 1794, selv om det bodde kun 80 mennesker her. Den ble et senter for arktisk jakt på midten av 1800-tallet, og på slutten av 1800-tallet var Tromsø et etablert arktisk handelssenter.

Vi satser på å legge til kai her om morgenen, slik at du har hele dagen på deg til å utforske den historiske byen og omegn. Lær mer om Tromsøs kultur og polarhistorie på en byvandring. Du kan også se de elegante selene på Polaria-senteret, et av verdens nordligste akvarier hvor du kan se ulike arktiske sjødyrarter på nært hold.

Det er også mulig at du kan besøke den slående Ishavskatedralen med sine imponerende flerfargede glassmalerier. Høyt over Tromsø ligger Storsteinen, et fjell du kommer deg til via Fjellheisen for eksepsjonelt vakker utsikt over byen, fjellene og fjordene.

Valgfrie utflukter
 • Vandring med vikinger
  Lær om Nordens historie, tradisjon og kultur mens du reiser gjennom vikingtiden på Tønsviking middelaldertun.
 • Tromsø, den arktiske hovedstaden – sommer
  Utforsk den fantastiske polararven, moderne kultur og ekstraordinær panoramautsikt i Tromsø, «Nordens Paris», om sommeren.
 • Tromsø til fots – Byen og dens polarhistorie
  Vandre gjennom den fascinerende historien og arven til Tromsø og oppdag hvorfor byen er kjent som «Porten til Arktis».
 • Det nordligste bryggeriet
  La skuespillere underholde deg på denne turen gjennom Tromsø til Mack, lenge kjent som det nordligste bryggeriet i verden.
Bilde: Espen Mills
Bilde: Getty Images

DAG 6 : Honningsvåg

På toppen av Europa

Bilde: Getty Images

På formiddagen ankommer vi Honningsvåg, den nordligste byen i fastlands-Norge. Honningsvåg er en relativt ny by, og fikk bystatus først i 1996. Den er fremdeles en av de minste byene i Norge.

Her kan du vandre rundt i byen eller besøke Honningsvåg kirke, som ble bygd i 1885 og dermed er den eldste bygningen i området. Du kan også se kunst på kunstgalleriet Once Upon A Dream, eller stikke innom Artico isbar for en drink.

Honningsvåg er dessuten inngangsporten til Nordkapp, kjent som «Europas nordligste punkt». Platået ligger 307 meter over havet og bare litt over 1600 km sør for den geografiske nordpolen. Bruk et øyeblikk på å skue ut over havet fra de skyhøye fjelltoppene og se bølgene som slår inn mot klippene under deg.

På toppen av en av fjelltoppene står det et ikonisk monument formet som en globus, et populært sted å ta selfier. Når selfien er unnagjort, kan du også besøke Nordkapphallen, som byr på en rekke utstillinger og en kort film om områdets historie.

Når vi seiler fra Honningsvåg, får du se den dramatiske utsikten over platået fra havet. Skipet seiler videre inn mot Barentshavet, og vi forlater kysten av fastlands-Norge.

Valgfrie utflukter
 • Nordkapp og kongekrabbeopplevelse – sommer
  Bli med oss når vi opplever høydepunktene i Honningsvåg, fra ikonisk utsikt ved Nordkapp til fascinerende lokalkunst og deilig kongekrabbe.
 • Firhjulskjøring til Nordkapp
  Kjør din egen firhjuling på et spennende eventyr til det nordligste punktet i kontinentale Europa.
 • Fottur og fugletitting i Gjesvær
  Nyt den vakre naturen i Gjesvær, og opplev det varierte fuglelivet på 71 grader nord.

DAG 7 : Til sjøs rundt Bjørnøya

Mellom Norge og Svalbard

Bilde: Espen Mills

Bjørnøya er den sørligste av Svalbard-øyene og ligger cirka halvveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Vi ser det utilgjengelige landområdet fra skipet om ettermiddagen, så tenk på dette som et forord til Svalbard-eventyret.

Når du ser øya, vil du nok merke at det er ingen trær eller busker der. Det er veldig lite som gror her, og bakken er kun delvis dekt av et lag av mose og lav. Det lille som gror her, befruktes av det yrende fuglelivet på sjøklippene. Gjør klart kameraet for å ta bilder av alkefugler, lundefugler, krykkjer, havhester og mange andre fugler som flyr over de dramatiske fjelltoppene og bratte skråningene.

På tross av navnet, er polarreven det eneste innfødte pattedyret på Bjørnøya. Øya fikk navnet sitt da noen så en svømmende isbjørn i det nærliggende vannet, men så langt sør er dette et sjeldent syn.

Om bord i skipet kan du lære om Bjørnøyas historie gjennom foredrag om polarhistorie. Kanskje får du vite om de historiske ekspedisjonene som førte til at øya ble oppdaget og de ulike landene som har gjort krav på øya i ettertid. Oppdag hvor strategisk viktig dette utilgjengelige stedet var og hvilken rolle Bjørnøya hadde under andre verdenskrig.

Når vi seiler fra Bjørnøya, kan du fortsette å benytte deg av de ulike fasilitetene om bord MS Trollfjord, som badstuen eller treningsrommet. 

Bilde: Espen Mills
Bilde: Shutterstock

DAG 8 : Longyearbyen

Ved verdens ende

Bilde: Shutterstock

I dag ankommer vi øygruppa Svalbard og drar videre opp til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene. Storslåtte fjell i brunt og grønt stiger opp og ned av den høyarktiske tundraen, og glitrende elver av smeltevann pipler gjennom dalslettene.

Ta deg en liten pause for å leve i nuet på Svalbard. Her befinner du deg mer enn 78 grader nord og under 1500 kilometer fra selve Nordpolen. Luften her er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er stort sett mild takket være den varme nordlige grenen av Golfstrømmen.

Vi går i land i Longyearbyen, som ligger ved bredden av en vidstrakt fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard og regnes for å være verdens nordligste bosetning med over 1000 innbyggere.

Byen har nærmere 2000 innbyggere fra overalt i verden, og var opprinnelig en koloni for kulldrift i 1906. I dag er byen er senter for reisende på jakt etter eventyr samt forskere og ingeniører som jobber med lokale forskningsprosjekter, som det berømte frøhvelvet.

Nå er det på tide å ta farvel med dine medreisende og mannskapet om bord som har gjort denne historiske reisen så minneverdig. Vi vet at du vil ta med deg gode minner hjem, og vi ønsker deg en trygg videre reise. Vi håper å se deg tilbake her hos oss snart.

 

Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

 

Lugar på skipet

 • Overnatting i en komfortabel lugar med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering

Les mer om MS Trollfjord

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Ettermiddagssnacks i 1893 Bar
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Gratis Wi-Fi
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv

Les mer om livet om bord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten er laget for å gi deg en førsteklasses opplevelse om bord og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

 

Suite på skipet

 • Overnatting i en stilig, romslig suite med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering
 • Ubegrenset minibar
 • Daglig oppredning av sengen

Les mer om suitene våre

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora, Arran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • Hurtigruten Collection-klespakke inkludert skalljakke, genser og ull-lue

Les mer om livet om bord