Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen - sørgående (2023-2024)

Svalbard-ekspressen - sørgående (2023-2024)

Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen - sørgående (2023-2024)

Svalbard-ekspressen - sørgående (2023-2024)

Reiseinformasjon 8 dager MS Trollfjord
Avganger
10 avganger mellom mai 2024 og sep 2024
Pris fra
kr 24 295
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Dra ut på den sørgående delen av den historiske ruten som kobler fastlandet til Svalbard, verdens ende.
 • Bli med ombord på det fantastiske skipet MS Trollfjord, nyrenovert i 2023 for å gjenspeile de vakre fjordene vi seiler gjennom.
 • Besøk ulike sjarmerende tettsteder på fastlandet og på Svalbard, og velg blant valgfrie lokaldrevne utflukter.
 • Opplev sommeren langs hele norskekysten, og nyt midnattssolen midt i høysesongen.
Svalbard-ekspressen - sørgående (2023-2024)

Inkludert i denne reisen

 • Servering av drikke hele dagen

  I tillegg til helpensjon, kan du få servert drikke i åpningstiden til restaurantene våre, unntatt til frokost. Velg mellom et utvalg av alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer, og få smaksprøver på spesialiteter og forfriskninger om ettermiddagen.

 • Fasiliteter om bord

  Du har gratis tilgang til MS Trollfjords bibliotek, treningsrom og flotte badstue med gulv-til-tak-vinduer.

 • Coastal Experience Team

  Ekspertteamet er om bord for å veilede deg gjennom alle reiseaktiviteter og utflukter. I tillegg deler de sjarmerende historier og spennende innsikt rundt norsk kultur, historie, natur og geografi.

 • Aktiviteter om bord

  Bli med på morgentøying, kos deg med kunst- og håndverkskurs eller lær deg hvordan du får mest mulig ut av bildene dine på fotokurset.

Reiseplan

Fra arktiske Longyearbyen på Svalbard går du om bord på nyoppussede MS Trollfjord og setter kursen sørover til norskekysten og flere små og store kystsamfunn.

DAG 1 : Longyearbyen

Ved verdens ende

Bilde: Shutterstock

Opplevelsen i Høyarktis starter ved ankomst til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene på Svalbard. Beundre de storslåtte brune og grønne fjellene som reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, og elvene av smeltende snø som strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og bare vær til, her og nå på Svalbard. Du befinner deg nå over 78 °N og under 1500 kilometer fra Nordpolen. Lufta er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er gjennomsnittlig mellom null og åtte grader takket være den varme, nordlige grenen av Golfstrømmen.

Du må reise på egen hånd til Longyearbyen, Svalbards største bosetning med rundt 2000 innbyggere fra hele verden.

Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men i dag er byen et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Hjemmet ditt til sjøs den neste uken, MS Trollfjord, venter i havnen. Om kvelden seiler skipet enda lenger nordover mot neste destinasjon: Ny-Ålesund.

Bilde: Shutterstock
Bilde: Heiko Kuhr

DAG 2 : Ny-Ålesund

Forskning i Arktis

Bilde: Heiko Kuhr

Stå opp tidlig i dag så du kan se den imponerende utsikten over Kongsfjorden, en av de største fjordene i området. Inngangen er bevoktet av to kolossale isbreer som ofte kalver is ned i fjorden.

Dette er også et godt område for å holde utkikk etter hvalross som soler seg på kysten, i tillegg til mange trekkfuglarter, som lundefugl, praktærfugl, kortnebbgås og lomvi.

Polarrev og svalbardrein kan noen ganger ses på land, mens hvithvalen noen ganger dukker opp i vannet. Hvis vi er heldige, kan det hende vi får se en isbjørn som streifer langs kysten på jakt etter storkobbe og ringsel.

På tuppen av Brøggerhalvøya, på kysten av Kongsfjorden, ligger Ny-Ålesund. Akkurat som Longyearbyen, begynte denne bosetningen som en kullgruve, men fra midten av 1900-tallet ble flere forskningsstasjoner startet opp her. Om sommeren er over hundre forskere basert i Ny-Ålesund. De representerer 20 institutter for glasiologi- og klimaforskning fra mer enn 10 land.

Ta en spasertur i det som er en av de nordligste bosetningene i verden, stikk innom det lokale museet og suvenirbutikken, eller send et postkort til venner og familie fra det lille postkontoret.

Du kan også bli med på en guidet tur til Amundsen-monumentet, som er reist til ære for den store polfarerens rekordbrytende flygning til Nordpolen i 1926. Amundsen fløy luftskipet Norge fra Ny-Ålesund, og landet i Alaska tre dager senere, via Nordpolen.

DAG 3 : Til sjøs

Tid for å forlate Svalbard

Bilde: Kristian Dale

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen og returnere til fastlandet.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Og hvis du synes været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For en fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med kystekspertene. Kanskje de også tilbyr et fotokurs, der du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder i dagene fremover.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også bare roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene av sjøreisen på langt.

Bilde: Kristian Dale
Bilde: Espen Mills

DAG 4 : Tromsø og Senja

Utforsk «Lille Norge»

Bilde: Espen Mills

Vi har kommet oss tilbake til fastlandet, og første stopp for dagen er Tromsø. Skipet vil losse av last fra Svalbard, og hente ny last til havnene lenger sør.

Det er ikke bare hyggelig å ta turen til Tromsø etter å ha vært på Svalbard, det er også historisk riktig. De fleste oppdagelsesreisende og seilere som vendte tilbake fra ekspedisjoner i Arktis dro hit. Tromsø fikk på 1800-tallet kallenavnet «Nordens Paris», og byen ble kanskje også oppfattet slik av dem kom reisende fra langt mindre steder lenger nord.

Skipet fortsetter så sørover mot Senja, som er en av landets største øyer og Nord-Norges raskest voksende reisemål. Det er ikke så rart, ettersom øya har fått plass på CNNs liste over verdens ti vakreste øyer. Senja kalles ofte for «Norge i miniatyr», siden øya har så variert natur som ligner forskjellige deler av norskekysten.

For å utforske eventyrøya på en ordentlig god måte, anbefaler vi at du går av i Tromsø, der du kan bli med på en av de valgfrie utfluktene våre.

Valgfrie utflukter
 • Senja og høydepunkt i nord
  Forbered deg på å bli forbløffet av Nord-Norge. Denne billedskjønne bussturen tar deg forbi fjorder, barske fjell, sandstrender og vakre landsbyer.
 • Dyrelivssafari ved Senja
  Sett ut på en spennende safari på havene rundt Senja, der du passerer frodige øyer og småøyer mens du holder utkikk etter seler og sjøfugler.
 • Billedskjønn guidet tur på e-sykkel
  Hopp på en elektrisk sykkel for å enkelt utforske den idylliske øya Senja. Nyt fantastisk fjordutsikt under én av Norges vakreste årstider.

DAG 5 : Svolvær

Forelsk deg i Lofoten

Bilde: HGR

Dagen i dag er satt av til å utforske Lofoten. Øygruppen har blitt kalt et av de mest spektakulære områdene i hele Norge, og det ikke vanskelig å forstå hvorfor når vi ser de taggete, grønne tindene som reiser seg dramatisk opp fra havet.

Snart ser vi vakre fiskevær med rader av røde rorbuer som klamrer seg billedskjønt til sjøkanten. De opprinnelige fiskerhyttene farger landskapet mellom det blå havet og de frodige, grønne fjellsidene.

Du vil se at livet i Lofoten i høyeste grad er rolig og fredfylt. Det er som om den majestetiske naturen gjør at tiden står stille.

Hjertet av Lofoten er Svolvær, der skipet vårt vil ha base mesteparten av dagen. Her finner du butikker og restauranter, og du kan bruke timene på å utforske og bli kjent med byen.

For å oppleve fjellene, øyene og tettstedene rundt Svolvær, har du valget mellom flere håndplukkede utflukter i Lofoten som vil ta deg enda litt nærmere.

Bli med på en valgfri fottur til en av de hvite sandstrendene i området, der du kan hjelpe oss med en strandrydding før vi tar et bad. Eller du kan bli med på en kajakktur for å utforske den rå og vakre naturen og det krystallklare vannet i Henningsvær.

Valgfrie utflukter
 • Fisking i Lofoten – sommer
  Prøv deg på ekte havfiske etter hyse, torsk og makrell om bord i den tradisjonelle norske fiskebåten fra 1917, MS Symra
 • Kajakkpadling i Lofoten – sommer
  Opplev den vakre naturen i Henningsvær mens du utforsker det krystallklare vannet i en kajakk.
 • Nydelige omgivelser i Lofoten og Henningsvær
  Opplev Lofotens fantastiske sommerlandskap. Se historie, marineliv og tidløs kunst i SKREI kultursenter, og få med deg fiskeværatmosfæren i Henningsvær.
 • Høydepunkter i Lofoten og Reine
  Lofoten er et spesielt og særegent sted med tårnende fjell og små fiskevær. Fra Svolvær til Reine kan du vente deg uforglemmelig utsikt.
Bilde: HGR
Bilde: Photo Competition

DAG 6 : Brønnøysund

Høydepunkter langs Helgelandskysten

Bilde: Photo Competition

Skipet fortsetter sørover, og når midtpunktet på norskekysten. Dette er Helgelandskysten, en kyststrekning full av karakteristiske fjell som har inspirert mange myter og lokal folketro.

Mens vi seiler, kan du holde utkikk etter Vegaøyan, en øygruppe som består av rundt 6500 øyer, holmer og skjær. På Gardsøy ligger det et UNESCO verdensarvsenter, og her kan du se hvordan den verdifulle ederdunen fra ærfuglene høstes fra de små husene som øyboerne bygger til dem.

Vi legger til kai i Brønnøysund, hvor du finner en vakker marina og en nygotisk steinkirke fra 1870. Utforsk byen, eller bli med på en valgfri utflukt som kajakkpadling, sykkeltur eller båttur med RIB.

Det unike fjellet Torghatten ligger også i nærheten av Brønnøysund. Fjellet er kjent for hullet som går rett gjennom det. Ifølge sagnet ble hullet laget da Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya som hadde avvist ham. Torghatten er fossilen av hatten til Trollkongen som han kastet i retning av pilen for å redde henne.

En av de valgfrie utfluktene vi tilbyr her, er en fottur til hullet i Torghatten. Det tar omtrent én time i rolig tempo å nå hullet. Panoramautsikten til øyene som strekker seg ut i det fjerne gjør anstrengelsen vel verdt det.

Valgfrie utflukter
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund – sommer
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
 • Sykling i Brønnøysund
  Vi sykler gjennom historiske Brønnøysund og oppdager byens hemmeligheter underveis — fra den nygotiske kirken til et utstillingslokale med moderne kunst.
 • Fottur til Torghatten
  Gå i trollenes og vikingenes fotspor på denne utflukten til et myteomspunnet fjell med et hull tvers igjennom.
 • Sjøeventyr i RIB
  Utforsk landskapet rundt Brønnøysund på sjøen med en spennende RIB-tur.

DAG 7 : Ålesund og Urke

Hemmeligheten i Sunnmørsalpene

Bilde: Rune Kongsro

Skipet gjør et kort stopp i Ålesund, som er kjent for fantastisk arkitektur i jugendstil og en flott beliggenhet på en halvøy under Akslafjellet. Vi losser av last og gjester som skal ut på utflukter.

Nær Ålesund skjærer den fantastiske Hjørundfjorden rett gjennom de 1700 meter høye fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Den billedskjønne beliggenheten til fjorden, midt blant Sunnmørsalpene, er en skjult perle som er ukjent for de fleste andre skip.

De som imidlertid oppdager Hjørundfjorden, klassifiserer den gjerne som en av de vakreste fjordene i Norge. Det dypblå vannet og de grønne fjellsidene ser perfekt proporsjonert og tilpasset ut, som om det er nøye uttenkt og skulpturert.

Langs vestkysten av en av fjordarmene til Hjørundfjorden ligger det idylliske tettstedet Sæbø. Her henter skipet gjester som tidligere gikk i land i Ålesund for å bli med på en utflukt.

Vi nærmer oss siste dag på sjøreisen. Selv om det er bittersøtt, feirer vi opplevelsen på Svalbard-ekspressen med en festlig avskjedsmiddag siste kveld om bord. Det blir også en mulighet til å se tilbake på de mange høydepunktene vi har hatt sammen på denne reisen.

Valgfrie utflukter
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.
 • Fjelltopper og fjorder – En naturskjønn busstur
  Opplev Norge som du alltid har drømt om. Sunnmørsalpenes dramatiske fjell og fjorder får hjertet til å dunke litt ekstra!
Bilde: Rune Kongsro
Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten

DAG 8 : Bergen

Slutten på sjøreisen

Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten

Vi ankommer vakre Bergen på Vestlandet om morgenen. De majestetiske fjelltoppene som omslutter byen har gitt Bergen kallenavnet «byen mellom de syv fjell».

Etter å ha tatt farvel med de andre gjestene og besetningen på MS Trollfjord som har gjort reisen med Svalbard-ekspressen så spesiell, er det tid for å gå i land og bli kjørt til flyplassen.

Du har vært med på denne historiske, ikoniske sjøreisen til de flotteste stedene langs norskekysten. Hvis du har vært med på valgfrie utflukter, har du kanskje bilder fra kajakkpadling, fotturer, fisketurer eller sykkelturer i spektakulære omgivelser.

Vi vet du tar mange gode minner med hjem i kofferten, og vi ønsker deg en trygg og god reise videre. Dette har vært Svalbard-ekspressen. Vi håper å se deg igjen snart.

Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

 

Lugar på skipet

 • Overnatting i en komfortabel lugar med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering

Les mer om MS Trollfjord

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Ettermiddagssnacks i 1893 Bar
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Gratis Wi-Fi
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv

Les mer om livet om bord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten er laget for å gi deg en førsteklasses opplevelse om bord og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

 

Suite på skipet

 • Overnatting i en stilig, romslig suite med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering
 • Ubegrenset minibar
 • Daglig oppredning av sengen

Les mer om suitene våre

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora, Arran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og 1893 Bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren unntatt frokost
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom og badstue
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Tilgang til bibliotek og filmer på forespørsel
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • Hurtigruten Collection-klespakke inkludert skalljakke, genser og ull-lue

Les mer om livet om bord