Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen – sørgående

Svalbard-ekspressen – sørgående

Longyearbyen – Bergen

Svalbard-ekspressen – sørgående

Svalbard-ekspressen – sørgående

Reiseinformasjon 10 dager MS Trollfjord
Avganger
7 avganger mellom jun 2023 og sep 2023
Pris fra
kr 33 016
Frokost, lunsj og middag inkludert
 • Dra ut på den sørgående delen av den historiske ruten som kobler fastlandet til Svalbard, verdens ende.
 • Nyt livet om bord på det eksepsjonelt designede skipet vårt, MS Trollfjord, som er nyrenovert i 2022 med de flotteste materialer og godt skipshåndverk
 • Besøk ulike sjarmerende tettsteder på fastlandet og på Svalbard, og velg blant valgfrie lokaldrevne utflukter.
 • Opplev sommeren langs hele norskekysten, og nyt midnattssolen midt i høysesongen
Svalbard-ekspressen – sørgående

Inkludert i reisen

 • Utflukter & overnatting

  Overnatting på hotell i Longyearbyen og spennende utflukter som vil gjøre reisen enda mer eventyrlig.

 • Valg av lugar

  Velg lugar for Select-billetten: Arctic Superior, Polar utvendig eller Polar innvendig. Suite-gjester får velge Expedition Suites

 • Mat og drikke

  Nyt dager med helpensjon, drikkepakker, og vann, te og kaffe uten ekstra kostnad.

 • Den beste opplevelsen

  Velg Suite-billett for personlig innsjekking, fine-dining hver dag, frokost på sengen og eksklusiv servering av ettermiddagste i salongen.

Reiseplan

Start reisen med å oppleve hvordan livet er i arktiske Longyearbyen på Svalbard. Etter to netter på Spitsbergen, er det tid for å gå om bord på MS Trollfjord og sette kursen sørover til norskekysten og flere små og store kystsamfunn.

DAG 1 : Longyearbyen

Ved verdens ende

Bilde: HGR

Opplevelsen i Høyarktis starter ved ankomst til Spitsbergen, den største av de tre hovedøyene på Svalbard. Beundre de storslåtte brune og grønne fjellene som reiser seg opp fra den høyarktiske tundraen, og elvene av smeltende snø som strømmer gjennom dalene og glitrer under sommersola.

Stopp opp et øyeblikk, og bare vær til, her og nå på Svalbard. Du befinner deg nå over 78 °N og under 1500 kilometer fra Nordpolen. Lufta er frisk og ren, og temperaturen om sommeren er gjennomsnittlig mellom null og åtte grader takket være den varme, nordlige grenen av Golfstrømmen.

Fra Longyearbyen flyplass tar en buss deg til selve byen som ligger ved bredden av en stor fjord. Dette er den største bosetningen på Svalbard, med rundt 2000 innbyggere fra hele verden.

Det startet som en liten kullgruvekoloni i 1906, men i dag er byen et samlingspunkt for eventyrere, forskere og ingeniører som kommer hit for lokale forskningsprosjekter, som det kjente Svalbard Globale frøhvelv.

Etter innsjekking på hotellet, går turen til Camp Barentz ved foten av Breinosa om kvelden. Her, midt i villmarken i Høyarktis, nyter vi middag i en koselig hytte, og kanskje vi også får prøve bidos, en tradisjonell samisk rett med langtidskokt reinsdyrkjøtt og grønnsaker.

Nyt desserten utendørs rundt bålet, kanskje under midnattssolen. Beundre de vakre fjellene når vi kjører tilbake til hotellet i Longyearbyen.

Bilde: HGR
Bilde: Hanne Feyling

DAG 2 : Longyearbyen

Minieventyr i Høyarktis

Bilde: Hanne Feyling

Etter første natt på Svalbard, tar dagens minieventyr deg om bord den hybriddrevne katamaranen MS Bard. Få mest mulig ut av sommerklimaet under en båttur som tar for seg det fantastiske landskapet rundt Billefjorden og Nordenskiöldbreen.

MS Bard er en banebrytende ny katamaran for dagscruise. Når vi nærmer oss isbreer, dyreliv eller bosetninger, vil båten bytte til elektrisk fremdrift og seile helt stille. Dette, i tillegg til de spesialdesignede propellene, skaper minimalt med støy og vibrasjon for ikke å forstyrre det arktiske dyrelivet.

Tidlig i sesongen kan det fortsatt være is i Billefjorden. Når vi bytter til båtens elektriske motor, vil vi stille og rolig følge iskanten på utkikk etter sjøfugl, hvalross og sel. Du vil også kunne nyte utsikten mot den storslåtte Nordenskiöldbreen, som rett som det er kalver isfjell ned i fjorden.

Underveis kan du på avstand se den fraflyttede gruvebyen Pyramiden, som fikk navnet sitt etter formen på et av de nærliggende fjellene. Det har vært en spøkelsesby i mange år, men de siste årene har det vært flere forsøk på å befolke bosetningen på nytt.

I Skansbukta, den ytre delen av Billefjorden, ligger det en annen liten, gammel bosetning og gipsgruve under noen imponerende klipper. MS Bard vil også seile forbi Svenskhuset, den eldste bygningen på Spitsbergen og stedet for en tragisk blyforgiftning som tok livet av 17 jegere og seilere i 1872.

Mens vi seiler tilbake til Longyearbyen med MS Bard, nyter vi utsikten over fjorden, isbreen, fjellene og den arktiske floraen som står i full blomst. Vel fremme i Longyearbyen er det tid for siste natt på hotellet her.

DAG 3 : Longyearbyen

Siste dag i Longyearbyen

Bilde: Shutterstock

Våkn opp til den arktiske sola, og nyt frokost på hotellet. Du kan tilbringe siste dag her i Longyearbyen akkurat slik du ønsker.

Hvis du ikke allerede har tatt en spasertur rundt i sentrum, kan du gjøre det nå. Ta en titt i små forretninger som selger blant annet hjemmelaget sjokolade, små gallerier med kunst inspirert av livet i Arktis, og barer som serverer øl fra det lokale mikrobryggeriet.

Det er også mange utflukter å velge mellom, som en fottur til de nærliggende fjellene i Longyearbyen, fossiljakt i Deltaneset, eller hvalrossafari i Borebukta om bord hybridbåten Kvitbjørn.

Du kan også dra ut på hundekjøring, der de løpeglade hundene trekker en slede med hjul. Slik kan de opprettholde treningen og holde seg i god form til snøen kommer om vinteren.

Nyt denne siste dagen på Svalbard, før du sent på ettermiddagen blir transportert til MS Trollfjord, basen din til sjøs den kommende uken. Om kvelden vil skipet seile lenger nord, mot Ny-Ålesund.

Bilde: Shutterstock
Bilde: Heiko Kuhr

DAG 4 : Ny-Ålesund

Forskning i Arktis

Bilde: Heiko Kuhr

Stå opp tidlig i dag så du kan se den imponerende utsikten over Kongsfjorden, en av de største fjordene i området. Inngangen er bevoktet av to kolossale isbreer som ofte kalver is ned i fjorden.

Dette er også et godt område for å holde utkikk etter hvalross som soler seg på kysten, i tillegg til mange trekkfuglarter, som lundefugl, praktærfugl, kortnebbgås og lomvi.

Polarrev og svalbardrein kan noen ganger ses på land, mens hvithvalen noen ganger dukker opp i vannet. Hvis vi er heldige, kan det hende vi får se en isbjørn som streifer langs kysten på jakt etter storkobbe og ringsel.

På tuppen av Brøggerhalvøya, på kysten av Kongsfjorden, ligger Ny-Ålesund. Akkurat som Longyearbyen, begynte denne bosetningen som en kullgruve, men fra midten av 1900-tallet ble flere forskningsstasjoner startet opp her. Om sommeren er over hundre forskere basert i Ny-Ålesund. De representerer 20 institutter for glasiologi- og klimaforskning fra mer enn 10 land.

Ta en spasertur i det som er en av de nordligste bosetningene i verden, stikk innom den lokale baren og suvenirbutikken, eller send et postkort til venner og familie fra det lille postkontoret.

Du kan også bli med på en guidet tur til Amundsen-monumentet, som er reist til ære for den store polfarerens rekordbrytende flygning til Nordpolen i 1926. Amundsen fløy luftskipet Norge fra Ny-Ålesund, og landet i Alaska tre dager senere, via Nordpolen.

DAG 5 : Til sjøs

Tid for å forlate Svalbard

Bilde: Kristian Dale

Dessverre er tiden kommet for å ta farvel med Svalbard og Spitsbergen. Hvis vi har tid underveis sørover til fastlandet, kan det hende vi tar en avstikker til Recherchefjord, en liten fjord sør for Bellsund.

Du kan bruke dagen til å slappe av om bord på skipet. Hvis vi har klar himmel, kan du nyte sommersola ute på dekk og holde utkikk etter hval, delfin og nise. Og hvis du synes været er litt vel friskt, kan du ta en økt i badstuen for å få varmen igjen.

For en fascinerende innsikt i den lokale historien og dyrelivet, kan du bli med på et foredrag med kystekspertene. Kanskje de også tilbyr et fotokurs, der du kan forbedre fotoferdighetene dine for å ta fantastiske bilder i dagene fremover.

Nyt deilig mat og drikke om bord fra Norway’s Coastal Kitchen-konseptet vårt, der vi serverer den beste, mest smakfulle maten laget på lokale råvarer. Kanskje vi også disker opp med smaksprøver av regionale spesialiteter, eller har demonstrasjoner med de dyktige kokkene våre i det åpne kjøkkenet.

Du kan også bare roe ned i salongen med en god bok, eller slå av en prat med nye venner i baren om favorittopplevelsene av sjøreisen på langt.

Bilde: Kristian Dale
Bilde: Espen Mills

DAG 6 : Tromsø og Senja

Utforsk «Lille Norge»

Bilde: Espen Mills

Vi har kommet oss tilbake til fastlandet, og første stopp for dagen er Tromsø. Skipet vil losse av last fra Svalbard, og hente ny last til havnene lenger sør.

Når vi anløper Tromsø igjen etter å ha vært på Svalbard, følger vi i fotsporene til historiens helter. De fleste oppdagelsesreisende og seilere som returnerte fra ekspedisjoner i Arktis dro hit. Moten og maten de fant her var så stilfull og raffinert sammenlignet med der de kom fra, at de ga Tromsø kallenavnet «Nordens Paris». Kanskje du får samme inntrykk?

Fra Tromsø fortsetter skipet sørover til eventyrøya Senja, en av Norges største øyer. Du vil også kunne dra ut på en valgfri utflukt i Tromsø som senere møter skipet på Senja. Vi anbefaler utflukten vår som tar deg med gjennom de vakre omgivelsene på Kvaløya, før en ferge tar deg med over til Senja. Her møter du skipet igjen på vestsiden av øya.

Senja er Nord-Norges raskest voksende reisemål, og det er ikke så rart siden øya har fått plass på CNNs liste over verdens ti vakreste øyer. Senja kalles ofte for «Mini-Norge», siden øya har flere forskjellige landskaper som ligner forskjellige deler av norskekysten.

Du vil ha et utvalg valgfrie utflukter å velge mellom på Senja, som viser deg det aller beste øya har å tilby. Dette kan være en fottur til en særpreget fjelltopp for å oppleve en fantastisk utsikt, en fisketur eller kajakkpadling i en rolig fjord.

DAG 7 : Svolvær

Forelsk deg i Lofoten

Bilde: HGR

Dagen i dag er satt av til å utforske Lofoten. Øygruppen har blitt kalt et av de mest spektakulære områdene i hele Norge, og det ikke vanskelig å forstå hvorfor når vi ser de taggete, grønne tindene som reiser seg dramatisk opp fra havet.

Snart ser vi vakre fiskevær med rader av røde rorbuer som klamrer seg billedskjønt til sjøkanten. De opprinnelige fiskerhyttene farger landskapet mellom det blå havet og de frodige, grønne fjellsidene.

Du vil se at livet i Lofoten i høyeste grad er rolig og fredfylt. Det er som om den majestetiske naturen gjør at tiden står stille.

Hjertet av Lofoten er Svolvær, der skipet vårt vil ha base mesteparten av dagen. Her finner du butikker og restauranter, og du kan bruke timene på å utforske og bli kjent med byen.

For å oppleve fjellene, øyene og tettstedene rundt Svolvær, har du valget mellom flere håndplukkede utflukter i Lofoten som vil ta deg enda litt nærmere.

Bli med på en valgfri fottur til en av de hvite sandstrendene i området, der du kan hjelpe oss med en strandrydding før vi tar et bad. Du trenger ellers ikke å velge mellom en tur på fjellet eller en tur på vannet med kajakk. Sommerdagene er så lange at du kan få muligheten til å gjøre begge deler, og oppleve det beste fra både fjell og sjø.

Valgfrie utflukter
 • Fisking i Lofoten – sommer
  Prøv deg på ekte havfiske etter hyse, torsk og makrell om bord i den tradisjonelle norske fiskebåten fra 1917, MS Symra
 • Kajakkpadling i Lofoten – sommer
  Opplev den vakre naturen i Henningsvær mens du utforsker det krystallklare vannet i en kajakk.
Bilde: HGR
Bilde: Photo Competition

DAG 8 : Brønnøysund

Høydepunkter langs Helgelandskysten

Bilde: Photo Competition

Skipet fortsetter sørover, og når midtpunktet på norskekysten. Dette er Helgelandskysten, en kyststrekning som er kjent for flere karakteristiske fjell som har inspirert mange myter og lokal folketro.

Vi legger til kai i Brønnøysund, som byr på en vakker marina og en nygotisk steinkirke fra 1870. Utforsk byen, eller bli med på en valgfri utflukt som kajakkpadling, sykkeltur eller båttur med RIB.

Et av høydepunktene i området er Vegaøyan, en øygruppe som består av rundt 6500 øyer, holmer og skjær. Det er et UNESCO verdensarvsenter på Gardsøy, som viser hvordan den høyt skattede ederdunen samles fra ærfuglene etter at de har hekket i de små husene som øyboerne bygger til dem.

Det unike fjellet Torghatten ligger også nær Brønnøysund. Legg merke til hullet som går rett gjennom fjellet. Myten sier at hullet oppstod da Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøya som hadde avvist ham, og at Torghatten er fossilen av hatten til Trollkongen som han kastet i retning av pilen for å redde henne.

En av de valgfrie utfluktene vi tilbyr her, er en fottur til hullet i Torghatten. Det tar rundt én time i rolig tempo å nå hullet. Panoramautsikten over trærne og øyene som strekker seg ut i det fjerne gjør anstrengelsen vel verdt det.

Valgfrie utflukter
 • Legendene om Torghatten og Brønnøysund – sommer
  Se severdighetene i Brønnøysund fra bussen før du følger i trollenes fotspor til et myteomspunnet fjell med et hull som går tvers igjennom.
 • Sykling i Brønnøysund
  Vi sykler gjennom historiske Brønnøysund og oppdager byens hemmeligheter underveis — fra den nygotiske kirken til et utstillingslokale med moderne kunst.
 • Fottur til Torghatten
  Gå i trollenes og vikingenes fotspor på denne utflukten til et myteomspunnet fjell med et hull tvers igjennom.

DAG 9 : Ålesund og Urke

Hemmeligheten i Sunnmørsalpene

Bilde: Rune Kongsro

Skipet gjør et kort stopp i Ålesund, som er kjent for fantastisk arkitektur i jugendstil og en flott beliggenhet på en halvøy under Akslafjellet. Vi losser av last og gjester som skal ut på utflukter.

Nær Ålesund skjærer den fantastiske Hjørundfjorden rett gjennom de 1700 meter høye fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Den billedskjønne beliggenheten til fjorden, midt blant Sunnmørsalpene, er en skjult perle som er ukjent for de fleste andre skip.

De som imidlertid oppdager Hjørundfjorden, klassifiserer den gjerne som en av de vakreste fjordene i Norge. Det dypblå vannet og de grønne fjellsidene ser perfekt proporsjonert og tilpasset ut, som om det er nøye uttenkt og skulpturert.

På bredden av en av Hjørundfjordens fjordarmer ligger det idylliske tettstedet Urke, som har mindre enn 40 innbyggere. Det er her vi vil hente gjestene som gikk av skipet i Ålesund for å dra ut på utflukt.

Vi nærmer oss siste dag på sjøreisen. Selv om det er bittersøtt, feirer vi opplevelsen på Svalbard-ekspressen med en festlig avskjedsmiddag siste kveld om bord. Det blir også en mulighet til å se tilbake på de mange høydepunktene vi har hatt sammen på denne reisen.

Valgfrie utflukter
 • Arkitektur og bryggerier – Ålesund til fots
  Utforsk Ålesunds karakterirske jugendstilarkitektur, og smak deretter på noe av det beste mikrobryggeriølet fra lokalområdet.
 • Fjelltopper og fjorder – En naturskjønn busstur
  Opplev Norge som du alltid har drømt om. Sunnmørsalpenes dramatiske fjell og fjorder får hjertet til å dunke litt ekstra!
Bilde: Rune Kongsro
Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten

DAG 10 : Bergen

Slutten på sjøreisen

Port de Bergen
Port de Bergen
Bilde: Hurtigruten

Vi ankommer vakre Bergen på Vestlandet om morgenen. De majestetiske fjelltoppene som omslutter byen har gitt Bergen kallenavnet «byen mellom de syv fjell».

Etter å ha tatt farvel med de andre gjestene og besetningen på MS Trollfjord som har gjort reisen med Svalbard-ekspressen så spesiell, er det tid for å gå i land og bli kjørt til flyplassen.

Du har vært med på denne historiske, ikoniske sjøreisen til de flotteste stedene langs norskekysten. Hvis du har vært med på valgfrie utflukter, har du kanskje bilder fra kajakkpadling, fotturer, fisketurer eller sykkelturer i spektakulære omgivelser.

Vi vet du tar mange gode minner med hjem i kofferten, og vi ønsker deg en trygg og god reise videre. Dette har vært Svalbard-ekspressen. Vi håper å se deg igjen snart.

Dag-for-dag programmet vil gi deg et par pekere på hva du kan se og gjøre på kystreisen din, men vær klar over at dette programmet kun er en indikasjon på hva du kan oppleve. Dette er en seilas hvor naturelementene styrer og værforhold kan variere, noe som gjør hver ekspedisjon med Hurtigruten unik.

Hva er inkludert

Standard lugarer

Nyt et imponerende utvalg av inkluderte fordeler når du skal velge blant de komfortable alternativene våre for overnatting: Polar innvendig, Polar utvendig og Arctic Superior-lugarer.

Når du er i Norge

 • Transport i Bergen (fra flyplassen til skipet)
 • Transport i Longyearbyen (fra skipet til hotellet og fra hotellet til flyplassen)
 • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost
 • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz
 • Tur med hybriddreven katamaran på MS Bard

Lugar på skipet

 • Overnatting i en komfortabel lugar med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering

Les mer om MS Trollfjord

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora og Árran
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Árran og Panorama bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Ettermiddagssnacks i Panorama bar
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking

Les mer om mat og drikke om bord

 

Livet om bord

 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning, kunst og håndverk
 • Tilgang til treningsrom, badstue og jacuzzier
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv

Les mer om livet om bord

Kun for suitegjester

Expedition-suiten er laget for å gi deg en førsteklasses opplevelse om bord og har et luksuriøst og vakkert utsmykket interiør.

Når du er i Norge

 • Transport i Bergen (fra flyplassen til skipet)
 • Transport i Longyearbyen (fra skipet til hotellet og fra hotellet til flyplassen)
 • To netter på et firestjerners hotell i Longyearbyen, inkludert frokost
 • Kveldsutflukt til villmarken ved Camp Barentz
 • Tur med hybriddreven katamaran på MS Bard

Suite på skipet

 • Overnatting i en stilig, romslig suite med eget bad
 • Valg av foretrukket lugartype og plassering
 • Ubegrenset minibar
 • Daglig oppredning av sengen

Les mer om suitene våre

 

Mat og drikke om bord

 • Helpensjon med heldagsservering i Flora, Arran og à la carte-gourmetrestauranten Røst
 • Ubegrenset utvalgte drinker i Flora, Arran, Røst og Panorama bar, servert i åpningstidene til restauranten og baren
 • Ubegrenset mineralvann, te og kaffe
 • Valg av spisetider i restauranten
 • Eksklusiv ettermiddagste med musserende vin i Røst
 • Eksklusiv middag med skipets senioroffiserer

 

Livet om bord

 • Rask og prioritert innsjekking inkludert eksklusiv tilgang til Espolin Johnson-salongen
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråklig Coastal Experience Team
 • Tilgang til treningsrom, badstue og jacuzzier
 • Daglige temaforelesninger, fotoveiledning og kunst- og håndverksaktiviteter
 • Filmkvelder, musikkunderholdning og tilgang til biblioteket
 • Kulinariske demonstrasjoner og matsmaking
 • Utvalg av utstyr for friluftsliv
 • Hurtigruten Collection-klespakke inkludert skalljakke, genser og ull-lue