Franz Josefs land – Vi krysser 80° nord

Det avsidesliggende Frans Josefs land har alltid vært en magnet for barske og modige eventyrere, og nå kan du gå på den samme isen der store polarfarere som Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen tilbragte vintrene. Se etter isbjørn i deres naturlige habitat, og kjenn den kalde arktiske luften som kommer ned fra Nordpolen bare noen kilometer unna.

 • Utforsk det ville og avsidesliggende Franz Josefs land i de store oppdagernes fotspor, verdens nordligste øygruppe
 • Gode muligheter for å se hvalross og isbjørn når vi krysser den 80. breddegrad
 • Opplev Russland i havnebyen Murmansk
 • Muligheter for å besøke Nordkapp
LANSERINGSTILBUD

Spar 8 000,– pr. person

Vi har lansert ekspedisjonsreiser for sesongen 2020-2021 og nå kan du spare 8 000,– pr. person om du bestiller denne reisen før 1. mars 2019. Prisene du ser fratrukket rabatt.

Se utvalgte reiser og les mer om kampanjen her
Kampanjevilkår finner du i hyperlinken over.


Reisen dag for dag

Reiseplan

Hurtigruten tilbyr unike ekspedisjonscruise til noen av verdens mest avsidesliggende og uberørte farvann. Som ved alle ekspedisjoner, er det naturen som hersker. Vær-, is- og sjøforhold setter rammebetingelsene for alle Hurtigrutens turer. Sikkerhet og gode opplevelser for deg som reisende er til enhver tid vår høyeste prioritet. Alle våre veiledende reiseruter evalueres og tilpasses kontinuerlig, enten det skyldes begrensninger fra omgivelsene eller spennende muligheter som dukker opp. Det er derfor vi kaller det en ekspedisjon.

Utreise 12. september og 26. september

Avreisehavn Tromsø
Oversikt

Tromsø og Sørøya

Vi starter eventyret i Tromsø, utgangspunktet for en rekke ekspedisjoner og eventyr. Etter den første natten om bord seiler vi til Sørøya, en vakker øy i nærheten av Hammerfest.

Vi ankommer Russland

Vi seiler videre til Murmansk, en strategisk viktig havn for både militære fartøy og handelsfartøy.

Det avsidesliggende Franz Josefs land

Vi vil tilbringe fem dager hvor vi utforsker verdens nordligste skjærgård. Dette er ekspedisjonsseiling på sitt mest autentiske, og vi vil utforske områdets unike skjønnhet i fotsporene til store oppdagere som Fridtjof Nansen. Den endelige reiseruten og hvor vi går i land i denne vakre regionen avhenger i stor grad av forholdene, og den erfarne kapteinen vår vil jobbe med elementene og benytte alle muligheter for å utforske villmarken underveis.

Vi seiler godt over den 80. breddegrad og tar deg mindre enn 600 nautiske mil fra den geografiske Nordpolen. Vi utforsker historiske steder som nesten ingen har besøkt, og holder utkikk etter dyreliv som sel, tusenvis av sjøfugl og arktisk rev. Se også opp for hvalross som ligger langstrakt på strendene. Isbjørnbestanden i området er på rundt 3000, så det blir gode muligheter for å se disse fantastiske rovdyrene. Etter ekspedisjonsdagene her setter vi kursen tilbake mot Murmansk.

På vei tilbake til Norge

Nordkapp har vært en ettertraktet destinasjon for reisende i århundrer. Bli med på en utflukt til den stupbratte klippen 307 meter over Nordishavet, og det nordligste punktet på kontinentet.

Dag 1: Tromsø

Startpunktet for oppdagelsesreisende

Ombordstigning

Reisen vår starter i Tromsø. Bruk litt tid på å utforske byen før du går om bord i MS Spitsbergen. Ta gjerne Fjellheisen til toppen av Fløya og nyt den flotte utsikten over byen og fjordene. For inspirasjon kan vi anbefale et besøk til polarmuseet for å lære mer om tidlig polarhistorie. 

Dag 2: Sørøya

Gå tur på «toppen av verden»

Halvdag

Sørøya, som er den fjerde største øya i Norge, har rikelig med villmark og få innbyggere. Vi går i land for å besøke en av de små fiskelandsbyene uten veier hvis været tillater det, og går en tur i området for å se den flotte utsikten.

Dag 3: Murmansk

Mot Russland

Halvdag

Velkommen til Russland! Murmansk er en ung by som ble grunnlagt i 1916, og som fortsatt er den største byen nord for Polarsirkelen. Byens opprinnelse er knyttet til behovet for en havn i Nordishavet, og det er fortsatt marineindustrien som dominerer den dag i dag. Vi tar et kort stopp her før vi fortsetter nordover.

Dag 4-5: Til sjøs
Isflak sett fra dekk
Isflak sett fra dekk Bilde: Andrea Klaussner Bilde

På vei nordover!

Ekspedisjonsteamet vil forberede deg på turene i land med en rekke foredrag hvor du kan lære mer om Franz Josefs lands historie og dyreliv. Hold utkikk etter de første isflakene når vi seiler enda lenger nordover. Benytt muligheten til å nyte skipet og slappe av i panoramasalongen.

Dag 6-10: Franz Josefs land
Høydepunkt

Utrolige øyer med en fascinerende historie

Fridtjof Nansen kom til Franz Josefs land første gang i september 1895 for å overvintre.. Vi kommer til Cape Flora, som har fått navnet sitt fra gjødslingen fra tusenvis av sjøfugl som hekker på klippene. Dette er et område med mange polarlomvier og krykkjer.

På Bell Island finner vi restene av den eldste bygningen på Franz Josefs land, forlatt av et britisk ekspedisjonsteam i 1880. I Tikhaya Buchta måtte et team av meteorologer fra den Russiske Sedov-stasjonen overleve på egenhånd fra begynnelsen av andre verdenskrig, og helt til 1945.

Det er sannsynlig at pomorene eller norske selfangere kjente til Franz Josefs land, men det første registrerte besøket blant de 192 øyene som utgjør øygruppen fant sted i 1873, med seilskipet Admiral Tegetthoff. De fant brede strender, bratte klipper med hekkende sjøfugl, arktisk rev, isbjørn og hvalross. Vi håper å finne mye av det samme. Den nøyaktige rekkefølgen og valget av stedet å gå i land vil bli bestemt av kapteinen underveis basert på is- og værforhold.

Dag 11-12: Til sjøs
John Chardine fra Hurtigrutens ekspedisjonsteam
John Chardine fra Hurtigrutens ekspedisjonsteam Bilde: Andrea Klaussner Bilde

Barentshavet

Willem Barents var en sjøfarer og oppdager som var på jakt etter Nordøstpassasjen. I løpet av de neste to dagene vil vi krysse havet som er oppkalt etter ham. Underveis blir det gode muligheter for å slappe av etter alle aktivitetene, nyte boblebadene på dekk, delta i et av foredragene med ekspedisjonsteamet og bli kjent med andre oppdagelsesreisende.

Dag 13: Murmansk

En dag fylt av historie

Heldag

Vi returnerer til Murmansk for å utforske byen. Med utsikt over havnen finnes et stort minnesmerke over russiske soldater. Lenger bort ligger Saviour on the Waters-kirken - en del av et minnesmerkekompleks til minne om sjøfolk fra Murmansk. Rett nedenfor ligger en del fra ubåten Kursk, som sank i år 2000.

Dag 14: Skarsvåg

Det nordligste punktet i Europa

Halvdag

Skarsvåg hevder å være verdens nordligste fiskerlandsby. Bli med på en valgfri utflukt til Nordkapp, og kjenn på hvordan det føles å være «ved verdens ende». På platået kan du lære mer om Nordkapp, og se en panoramafilm som tar deg gjennom de fire årstidene i dette fantastiske landskapet.

Dag 15: Tromsø

Slutten av ekspedisjonen

Dokket - Avstigning

Enhver oppdagelsesreise må komme til en slutt. Det kan nok virke som om tiden fløy altfor fort! Vi har reist hvor få andre har vært, hele veien til toppen av jordkloden, bare noen få kilometer fra den geografiske Nordpolen.

Ankomst 26. september og 10. oktober 2020

Sted Tromsø
Hva er inkludert

INKLUDERT :

 • Hurtigruten ekspedisjonscruise i valgt lugar

KOMFORT OM BORD

 • Alle måltider om bord inkl. drikke (skipets øl og vin, brus og mineralvann i alle restaurantene)
 • Kaffe og te inkludert hele dagen
 • En ettermiddagssnack tilbys i tillegg til frokost, lunsj og middag
 • Treningssenter, boblebad og badstue med panoramautsikt
 • Gratis Wi-Fi om bord for alle gjester. Vær oppmerksom på at vi seiler i fjerntliggende områder med begrenset tilkobling. Streaming støttes ikke.
 • Det forventes ikke at du tipser

AKTIVITETER OG FORELESNINGER

 • Et omfattende program med inkluderte aktiviteter, som småbåtcruising og turer med ekspedisjonsteamet på land
 • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam – et håndplukket, internasjonalt team bestående av en rekke eksperter på områdene vi seiler i
 • Gratis vind- og vanntett jakke
 • Utlån av boots, staver og utstyr du trenger til både selvvalgte og inkluderte aktiviteter
 • Forelesninger i vitenskap, historie, biologi, geografi, geologi eller kultur, som gir deg en bedre forståelse av stedene vi besøker
 • Bli med på forskningsprogrammet om bord, der du både får lære nye ting om det du opplever underveis, og samtidig bidrar til forskning
 • Fotokurs og kameratips, samt foto og film fra reisen dokumentert i en ekspedisjonsbok
 • Bli kjent med ekspedisjonsteamet og andre gjester på et velkomstarrangement og daglige samlinger
 • Muligheter for å spise felles måltider med ekspedisjonsteamet
 • Bibliotek om bord, med tilpasset litteratur til reisemålene underveis
 • Presentasjoner i havner, som gir deg innsikt i steder vi går i land
 • Avskjedsarrangement

IKKE INKLUDERT:

 • Internasjonale flyreiser
 • Valgfrie utflukter med våre lokale samarbeidspartnere
 • Valgfrie utflukter med ekspedisjonsteamet vårt, som kajakkturer, camping, isbrevandring, lange fotturer (væravhengige aktiviteter)
 • Reiseforsikring
 • Bagasjeservice

MERK:

 • Alle planlagte aktiviteter er væravhengige
 • Du må fylle ut et medisinsk skjema
 • Til denne reisen må du ha visum til Russland. Les innreisekrav her.
Praktisk Informajson