Norge, Murmansk, Frans Josefs land - Seil nord for 80° til det russiske Arktis

Det avsidesliggende Frans Josefs land har alltid vært attraktivt for hardbarkede eventyrlystne. Nå kan også du sette dine ben på isen der Nansen og Johansen tilbrakte vintrene sine. Se etter isbjørner som vandrer rundt i sitt naturlige habitat, og opplev de kalde arktiske vindkastene fra Nordpolen noen kilometer unna.

 • Opplev det historiske, ville og sjeldent besøkte Frans Josefs land
 • Mulighet for å spotte hvalross og isbjørn
 • Nyt en russisk opplevelse i Murmansk
 • Se Nordkapp
Tilbud

4 000 kr i rabatt pr. person

Bli med Hurtigruten om bord i 2019! Nå får du 4 000,– i rabatt pr. person om du om du bestiller denne reisen innen 4. mars 2019. Prisene du ser er fratrukket rabatt.

Se alle utvalgte reiser med avreise i 2019 her
Kampanjevilkår finner du i hyperlinken over.

Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 29. august og 12. september 2019

Avreisehavn Tromsø
Oversikt

Norge og fangstfolkets havn

Norge har en lang kystlinje, som strekker seg fra 58° til 71°N. Denne værbitte kysten har et variert landskap, fra frodige fjorder til bratte fjell, øyer, skjær og arktisk villmark.Vi begynner i Tromsø, slik flere eventyrere har gjort før oss. På det fascinerende Polarmuseet får du detaljerte beskrivelser av livet i Arktis og fangstfolkets fremgangsmåter. Ta deg god tid til å utforske byen, de gamle trehusene og den kjente Ishavskatedralen, før du går om bord på MS Spitsbergen. Neste morgen går vi i land på Sørøya, en vakker øy nær Hammerfest. Ved hjelp av småbåter utforsker vi det lokale området.

Russland neste

Vi ankommer den eksotiske, russiske havnebyen Murmansk. Havnen er strategisk viktig både for militæret og handelsfartøyer, og dominerer derfor mye av bybildet.

Frans Josefs land – fjerntliggende øyer, mektige isbreer og evig villmark

Vi setter seil nordover. De neste to dagene vil du kjenne at luften gradvis blir kaldere. Når vi nærmer oss Frans Josefs land, opplever vi kanskje polartåka som skyldes kald luft som møter varmt vann.

I fem spennende dager skal vi utforske verdens nordligste øygruppe. Dette er en ekspedisjon på sitt mest autentiske. Hvordan reiseruten blir, og hvor vi stopper underveis, avhenger av vær- og isforholdene. Kapteinen og ekspedisjonsteamet vårt har full kontroll på dette, og sørger for at vi utnytter alle mulighetene naturen har å by på.

Øygruppen består av basaltiske bergarter, dramatiske isbreer, majestetiske fjellformasjoner, dype fjorder, klipper med skrikende fugler og en endeløs arktisk tundra med et mangfoldig fugle- og dyreliv.

Kapp Flora er oppkalt etter blomstene som blomstrer ved foten av klippen hvor Fridtjof Nansen uventet støtte på Frederick George Jackson og ble reddet. I Calm Bay kan vi se for oss de hardføre russiske meteorologene som overlevde fem år i dette klimaet, uten forsyninger. Vi håper også at vi får seilt langs den fantastiske fugleklippen Rubini Rock. Om været er på vår side, går vi i land i Kapp Triest hvor du kan beundre det geologiske fenomenet Devil's Marbles.

Vi seiler godt over 80°N, nærmere 600 nautiske mil fra Nordpolen. Underveis kan du utforske historiske steder som sjelden besøkes og et rikt Arktisk plante- og dyreliv – blant annet sel, sjøfugler og polarrev. Vær spesielt oppmerksom på hvalrossen, som gjerne ligger på bortgjemte strender. Isbjørnen vandrer også mellom dette området og Svalbard. Med en bestanddel på nærmere 3000, bør det være stor sjanse for at vi får se et av disse spektakulære rovdyrene med egne øyne.

Etter noen spennende dager i Frans Josefs land vender vi baugen tilbake mot Murmansk.

Tilbake til Norge

Neste dag kommer vi til det nordligste punktet på det europeiske fastlandet. Nordkapp har vært et attraktivt reisemål i flere århundrer. Mange reiser over store avstander for å stå på klippen som markerer slutten av kontinentet, 307 meter over Nordishavet.

Etter et fantastisk eventyr er vi tilbake i Tromsø, og tar farvel der den spennende ekspedisjonen startet.

Dag 1
Tromso_P7205773.jpg

Der eventyrere før oss har startet

Tromsø

Ekspedisjonen begynner, som de store ekspedisjonene ofte gjør, i Tromsø. Før du går om bord på MS Spitsbergen, bør du ta deg tid til å utforske byen. Tromsø har mange flotte attraksjoner, men er også perfekt for deg som søker deg bort fra storbylivet og ønsker å oppleve villmarken. En måte å gjøre det på, er å ta Fjellheisen opp til toppen av Fløyfjellet (420 m.o.h.) og nyte den fantastiske utsikten over by, fjell og fjord. Besøk også Polarmuseet for å få litt ekstra inspirasjon før vi starter eventyret til sjøs. Her kan du lære mer om regionens ekspedisjonshistorie og de som vågalt trosset kulde og is i jakten på nye oppdagelser. 

Dag 2
Day 2_Sørøya©Knut-Fagerhaug---CC-BY-2_0.jpg
Bilde: Knut Fagerhaug Bilde

Tur i vakkert landskap

Sørøya

Sørøya er den fjerde største øya i Norge. Den har en eksponert og vilter kystlinje, mye villmark, men få innbyggere. Vi går i land på denne gatefrie og naturskjønne øya for å besøke et av de etablerte fiskersamfunnene her. Om været tillater det, er det muligheter for en kort fottur opp i terrenget for å nyte utsikten.

Dag 3
Day3_Murmansk©Christopher-Michel---CC-BY-2_0.jpg
Bilde: Christopher Michel Bilde

Russland neste

Murmansk

Velkommen til Russland! Murmansk er en ung by, grunnlagt i 1916, og den største byen nord for Polarsirkelen. Murmansk oppstod først og fremst fra behovet for en havn i Nordsjøen, og marineindustrien er like dominerende den dag i dag.  

Dag 4-5
Day 4_5 at sea©Christopher-Michel---CC-BY-2_0.jpg
Bilde: Christopher Michel Bilde

Mot nord!

Til sjøs

Ekspedisjonsteamet og deres russiske kolleger vil forberede deg på ekspedisjonens neste ilandstigninger gjennom spennende forelesninger og informasjon. Du vil lære mye om Frans Josefs lands historie og det rike dyrelivet. Hold utkikk etter is mens vi seiler enda lenger nord. Nyt reisen med å slappe av i panoramasalongen, eller ta deg en treningsøkt i det toppmoderne treningsstudioet om bord. 

Dag 6-10
Høydepunkt

Øygruppe med fascinerende historie

Frans Josefs land

Det er sannsynlig at pomorene eller norske seilere allerede kjente til Frans Josefs land, men den første registrerte ilandstigningen på øygruppa var i 1873, fra seilskipet Admiral Tegetthoff. Det de fant var brede strender, hekkende fugler, polarrev, isbjørn og hvalross. Vi håper å finne mye av det samme på vår ekspedisjon. Den nøyaktige rekkefølgen og valgene av ilandstigninger bestemmes av kapteinen og ekspedisjonslederen vår. De kjenner landskapet og vet hvordan vi kan få størst mulig utbytte av forholdene. Mulige steder vi går i land på denne strekningen er:

Belløya er for det meste isfritt i sommermånedene, så vi får kanskje muligheten til å bidra med å rydde stranda for ødelagt fiskeutstyr og annet søppel som truer plante- og dyrelivet her. Det er her på Belløya vi finner restene av den eldste bygningen på Frans Josefs land, som ble forlatt av en britisk ekspedisjon i 1880. Den samme ekspedisjonen tok også med seg en isbjørn og ga den til London Zoo.

Kapp FloraNorthbrookøya lever opp til navnet sitt, og tusenvis av sjøfugler parer seg og ligger og ruger på klippene her. Mens vi er der, håper vi å få se polarfuglene polarlomvi og krykkje. Det var på denne øya Fridtjof Nansen, som mot alle odds overlevde vinteren i et telt, endelig ble reddet en sommerdag i 1896 etter å tilfeldigvis ha støtt på Frederick George Jackson.

Tikhaya Buchta, eller Calm Bay, er bukta hvor et team med meteorologer fra den russiske forskningsstasjonen Sedov strandet under begynnelsen av andre verdenskrig. De ble ikke reddet før i 1945! Vi håper å kunne tilbringe dagen her og utforske historien, samt lytte etter de latter-lignende lydene fra Alkefuglene mens de flyr til og fra redene sine i fjellskråningen.

Rubini Rock er en fugleklippe like ved Calm Bay, som er perfekt å seile rundt. Den sylindriske øya med et vulkankrater midt på, er fugleklippen i øygruppen, og de røde basaltveggene stiger 80 meter opp fra havet.

Kapp Norvegia på Jacksonøya har en helt spesiell betydning for oss, da det var her den norske eventyreren Hjalmar Johansen ankom i 1895. Ved hjelp av noen få steiner og et telt lagde han en enkel hytte som han overvintret i. Hjalmar Johansen overlevde de tøffe forholdene og gjenopptok sin reise sørover sommeren etter.

Kapp Triest på Champøya er mest kjent for Devil’s Marbles, som er en form for geoder. Disse geologiske bergformasjonene dannes av tilvekst av kjemikalier inne i steinlagene og kan være opptil 2 meter i diameter! Hold også utkikk etter hvalrosser langs stranda eller i sjøen, mens vi beveger oss mot land i våre stødige småbåter.

Aleksandra land er den vestligste øya (om man ikke teller med den lille, fjerntliggende Viktoriaøya). Øya er hovedkvarteret til den russiske arktiske nasjonalparken som Frans Josefs land er en del av. Under andre verdenskrig forsøkte tyskerne å etablere en værstasjon her, men mislyktes. 

Dag 11-12
Day 11 at sea©Christopher-Michel---CC-BY-2_0.jpg
Bilde: Christopher Michel Bilde

Barentshavet

Til sjøs – Barentshavet

Willem Barents forsøkte egentlig å finne Nordøstpassasjen da han ved en slump oppdaget vår neste destinasjon, Svalbard. I 1596 seilte han til Svalbard og kalte det Spitsbergen på grunn av de spisse fjellene. Mens vi seiler over Barentshavet, oppkalt etter ham, kan du benytte sjansen til å slappe av, nyte boblebadet på dekk eller delta på et av ekspedisjonsteamet sine foredrag. Kanskje du til og med får skrevet ferdig det postkortet du startet på. 

Dag 13
Day 13 murmansk_Sonic Arts.jpg
Bilde: Sonic Arts Bilde

Andre verdenskrig-historie

Murmansk

Vi ankommer Murmansk igjen, og denne gangen får du mer tid til å utforske byen. Alyosha, en 35 meter høy statue av en russisk soldat, ruver over havnen. Det er et minnesmerke for alle de russiske soldatene som kjempet under andre verdenskrig.

Her kan du besøke kirken Frelseren på vannet, med gullkupler finansiert av donasjoner og bygget i 2002. Den er en del av et minnesmerke dedikert til sjøfolk fra Murmansk som har omkommet i fredstid. Like nedenfor finner du fyrmonumentet og deler av den forulykkede ubåten «Kursk», som møtte sin skjebne i Nordishavet i 2000.

Dag 14
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Bilde: Filip Hoel Bilde

Europas nordligste punkt

Skarsvåg

Skarsvåg er en liten landsby som ligger nord på Magerøya. Det hevdes at den er verdens nordligste fiskerlandsby. Bli med på utflukt til Nordkapp og kjenn på følelsen av å stå ved verdens ende. Her finnes det et kombinert museums- og restaurantlokale hvor du kan lære mer om de historiske ekspedisjonene til Nordkapp. En panoramafilm tar deg gjennom de fire årstidene og viser det vakre landskapet i all sin prakt. Nordkapp er et fantastisk sted å oppleve midnattssolen.

Dag 15
Tromso_001980_Knut-Hansvold_www.nordnorge.com_Tromsoe.jpg
Bilde: Knut Hansvold Bilde

Ekspedisjonen avsluttes

Tromsø

Tiden gikk så altfor fort, men alle eventyr har en slutt og vårt eventyr ender i Tromsø. Vi har vært hvor få andre har vært – bare noen hundre kilometer unna den geografiske Nordpolen, jordas øverste punkt. 

Ankomst 12. og 26. september 2019

Sted Tromsø
Oversikt

INKLUDERT :

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som holder forelesninger, samt blir med på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te

IKKE INKLUDERT:

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfri tips
Om bord Opplevelser Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.

Land adventures

På mange av våre destinasjoner har vi før-og etterprogram som byr på spennende og unike aktiviteter der transport, hotell og god mat er inkludert i prisen. Vennligst ta kontakt med kundeservice for å legge land adventures til reisen din.