Den historiske Sportsruten til Svalbard - nordgående

Tromsø, Norge - Longyearbyen, Svalbard

Hvis du drømmer om en tradisjonell sommerferie med fullpakkede strender er ikke dette reisen for deg. En ekspedisjon til Svalbard tar deg til ekstreme breddegrader, hvor sommeren nesten kan føles som vinter. Men det blir sol, faktisk døgnet rundt, og du kan nyte midnattssolen i et vinterlig landskap i det som blir en minneverdig opplevelse, helt utenom det vanlige.

 • Utforsk Svalbard, Bjørnøya, Nordkapp og Tromsø
 • Delta på utflukter på Svalbard
 • Muligheter for å se isbjørn
 • Nyt 24 timer med dagslys under midnattssolen

Oversikt

Den historiske Sportsruten fra 1896

I 1896 åpnet Hurtigrutens grunnlegger kaptein Richard With et hotell på Svalbard. Fordi han ønsket å gjøre hotellet tilgjengelig for fangstfolk og turister med utforskertrang, startet han også Sportsruten samme år. DS Lofoten seilte denne strekningen mellom Hammerfest og Svalbard. Kaptein på ruten var Otto Sverdrup, som hadde vært på flere polarekspedisjoner med Fridtjof Nansen og senere ledet ekspedisjoner med det kjente ekspedisjons-skipet Fram. Sportsruten var i praksis starten for våre Explorer-ekspedisjoner 

Nyt midnattssolen og den friske sommerluften nord for polarsirkelen

Denne arktiske sommerekspedisjonen ender i Tromsø. Byen kalles Porten til Ishavet, fordi mange ekspedisjoner brukte den som utgangspunkt for ekspedisjoner til  nordområdene. I dag er Tromsø en livlig og fargerik by, med en rik polarhistorie. 

Sagnomsuste Nordkapp

Nordkapp er det nordligste punktet på det europeiske fastlandet. Klippen stiger 307 meter opp fra Polhavet. Følelsen av å gå ut mot kanten av fjellet er noe helt eget – som å være ved verdens ende. Etter besøket er over setter vi kurs mot Gjesværstappan, et fuglefjell som er fylt til randen av hekkende arktiske fuglearter og omgitt av en kakofoni av lyd. 

Deretter krysser vi Polhavet til Bjørnøya, som ligger omtrent halvveis mellom Svalbard og det norske fastlandet. Målet er å gå i land på øya, hvor et nesten astronomisk antall hekkende fugler tilbringer sommeren. 

Den arktiske sommeren på sitt beste

Vi starter i Longyearbyen. Først utforsker vi noen av de vakre fjordene langs vestkysten av Svalbard, deretter setter vi kurs mot det nordvestlige hjørnet av Spitsbergen. Vi planlegger flere ilandstigninger og vil også besøke Ny-Ålesund, det nordligst beliggende lokalsamfunn i verden og et viktig senter for arktisk forskning. Den arktiske sommeren byr på mange muligheter. Nettene er lyse og korte. Utendørs kan du virkelig suge inn landskapet og dyrelivet, enten det er på land eller på åpent dekk. Havisen smelter og lar oss navigere inn i fortsatt islagte fjorder, på jakt etter sel og andre pattedyr. 

Isbjørn-binnene, som gikk i hi tidlig på vinteren, begynner nå å komme tilbake. Ungene er med, klønete småtasser som ikke har en bekymring i verden, utover å få mer av den fete melken til mødrene. Hvis vi er usedvanlig heldige kan vi få øye på en isbjørnfamilie. I tillegg til det marine dyrelivet, ser vi ulike arter igjen fylle fuglefjellene som ble forlatt i løpet av vinteren.

Prisen inkluderer:

 • Hurtigruten Expedition i den lugaren du velger, med fullpensjon
 • Vind- og vannavvisende jakke
 • Ilandstigning med små båter og aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt engelsktalende Expedition-team som holder foredrag og er med på ilandstigninger og aktiviteter
 • Gratis te og kaffe
 • Transport til flyplassen i Longyearbyen
 • Fly på økonomiklasse fra Longyearbyen til Oslo (vennligst merk at du også kan bestille denne reisen uten fly til Oslo)

Ikke inkludert

 • Reiseforsikring
 • Flyreiser
 • Bagasjehåndtering
 • Valgfrie utflukter og tips

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Dette er en ekspedisjon hvor elementene bestemmer, hvor vær, vind og isforhold vil avgjøre vår endelige plan. Sikkerhet er viktig, og kapteinen vil bestemme seilingsrute under reisen. Derfor er denne reiseruten bare en indikasjon på hva du kan oppleve. Det forteller også hvorfor hver ekspedisjon med Hurtigruten er unik.

07. juni 2018

Avreisehavn Tromsø
Dag 1
Tromso_P7205773.jpg

Porten til Ishavet


Sted: Tromsø

Tromsø kalles Porten til Ishavet. Når polfarer Roald Amundsen rekruttert mannskap til sine berømte ekspedisjoner for mer enn 100 år siden, reiste han til Tromsø. Dette var det eneste stedet han kunne finne menn (ja, det var stort sett menn den gang) med navigasjonserfaring fra polare farvann. Han trengte menn som visste å overleve med minimale ressurser i Arktis. I dag er Tromsø hjembyen til polare eksperter og forskere som undersøker den globale oppvarmingen i Arktis. Det er en smeltedigel av urfolk, lokalbefolkning og europeere. I korte trekk er Tromsø fortsatt Porten til Ishavet og et naturlig utgangspunkt for ekspedisjoner nordover - akkurat som den du er i ferd med å legge ut på.

Dag 2
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Bilde: Filip Hoel Bilde

På 71° N


Sted: Nordkapp

I tidlige morgentimer seiler vi forbi det spektakulære Nordkapp-platået, med en fantastisk utsikt mot dette berømte landemerket. I Hornvika slipper vi av turgåere før skipet fortsetter til Skarsvåg, et lite tettsted som ligger langs nordsiden av Magerøya . Det hevdes å være verdens nordligste fiskevær. Bli med på en valgfri utflukt til Nordkapp og få følelsen av hvordan det er å stå på kanten av verden. På platået finnes det et museum, hvor du kan lære mer om tidlige ekspedisjoner til Nordkapp og se en panoramafilm som tar deg gjennom fire årstider i et landskap fullt av kontraster, lys og storslått natur. Nordkapp er et fantastisk sted å oppleve midnattssola.

Dag 3
2_Bjornoya_Skjelmerud_Meg_Skjelmerud-2.jpg
Bilde: Meg Skjelmerud Bilde

Midt i Ishavet


Sted: Bjørnøya

På ferden over Ishavet, mot det norske fastlandet, kommer vi til Bjørnøya. Dette er den sørligste av øyene i øygruppen Svalbard, med en befolkning som teller kun ni personer. Bjørnøya er et isolert sted midt i Ishavet, kjent for å huse den største konsentasjonen av sjøfugl på den nordlige halvkule. Her møter det kalde vannet fra Ishavet den varme Golfstrømmen. Når disse vannmassene kolliderer, presses næringsrikt vann opp til overflaten, noe som gjør havområdene til en "all inclusive" buffet for 126 forskjellige fuglearter. Hvis forholdene tillater der, vil vi gå i land her.

Dag 4-7
20100706_7-Andrea-Hermle-Guest-image.jpg
Bilde: Andrea Hermle Bilde

Arktisk sommermoro


Sted: Exploring Svalbard / Svalbard

Når vi seiler nordover vil vi forsøke å gå inn i fjordarmer hvor vi isforholdene er riktige. Svalbard har rundt 3000 isbjørner, trolig flest i verden. Vi har størst håp om å observere dette mektige marine pattedyret på drivisen, nær eller i selve vannet. Vi observerer ofte isbjørner på denne reiseruten - om ikke hver dag, og sjelden på kloss hold. Som de fleste villdyr gir isbjørnen ingen absolutte garantier. Men jo flere øyne som speider gjennom kikkerten, jo bedre er oddsene for å se kongen av Arktis. På det nordvestre hjørnet av Spitsbergen finnes en rekke graver, spekkovner og andre kulturskatter fra den første tiden hvor fangstmenn inntok Svalbard. Raudfjorden byr på mange muligheter for flotte turer. Hamiltonbukta er for grunn til at våre skip kan navigere, men er perfekt å utforske med kajakk. Vi kan også se den enorme Monaco-breen i Liefdefjord, og hvis forholdene tillater det kan du prøve deg på brevandring. Eksepsjonelle opplevelser venter deg på isen, som 60 prosent av landmassen av Svalbard er dekket av. Å sette foten på breen er nesten en obligatorisk del av en komplett Svalbard-opplevelse.

Dag 8
Ny-Ålesund_ST.Dag-4-002142©Ragnar-Hartvig.jpg
Bilde: Ragnar Hartvig Bilde

På 78º 55' N


Sted: Ny-Ålesund

Vi seiler inn i Kongsfjorden og ankommer en av kun fire permanente bosettinger på Svalbard: den gamle kullgruvebyen Ny-Ålesund. Som en av de nordligste bosetninger i verden var Ny-Ålesund utgangspunktet for mange ekspedisjoner til Nordpolen. Navn som Amundsen, Ellsworth og Nobile er sterkt knyttet til dette stedet. Du kan fortsatt kjenne på masten som luftskipet «Norge» ble fortøyd til før verdens første transpolare flytur. En rekke land har egne forskningsstasjoner her, og det er alltid høy vitenskapelig aktivitet i sommermånedene .

Dag 9
Longyearbyen.jpg

Svalbards hovedstad


Sted: Longyearbyen

Isfjorden er den største fjorden på Svalbard. Vi tilbringer morgenen i hjertet av fjorden, idet vi seiler mot Longyearbyen. Landskapet skifter stadig. Nyt utsikten til det stadig skiftende landskapet, enorme U-formede daler skåret ut av fjellet av de gigantiske isbreene som dekket området titusener av år tilbake. Vel i land i Longyearbyen sitter ekspedisjonsfølelsen i kroppen. Å se hoteller, museer, restauranter og butikker igjen blir en stor kontrast til de ekstreme omgivelsene du nettopp har hatt nærkontakt med.

07. juni 2018

Sted Longyearbyen/Oslo
Om bord Opplevelser

Video

Fordyp deg i eventyrene du kan oppleve på en reise til Svalbard

Forleng din reise

Getting you there

Please contact us if you wish to add on return flights and airport transfers to Longyearbyen or Tromsø.