Ekspedisjon over Norskehavet

Bergen - Longyearbyen - Oslo

Denne ekspedisjonen tar deg fra Vestlandets fjorder til den arktiske villmarken på Svalbard. Lær om fascinerende ekspedisjons- og hvalfangsthistorie, opplev det yrende dyrelivet og den uberørte naturen. Vi besøker isolerte øyer, bosetninger og sjarmerende fiskevær.

 • Utforsk både norskekysten og Svalbard
 • Opplev Nordkapp og isolerte Bjørnøya i Nordishavet
 • Seil mellom de kjente øyene i Lofoten
 • Opplev ekte arktisk villmark, med muligheten for å se både hval og isbjørn

Oversikt

Nyt kombinasjonen av en av de mest varierte kystlinjene i verden og selve juvelen i Arktis; Svalbard. 

Den røffe norskekysten

Norge har en lang og røff kystlinje som strekker seg fra 58° til 71°N. Den har et svært variert landskap - fra flotte fjorder til bratte fjell, små øyer, rolige skjærgårder og arktisk villmark. 

Reisen starter i historiske Bergen, et passende utgangspunkt når vi skal utforske fjordene på Vestlandet. Vi seiler ut i den dype Dalsfjorden, som ligger i hjertet av Vestlandet med fjordlandskap så langt øyet kan se. Oppover kysten ligger frodige åser, høye fjell, mektige fosser og sjarmerende små bygder. 

Nord for Polarsirkelen - mot toppen av verden

Etter et besøk i en forlatt fiskelandsby og ved et legendarisk fjell, krysser vi Polarsirkelen og fortsetter mot Lofoten, den mest kjente øygruppen i Norge. Naturen her er helt unik, med spisse fjelltopper, dype fjorder, hvite strender og idylliske fiskevær. Et lite stykke lenger nord kan du oppleve enda vakrere omgivelser, hvis det i det hele tatt er mulig. Vi besøker nemlig det arktiske paradiset kalt Sommarøy. Dagen etter befinner vi oss på det nordligste punktet på det europeiske fastlandet. Nordkapp har vært et mål for mange eventyrlystne som har reist fra alle verdens hjørner for å stå på den høye fjellklippen som stiger 307 meter over Nordishavet. 

Nordishavet, den isolerte Bjørnøya, og isbjørn-riket

Når vi krysser Nordishavet, gjør vi et forsøk på å gå i land på den isolerte Bjørnøya. Denne vulkanske øya ligger midt mellom det norske fastlandet og Svalbard. Til tross for at øya er så isolert, er det mye liv her – takket være de mange hekkende fuglene som tilbringer sommeren på øya. Til slutt ankommer vi isbjørnens rike, Svalbard. Her er det naturen som rår. Utforsk noen av de vakreste fjordene som finnes, besøk Ny-Ålesund, verdens nordligste samfunn, og avslutt ekspedisjonen i livlige Longyearbyen. 

Prisen inkluderer: 

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Transport fra skipet til flyplassen i Longyearbyen
 • Flyreise på økonomiklasse fra Longyearbyen til Oslo (merk: kan også bestilles uten fly til Oslo)
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter med aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt Ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te 

Ikke inkludert: 

 • Rejseforsikring
 • Flyrejse
 • Bagagehåndtering
 • Tilvalgsudflugter
 • Drikkepen

Relaterte reiser

Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve. 

19. mai 2018

Avreisehavn Bergen
Dag 1
Day 1_Bergen_altafoto.no.jpg
Bilde: Altafoto.no Bilde

Porten til fjordene


Sted: Bergen

Byen mellom syv fjell byr på mye histore og et stort utvalg severdigheter. Sett gjerne av en dag eller to til å utforske Bergen før du starter ekspedisjonen nordover. Spaser gjennom de sjarmerende gatene, besøk Håkonshallen, Rosenkrantztårnet, St. Marys kirke, og fiskemarkedet ved havnen. Bergen ble grunnlagt i 1070, og vi anbefaler at du tar deg en tur ned til Bryggen, hvor du finner de UNESCO-listede husene.

Dag 2
Day 2_Sunnfjord_shutterstock_MARTAFR.jpg
Bilde: Martafr / Shutterstock Bilde

Fosser og fjell


Sted: Dalsfjord

Sunnfjorden er kjent for sine høye fjell og vakre fossefall. Vi seiler dypt inn i Dalsfjorden, hvor vi finner den vakre landsbyen Bygstad. Bli med i land og utforsk det lille fjordsamfunnet med en historisk kirke og fossefall. Ta deg en liten handletur eller besøk den lokale kafeen.

Dag 3
1200x600_shutterstock_219073939_Day-11.jpg
Bilde: Sergey Goryachev Bilde

Det forlatte fiskeværet


Sted: Grip

Grip ligger 14 km fra fastlandskysten. Det forlatte fiskeværet Gripholmen ble grunnlagt på 1400-tallet og var en gang Norges minste kommune med bare et par hundre innbyggere. I dag er Gripholmen et populært sommersted. Her blir du møtt av fargerike hus og en gammel stavkirke.

Dag 4
Day 4_Torghatten_shutterstock_Tupungato.jpg
Bilde: Tupungato / Shutterstock Bilde

Et kjent landemerke


Sted: Helgelandskysten

Opplev Torghatten på Helgelandskysten, et fjell kjent for sitt karakteristiske hull. Dette landemerket har en fascinerende geologisk historie og flere sagn knyttet til seg. Det er også forholdsvis enkelt å gå gjennom hullet, og når du kommer ut på den andre siden kan du vente deg en fantastisk panoramautsikt til hundrevis av små øyer og fjell. Bli med i land og utforsk øya, eller ta turen opp i fjellet for å gå gjennom hullet.

Dag 5
day 5_Træna_oykl_8355.jpg
Bilde: Eli Kleven Bilde

Kryss Polarsirkelen


Sted: Træna og Vikingen

Træna er en Norges minste kommuner, med mindre enn 500 innbyggere, men mer enn tusen holmer og skjær – rett på Polarsirkelen. Forhåpentligvis får du også muligheten til å gå i land på øya Vikingen, hvor du kan se statuen som representerer den faktiske Polarsirkelgrensen og oppleve en såkalt ”arktisk seremoni”.

Dag 6
Day 6_Trollfjord_Bjørn Rasch Tellefsen.jpg
Bilde: Bjørn Rasch Tellefsen Bilde

Vakre Lofoten


Sted: Lofoten

Henningsvær er et sjarmerende fiskevær med Vågakallen som høyeste punkt. Fiskeværet ligger på sørspissen av Austvågøya i Lofoten, kjent som en tradisjonstro og vel ivaretatt fiskelandsby i nydelige naturomgivelser. Etter Henningsvær seiler vi gjennom Raftsundet og inn i den utrolige Trollfjorden. Fjorden presser seg inn mellom fjell som reiser seg 1200 meter opp fra havet. Vi navigerer oss forsiktig frem, lengst inn i fjorden. Den vakre kanalen er noen ganger så smal at det føles som du kan strekke ut armene og ta på fjellveggen når vi passerer.

Dag 7
Day 7_Sommerøy_Kristine Melsom.jpg
Bilde: Kristine Melsom Bilde

Et arktisk paradis


Sted: Sommarøy

Sommarøy er et eget øyrike dekket av hvite strender og et livlig fiskevær. Her finner du også et par små butikker med håndlagde gjenstander og matvarer. I butikkene finnes "Kaillkråa" – herrenes hjørne, hvor mannfolka blir ”parkert” mens konene deres handler. Siden handlingen fort kan bli en tidkrevende affære, har de lokale mennene egne kroker på veggen hvor de kan henge kaffekoppene sine. På Sommarøy kan du også bli med på tur eller padle kajakk, eller du kan benytte muligheten til å besøke Tromsø. ”Porten til Arktis”, som byen også blir kalt, ligger idyllisk til, omringet av Lyngenalpene, blå fjorder og hundrevis av øyer. Tromsø har også en lang polarhistorie.

Dag 8
day 8_North Cape.jpg
Bilde: Malvina Westermark Bilde

Det nordligste fastlandspunktet i Europa


Sted: Nordkapp

I løpet av de siste århundrene har kongelige, eventyrere og en rekke ekspedisjoner hatt Nordkapp som sitt mål. Følelsen av å stå på kanten av Europa, høyt over bratte klipper med en uendelig horisont foran seg, er nesten umulig å beskrive. Bli med på en en valgfri utflukt til Nordkapp, til fots eller med buss. Alternativt kan du besøke Skarsvåg, som visstnok skal være verdens nordligste fiskevær, eller ta turen til det gamle fiskeværet Gjesvær, som har historie helt tilbake til vikingtiden. På reisen videre nordover kan du nyte utsikten til Nordkapp fra dekk.

Dag 9
Day 9_ Bjørnøya_SteinBjorge_12.jpg
Bilde: Stein Bjørge Bilde

En isolert øy med ni personer og millioner av fugler


Sted: Bjørnøya

Bjørnøya er den sørligste av Svalbards øyer, midt i Nordishavet, mellom norskekysten og Spitsbergen. Denne 178 kvm store øya har en fascinerende historie og geologi, og et rikt fugleliv. Her bor det kun ni mennesker, som alle jobber for Meteorologisk Institutt. Øya har blitt kalt den ”største samlingen av sjøfugler på den nordlige halvkule”. Klippene på sørspissen av øya er en viktig hekkegrunn for sjøfuglene. Dette er den nordligste grensen for noen typer alkefugl. En av årsakene til at dette -er et livlig fugleområde, er at det kalde Nordishavet treffer det varme vannet fra Golfstrømmen, noe som skaper overflod av mat for fuglene. I området er det også forskningsvirksomhet, blant annet måling av miljøgifter.

Dag 10
Day 10_Hornsund_Puffins_Camille Seaman.jpg
Bilde: Camille Seaman Bilde

Den arktiske villmarken


Sted: Sør-Spitsbergen nasjonalpark, Hornsund

Denne relativt lille fjorden sør i Sør-Spitsbergen nasjonalpark har en lang tradisjon i Hurtigrutens historie. Det gamle Hurtigruten-skipet D/S Lyngen stoppet her for å gi tilbud til fangstfolket. Her ble det også jaktet på isbjørn helt frem til 1973, året da isbjørnjakt ble forbudt i hele Arktis. Et unntak ble gitt til urfolk som hadde en tusen år gammel fangsttradisjon å vise til. Fjordlandskapet omkranses av majestetiske fjell, med Hornsundtiden som det høyeste av dem alle. Et annet spesielt fjell er Bautaen, som i riktig vinkel kan se ut som et massivt vikingsverd. Nyt dagen i spennende omgivelser.

Dag 11
Day 11 Ny_aalesund_Ragnar-Hartvig.jpg
Bilde: Ragnar Hartvig Bilde

78º 55' N


Sted: Ny-Ålesund/Longyearbyen

Når vi seiler inn i Kongsfjorden, får du du se en av kun fire permanente bosetninger på Svalbard: Den gamle gruvebyen Ny-Ålesund, som er en av verdens nordligste bosetninger. Ny-Ålesund var i gamle dager utgangspunktet for mange ekspedisjoner til Nordpolen, og navn som Amundsen, Ellsworth og Nobile har sterk tilknytning til dette området. Selv i dag kan du se masten fra luftskipet ”Norge” som ble fortøyd her før den aller første flyavgangen over polare strøk. Mange land har nasjonale forskningsstasjoner her, med særlig stor forskningsaktivitet om sommeren. På vei mot Longyearbye seiler vi også inn i Isfjorden, det lengste fjordsystemet på Svalbard.

Dag 12
Day 12_Oslo_shutterstock_Morten Normann Almeland.jpg
Bilde: Morten Normann Almeland / Shutterstock Bilde

Fly sørover


Sted: Longyearbyen/Oslo

Vi ankommer Longyearbyen om natten, og transport til flyplassen venter på deg. Deretter tar du nattflyet til Oslo, og ankommer hovedstaden tidlig om morgenen. Derfra kan du enten fly videre med en gang, eller utforske byen før du reiser hjem.

Dersom du ikke ønsker å fly tilbake til Oslo, kan du bestille denne reisen uten fly i bestillingsprosessen. Transport til flyplassen er fortsatt inkludert i prisen.

30. mai 2018

Sted Longyearbyen/Oslo
Om bord Opplevelser

Utflukter på reisen

Opplev alt Svalbard har å by på med våre valgfrie utflukter. Dersom du ønsker å bli med på en av utfluktene i løpet av din reise, anbefaler vi å forhåndsbestille. Utfluktene kan også kjøpes om bord dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

Video

Fordyp deg i eventyrene du kan oppleve på en reise til Svalbard

Forleng din reise

Hurtigruten Land Adventures

Velg blant våre land adventures der du legger til tre eller fire ekstra dager før eller etter sjøreisen din, slik at du får enda mer ut av ferien din med oss. På mange av våre destinasjoner kan du bli med på spennende og unike aktiviteter der transport, hotellopphold og god mat er inkludert i prisen. Vennligst ta kontakt med kundeservice for å legge land adventures til reisen din.

Fly og hotell

Kontakt oss om du ønsker å legge til returflyvninger og flyplasstransport til Oslo