Alta - Nordlysbyen

Det er lett å forstå hvorfor Alta føles så magisk. Om vinteren er dette et av de beste stedene å jakte på Aurora Borealis. Og om sommeren har du store områder med villmark å utforske under midnattssolen.

  • Besøk Sorrisniva Ishotell
  • Ta en tur på Alta Museum
  • Opplev Nordlyskatedralen
  • Bli med på nordlys safari

Alta er en koselig småby i Finnmark, plassert 70 grader nord, med litt over 20.000 innbyggere. Faktisk er Alta den nest nordligste byen i verden med mer enn 10.000 innbyggere.

Klimaet her sies å være subarktisk, siden dagtemperaturen stiger over 10 grader kun tre måneder i året. Men siden området ligger så skjermet, kan somrene likevel være like varme som i Sør-Norge.

Alta er et perfekt reisemål, sommer som vinter. Her får du et variert utvalg utendørsaktiviteter med en personlig og lite turistpreget stil. De som arrangerer utflukter her, selger ikke bare turer – de deler av det de elsker å gjøre.

Av vinteraktiviteter kan vi nevne hundesledetur, tur med snøscooter, trugetur, nærkontakt med reinsdyr og samesamfunnet, sledetur med hest gjennom skogen, m.m. Hundesledeløp er noe de tar seriøst i Alta. Her avholdes nemlig Europas lengste hundesledeløp – Finnmarksløpet. Og en tur til Alta er ikke komplett uten en tur til Europas nordligste ishotell, Sorrisniva.

De uvanlige værforholdene og den klare himmelen har gjort at Alta, helt siden 1800-tallet, har vært et populært sted for å se etter og studere nordlyset. Mørketiden i Alta varer fra 26. november til 16. januar.

Om sommeren, fra 18. mai til 27. juli, skinner midnattssolen 24 timer i døgnet. Det gjør dagene ekstra lange, noe som gir deg mer tid til å besøke UNESCO-listede helleristninger, dra på utflukter til fots eller med sykkel, eller utforske området med elvebåt eller buss. Du kan også utforske Alta Canyon, som er Nord-Europas største. Du finner den en times kjøretur fra byen, gjennom villmark som vil ta pusten fra deg. Alta Canyon er spesielt fin i lyset fra midnattssolen.

Besøk Alta om bord disse ekspedisjonsreisene:

  • Havneadresse

    Alta Havn Havneveien 24 9515 Alta

    Vis i kart

Historie

Historien om Alta begynte for 10.000 år siden, da massive isbreer som dekket hele regionen smeltet og trakk seg tilbake. Det er funnet spor etter bebyggelse ved fjellet Komsa fra 7000 år tilbake, da innbyggerne begynte å lage helleristninger på steinene ved stranden.

Siden 1700-tallet har området vært bosatt nordmenn, samer og kvens fra Finland. Under 2. verdenskrig ble hele regionen brent ned av de invaderende styrkene. Det var bare den gamle kirken som fikk bli stående. Etter krigen vendte folket tilbake til hjemstedet sitt og bygget da Alta opp igjen, slik vi kjenner det i dag.