Båtsfjord – velkommen til villmarken i Finnmark

Den sjarmerende byen Båtsfjord er et viktig knutepunkt for norsk fiskerinæring.

Båtsfjord ligger på nordsiden av Varangerhalvøya ut mot Barentshavet. Tidligere var det flere tettsteder langs denne øde kysten, men i dag lever alle i byen Båtsfjord, skjermet i enden av Båtsfjord innløpet. Kommunen har en befolkning på 2.000. Båtsfjord blir ofte omtalt som fiskerihovedstaden og her finnes sju fiskeforedlingsbedrifter, bl.a. filetfabrikker med fryserier og rekefabrikker. I Båtsfjord kommune ligger flere fraflyttede fiskevær som i dag brukes aktivt til rekreasjon og turistnæring
Det mest interessante turistattraksjon er Hamningberg, en forlatt fiskevær på yttersiden av Varangerhalvøya. Med sine godt bevarte trehus fra 1800-tallet er det et unikt eksempel på gammel arkitektur, i et fylke som ble så ødelagt under andre verdenskrig. Hamningberg blir i dag benyttet flittig av hus- og hytteeiere året rundt. Selv om veien stenges om vinteren, er det mulig å komme fram med snøscooter og båt. Om sommeren er det et yrende folkeliv på stedet, med mange tilreisende.

  • Havneadresse

    Holmen kai, 9990 Båtsfjord

    Vis i kart

Historie

I Båtsfjord vil du legge merke til stripene i klippene. Det er sandsteinslag dannet under vann og deretter kastet på grunn av jordbevegelser. I sandsteinen kan man finne fossiler av interessante flora, og tro det eller ei, har det også vært mulig å finne restene av steinalderboplasser i den. Den norrøne form av navnet er Botnsfjorðr. Det første elementet er genitiv av Botn, og navnet betyr " den innerste delen av fjorden. "