Boats in the harbour in the port of Bodø, Norway

Bodø – mellom polarsirkelen og Lofoten

I Bodø finner du verdens sterkeste tidevannsstrøm, havørn, midnattssol og nordlys.

Omgitt av hav og fjord, lyset i Bodø skifter stadig med vær og vind. Det er også et eksotisk faktum at både midnattssol og nordlys kan sees herfra. Bodø er hovedstaden i Nordland fylke og ligger like nord for Polarsirkelen hvor midnattssolen er synlig fra 2. juni til 10. juli. På grunn av en atmosfærisk brytning, er det aldri helt mørketid i Bodø, men på grunn av fjellene sør for Bodø er solen helt usynlig fra begynnelsen av desember til begynnelsen av januar. Gjennomsnittlig antall soltimer per måned i Bodø er høyest i juni med 221 timer.

En annen unik egenskap er nærheten til naturen og havet. Ta en espresso i byen før havsafari eller fjellturer. Velg mellom konserter og utstillinger, og deretter hopp rett i din kajakk eller på din off -road sykkel. Byen er kjent for sin gjestfrihet og har et av Norges mest livlige studentsamfunn.

Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannsstrøm med vannhastighet opp til 22 knop, ligger like sørøst for Bodø. Kjerringøy er en godt bevart gamle handelslandsby på kysten like nord for Bodø. Med sine naturskjønne omgivelser og autentiske bygninger, har flere filmer blitt innspilt på denne lille havnen.

  • Havneadresse

    Terminalveien, 8006 Bodø

    Vis i kart

Historie

De første bosettingene kom til området allerede 10.000 år siden, på slutten av siste istid, tiltrukket av de uvanlig rike bestander av fisk og sjøfugl i Saltenfjorden. Gravhaugene funnet på Saltstraumen viser hvor viktig det var å reise gjennom sundet i jernalderen. Som en by er ikke Bodø veldig gammel. Etablert i 1816, hadde det bare 200 innbyggere sine første 20-30 år. Ankomsten av sild utenfor kysten i 1860 og at den ble værende i de neste 20 årene, vokste byen raskt og en omfattende industri ble utviklet.

Etterhvert som sildebestanden ble mindre, hadde byen etablert seg og hadde utviklet flere uavhengige næringsvirksomheter. Hurtigruten og godstrafikk ble av stor betydning for byen. Like før andre verdenskrig, først da ble Bodø tilgjengelig med bil fra sør. Veien over Saltfjellet var stengt i løpet av vinteren så sent som på 1980-tallet. En luft-tjeneste ble innført etter andre verdenskrig, noe som gjør byen til et viktig kommunikasjonssenter. Under invasjonen i 1940, ødela tyske fly 2/3 av byens bygninger og 3700 mennesker mistet hjemmene sine. Etter freden i 1945 startet gjenreisningsarbeidet i Bodø for fullt og den praktfulle og særegne katedralen sto ferdig i 1956.