Fjærland – tettstedet ved fjorden og isbreen

Fjærland blir ofte omtalt som et av verdens peneste isbresamfunn. Tettstedet ligger ved Sognefjorden, like ved Jostedalsbreen, og tilbyr nydelig natur og koselig stemning.

  • Kom nær den mektige Jostedalsbreen.
  • Besøk et isbremuseum.
  • Se hvorfor Fjærland omtales som en «bokby».
  • Opplev dette autentiske tettstedet ved fjorden.

Fjærland er et vakkert område med isbreer, fjell, fjorder og idylliske gårder. Det ligger rett ved vannkanten, rundt tettstedet Mundal. Landskapet her er formet av isbreer gjennom 2,6 millioner år, og resultatet er høye, flotte fjell, og daler med elver av brevann.

Her finner du Bøyabreen og Supphellebreen, som er armer av Jostedalsbreen ¬– den største isbreen i Europa. Folk har vandret på Jostedalsbreen i flere århundre, og i Fjærland finnes det er utallige historier om fryktløse brevandrere.

De lokale gårdene her er store, og bøndene nyter godt av et klima som er veldig bra for melkeproduksjon. Glade husdyr på fjellbeite er synlig på jordene hele sommerhalvåret.

Fjærland er også en del av det internasjonale «Bokby»-konseptet, og har hele 10 bruktbokhandler i området. Slik har det vært siden 1996, da Fjærland ble den åttende «Bokbyen» i verden, og den første i Skandinavia.

Når du er i Fjærland, kan du ta turen innom det gamle trehotellet Hotell Mundal, se om du finner noen bøker du liker, dra innom det fascinerende Isbremuseet, og bli med på varierte aktiviteter som brevandring, fotturer, skiturer og padletur med kajakk.

Besøk Fjærland om bord disse ekspedisjonsreisene:

Historie

Området rundt Fjærland har vært bosatt siden vikingtiden, men arkeologiske funn viser at det har vært folk her helt siden sen steinalder. Befolkningstallet har variert mye opp gjennom årene, og det sank veldig under den store utvandringen til Amerika ved inngangen til 1900-tallet.

Fjærland var lenge et turistmål utelukkende for skip, men i 1986 ble det veiforbindelse til Skei, og Fjærland ble for første gang tilgjengelig med bil. Veien ble åpnet av den tidligere amerikanske visepresidenten Walter F. Mondale, hvis familie og navn opprinnelig kom fra tettstedet Mundal. I 1994 ble veien forlenget sørover til Sogndal, noe som gjorde Fjærland lett tilgjengelig både fra nord og sør.

Bygdesenteret Mundal ligger midt i Fjærland, og her finner du en skole, en kirke, butikker, hoteller og andre virksomheter. Kirken er fra 1861. Den ble gjenoppbygget i 1931, og fremstår i dag som den gjorde da.