Molde – Rosenes by

Beskyttet fra de hardt omkringliggende elementer, er Molde vakkert satt i et spektakulært fjordlandskap.

De mange frodige og blomstrende rosehager har gitt denne vakre fjordbyen tilnavnet "rosenes by". Med sine 25.000 innbyggere, er Molde det administrative senteret og handelssentrum i Møre og Romsdal fylke. Du får her en flott panoramautsikt over fjellene og et relativt mildt klima. Moldejazz - Norge største jazzfestival, er et utstillingsvindu for jazz fra alle verdenshjørner i løpet av en uke hver sommer.


På utsiktspunktet Varden, kan du nyte synet av byen, fjord, skjærgård og 222 snødekte topper. Molde har også et av Norges største folkemuseer, Romsdalsmuseet, et kulturelt og vitenskapelig institusjon etablert i 1912. Den presenterer bygninger og interiør fra regionen, og har også et eget bibliotek og lokal historisk arkiv. Fiskerimuseet som ligger på den idylliske Hjertøya, 10 minutters båttur fra Molde sentrum, viser kystkultur, arbeidsmiljø og levekår som har eksistert i området fra 1850 og utover. Øya er et flott naturområde med mulighet til å leie fiskeutstyr og robåter, dra på piknik, fottur eller en svømmetur. Det perfekte stedet for en varm sommerdag.

Historie

Molde fikk bystatus i 1742. Byen fortsatte å vokse gjennom hele det 18. og 19. århundre, og ble et senter for norsk tekstil og klesindustri, samt det administrative senter for regionen, og et viktig turistmål. En brann i 1916 og bombingen under andre verdenskrig ble de fleste av byens gamle trehusbebyggelse lagt i ruiner. Dette er bakgrunnen for Moldes enkle, rene og funksjonalistiske etterkrigsarkitektur.