Reine – en idyllisk fiskelandsby i vakre omgivelser

Fiskerlandsbyen Reine ligger ved en vakker fjord, mellom de høye fjellene og det blå ishavet i Lofoten.

  • Oppdag denne billedskjønne fiskerlandsbyen
  • Se de sjarmerende rorbuene
  • Opplev den makeløse naturen
  • Lær om hverdagslivet i Reine

Reine er en hyggelig fiskerlandsby som ligger ca. 300 kilometer over Polarsirkelen, i hjertet av Lofoten.

De trivelige røde og hvite rorbuene som ligger langs hele kystlinjen, har blitt et av symbolene på idyllen langs kysten. Tiden har nesten stått stille på dette stedet med bare 314 innbyggere, hvor de dyrker respekten og kjærligheten til naturen.

Designet til rorbuene dateres tilbake til 1700-tallet. De skulle fungere som husly under fiskesesongen, og ble bygget med den ene delen av rorbua på stylter i fjorden. På den måten kunne man enkelt komme seg i og ut av båten. I dag er de fleste rorbuene omgjort til hytter for turister, men noen av rorbuene fungerer fortsatt som de en gang gjorde. Mange fiskere i Reine lever fortsatt av havet, slik familiene deres har gjort gjennom generasjoner.

Men det er naturen som i stor grad spiller hovedrollen i Lofoten. Både lokalbefolkningen og besøkende lar seg avbryte i dagens gjøremål, bare for å se hvordan lyset spiller på fjellveggene og på fjorden.

Det dramatiske landskapet byr på mange varierte utendørsaktiviteter, som sykling, fotturer og kajakk om sommeren, og fiske, havrafting og langrennsski om vinteren.

En annen attraksjon er den nærliggende fiskerlandsbyen Å, mindre enn 10 kilometer fra Reine. Det er bare 20 år siden Å i særlig grad ble et reisemål for turistene. I forkant av det spesialiserte innbyggerne seg i stor grad innen tørket torsk og tørrfisk. Etter hvert som turistene har oppdaget stedet, har de fått to nye attraksjoner: Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum.

Besøk Reine om bord disse ekspedisjonsreisene:

Historie

Selv om Reine historisk har vært en fiskerlandsby siden 1747, kom fiskere hit for å dra nytte av de gode fiskeforholdene lenge før det. Hovedsesongen er fra januar til april. Torsken gyter her i løpet av vinteren, og setter så ut på en utrolig reise tilbake til fødestedet sitt når de blir eldre. Reisen begynner i november, desember, og de vender tilbake til Lofoten i enorme stimer i januar, etter en reise på ca. 800 kilometer.