Winter in the port of Sortland in Norway

Sortland – den blå byen

Fascinerende havlandskap og et dristig trekk av byens fargedesign.

Sortland i Vesterålen er omgitt av hundrevis av øyer som danner en fantastisk skjærgård. Med en befolkning på 10.000 mennesker er Sortland et raskt voksende regionalt knutepunkt og blant de få urbane sentrene i Nord- Norge, som de siste årene har sett en befolkningsøkning .


Sortland er også kjent som den blå byen, og har blitt sentrum for nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Det hele begynte i forbindelse med feiringen av det nye årtusenet. Sortlands idé var å male byen blå. Dette var starten på en livlig prosess som involverer ikke bare lokale kunstnere, men også allmennheten. Kom i land for å se hvordan det blå fargevalget er satt sammen. Ta en poetisk spasertur gjennom sentrum, hvor du kan nyte små dikt og tekster malt på de blå veggene, utarbeidet av ungdom i Vesterålen og forfatteren Lars Saabye Christensen.


I tillegg kan Sortland by på kunstutstillinger, en kirke fra 1901 og fantastiske turstier. Byen har massevis av shoppingmuligheter og er kjent for den høyeste omsetning per innbygger i hele Nord- Norge. Sortland er anerkjent som et av de beste musikkmiljøene i Norge. Sortland Jazz Festival finner sted hver høst.

  • Havneadresse

    Havnegata 7, 8400 Sortland

    Vis i kart

Historie

Kommunen er oppkalt etter den gamle gården Sortland, på norrønt Svortuland, hvor stedets første kirke ble bygget. Første delen av navnet er fra elven Svorta, som betyr svart eller mørk, og den siste delen betyr land eller gård. Kirken er nevnt i skriftruller fra 1370. Kommunen Sortland ble etablert i 1841.