Sunset over the Hurtigrutemuseet in Stokmarknes

Stokmarknes – fødestedet til Hurtigruten

Det var i denne idylliske byen at grunnleggeren vår Richard With startet Hurtigruten for mer enn 120 år siden.

Stokmarknes er en by og administrasjonssenteret i Hadsel kommune på nordsiden av Hadseløya. Blant de 3200 innbyggerne finner du folk fra 25 nasjoner – mange av dem har kommet hit på grunn av mulighetene i fiskeindustrien.

I Stokmarknes finner du også Hurtigrutemuseet, der du kan bli bedre kjent med vår historie langs kysten. Se endringene som har blitt gjort om bord på skipene våre i de siste 120 årene, og hør om forlis og tapte menneskeliv, som også er en del av Hurtigrutens historie. Museet ligger i den store, storslåtte glassbygningen som speiler seg i sollyset ved vannkanten i Stokmarknes. Her står det gamle skipet vårt MS Finnmarken fra 1956 utstilt. Hurtigrutemuseet er et spektakulært vernebygg rundt det pensjonerte skipet vårt, og et moderne museum til ære for Hurtigruten.

  • Havneadresse

    Nordnesveien 1, 8450 Stokmarknes

    Vis i kart

Historie

Stokmarknes var et privilegert handelssted fra 1776, med årlige markeder fra 1851 til 1939. Det var hovedsete for Vesteraalens Dampskibsselskab, nå Hurtigruten, siden oppstarten i 1891 og frem til 1988. Navnet Stokmark stammer trolig fra et gammelt norsk ord som betyr " skog og et sted å skjære tømmer."