Træna – Eventyr ved Polarsirkelen

Træna er utvilsomt et av de vakreste stedene langs Polarsirkelen. Du finner dette området bestående av øyer, odder og skjær ca. 65 kilometer utenfor fastlandet. Øysamfunnet har vært bosatt siden steinalderen, og er i dag et populært sted for uteaktiviteter.

  • Norges eldste fiskesamfunn, fra 9000 år tilbake
  • Befinner seg midt på Polarsirkelen
  • Tilbyr mange varierte utendørsaktiviteter
  • Er vertskap for Trænafestivalen – en av Europas mest spennende festivaler

På kanten av Polarsirkelen – 33 nautiske mil fra fastlandet – finner du øygruppen og kommunen Træna. Øygruppen består av mer enn 1000 øyer, skjær og holmer, og byr på varierte turmuligheter i flott landskap. Bare fire av øyene er bebodd; Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy, og de ligger langs Trænafjorden, øst for Norskehavet. Sør i kommunen finner du Træna fyrtårn.

Relikvier som er funnet i området kan dateres 9000 år tilbake, noe som tyder på at dette er en av Norges første bosettinger. På øya Sanna kan du besøke en grotte i fjellet, som fungerer som en slags akustisk katedral. Grotten har vært gjennom tiden blitt brukt både som bosted og gravsted, og nå holdes det flotte konserter her. Træna huser i dag 500 mennesker, noe som gjør det til et av de minste og mest avsidesliggende kommunene i Norge. Innbyggerne kaller seg Havfolket.

Midnattssolen er synlig fra tidlig i juni til sent i juli, og nordlyset er synlig gjennom høsten og vinteren. Men uansett årstid, er Træna en vakker arena for utflukter og aktiviteter. De lokale turoperatørene gir deg mulighet til å være med på kajakkpadling, fotturer, sykling, grotteutflukter, rafting, fiske, klatring, og til og med hundesledesafari om vinteren.

De siste årene har Træna blitt kjent for Trænafestivalen. Den britiske avisen The Guardian har omtalt festivalen som en av Europas mest spektakulære og avsidesliggende festivaler. Hver sommer strømmer tusenvis av besøkende til Træna for å bli med på denne opplevelsen ute på havet. Om vinteren, når været er på det verste, arrangerer øyboerne festivalen Ta Træna med Storm.

Besøk Træna om bord disse ekspedisjonsreisene:

Historie

Øya Sanna var tilholdsstedet for en av Norges første bosettinger. Arkeologiske utgravninger viser at folk bodde i de 18 grottene på øyene her for 9000 år siden, under steinalderen. Kirkhelleren er den største grotten – en slags katedral, skapt av naturen selv. Træna er også antatt å være landets eldste fiskesamfunn.