Aerial view over Tromsø in summer

Tromsø – inngangsporten til Arktis

Tromsø ligger midt i et majestetisk landskap, og tilbyr et bredt spekter av kultur og historie. Det er mange som blir overrasket over hvor storslått og livlig denne byen er.

I Tromsø kan du se dyreliv og fantastisk landskap, i tillegg til historie, kultur og dristig arkitektur. Tromsø kalles ofte Nordens Paris, og her finner du et pulserende natteliv, vennlige lokalinnbyggere og en rekke restauranter som spesialiserer seg på de lokale råvarene fra nærområdet. I sentrum finner du godt med shoppingmuligheter, fra lokallagde spesialiteter til nordiske og internasjonale merkevarer.

Når det kommer til attraksjoner og aktiviteter er Tromsø faktisk ganske unikt. Det viktigste landemerket er Ishavskatedralen. Den ble bygget i 1965, og har en enorm glassmosaikk. Ta Fjellheisen opp til toppen av Fløyfjellet (420 moh.), og nyt den fantastiske utsikten over byen, fjellene og fjordene. Opplevelsessenteret Polaria ligger bare fem minutters gange fra sentrum. Her finner du et arktisk akvarium, interessante kunnskapsbaserte utstillinger, en panoramakino og en gave- og suvenirbutikk. Hvis du liker planter og blomster bør du besøke verdens nordligste botaniske hage, som drives av Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Her finner du også Norges arktiske universitetsmuseum. Her får du en dyptgående forklaring på nordnorsk natur og kultur, med spesielt fokus på samisk kultur, i tillegg til arkeologi, religiøs kunst, geologi og nordlyset – alt vist på en familievennlig måte.

Tromsø var startpunktet for mange ekspedisjoner til Arktis før i tiden, den gangen selfangere og jegere var typiske innbyggere. Polarmuseet ligger i et tradisjonelt bryggehus fra 1830-tallet, og her du kan lære mer om Tromsøs polfarerhistorie. Du kan også besøke Mack, verdens nordligste bryggeri, og smake produktene deres på Ølhallen.

Tromsø ligger nesten 400 km nord for den nordlige polarsirkel, men klimaet er behagelig mildt på grunn av Golfstrømmen. Mørketida om vinteren byr på mye snø og en himmel som lyser opp av nordlyset – perfekt for vinteraktiviteter som hundeslede og skiturer. Om sommeren er midnattssolen og endeløse sommerkvelder det perfekte utgangspunktet for fotturer eller kajakkpadling.

Hvis du planlegger å bli bedre kjent med Tromsø, anbefaler vi før- og etterprogrammene våre til Sommarøy for en helt ekstraordinær naturopplevelse. En annen mulighet er en overnatting i en samisk lavvo og tur med reinsdyrslede.

  • Havneadresse

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Vis i kart

Tromsø var utgangspunktet for flere arktiske ekspedisjoner i tidligere tider, og selfangere og jegere vandret i rundt gatene. I et tradisjonelt bryggerhus fra 1830-tallet, finner du Polarmuseet der du kan lære mer om Tromsøs polarhistorie. Du kan også besøke verdens nordligste bryggeri, Mack , og få en smak av produktene som lages i Ølhallen.


Tromsø ligger nesten 400km nord for polarsirkelen, men på grunn av Golfstrømmen er klimaet behagelig. Den lange mørketiden om vinteren med masse snø og himmel opplyst av nordlyset, er perfekt for vinteraktiviteter som hundekjøring og ski. Mens midnattssol og endeløse sommernetter er utmerket for fotturer eller kajakk.


Hvis du planlegger å være litt i Tromsø, anbefaler vi vårt før og etter program til Sommarøy for en naturopplevelse utenom det vanlige. Hvis du ønsker litt mer action, hva med en overnatting i en samisk lavvo og reinkjøring?

Historie

Tromsø-området har vært bebodd siden slutten av istiden. Arkeologiske utgravninger i Tønsvika, like utenfor bygrensen, har avslørt gjenstander og rester av bygninger anslått til å være 9-10.000 år gamle. Områdets rike norrøne og samiske kulturarv er godt dokumentert. En norrøn høvding, som levde på 890-årene, antas å ha bebodd i de sørligste delene av dagens Tromsø. Han beskrev seg selv som "lengst mot nord av alle nordmenn" da områdene nord for hans rike var befolket av samer.


I 1252 bygget Håkon Håkonsson den første kirken i Tromsø, verdens nordligste kirke på den tiden. I 1794, til tross for at den permanente befolkningen bare besto av 80 personer fikk Tromsø bystatus. Handelsfolk flyttet hit fra fjern og nær. Det første ekspedisjonsskipet på vei til Arktis forlot Tromsø i 1820, og fra 1850 var det Norges ledende ishavsby. Arktis-jakt ble en viktig næring for byen. Flere arktiske ekspedisjoner har startet fra Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile og Fridtjof Nansen besøkte Tromsø hyppig i forbindelse med sine ekspedisjoner. Byen ble også omtalt som "Porten til Ishavet", et svært passende navn med tanke på at de fleste polarekspedisjoner startet i Tromsø og at Arktis-jakt er en del av byens historie.