Tromsø – porten til Arktis

Beliggende i et majestetisk landskap, spekket med kultur og historie. Tromsøs prakt og vitalitet overrasker mange besøkende.

Beliggende i et majestetisk landskap, spekket med kultur og historie. Tromsøs prakt og vitalitet overrasker mange besøkende.


Tromsøs mange severdigheter innebærer dyreliv og imponerende utsikt, historie, kultur og dristig arkitektur. Ofte beskrevet som Nordens Paris, kan Tromsø by på pulserende natteliv, vennlig lokalbefolkning og en rekke restauranter som spesialiserer seg på ferske råvarer fra regionen. Sentrum tilbyr gode shoppingmuligheter - fra lokalproduserte spesialiteter til nordiske og internasjonale merkevarer.


Når det gjelder attraksjoner og aktiviteter, er Tromsø ekstraordinært. Byens mest kjente landemerke er Ishavskatedralen. Den ble bygget i 1965, og er dekket med glassmosaikk i østveggen. Ta Fjellheisen til toppen av Fløyfjellet fjellet (420 moh.) og nyt en fantastisk utsikt over byen, fjell og hav. Opplevelsessenteret Polaria ligger fem minutter fra sentrum av byen. Her finner du et arktisk akvarium, kunnskapsbaserte utstillinger, panoramakino og gave- og suvenirbutikk. Hvis du liker planter og blomster bør du besøke verdens nordligste botaniske hage, drevet av Universitetet i Tromsø, hvor du også finner Universitetsmuseet i Tromsø. Det viser dybden av Nord Norsk natur og kultur, med fokus på den samiske kulturen, samt arkeologi, religiøs kunst, geologi og nordlys, alt presentert på en familievennlig måte.

  • Havneadresse

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Vis i kart

Tromsø var utgangspunktet for flere arktiske ekspedisjoner i tidligere tider, og selfangere og jegere vandret i rundt gatene. I et tradisjonelt bryggehus fra 1830-tallet, finner du Polarmuseet der du kan lære mer om Tromsøs polarhistorie. Du kan også besøke verdens nordligste bryggeri, Mack , og få en smak av produktene som lages i Ølhallen.


Tromsø ligger nesten 400km nord for polarsirkelen, men på grunn av Golfstrømmen er klimaet behagelig. Den lange mørketiden om vinteren med masse snø og himmel opplyst av nordlyset, er perfekt for vinteraktiviteter som hundekjøring og ski. Mens midnattssol og endeløse sommernetter er utmerket for fotturer eller kajakk.


Hvis du planlegger å være litt i Tromsø, anbefaler vi vårt før og etter program til Sommarøy for en naturopplevelse utenom det vanlige. Hvis du ønsker litt mer action, hva med en overnatting i en samisk lavvo og reinkjøring?

Historie

Tromsø-området har vært bebodd siden slutten av istiden. Arkeologiske utgravninger i Tønsvika, like utenfor bygrensen, har avslørt gjenstander og rester av bygninger anslått til å være 9-10.000 år gamle. Områdets rike norrøne og samiske kulturarv er godt dokumentert. En norrøn høvding, som levde på 890-årene, antas å ha bebodd i de sørligste delene av dagens Tromsø. Han beskrev seg selv som "lengst mot nord av alle nordmenn" da områdene nord for hans rike var befolket av samer.


I 1252 bygget Håkon Håkonsson den første kirken i Tromsø, verdens nordligste kirke på den tiden. I 1794, til tross for at den permanente befolkningen bare besto av 80 personer fikk Tromsø bystatus. Handelsfolk flyttet hit fra fjern og nær. Det første ekspedisjonsskipet på vei til Arktis forlot Tromsø i 1820, og fra 1850 var det Norges ledende ishavsby. Arktis-jakt ble en viktig næring for byen. Flere arktiske ekspedisjoner har startet fra Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile og Fridtjof Nansen besøkte Tromsø hyppig i forbindelse med sine ekspedisjoner. Byen ble også omtalt som "Porten til Ishavet", et svært passende navn med tanke på at de fleste polarekspedisjoner startet i Tromsø og at Arktis-jakt er en del av byens historie.