Vesterålen – Utforsk det ville nord

Vesterålen byr på naturskatter som strender, fjorder, fjell og daler. Øygruppen er kjent for sine turstier gjennom flott natur, samt at det er gode muligheter for å se hval i havet rundt.

  • Utforsk det fantastiske varierte landskapet
  • Se rikt sjø- og fugleliv
  • Kjør den vakre turistveien
  • Ta en fottur eller langrennstur gjennom uberørt villmark.

Ville og vakre Vesterålen ligger nord for Lofoten, og strekker seg vestover fra fastlandet og inn i Atlanterhavet. Her finner du store og mektige kontraster, fra små holmer til noen av landets største øyer, fra idylliske strender til frodige jorder, og fra dramatiske fjell til vakre fjorder.

Navnet stammer fra det norrøne «Vestráll». «Vestr», betyr naturlig nok vest og «áll» betyr dypt og smalt sund.

Området byr på varierte utendørsaktiviteter. Det er blant annet gode muligheter til å få se spermhval i det næringsrike havet nær Andenes. Du kan også se etter vågehval, grindhval og spekkhoggere. Eller du kan bli med på en tur med kajakk, som er tilgjengelig rundt hele øygruppen.

På land kan du benytte deg av sjansen til å bli med på fotturer som Dronningruta i Øksnes eller en guidet topptur til Møysalen, gjennom Møysalen nasjonalpark. Om du liker å sykle, finnes det mange sykkelstier som er ekstra fine i det nordnorske sommerlyset. Om du heller vil bli med på en kjøretur i flott landskap, kan vi anbefale en tur på den norske turistveien på Andøya.

Om vinteren innbyr Vesterålen til flotte forhold innen langrenn og isfiske, ofte under nordlyset.

Dersom du ønsker å overnatte i området, har du mange muligheter. Ta inn på et førsteklasses hotell, føl deg som hjemme i en av de mange rorbuene eller legg til på en av campingplassene her.

Havet har vært et levebrød for lokalbefolkningen her lenge. Torsk, hyse, sei, uer, steinbit, laks, sild, lange, flyndre, kveite og reker er viktige eksportvarer.

Besøk Vesterålen om bord disse ekspedisjonsreisene:

Historie

Starten på menneskenes tid i Vesterålen strekker seg tilbake til nomadesamfunnene i jeger og sanker-tiden, før landbruket ble etablert. I løpet av middelalderen ble jordbruk mer og mer vanlig, men fiske endte til slutt opp med å bli det viktigste levebrødet for lokalbefolkningen, og tørrfisk ble byttet mot korn og andre nødvendigheter. Varebytte med fiskehandlere i Bergen, ledet til at flere investerte i eiendom.

På slutten av 1800-tallet førte stor etterspørsel av tørrfisk og sild til at flere investerte i fiske og transport. I løpet av få år ble det opprettet flere rederier, blant annet Vesteraalens Dampskibsselskap, som startet kystens første rutetransport i 1893.