
Et eventyr for livet
Den skandinaviske historien er full av eventyrere som dro langt forbi der kartene sluttet. Med Hurtigruten kan du nå seile i polarheltenes isete kjølvann.
Helga Bårdsdatter Kristiansen jobber som ekspedisjonsleder for Hurtigruten – en yrkestittel som fører henne ut på eventyr til de mest eksotiske stedene på planeten. Om bord i noen av skipsfartens mest moderne og innbydende ekspedisjonsskip, leder hun nå ekspedisjoner til episke reisemål som Svalbard, Grønland, Island og Alaska. Vil du enda lenger av sted, kan Helga friste med den ultimate sydenturen – Antarktis.
Dersom man ikke har vært i polare strøk før, vil en ekspedisjon med Hurtigruten fort føre til at du blir hekta. Du vil kjenne det i magen; en lengsel etter kulde og is du ikke helt blir kvitt.
Bilde: Dan Avila og Andrea Klaussner
- Jeg føler meg privilegert som har muligheten til å jobbe med og oppleve verdens natur på så kloss hold. Der er en stor glede å få kunne ta med Hurtigrutens gjester til noen av de mest spektakulære stedene som finnes, forteller Kristiansen fra landlov i Tromsø.
Om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip, har den utdannede biologen utforsket mange nære og fjerne himmelstrøk; fra dampende Amazonas til iskalde Nordvestpassasjen.
- Skal oppleve naturen
Siden 2015 har Helga seilt jorden rundt som en del av Hurtigrutens ekspedisjonsteam. Som ekspedisjonsleder er det Helgas jobb å legge til rette for at gjestene om bord på Hurtigruten kan dele og nyte opplevelser for livet. Dette innebærer å la gjester fra alle verdens hjørner komme så tett som mulig på de storslagne naturopplevelsene.
Samtidig er ekspedisjonslederen opptatt av å dele av sin kunnskap om stedene hun og gjestene besøker.
Vår filosofi er at gjestene skal oppleve stedet, og ikke bare se på det. Derfor forteller jeg og de andre fagekspertene i ekspedisjonsteamet alt vi kan om blant annet faunaen, floraen, geologien og polarhistorien på stedet.
Bilde: Agurtxane Concellon, Lise Dreistel og Karsten Bidstrup
- Jeg elsker for eksempel å fortelle om den skandinaviske polarhistorien, med Roald Amundsen, Knud Rasmussen og Otto Nordenskjöld. Vi har foredrag om mange ulike temaer, slik at gjestene får en bedre forståelse av hvorfor omgivelsene er som de er.
Kunnskapsformidlingen foregår både ved ilandstigning og om bord i Hurtigruten-skipet.
- Om bord har vi blant annet vårt eget vitenskapssenter. Her kan vi sammen med gjestene studere funn som blir gjort i naturen nærmere.
Mulighetene for å lære av kunnskapsrike hoder stopper ikke der.
- I tillegg til vårt eget kunnskapsrike ekspedisjonsteam, har vi ofte forskere og gjesteforelesere om bord fra ulike fagmiljøer som gjør undersøkelser i farvannene vi seiler i, og som også formidler forskningen sin til gjestene om bord underveis.
Helga forteller at muligheten til å ta med Hurtigrutens gjester ut i naturen er en drøm som har gått i oppfyllelse.
I isbjørnens kongerike
Svalbard er et av disse fantastiske stedene Helga beskriver. Mellom den 74. og 81. breddegrad ligger øyriket som er hjem til kongen av det arktiske riket – isbjørnen.
- Isbjørnen står i hodet på de fleste av våre gjester, og mange ønsker å komme så nær dette majestetiske dyret som mulig. Realiteten er likevel at når vi ser en isbjørn, så har vi strenge regler for hvor nært vi kan oppholde oss. Vi har et enormt sikkerhetsregime, og kan aldri oppsøke en bjørn på nært hold. Derfor er det viktig å ha med seg kikkert på ekspedisjon, minner Kristiansen om.
Hun forteller likevel om elleville tilstander første gang gjester får øye på en hvit pelsdott inne ved land.
Bilde: Martin Haasenritter og Getty Images
Første gang gjester ser en isbjørn mister mange fullstendig hodet. De blir veldig glade, og er nærmest i ekstase. Da blir også jeg som ekspedisjonsleder veldig glad. Vi ønsker jo veldig at gjestene skal få valuta for pengene. Jeg har faktisk bare hatt én ekspedisjon til Svalbard hvor vi ikke fikk se isbjørn.
Bestill reise til Svalbard her
Selv om isbjørnen betraktes best fra trygg avstand, legger dette ingen demper på naturopplevelsen.
- Vår oppgave er å fortelle gjestene hva vi ser og hvorfor vi ser det vi ser. Det er viktig å formidle at det faktisk er en god naturopplevelse å observere et slikt dyr på avstand. Der ute er det vi mennesker som er gjester i isbjørnens kongerike.
Viktige kulturmøter
Kristiansen trekker også fram de stadig skiftende isbreene som spesielt minneverdige på Svalbard. Likevel – ingen snøkrystaller er like. Litt lenger vest er nemlig isforholdene enda mer spektakulære, ifølge Helga.
- Jeg pleier nesten å si at isen på Svalbard er som isbiter sammenliknet med isen på Grønland. Her finner vi det som virkelig kan beskrives som isfjell på den nordlige halvkule. Trolig var det et isfjell herfra som senket Titanic i sin tid.
Bilde: Chelsea Claus og Andrea Klaussner
Et drøyt århundre med teknologisk utvikling har gjort det langt tryggere å navigere i et islagt farvann. Det betyr at Hurtigrutens skip nå kan ta seg fram til små, bortgjemte landsbyer langt utenfor allfarvei.
- Naturen på Grønland er selvsagt fantastisk, men jeg vil si at halvparten av opplevelsen ligger i møtet med den lokale befolkningen og grønlendernes kultur. Helt nord på Grønland ligger eksempelvis en landsby som heter Siorapaluk – en liten plass med kun 42 fastboende mennesker. Hit går det ingen veier, og innbyggerne lever av å være jegere og sankere.
Bestill reise til Grønland her
Helga forteller engasjert om et vennlig og imøtekommende folkeslag – og en tilværelse som setter perspektiv på velstanden skandinavere ofte tar for gitt.
- Vi har med årene utviklet et godt vennskap med mange av bosetningene på Grønland. Det er viktig å vise at ikke alle er like privilegert som oss i Skandinavia. Grønland ligger jo i vår «bakgård», men mennesker her lever likevel langt unna det vi kaller en normal levestandard.
Overvinner seg selv
Om bord igjen på Hurtigrutens ekspedisjonsskip er dog levestandarden mer gjenkjennelig. I komfortable skip kan gjestene nyte utsøkt mat og drikke fra tre forskjellige restauranter. Om bord får du servert både nordisk og lokal mat i uformelle omgivelser, og alle måltider og drikke til maten er inkludert. Livet om bord på en ekspedisjon med Hurtigruten er kjent for å være behagelig. Du behøver blant annet ikke å skifte om til middag.
Etter en opplevelsesrik dag ser du kanskje frem til å nyte fasiliteter som boblebad og badstue, før du trekker deg tilbake til lugaren for en god natts søvn.
Bilde: Oscar Farrera, Agurtxane Concellon og Agurtxane Concellon
Vi i ekspedisjonsteamet tar med alle gjester som har lyst ut på utflukt. Det er jo gjerne derfor man reiser på ekspedisjon med Hurtigruten; for å komme tettest mulig på destinasjonene vi besøker.
Likevel er det utenfor skipet det aller mest spennende foregår. Ved ilandstigning får gjestene mulighet til å forsøke blant annet hundeslede, isbre-klatring, RIB-kjøring og vandring i ishuler. Våre ekspedisjonsreiser inkluderer en daglig utflukt eller aktivitet.
- Om bord i skipet har vi også kajakker som gjestene kan benytte. De brukes når været er godt, og aller helst i Antarktis. Der kan havet nærmest koke av liv, og man kan se alt fra et annet perspektiv helt nede ved havoverflaten. Her kan gjestene komme helt tett på eksempelvis knølhval, som er en ekstremt nysgjerrig art.
Bestill reise til Antarktis her
Hun forteller at Antarktis er et så unikt kontinent, at dersom man klarer å beskrive stedet har man ikke vært der.
- Noen ganger er det som om naturen i Antarktis har en stor show-off for å vise seg fram, sier Kristiansen.
Med avsidesliggende og karrige reisemål, kommer også risiko. Årelang erfaring gjør likevel at Helga og de ansatte om bord har full kontroll på gjestenes sikkerhet.
- Som ekspedisjonsleder tenker du på sikkerhet hele tiden, og du har alltid en plan A, B, C og D i hodet. Hva gjør du dersom det kommer en isbjørn? Eller hvis det blåser opp – og vi må bytte landingsplass? Hva om isen begynner å blåse opp mot land? Alt vi gjør har vært gjennom en omfattende risikoanalyse. Vi tenker sikkerhet absolutt hele tiden, forsikrer Kristiansen.
Hun forteller at gjestene ofte opplever å bli utfordret i løpet av ekspedisjonene, og at mange ender opp med å gjøre ting de først ikke trodde de skulle klare å gjennomføre.
- Ut over opplevelsen av storslagen natur og spennende kulturer, sitter mange igjen med en opplevelse av forsterket mestringsfølelse. Når de da likevel kommer ut og får oppleve noe helt spektakulært, er de alltid veldig fornøyde etterpå. Det er disse opplevelsene og følelsene flest gjester snakker om etter en ekspedisjon, avslutter Kristiansen.
Bilde: Chelsea Claus og Genna Roland
Helga Kristiansen
Assisterende ekspedisjonsleder/ biolog Norge

Helga tok mastergraden sin i biologi på Svalbard. I dag jobber hun som guide med fotturer, snøscooterturer og byvandring. Hun er også leder for Camp Barentz.
For Hurtigruten jobber Helga som som miljøagent og miljøansvarlig generelt.