alta-norway-hgr-158844_1920-photo_tommy_simonsen

Slik tar du gode bilder av nordlyset

Stian Klo, som er en profesjonell fotograf, og andre ivrige astro-fotografer deler tips om hvordan du kan ta gode bilder av nordlyset, mens du seiler langs norskekysten med oss.

Jeg kaller nordlyset «den mest magiske forestillingen i verden», sier Stian Klo. Han er en prisvinnende fotograf med publiserte bilder i National Geographic, Lonely Planet, BBC og Hurtigruten.

For å ta gode, naturlige bilder av nordlyset om bord på skipene våre, må du du gjøre mer enn å bare knipse i vei. Her deler Stian, og andre gode fotografer, tipsene sine for å ta gode bilder av nordlyset.

1. Komposisjonen er viktig

«Tenk nøye over hva du ønsker å ha med i bildet», sier Stian. «Alle kan ta bilder av himmelen. Men bildet blir mer visuelt interessant hvis du tar med noe annet også.»

Astronom og astro-fotograf Tom Kerss forklarer hva «noe annet» er: «Norge har den mest imponerende forgrunnen jeg noensinne har sett. Fjellene er helt utrolige.»

Bruk kameralinser med vidvinkel slik at du får med en del av landskapet rundt. På den måten danner fjellene og fjordene en naturlig ramme rundt lysshowet på himmelen.

The Northern Lights over Vesterålen
Guests watch a remarkable Northern Lights display from deck on a Hurtigruten ship

2. Jo mørkere, jo bedre

«Dra langt bort fra store folkemengder og lyskilder», foreslår Stian. «Jeg liker å jobbe om bord på Hurtigruten langt fra kysten, der gatelysene ikke konkurrerer med de spektakulære lysene på himmelen.»

«Pass på at blitsen på kameraet ikke aktiveres automatisk. Det kan ødelegge utsikten for alle på et øyeblikk, i tillegg til at det ødelegger de andres bilder», advarer Tom.» Det samme gjelder lyset fra skjermen på smarttelefoner eller lommelykter.

«Vis god nordlysetikette», anbefaler Tom. «Bruk en lommelykt med rødt lys for å finne frem i mørket. Denne fargen påvirker ikke det naturlige nattsynet vårt. Pass på at du ikke lyser i øynene på noen. Du ønsker ikke at andre gjør det med deg.»

3. Stabiliser kameraet

«Hvis du prøver å se Saturn gjennom et teleskop på et skip, vil all bevegelse gjøre at planeten beveger seg ut av synsfeltet», forklarer Darren Baskill. Han foreleser i fysikk og astronomi, og var tidligere med på å arrangere den internasjonale konkurransen Astronomy Photographer of the Year (Årets beste astro-fotograf).

Det samme skjer når du prøver å ta bilde av nordlyset fra skipet. Bølgene kan gjøre så nordlyset blir uklart og uskarpt på bildene.

Tom anbefaler derfor at du tar med deg et solid stativ: «Når du tar bilder på et skip i bevegelse, har du begrenset eksponeringstid. Med et stativ derimot, blir det færre og mindre bevegelser.»

northern-lights-norway-hgr-122573_1920-photo_stian__klo

4. Gjør deg kjent med innstillingene

Det er virkelig verdt å ta seg tid til å lære hvilke kamerainnstillinger som gir deg de beste bildene før turen din.

«Det er veldig givende å ta bilder av nordlyset, men det kan også være ganske frustrerende hvis du kløner med kameraet», sier Tom. «Ta deg tid til å gjøre deg kjent med innstillingene på kameraet og hvordan det fungerer i mørket. Da trenger du ikke finne ut av alt mens nordlyset danser på himmelen over deg.»

Her er noen tekniske tips du bør bli kjent med før du drar ut for å jakte på nordlyset.

  • Juster fokus ved å bruke en stjerne på nattehimmelen som markør.

  • For klare og aktive nordlys, bruk lukkertid på 5–10 sekunder. For saktere nordlys bruk 12–20 sekunder. For svake nordlys, bruk lukkertid på 20–25 sekunder.

  • Prøv deg frem med ISO. Jo høyere ISO, desto mer lys slippes inn. Bildene kan derimot bli mer kornete med høyere ISO.

  • Still inn blenderåpningen (f-stop) til minst f4 for å slippe inn nok lys når du tar bilde av nordlyset. Ikke gå lavere enn f2.8 for å unngå «støy» på bildene.

  • Velg hvitbalansen «dagslys», slik at lyset på bildene ikke ser for gult eller blått ut.

A group of passengers looking at the Northern Lights from the deck of a Hurtigruten ship

5. Det er lurt å forberede seg godt

Nordlyset kan dukke opp nesten hvor som helst og når som helst på en seiling langs norskekysten. Pass på at du har kameraet klart og er forberedt på hva du skal gjøre når nordlyset viser seg. Vi anbefaler at du tar med deg en termos med noe varmt å drikke, håndvarmere og lommelykt med rødt lys, slik at du får en litt mer behagelig opplevelse.

«Oppbevar alt utstyret på ett sted slik at du kan ta deg med deg på kort varsel», sier Tom. Noen nordlysjegere sover til og med med klær og jakke på, så de bare kan ta på seg skoene og komme seg raskt ut på dekk.

Batterier går raskere tomme for strøm når det er kaldt. Husk derfor å lade kameraet og ta med deg ekstra batterier. Minnekortet ditt bør ha god kapasitet, eller ta med deg flere minnekort med plass til RAW-filer av nordlyset.

6. Siste utvei

Hvis du ikke har et ordentlig kamera, går tom for batterier eller blir overrasket av nordlyset en kveld, har du alltids smarttelefonen din.

«Mange av dagens beste smarttelefoner kan ta veldig gode bilder av nordlyset, så kanskje du allerede har det du trenger i lommen», sier Tom.

Stian legger til, «Bare pass på at du bruker et stativ eller en klemme». Noen smarttelefoner har manuelle innstillinger. Hvis du har det, anbefaler vi at du setter lukkertiden på 2–30 sekunder.”

Photographing the Northern Lights with a smartphone on board a Hurtigruten ship
A Hurtigruten ship under the Northern Lights

7. Til slutt …

Det siste tipset er kanskje det viktigste. Husk å ta øynene vekk fra kameraet i noen minutter og bare nyt synet med egne øyne. Ingenting kan måle seg med å se nordlyset i all sin prakt, uten filter.

Lykke til!